en başta anakin skywalker olarak karşımıza çıkan ve jedi olmayı düşleyen sevimli bir velettir. o zamanlar henüz bir köledir lakin "güç" onda fazlasıyla mevcuttur. fakat içinde öfkesinden kaynaklanan bir uğursuzluk da barındırır.
gel zaman git zaman, anakin içindeki karanlık tarafa yenik düşer ve imparator palpatine'in bomba adamı olur. geçirdiği talihsiz badire neticesinde yarı insan yarı mekanik vücuduyla ve suratındaki soluk maskesiyle darth vader olarak anılır ve star wars aleminde "yusuf yusuf" ikilemesinin ortaya çıkmasına sebebiyet verir.
star wars in 4. ve 5. bölümleri sinemalarda yayınlanırkene herkesi kendinden nefret ettirmiş bir karakterdi. ancak 6. bölümde ünlü baba-oğul diyaloğundan sonra daha bir sevilmiş ve hatta herkes luke skywalker hastasıyken birdenbire darth vader taraftarları çoğlamaya başlamıştır. şimdi ise en karizmatik ve en çok sevilen karakter haline gelmiştir.
darth vaderı darth vader yapan kişi james earl jonesdur kanımca. yoksa dikkat ediniz pek bi oyunculuk yapılamaz darth vader karakterinde, mimik yoktur, beden dili deseniz o kalın kıyafetin kocaman pelerinin altında nereye kadardır. afedersiniz kütük gibi bir kişidir darth vader. ona tüm karizmasını veren sesidir. merak edenler, ikna olmayanlar eski star wars serilerini sesi kapatıp izlesinlerdir. göreceksiniz ki konu darth vader olduğunda heyecan yaratan tek olay grab hareketidir. zira dublörün boy farkı çok belli olmasın diye vaderın boydan posdan komple gözüktüğü dövüş sahneleri bile minimumda kullanılmıştır.
orta okuldan beri kendisine karşı bir sempati besler; kalıbına, delikanlılığına, raconuna hasta olmuşumdur. "hırkk tısssss, hırk tıssssss" şeklinde olan ses tonuyla beni o zamanlar kendisine hayran bırakmış, rüyalarımın erkeki olmuştur. kendisiyle isterim bir romantik akşam yemeği yiyeyim, boğazda bir rakı-balık sefası yapayım, tophanede nargile tüttüreyim, nevizadede birer bira içeyim.
üçüncü filmi izleyenlerde (ben de dahil olmak üzere) kendisine karşı olan sapıkça hayranlığın yerini acımanın aldığı güç timsali karakter.
---spoiler---
gücü o kadar fazladır ki, şerefsiz darth sidiouspadme 'yi onun öldürdüğünü söyleyince karanlığına gömülürken etraftaki tüm cisimler büzülür kırılır yerle bir olur.kendisinde öfke(rage), ihtiras(desire) , gurur(pride) ve korku(fear) o kadar çoktur ki dark side güçlerinin tümüne sahip olsa da gücünün sınırlarını aşmayacaktır.bu özellikleriyle tam bir sith tir ve sürekli güçlenmektedir.zira bilge darth sidious, usta yoda 'yla düellosunun arasında "lord vader ikimizden de daha güçlü olacak" demiştir.
---spoiler---
yalnız ne qui gon gibi ne de obi-wan gibi ölümsüzlüğün sırrına eremeyecektir.kaderi acı ve korku ile doludur.gücü exponensiyel olarak artmaktadır.
edit: ölümsüzlüğün sırrına erdiği az önce bana iletildi.gelişmelerle yeniden birlikte olucaz.
tahminimce götünden solumaktadır. öyle ki episode 4 ve 5'te konuşması esnasında nefes alıp verme efektinin devam ettiği tarafımca tespit edilmiş, bu giriyle kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.
güce denge getireceğine dair kehaneti iki kere gerçekleştirmiştir. güçlenmiş jediları sith olup doğrayarak ve son jedi'ı ölümden ustasını öldürerek kurtararak...
