sözlük günlük periyodik bakım işlemleri sebebiyle az sonra kısa süreliğine servis dışı kalacaktır
görseller
deli kızın türküsü 

belki ilginizi çeker
  1. · aşkları da vururlar
  2. · en güzel mısralar
  3. · deli kızın türküsü
  4. · sezen aksu sevenler derneği
  5. · ışık doğudan yükselir
  6. · uzay heparı
  7. · sude
  8. · küçüğüm
  9. · dert faslı
  10. · homini pufidi tumba
gündem
  1. · sevgilinin söylediği unutulmayan sözler
  2. · the twilight saga new moon
  3. · giyotine yolladılar gitmedim
  4. · yasaklanması gereken şeyler
  5. · itü yazarlarının evlenmek istedikleri ünlüler
  6. · ugg
  7. · başkaları sevinsin diye yapılan atraksiyonlar
  8. · regl kadına oral seks yapmak
  9. · kafka ile konuşmalar

deli kızın türküsü  

1. yağmur yağar akasyalar ıslanır
    ben yağmura deli buluta deli
    bir büyük oyun bu yaşamak dediğin
    beni ya sevmeli ya öldürmeli

bu allahsız bu yağmur
    işlemez karanlıkta
    garipliğine yan
    yan yürek yan
    gitti giden
    gitti giden

yitirmeli ne varsa
    başlamalı yeniden

sana büyük caddelerin birinde rastlasam
    elimi uzatsam tutsam götürsem
    gözlerine baksam gözlerine
    konuşmasak ah anlasan

elimi uzatsam tutamasam
    olanca sevgimi yalnızlığımı
    düşünsem hayır hayır düşünmesem
    senin hiç haberin olmasa

yitirmeli ne varsa
    başlamalı yeniden..
    (ba of, 02.11.2004 22:13)
  2. 1993 tarihinde çıkmış olan sezen aksu albümüdür. sezen aksu'nun deneyselliğe kaçmasının izlerini görürüz bu albümde. yine de herkesin dinleyebileceği hoş bir albüm çıkarmıştır ortaya. benim gibi kendisini gülümse zamanlarından hatırlayan ve yaptığı müziği takip etmeyi uzun süreden beri bırakmış olan kimseleri, tekrar dinleyicisi haline getirmeyi başarmıştır bu albümde. bu albümü beğenenler ardından gelen ışık doğudan yükselir ile zevkten dört köşe olmuşlardır muhtemelen.
    (jellicle, 15.10.2006 23:34)
  3. hayatın dizginlerinin kaybedildiğinin,rüzgarda savrunulduğunun hissedildiği bir zaman diliminde dinlendiğinde dizginleri tekrar ele geçirme hissiyatı yaratandır.
    "yitirmeli ne varsa.. başlamalı yeniden.." dir.
    (şapşal lanu, 21.01.2007 20:33)
  4. albümle aynı adı taşıyan, sözleri gülten akın, beste sezen aksu, bülent özdemir, düzenleme uzay heparı'ya ait 1993 çıkışlı albümün a4 parçası.
    (sezenehir, 06.09.2007 00:24)
  5. sezen aksu'nun 1993 yılının ekim ayında çıkmış albümü olmasına rağmen yılın en çok satan albümü olmuştur.
    albümde ki şarkılar;

sude
    masum değiliz
    adem olan anlar
    deli kızın türküsü
    kalbim ege'de kaldı
    dert faslı
    küçüğüm
    tenna
    dua
    gözlerine göz değmiş
    homini pufidi tumba
    (sezenehir, 07.10.2007 21:48 ~ 08.09.2008 05:17)
  6. gülten akın'ın şiiri. sezen aksu yorumladı bir kısmını.

ı

sabahleyin

karayı kaldırın mavi koyun umudumu yitirmedim
    beni çağırın gülümserken uykunun bir yerinde
    eliniz beyazken uzatın isterim
    karayı kaldırın sevgi koyun umudumu yitirmedim

ben ışıklar konfetler bayramlar istemem
    uzanmışım gölgeliğe bir başıma
    şu uzaktan tükenmez yalnızlıktan
    içten içe ürküyorum ama
    böyle de iyiyim

siz dayanılmaz bir "günaydın"sınız
    sabah sabah insanı ayağına getiren
    hiç yoktan dünyayı kendini sevdiren
    siz çocuk ağızlı bir "günaydın"sınız

