|
|
- özellikle bayram öncesi evin en gizli köşelerinden çıkartılan, içinden tüm mahalleyi doyuracak kadar börek ve türünde yiyecek çıkartabilecek olan alet.
- istanbul atatürk havalimanı'nda dış hatlar terminalinde check-in bankosu önünde bagaja verilirken gördüğüm (artık evrensel olan) fırın tipi. sanırım dünyaya tanıtmaya götürüyordu sahibi.
- türk hanımlarının kullanmakta ısrar ettiği,teknolojiye kafa tutan fırın çeşidi.
- anneannelerimizin kullandığı ve muhteşem börekler yaptıkları fırın çeşididir. severim ben bu fırınları çünkü anneanne evinin küf, lavanta ve böreğin birbirine karışık kokusunu hatırlatan en önemli unsurdur. anneanne yemekleri bu kadar güzel oluyorsa nedeni bu fırınlardır* bir de küçük cam penceresinden içeri bakıp böreğin kabarmasını anneanneyle birlikte izlemek vardır ki anneanneyle yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir. bu esnada anneanne kendi çocukluğunda nasıl börek yaptıklarını, o zamanlar evlerde fırın olmadığından yaptıkları börekleri kardeşiyle birlikte nasıl köşedeki fırına götürdüklerini anlatır.*
ayrıca (bkz: pırasalı börek)
- buzdolabının üzerinde saklanır. türk buzdolabı üreticileri hala bunu anlayıp setüstü ocak gibi buzdolabı üstü davul fırın üretemediler ben ona yanarım.
- cem yılmaz'ın doritos reklamındaki ihtiyaç listesinin bir numaralı ürünü.
- annemin tüm ısrarına rağmen mini fırın almayı tercih ettiğim ama pişman olduğum; basit kullanımlı, sade görünümlü, uzun yıllar çalışan, vaktinde pişiren fırın çeşidi
(huzbe, 29.06.2006 17:37 ~ 17:37)
- bir dönem çoğu evde bulunan, buzdolabı üzerinde muhafaza edilip, üzerine işlemeli örtü örtülen basit ama çok kullanışlı fırındır.
- rengi gri, iki yuvarlak tepsisi olan zaten fırın denildiğinde çoğu insanın biliçaltından göz kırpan nostalji.
tek kötü tarafı; önce altını sonra üstünü pişiriyor olmasıydı. fakat şimdiki gibi altını- üstünü beraber pişirmenin ne olduğu pek bilinmediği için sorun da yoktu aslında.
- ıslak elleri üzerine savurarak temassız davul çalınabilecek aygıtlardan. diğeri için (bkz: soba)
"ülkedeki tepsi yüzdesine göre mi yapılmıştır, ülkedeki tepsiler onun şekline göre mi yapılmıştır?" tarzı sorunlara iten, "neden dikdörtgeni hiç üretilmemiş" dedirten cihazdır.
hastası olduğum, açmayı beceremediğim kilit sistemlerine sahiptir. kasasında saklayacak eşyası olan bir kişi olsaydım, beni kasa almaya tenezzül ettirmeyecek mucizedir. dolabın üstüne koyacaksın, fişini takıp çalıştıracaksın, ondan sonra koy kaşıkçı elmasını...
|