herkes eğlenirken o gecenin geç saatlerine kadar özet yazmak için uğraşmıştır. emeğidir paylaşmak istemeyebilir, saygı duyulmalıdır. ama doğru olan paylaşmasıdır.
lisedeki arkadaşlıklar ile üniversitedeki arkadaşlıkların neden aynı şekilde devam etmediğinin açık bir göstergesi olan, üniversitedeki ilişkilerin çıkar ilişkisine dayandığını gösteren bir üniversite insanı modeli. belki bu sebepten midir bilinmez üniversitenin insanı gerçek hayata alıştırdığı söylenir.
kendi çapında haklı olan öğrenci modeli. o öğrenci yeri gelmiş; sıcak ve güneşli bir bahar günü 15:00 - 18:00 saatleri arasındaki herhangi bir derse koskoca anfide sadece 5 kişi varken girip not tutmuştur. tüm sınıfın hammallığını yapması beklenmemelidir.
deftere o kadar emek sarfettikten sonra bir takım kendini bilmezlere ödünç verilen defterinin kopuk yırtık gelmesi sonucu bir daha aynı hatayı yapmayan akıllı öğrenci modelidir
uyuz olunası öğrenci modeli, bide bunların bütünlemede finaldeki aynı soruları sorunca bu yaptığınız eşitlik ilkesine ayıkırı deyip( ben finale inek gibi çalıştım 60 aldım, adamlar büte aynı soruları çalışıp girdi benden yüksek aldı) gelecek tüm nesillerin ağzına sı..n cinsleri de mevcuttur.
bahaneleri hep aynı olan gruptur. benimde eksiklerim var tamamlamam gerekiyor; hocanın slaytlarını geçirdikten sonra versem deyip sınavdan sonra cevaplarını defterinden kontrol ederken görülürler.
kapitalist sistemin ilkokuldan iş hayatına dek insanları vahşi bir rekabete tabi tutmasının doğal bir sonucu ve en basit örneğidir.insanın yükselebilmesi için illa bir başkasının üzerine basması şart mı diye düşünmeme neden olur.ayıptır,yazıktır, yanlıştır...
en iyisini yapan öğrencidir. onlardan defterini istemek ise ayıpların en büyüğü, yüzsüzlüğün daniskasıdır. onlar her derse gelir, salise salise not tutar- harf kaçırmaz; sen de bir tarafının rahatı için evinde fosur fosur uyursun. sonra sınav dönemi gelir, "aabee, eheehe, şu notları ver de bir fotokopi çektiriyim, ehehe, ehe" dersin. çok ayıp. o insan eşşek mi afedersin?
en güzeli, bu işi paraya döküp kırtasiyeye satan insanın notlarını alıp çalışmaktır. not tutan karlı, kırtasiye karlı, vicdan rahat...
gerekirse sınavdan kalırım da gidip fatma'dan notlarını istemem; nefes almamış yazarken! o derece adi bir harekettir bu.
yüzü gözü dağıtılası öğrenci modelidir. ben o kadar derse geliyorum, not tutuyorum ama hak ettiğim başarıyı sağlayamıyorum diye düşünür bu adiler. hiç sevmem kendilerini şahsen.
karşılığında başka bir notla ödüllendirilemeyecekse aferindir ona, en iyisini yapandır. tam bu esnada kimse beni geçmesin, en iyi not benim olsun heveslisi olduğum zannedilebilir ama açıkçası birileriyle kendi içimde iddialaşmak gibi bir tarzım hiçbir zaman olmamıştır. sadece devam zorunluluğu bile olmayan bir derse girmek için kışın soğuğunda yazın sıcağında cehennemin dibindeki okula gitmek için 6'da kakıyorsam, dışarıda arkadaşlarımla gezmek dururken sınıfta o suratsız hocaları çekmek zorunda kalıp bir de not tutuyorsam vermiyorum arkadaşım notlarımı. bir de fotokopi ha! istersen yerine ben yazayım fotokopiye de gerek yok. derse girer ama hocanın her dediğini yazamamıştır amenna ama evinde horul horul uyurken, kantinde arkadaşlarıyla çene çalarken derse girmek ikinci planda kalıyorsa kusura bakmasındır. çünkü hiçbir şey o kadar kolay değil.
çancıdır. inektir. paylaşmayı bilmez. kendi tercihine güveni olmadığı için başkaları derse girmezken derse girmiş olması nedeniyle sahip olduğu notları paylaşmayarak derse girmeyen öğrencileri cezalandırdığını düşünerek derse girdiği günlerin acısını çıkartmak ister. çünkü kendi tercihine güveni olmadığından kendi tercihiyle mutlu olmaz, not vermeyerek diğerlerini cezalandırdığını düşünerek tatmin olur.
dişi olanı makbuldür. hasbel kader 100 alan biri olursa, sanki erkeği koynundan alınmışçasına tiksinti dolu gözlerle süzer karşındakini. ama iyi oyuncudur, başarını kutlar, "ayyyy negseeel" der akabinde. sivilceyi söylemiyorum bile. irin irin pıyyy...
parazitlere, şerit ve tenyalara henüz alışamamış bir yaşam formudur. oysaki hayatının her safhasında bulunduğu yerin gerektirdiği çaba ve özveriyi göstermeyip onu sömürmeye kalkışacak ve üstüne üstlük yavuz hırsız ev sahibini bastırır mantığıyla bunda hak iddia edebilecek nice asalaklarla karşılacaktır.