deli , aslında toplum ile uyuşmayan , yargıları davranışları kişiligi toplum tarafından anlamlandırılamayan ve özdeştirilemeyen kişiye toplum tarafından uygun görülen sıfattır.toplum ile aynı çizgide olmayan her insan , akli dengesi yerinde olsun ya da olmasın , deli diye çağırılma potensiyeli taşır.deli'ye karşılık gelen herhangi bir kesin tanım sözkonusu değildir.
"delilikle dahilik arasında başarılı olmak gibi ince bir çizgi vardır" sözcüğünde belirtilen, akıl seviyesi genel olarak yükseklerde gezen radikal topluluk.
normal insanlardan bilinçli hareketler beklenir . bilinç ise toplumda yaşayarak kazanılan bir şeydir,yani genelde toplumdan alınmış şeylerden oluşur . delilerin hareketlerini daha çok bilinçleri değil, bilinçdışıları yönlendirir . bu nedenle toplum onları normal karşılamaz , akıl seviyeleri yükseklerde gezer gibi bir genelleme yapılamaz . her insan delilik potansiyeli taşır , ama işte bazılarına nasip olur bazılarına olmaz , bunu da genelde yetiştiği ortam belirler . genelde kapalı , toplumdan uzak yaşayan insanlar deli olmaya daha yatkındır . çünki toplumla iç içe olan insan her zaman kendisi karar vermek zorunda kalmaz , çoğu zaman çevrenin kararına uyar , sorgulamaz . toplumdan kopuk yaşayan insan ise sık sık karar vermek , sorgulamak, hayalini zorlamak durumunda kalır ki bunun sonucunda bazen "tavuk beni yiyecek " gibisinden iblisler ortaya çıkabiliyor.
her ne sebepten olursa olsun (kalıtsal , zihinsel , fiziksel , sosyal uyumsuzluk) bu kelime , toplum denilen üst otorite tarafından bireyin törpülenerek istenilen formata uymaması sonucu bireyin edindiği daha doğrusu toplumun bireye verdiği/yakıştırdığı niteliktir.şahsii kanatimce evrim , sosyal evrim toplum olma sevdasındaki insanların birbirlerine üstünlük sağlama savaşlarından arta kalan vakitlerinde dışladıkları kesim (deli diye nitelenen birey) ile az sıklıkta etkileşimleri sonucu delilerin fikirlerinin kabul görmesi ile , ya da delilerin anlayışlarının toplulukta hakim olması ile gerçekleşmiştir , halen de bu şekilde gerçekleşmektedir.
bana kötü davranıp durma
zaten iyi değilim
beni anladığını da hiç sanmam
kimbilir kaç taneyim
ne seninle oluyor ne bensiz
ne kendimle mutluyum ne de sensiz
aklımla çözemedim bu işi
deliye vurdum deliliğe vurdum kendimi
anladım kararsızım yaralarıma yararsız
ıslığımı fısıldamıştım şişeye
kıyıya çığlığım vurmuş
dokunmayalı çok olmuş ki
kalbim kuş yuvası olmuş
doluya koysam almıyor
bu bardak hep yarım dolmuyor
aklımla çözemedim bu işi
deliye vurdum deliliğe vurdum kendimi
anlayan el sallasın
bana merhaba der gibi
beden gitmeye teşne
hayat kal der gibi
bursalı güzel bir grubumuzdur.. bayağı gaz şarkıları vardır en bilineni de "ösym" adlı şarkılarıdır.. hatta grubun 5 üyesi bursanın her yerinde emniyet tarafından aranmaktadır çünkü grubun üyelerine ösym şarkısının sözleri nedeniyle dava açılmıştır.. ama onlar müziklerini yapmaya, müzikseverlerde onların şarkılarını dinleyip söylemeye ve "ösym g*tümü ye" diye bağırmaya devam etmektedir..
türk halkının çok sevdiği insanlardır. mahallenin delisi vardır bizim mahallelerimizde. her şehrin bir meşhur delisi vardır. halk içinde sevilir bu insanlar. sırtlarına giysisi, karnına ekmeği verilir. sırf sokaklarda gezsin, çocukları peşine taksın, mahalleye neşe saçsın diye. hikayeleri meşhurdur. anlatılır. her şehrin bir meşhur delisi vardır. belki araplardan gelmektedir bu. kimi arap deliler vardır ki hikayeleri 1200 yıl sonrasına ulaşmıştır*. ve hatta 2003 ya da 2004 yılında bir dernek, cumhuriyet döneminde yaşamış, anadolu'nun meşhur delilerinin resimlerinin olduğu bir takvim basmıştı. biz millet olarak severiz delileri...
sonuçlarının ne olduğunu bildiği halde aynı şeyi tekrarlayan zat-ı muhteremdir.dahiyle arasındaki ince çizgiyi geçememiştir belki de geçmemiştir,hangisi daha iyidir bu bilinç eşiğiyle bilinmez ancak bilinen bir gerçek vardır ki bu yüzyılda böyle bi ülkede ancak deli olunur zira dahiliğin,bilim,ilim irfanın bir kıymeti kalmamıştır,yapılan onca yolsuzluk ve sahtekarlığı görüpte sesini çıkar(a)mayıp ben akıllıyım diye gezinmek ayrıca acı vericidir.
sözlük olaraksa;
'aklını yitirmiş olan,akli dengesi bozuk.'anlamındadır.(bkz: tdk)