çocuk ağzınızla biraz daha durun
    gittiğinizde güz gelmiş olacak

güz gelirken bir yanı kara sevdalarla
    avcumda bu yavru kuş varken tedirgin
    sizde tutunacak yaslanacak kollar
    biraz daha durun biraz daha
    karayı kaldırın mavi koyun umudumu götürmeyin

akşamüstü

yollarda akşam dönüşü yorgun argın
    siz yoksunuz şiir yazan ellerim yok
    yarımla dışa dönmüşüm yarım susken
    çizginin üstindekiler yüz yüze
    koca bir gün ne yapmışım nasıl yaşamışım
    haberim yok

dokunup çekilen bir şarkı rüzgarla
    vakti yalanlıyor sıcak sıcak
    sinema dönüşü iş dönüşü yahut bahanesiz
    beyazın tam ortasında bekliyorum
    ya gelmezseniz ne olacak

maviyi kaldırın kara koyun sırasıdır
    bana yeni tutkular gerek bıktım
    bir solukta buz gibi yaşamak isterim
    beni öldürürse bu umut öldürür

gece türküsü

alıp ayaklarımı yollardan şöyle rahat
    tam kendimi bulacakken
    kim getirir sizi başucuma
    kim kaldırır uzun uykunuzdan

başlar gecenin oyunu delice
    dizlerime yükselir bir deniz
    anıları küçük yıldızlar gibi karanlıkta
    yanıma yöreme indirirsiniz

ben ışıklar konfetler bayramlar istemem
    uzak uzak gitmede fayda yok
    şimdii bütün şehirler birbirine benzer
    bir kendi kendime doyasıya
    bu gece sussanız dinlensem
    ne gezer

ıı

şimdi insanların yalnız kolları var
    ve ben delice bir şey istiyorum
    ve ben başımı koyuyorum

tuttu bir alacakaranlık bastı
    bütün şehirler birbirine benzedi
    saklı köşem bir daha aldattı ellerimi
    ellerimde iki üç isim kaldı

adına yakılan mumlar isa'nın
    yana yana bitti umutsuz
    isa, resimleri kadar güzel değildi
    biri kardeşliiğimi aldı gitti
    şimdi ben delice yaslanmak istiyorum

ııı

sana büyük caddelerin birinde rastlasam
    elimi uzatsam tutsam götürsem
    gözlerine baksam gözlerine konuşmasak
    anlasan

elimi uzatsam tutamasam
    olanca sevgimi yalnızlığımı
    düşünsem hayır düşünmesem
    senin hiç haberin olmasa
    senin hiç haberin olmaz ki
    başlar biter kendi kendine o türkü

yağmur yağar akasyalar ıslanır
    bulutlar uçuşur gecelerin
    ben yağmura deli buluta deli
    bir büyük oyun yaşamak dediğin
    beni ya sevmeli ya öldürmeli

yitirmeli büyük yolların birinde ne varsa
    böcekler gibi başlamalı yeniden
    bu allahsız bu yağmur işlemez karanlıkta
    yan garipliğine yürek yan
    gitti giden

(1955)

