|
|
- zamanında atv'nin haftaiçi 16-17 sularında gösterdiği, her bölümünü baştan sona, bir saniyesini dahi kaçırmadan izleyebilmek için okul çıkışı bindiğim otobüsün az daha hızlı gitmesi, sonraki durakta durmayıp gazlaması için dua ettirten çizgi dizi. aksiyon ve komediyi müthiş bir şekilde birleştirdiği kanısındayım.
asıl adı drake mallard olan darkwing, azılı düşmanı megaducktan ve dişi vampir ördekten (habire sulanır darkwing amcaya bu hatun) çok çekmiştir. ama her seferinde st. canard halkını canilerden korumayı başarmıştır. bi de fırlama mı fırlama gosalyn adında bir kızı vardır. çoğu zaman başını belaya sokar, bazen de aptallık sınırındaki cesareti ve olağanüstü şansıyla babasını kurtarır. yardımcısı * uzun boylu pilot müsveddesi launchpad mcquack de şapşalın önde gidenidir.
- giriş şarkısının sözleri de aşağıdaki gibidir:
daring duck of mystery, champion of right.
swoops out of the shadows, darkwing owns the night.
somewhere some villain schemes, but his number's up (3-2-1)
darkwing duck (when there's trouble you call dw.)
darkwing duck, let's get dangerous.
darkwing duck (darkwing, darkwing duck!)
cloud of smoke and he appears, master of surprise.
who's that cunning mind behind, that shadowy disguise.
nobody knows for sure, but bad guys are out of luck, cause here comes.
darkwing duck, look out (when there's trouble you call dw.)
darkwing duck, let's get dangerous.
darkwing duck, better watch out you bad boys
darkwing duck!
- ismi "ördek karakanat" olarak türkçeleştirilmiş kahraman.
fakat ben onu darkwing duck olduğu zamanlarda izlemiş bir izleyici olarak, yalnızca bir iki unutulmaz repliğini sunuyorum:
- ben geceleri kanat çırpan terörüm!
- ben gözlerinizi yaşartan soğanım!
launchpad gibi iniş manyağı da bir uçak/helikopter pilotu vardı bu çizgifilmde.(chete, 17.06.2004 17:28)
- "ben ayakkabına yapışan sakızım" gibi bomba bir lafa da sahiptir giriş yaparken ortama.
- "akşam yemeğinde dişinde kalan maydanozum"
- çok severdim ben bu mereti çocukken, çok güzel replikleri vardır. yazayım da tam olsun:
ben gecenin içinde kanat çırpan terör,
ben gözlerini yaşartan soğan,
ben senin trenini raydan çıkaran makas,
ben anahtarı uzağa atan gardiyan,
ben tahıl kutusundaki sürpriz,
ben sırtından boşalan soğuk terler,
ben kabuslarında seni kamçılayan kanatlı kırbaç,
ben füme istiridyeyi fümeleyen duman,
ben senin sinüs dalgandaki en alt nokta,
ben sana f veren not eğrileri,
ben sana musallat olan hazır fast-food,
ben tam kafana inen su balonu,
ben ikinci makaradaki filmin sonu,
ben adalet arabasındaki taksimetre,
ben fiskeleyemediğin pire,
ben damarlarını tıkayan kolesterol,
ben begonyalarında iz bırakan sümüklüböcek,
ben seni kupür odası katında bırakan editör,
ben senin çanını çaldıracak saat temizleyicisi,
ben her dünyadaki her kültürün ihtiyaç duyduğu kahraman,
ben ayakkabına yapışan sakız,
ben seni gece saat 3'te uyandıran yanlış numara,
ben yargıç tulumunun üstündeki quartz taşı,
ben silinmez leke,
ben dahil olmayan piller,
ben senin veranda ışığını arayan pervane,
ben seni yolda bırakan bozuk buji,
ben senin alıcılarını bozan telsiz radyo operatörü,
ben ulaşamayacağın yerdeki bozuk lamba,
ben kullanılan her çekteki 10 dolar komisyon,
ben kolayca kurulan salıncak setindeki kayıp parça,
ben suçluların ayağında çıkan şeytan tırnağı,
ben gerçekten önemli bir randevu gününde oluşan sivilce,
ben elinin ulaşamadığı yerdeki kaşıntı,
ben garanti süresinin dolduğunu söyleyen tamirci,
ben otobüste yanında oturan acayip geveze,
ben ruhunun karatahtasını gıcırdatan tırnak,
ben dişine yapışan ıspanak,
ben şer bahçesindeki ot yolucusu,
ben hesabındakinden fazla tutan çek,
ben rezillik ayakkabısındaki çakıl,
ben çok imza atmaktan ucu kırılmış kurşun kalem,
ben bütün kadınların çıkmak istediği tek kariyer adamı,
ben karakanat ördek!(lightblue, 14.10.2005 22:56 ~ 05.12.2005 16:08)
- binbir türlü dahiyene replikle olaya giren ama en sonunda her zaman ben geceleri esen terörüm diye bağlayan çizgi film kahramanı. sakar ördek.
