dark ambient   

adana çık aradan

1. en kabaca tanımla karanlık atmosferli (beton çeviri), atmosferik metalden epey farklı, bilumum mumlu ışıkların kapatıldığı ortamlara uyabilecek olan (hayır black metal değil) bol bol elektronik öğelerden yararlanılan yanına da bir su bardağı orkestral tat eklendiğinde daha kıvama gelen ambient müziğin daha dark olanı demek istemediğim müzik türü. film tadıyla yaklaşmayı seviyor bu dark ambient icracıları, konsept çalışıyorlar.

eski zaman konseptlerinden hoşlananları vardır, kimi yürek burkan sopranoyla çalışır kimi direk stargate tribinde takılır, vokalsiz gider.

örnek sıralayalım biraz bu türden:

(bkz: arcana)
    (bkz: antimatter)
    (bkz: burzum)
    (bkz: dargaard)
    (bkz: dead can dance)
    (bkz: elend)
    (bkz: lustmord)
    (bkz: sephiroth)*

ortaçağ ötesi, gümüş şamdanlar, katedral, pelerin tatları için dargaard ve elend, "daha şatolu olsun ortaçağ tadı versin hatta gerisine de uzansın böyle gladiator filmindeki kadın vokalleri de çok seviyorum hani." diyen neofolkçulara dead can dance, "bu türün başlangıcını göreyim yaratıcısı kimmiş?" denirse lustmord (korku filmi müziği gibi denebilir kabaca, dracula geliyor hızını değiştirmeden), "ham ama daha modern tatlar arıyorum, arada varg'ı* anmış da olayım, kalbim black metalde kaldı." diyenlere burzum, modern, belirli bir kalıba sokulamayan ve kusursuz bir şey istiyorumculara iste antimatter'ı öneriyoruz en az bir doz.

ayrıca "ben etnik mistik tatlar severim, böyle kötülüğün müziğini duyayım arkadan da vantilatör versinler." diyen tüm chaotic evillara ve sevenlerine sephiroth iyi bir seçenek. son olarak da gene "ben kusursuz müzik istiyorum." diye başlayıp sonra da "ancak böyle mitolojik, etnik konsept albümler olsun, kendimi bir anda longboatta ya da çölde bulayım." diyenler için de bir doz arcana faydalı görünüyor.

ha onun dışında da ünlü filmlerden örnek vermek gerekirse ilk aklıma gelen batman ve interview with the vampire'ın müzikleri. bu iki filmin müziklerini yapan danny elfman ve elliot goldenhall da bu türü mükemmel şekilde icra eden üstadlardır.
    (iao, 13.11.2007 23:08 ~ 23:18)
  2. (bkz: chaostar)
    (bkz: autumn tears)
    (bkz: gothica)
    (eolys, 15.11.2007 01:36)