elini kesen kont dooku'nun iki elini kesip gırtlağına imzasını atmıştır. obi wan'dan çok üstün olmasına rağmen artistlik takla atma uğruna obi wan tarafından bonfile yapılmıştır. tek falsosu kafasının çöp tenekesine benzemesidir.
idolüm; öfkesine, lafı oturtmasına, force grip olayına, zekasına, muhteşem pilotluğuna, kötülüğüne, iyiliğine, lightsaber ustalığına, mindtricklerine, hırsına, azmine, herşeyine hasta ve hayran olduğum bin yıl sonra bile hatırlanacak en süper kötü ve karizmatik karakter.
itüsözluk yazarlarının ve benim gibi deli star wars fanatiklerinin affına sığınarak darth vader hakkında kaleme aldığım ufak anektodu sunuyorum...
darth vader üzerine yazdigim ufak bir anektod
darth vader bismillahirrahmanirrahim diyerek death star a1 personel yemekhanesinde yemek duasını başlattı. ey rabbim, vermiş olduğun nimetlere, force a ve çekim kuvvetine...
o sırada amiral tarkin, gece uyuyakaldığından ve sahura kalkamadığından müteakip, iftar vakti de gecmiş olduğu için, darth vader henüz duasını bitirmeden zeytinlerden birini ağzına attı.
darth vader, darth vader olmazdan önce güler geçerdi buna. fekat force adeta bu hadiseyi gözüne sokarcasına darth vaderın maskesinin her tarafına aksettirdi. tövbe tövbee diyerek amiral tarkin in masasına doğru seyirtti. amiralin çocuksu davranışlarına ve heyecanlı tutumuna bir süredir anlam veremiyor, lightning i oturtturmamak için kendini adeta zor tutuyordu. hışımla gelişi, imperial trooperlar arasında hafif bir fısıltı, tırs tırs ve üçbuçuk üçbuçuk efektlerine yol açtı fekat "susun laaynnn" diye böğürerek, diğer sesleri bastırmayı bildi. yaklaşık 20 adım sonunda amiral tarkin in masasının önündeydi. elini kaldırdı, askerler parmak uçlarından çıkabilecek lightning den korkarak birkaç adım gerilemişlerdi. daha az tırsan birkaç tanesi darth vader ın bir elinin titrediğini, diğer elini ise mahçup bi şekilde koyacak yer aradığını farkettiler. en sonunda vader dayanamadı ve amiral tarkin in elini önce öptü, sonra maskesinin üst kismina götürdü. ramazan bayramının size, ailenize ve tüm imparatorluk camiasına hayırlara vesile olmasını dilerim amiralím deyiverdi. bu anın geleceğini zaten daha önceden kestirmiş olan amiral tarkin, şık bir hareketle elinde tuttugu 50 ytl lik banknotu vader in göğüs zırhına iliştirdi. vader, adet olduğu üzere, aman abi ne gerek var dediyse de, biraz itişmenin ve ısrarın ardından saolun amiralim beni çok utandırdınız deyiverdi. eğer yüzündeki yanıklari saklayan, fiberkarbon maskesi olmasaydı, bütün seçkin a1 personeli, vader ın yanaklarının bir bayram sabahı heyecanla yüreği çarpan ufak bir kız çocuğununki gibi kızardığını göreceklerdi.
monitöre bakarak grip yapabilecek kadar hayvani bir force kullanma yeteneğine sahip olan , palpatin gibi şerefsiz bir sith olmayan , kafasında gerçekten "gecelekteki barış" planları besleyen , dünyada yaşayan insanların görmüş olduğu ve göreceği en mükemmel karakter...
şahan gökbakar'ın taner akdağ'ı alet ederek yaptığı mükemmel skeçlerden biri."engin abi ben bi hata yaptım.." diye başlayan ve seslendirme seçiminde yaptığı hatayı anlatan parodi.