ciddi (hiç bir şekilde para ile satılmaz) ve sağlam (stabiliteyi sarsacak hiç bir yeniliği distroya almaz) bir linuxdistrosu olup adını debra&ian çiftinin isimlerinin birleştirilmesinden almıştır.
intel işlemcimde bootable cd'sini bir türlü boot edemediğim, linux'u kuramadığım, pengueni göremediğim şey.
edit: *.iso dosyasını angutça cd'ye yazmamdan kaynaklanıyormuş. iso yazan bir program kurularak sorun halledilebilir. boot edebilmeme rağmen ben yine debian'ı kuramadım o ayrı.
deborah ve ian murdock çiftinin adından almaktadır ismini... ian murdock debianı tasarlarken o zamanlar kız arkadaşı olan deborah ın isminin ilk üç harfini alıp kendi ismi ile birleştirerek dağıtıma adını verir. linux un en güçlü dağıtımlarından biridir. 1993 yılında yazılmıştır. 9000 e yakın hazır paketi mevcuttur. stable, testing ve unstable olmak üzere üç versiyonu vardır.
stabilite, güvenirlilik, hız, yönetilebilirlik açısından en iyi linux dağıtımıdır. gnu projectin de onayladığı bir distributitiondur. kendi kendini günceller, güvenlik açıklarını kapatır, yeni sürüm çıktığında sistemi kapatmadan tüm dağıtımı upgrade edebilir. her paket stable duruma gelene kadar uzun sürelerle test edilir, yenilenir, açıkları kapatılır. prebuild paketleri sayesinde dpkg ve synaptic kullanarak program kurma olayı son derece basite indirgenmiştir. debian prebuild paketlerinin uzantısı .dep tir.
sürüm 4'ü (kod adı etch) eylül 2006'da duyurulan dağıtım. amd64 mimarisi bu sürümde resmi olarak desteklenecek, kernel 2.6.17 ve gcc 4.1 de standart olarak gelecekmiş.
teoride bir linux dağıtımı demek debian için doğru değil. zira debian yalnızca özgür bir işletim sistemi projesini sembolize eder ve debian'ın linux çekirdeğini içeren haline "debian gnu/linux" denir. bunun dışında örneğin hurd çekirdeğini içeren bir debian sürümü de halihazırda stable vaziyette duruyor. (edit: stable değil tabi ki hurd stable olmadı ki debian gnu/hurd olsun.)
versiyon isimlerini toy story'den alan linux tabanlı işletim sistemi. stable, testing ve unstable versiyonları vardır. stable versiyonları isimlerini normal toy story karekterlerinden alır. unstable versiyonlarının ismi toy story'deki sid karekteridir. testing versiyonu etch olarak da geçer.
şimdi testing yani lenny sürümünü kullandığım ve her zaman kullanmakta olduğum "evrensel işletim sistemi".kendisini arkadaşlar arasında uzaylıların işletim sistemi olarak çağırırız,yapamayacağı şey yoktur kısaca.bana göre windows yanında sadece bir öğrenci.özellikle apt-get depoları ve debiana ait paketleme sistemi olan .deb sistemi diğerleriyle arasında farkı yapmıştır.debian kökenli birçok linux dağıtımı mevcuttur.bunlar arasında en popüleri ubuntu'dur.
ismi bir aşk hikayesidir.
ıan murdoch sevgilisi deborah'a orjinal bir hediye vermek ister. ıkisinin adindan oluşan bir distro (dağıtım) yapar. deborah-ıan -> debian böyle doğar.
temelinde sevgi olduğu için sağlam bir dağıtım çıkmıştır ortaya.
stable,testing,sid sürümleri sources.list te yapacağınız küçük değişikliklerle zıplayabilirsiniz. yeni versiyona upgrade imkanı mevcut ama downgrade nasıl yapılır bunu ben de merak ediyorum.
gnu/linux zaman çizgisinde yaşamını halen sürdüren ve yürüyen ölü değil de canlı kanlı ve birçok dağıtıma analık eden yegane gnu/linux dağıtımı ki, kendisinin kararlı, birçok işlemci mimarisini destekler ve paketlerinin yirmi binden aşağıya düşmemesi ile tercih edilmesi gerekir.
kararlı, deneme, kararsız ve deneysel olmak üzere (sonuncusunu denemeyin sistem son derece uçuk-kaçık olabilir) sürümleri vardır ve en kararsızı bile kararlı denilen dağıtımları sollar.
şu anki kararlı sürümün adı lenny (5.0.), gelecek kararlı sürümünki de squeeze'dir. sid ise daimi kararsız. ayrıca backports deposu sayesinde de kararlı sürümü kullanan biri, sistemin kararlılığını bozmadan test deposundaki paketlere erişim sağlayabilmekte.
muhtemelen linux dünyası içinde en güçlü ve aktif topluluğa sahip dağıtım. 3 ana gruba ayrılır; debian gnu linux, debian gnu netbsd ve debian gnu hurd. her ne kadar amiral gemisi linux olsa da hurd için verdikleri destek takdire şayandır.
bir şekilde kullanıcılarını kendine bağımlı hale getirir. kullanıcıları başka dağıtımları denerken bile kendini evinde hissedemez. slackware ile hem dağıtım hem topluluk bağlamında garip bir bağ vardır. misal bir çok debian belgesinde "for slackware users" gibi ayrı bir bölüm vardır, topluluk olarak slackware kullanıcılarına "bizden" gözüyle bakılır(takip ettiğim gruplardan böyle bir kanıya vardım.).
genellikle herhangi bir dağıtımın stable sürümü ile debian'ın testing sürümü arasındaki temel fark, debian testing'in daha kararlı olmasıdır. (bkz: swh)