deli kızın türküsü, gülten akın (şiir - tam)
    kaynak: toplu şiirler (rüzgar saati), yky
    (yazarım yazarsın yazar, 05.03.2008 16:11)
  7. (jenesaispas, 05.03.2008 18:24)
  8. sezen aksu’nun 1991 tarihli albümü “gülümse”, türkiye’de o güne kadar gerçekleştirilmiş en başarılı pop müzik albümlerinden biriydi. müzik yönetmenliğini onno tunç’un üstlendiği albüm, sadece sezen aksu’nun değil tüm zamanların en çok satan albümlerinden olmuştu. aynı zamanda, bir dönemi kapattı, başka bir dönemin kapılarını açtı. pop müzikte yepyeni bir akımın yeşermesini sağladı. “gülümse” türkçe pop için yeni bir milat olmuştu.
    “gülümse”den sonra ne yapacağı merakla beklenen sezen aksu, 1993 yılının ekim ayında oldukça farklı bir albüm olan “deli kızın türküsü”nü piyasaya sundu. tempa&foneks tarafından yayımlanan albümün müzik yönetmenliğini bu kez uzay heparı yapmıştı; düzenlemelerin çoğunda onun imzası vardı. “gülümse” ile yeşeren yeni pop müzik ortamında "deli kızın türküsü” bambaşka bir şeydi!
    sezen aksu’nun daha ilk haftada yakaladığı büyük başarı aynı hızla devam etti. “deli kızın türküsü” yıl sonuna doğru çıkmasına rağmen “yılın en çok satan albümü” unvanını aldı.
    “deli kızın türküsü”, içinde yenilikler barındıran bir albümdü. en büyük sürprizi, açılışında yer alan “sude”ydi. mazhar fuat özkan’ın 1990 tarihli albümü “geldiler”de yer alan bu şarkı, uzay heparı’nın düzenlemesiyle bambaşka bir kimlik kazanmıştı. sude’yi “masum değiliz” izliyordu. aksu bu şarkıyı, albüm çıkmadan önce verdiği seri konserlerde seslendirmiş, büyük beğeni toplamıştı. albümün ilk hit’i olan “masum değiliz”in sözleri ve müziği diğer şarkıların arasından sıyrılıyordu.
    albümde “bir delinin günlüğünden...” notuyla sunulmuş “adem olan anlar”, “dert faslı” ve ferhan şensoy’lu klibinden hatırlayacağımız eğlenceli “homini, pufidi, tumba” benzer stilde şarkılardı. “adem olan anlar”ın peşinden gelen “deli kızın türküsü”, gülten akın’ın şiirinden bestelenmişti. “tenna”, peter gabriel’in çabalarıyla popüler olan "world music" akımına göz kırpan düzenlemesiyle diğerlerinden ayrılıyordu. nazım hikmet’in bir rubaisine sezen aksu ve onno tunç’un getirdiği yorum, uzay heparı düzenlemesiyle doruğa ulaşmış; o zaman için oldukça farklı ve cesur bir şarkının doğmasını sağlamıştı. metin altıok ve bütün şairler için söylenen “dua”, aynı hatta ilerleyen bir şarkıydı. kapanış şarkısı “küçüğüm”, dinleyiciyi ilk vuran şarkılardan olmuştu. attila özdemiroğlu bestesi “kalbim ege’de kaldı” ise albümün hala unutulamayan "asıl" şarkısıydı.
    “deli kızın türküsü”nün ergül özkutan’ın çizdiği illüstrasyonla oluşturulmuş kapağı, içindeki şarkılar kadar ilgi çekiyordu. sezen aksu farklılığını burada da göstermişti. albümde önemli müzisyenlerin imzası vardı: fuat güner, aşkın arsunan, atilla özdemiroğlu, mustafa süder, erdem sökmen gibi isimler gerek düzenlemeleriyle, gerek eşlikleriyle “deli kızın türküsü”nü onurlandırıyorlardı.
    “deli kızın türküsü” çok sevildi, çok dinlendi, çok sattı ama albümün çıkışından yaklaşık yedi ay sonra gelen bir haber, sadece sezen aksu’yu değil, tüm türkiye’yi yasa boğdu: 20 mayıs 1994’te, albümün müzik yönetmeni uzay heparı, motosikletiyle yaptığı kaza sonucu bitkisel hayata girdi; 31 mayıs 1994 günü yaşam savaşını kaybederek aramızdan ayrıldı. 24 yaşındaydı. sezen aksu haricinde sertab erener, levent yüksel ve nükhet duru’nun albümlerine katkıda bulunmuş, demet’in “kınalı bebek” albümünü yeni bitirmişti. uzay heparı’nın yaşam savaşı verdiği günlerde, tarkan, ikinci albümü “aacayipsin”i çıkartmıştı. albümün ilk hit şarkısı “hepsi senin mi?”, sezen aksu imzası taşıyordu ve o yılın en çok ses getiren şarkısı oldu. sezen aksu, o yaz rumelihisarı’nda verdiği konserlerde bu şarkıyı da seslendirecek, konserleri uzay heparı anısına sadece akustik enstrümanlar eşliğinde verecekti. bu konserlerden ilkinin girişinde yaptığı kısa konuşmada dinleyicilerine teşekkür eden aksu, şunları söylüyordu: “bugüne kadarki hayatım, benim için müthiş bir serüvendir. çünkü hayatım, başka insanlara göre çok daha renkli ve heyecanlı geçti. bana bu güzel hayatı armağan ettiğiniz için hepinize sonsuz teşekkürler. aslında ben hiç hayranım olsun istemem! çünkü bir gün babam bana, 'hayranlık gün gelir azalır. ancak onlara kendini sevdirebilirsen kalıcı olursun’ demişti. bilmem kendimi size sevdirmeyi başarabildim mi? şimdi ben sizlerin sunduğu bu hayat hediyesinin karşılığını vermek istiyorum.” (cumhuriyet, 24 temmuz 1994).
    sezen aksu, çok ilgi gören bu konserlerin ardından ikinci sertab erener albümünü bitirdi ve “lâ’l”, 1 kasım 1994’te yayımlandı. albüm, uzay heparı’ya adanmıştı. “deli kızın türküsü”, sıradaki sezen aksu albümünün ilk habercisiydi. bir sonraki albüm “ışık doğudan yükselir” piyasaya sunulduğunda fırtınalar kopartacak, tartışılacak, aylarca gündemi işgal edecekti. sonrasında hep farklı albümlere imza atacaktı sezen aksu. “deli kızın türküsü” bu değişimin başlangıcı olarak diskografisindeki özel yerini çoktan almıştı.

murat meriç

sezen aksu'nun deli kızın türküsü isimli albümü için yazdı.
    (bimekan, 26.05.2009 22:47)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil