|
|
- might and magic serisindeki devam oyunu, action-rpg. görüntüleri genel olarak çok güzel olsa da, oynanabilirliğe doğrudan etki eden hatalar barındırması oyunun puanını düşürüyormuş.
http://darkmessiahmightandmagic.us.ubi.com/
ek: oyunu açınca menüyü gördüğünüz anda anlıyorsunuz motoru ve "aaa source!" diyorsunuz.
ekiki: grafik sorunları nedeniyle, oyunun ortasında sıçıp duran, takılıp beni masa üstüne kadar atan oyundur. problemin hdr yüzünden oluştuğunu düşünmekteydim ancak disable etsek de takılmalardan kurtulamıyoruz.
1.01 ve 1.02 yamaları çıkmış, yamıyorum yamıyorum düzelmiyor. patchler belki iş görür, buyrun:
http://patches.ubi.com/...(azureel, 18.12.2006 12:01 ~ 16:21)
- videolarından izlediğim kadarıyla bir çok konuda obliviondan üstün olan oyun.öncelikle büyüler obliviondan az da olsa , çok daha fantastikler.malumunuz source motorunu kullandığı için fizik motoru çok daha gerçekçi ve güzel.doğal olarak silah seçenekleri az da olsa bir goblinin kafasını vücudundan ayırabildiğimiz için bu gibi konularda oblivionun eline rahat verir bence.
- eğer skill geliştirip , kendimize özgü karakter yaratabildiğimiz her oyun rpg ise (ki öyle diyorlar *) bir rpg oyunudur bu tabi...
ama verilen kararların oyunun sonucuna etki etmediği bir oyun ise rpg değildir.o zaman oblivion da rpg değildir.son zamanlarda çıkan güzel bir rpg oyununa örnek vermek gerekirse.. (bkz: fable the lost chapters) yapılmış en iyi rpg oyunu ise şu güne kadar (bkz: fallout).
- genel olarak oyundan bahsetmek gerekirse, kötüdür diyip geçeceğim.
loot delisi biri olarak, öldürdüğüm varlıkların üzerini yoklamak isterim. üstünü başını açarım, soyarım, hatunsa [elf tercihimdir] göğsünü falan mıncırırım, erkekse arkadan oturup kalkma hareketi yaparım, genel olarak pijlik yaparım ne bileyim. öldürdükten sonra daş gibi yığılıp kalan cesetler istemiyorum, sonra silinmelerini ise hiç istemiyorum. son zamanlarda oynadığım bir diğer rpg action olan obliviondaki interaction ve npc mantığının 10'da 1'i yok bu oyunda. single player kill'em all, hatta 3rd person shooter bu dark messiah oyunu. fps motoruyla yapılan rpgden ne hayır gelir zaten.
oyundaki en hoşuma giden ayrıntı, metal külçelerden, silah dökme olayı.
giriyorsunuz bir blacksmithçi dükkanına [demirciye giriyoruz tamam mı, mutlu musun?] körüklüyoruz önce ateşi, sonrasında demir/çelik/altın [goldflame neyse] külçeyi koyuyoruz kazana. kazanı ateşin üzerinde harladıktan sonra, eriyiği kalıba döküp, su ile soğutuyoruz. çekiç ile örs üzerinde dövtükten sonra sap bağlıyoruz buna. mis gibi kılıç oluyor, kendimizin yaptığı. basit bir iş olsa da, insanın kendi dövdüğü kılıcı kullanması gibisi yok.
hikayesi basit, ilerleyişi ise hızlı. dağ bayır akatoş akatoş* at koşturamıyorsunuz bu oyunda, biraz sıkıcı single player bir oynanışı var. görevleri yaparken bezindiğimiz yollarda da, gizli bölmeler kör gözüne parmak modunda olduğu için, çocuk oyuncağı bulması. pek zorlayan bir yapay zekası da yok, yaptığım save/load sayısı taş çatlasa 10 olmuştur. sıkıcı ve "bitsin de kurtulalım" türü bir oyun sanırım bu, biraz daha oynamam lazım.(azureel, 18.12.2006 16:06 ~ 16:21)
- birebir kılıç dövüşünde en zengin atraksiyonları sunan oyundur.bir yandan kılıcı savururken, diğer yandan da düşmana depik (bkz: tekme) atabildiğimiz yegane oyundur.
- bir tanıdık borcuna karşılık bana orjinalini vermişti seve seve kabul etmiştim. oyun içindeki envanter sistemi yetersiz, eşyalar yetersiz, yetenek ağacı da yetersiz geliyor. ama oyunun rpgden çok aksiyona daha çok önem vermesinden ötürü oyun için yeterli sayılabilir. gerçi çıkmadan öncede yapımcılar detaylı envanter, skill vs... olmayacağını da belirtmişti. bunun dışında zaten videolarda gösterilenler ve arkane studios'un yaptığı açıklamalar doğru çıktı. çevre etkileşimiyle adamları öldürmek, farklı yollardan işlerini bitirmek çok zevkli. destekleri kırıp adamın üstüne fıçılar kutular düşüyor. dövüşlerde rakiplerle çok uğraşmadan tekmeyle adamları aşağı atmak veya duvardaki kazıklı kısımlara itip kısa yoldan öldürmek gibi daha çok şey var. oyunun en zevkli kısımları bunlar. ama ip okunda bir hata var aman aman. yamaları yüklememe rağmen, iple yukarı tırmanırken duvar içine girme sorunu var. taşları alıp örümcek heykeline konan bölümdü. son taşı aldıktan sonra ipin texture içine girmesi hatası sayesinde, açılmayan kapının diğer tarafına geçip kısa yoldan bölümü bitirmiştim. birde arada çıkan tuzaklar ve bosslarla savaşlar var. bunlarda oyunu iyice zevkli yapıyor. steam'den oyunun key'i aktif edip multiplayer'nı oynamıştım. multiplayer ayrı bir zevkli. çevre unsurlarını artı olarak diğer oyunculara karşı kullanmak daha da zevkli. oyunun farklı birkaç sonu vardı. bir kere bitirdikten sonra hardcore seçeneği açılıyordu. hardcore'da bir kere bitirmiştim ama kasmıştı. şimdi de xbox 360 için dark messiah of might and magic elements adıyla çıkacak. demosu da daha yeni xbox live'da yayınlandı. sanırım pc versiyonuna göre birkaç ekstrası var, onun dışında başka değişiklik yok. konsolu bilmem de aslında hikaye devam edebilir. keşke bir ek paketi yapılsaydı. umarım devamı gelir.
|