- zırvalama salak repliğiyle hafızama kazınan efsane çizgi film.
- özlenilen kahraman.
- en sevdiğim süper kahraman. hatta tek sevdiğim süper kahraman.
http://www.c4vct.com/...
- izlediğim en başarılı çizgi filmlerden.
gerek espirileri olsun gerekse süper kahramanları ti'ye almaları olsun süperdi doğrusu...
ancak en güzelide kuşkusuz darkwing duck'ın kendini tanıttığı sözcüklerdi...
unutulmaz parçası ise kardeşimle benim saçmalayarak söylediğimiz parçaydı.
- her tarafından çıkardığı ilginç aletleri ve kahramana dönüşürken oturduğu koltukla beni kendimden geçiren, ortaya her çıkışında değiştirdiği replikleriyle yerlere düşmeme neden olan, aklımda kalan iki aygıtı olarak gömleğinin düğmesini çekince şişmesi ve kol düğmelerinin asit kapsülü olması olan şahane çizgi dizi. keşke olsa da izlesek gene aah ah...
- tahminlerime göre kendisini bülent yıldıran seslendirmekte idi. (yamılıyorsam düzeltin)
- yerini duck dodgers isimli yeni kahramana devretmiştir. mor pelerin, yerini afilli uzay kıyafetine, karanlık sokaklar ise yerini kara deliklere bırakmıştır. maceralar farklı, amaçlar farklı dahi olsa her duck dodgers izleyişinde kendini hatırlatmakta, bol bol özletmektedir.
- oda arkadaşımın "i am the curve that gives you f" diyerekten yeni bir replik daha kazandırdığı süper kahraman.
- seslendirmeciler darkwing duck'ın kızına gazolin diyolardı diye hatırlıyorum. bir de bu çizgi filmin farklı olmasının, komik bulunmasının ve sevilmesinin sebebi kahramanımızın yaşlı başlı bi aile babası olması olabilir. ya da çok küçüktük ve her şey bize komik geliyodu.
- kızı gosalyn ve efsane yardımcısı launchpad mcquack ile maceradan maceraya koşan efsane ördek.
- bitirici hareketi de hanya çumdik efektiyle bezenmiş muhteşem bir uçan tekme olan süper karizmatik ördek.
- müziği kulaklarda yer etmiş, kahraman şahsıyet, özleyenler için;
http://www.youtube.com/...
- "let's get dangerous!" diyen sesi kulaklarımda olan süper ördek kahraman..
- "ben geceleri uçan terörüm. " gibi bir giriş yapmadan düşmanına gözükmeyen, doğruluğun şampiyonu, gecelerin sahibi anti kahraman. tek başına başladığı yolculuğuna aynı anda üvey kızı gosalyn'i ve ortağı launchpad'i katıp, hızlanan, devleşen yol gösterici, rol model kişisi. drake mallard ardına gizlenmiş korkulan gizem. yenilse de kaybetmeyen, kandırılsa da yanılmayan, korksa da belli etmeyen mora donanmış iyilik perisi.
ayrıca bu kahramanın başı çektiği animasyon dizi. zengin bir diyalog anlayışı ile yazılmış, eşi bulunmayan karakterler ile taçlanmış, kurgunun, olay kıvraklığınn dibini görmüş, çok sevilmiş daha da sevilesi ölümsüz eser.
animatörleri tastamam uzak doğuludur, nedendir bilinmez. ama gel gör ki, bölüm sonu yazılar arasında en garibime giden bu ayrıntı olmamıştır. "sound editors" başlığı altındaki bir isim beni şaşkınlıktan bir hale sokmuş, "acaba diziye hayranlığımın gizli nedeni bu mudur?" sorusuna yöneltmiştir. başlık altında görülen isim şudur;
david lynch
yok yok the straight story'nin başında disney görünüyordu ama yetmedi bu bilgi bu şaşkınlığın durulması için. 91 yılları be! genç zamanları değil ki diyeyim, "demek böyle böyle başlamış adam" isim benzerliği ise başka bir hikaye başlar.
- girişinde çalan müziği özlenen, dillere destan bir komiklikteki yeniden verilse de izlesek çizgifilmi..
http://www.retrojunk.com/...
|