darbe için örgüt kurmak suç ama darbe yapmak değil   

adana çık aradan

1. başlığın doğrusu,

'darbe yapmak için örgüt kurmak suç iken neden darbe yapmış olmak suç değildir' olacaktı.

ergenekon operasyonundaki en büyük iddia, ülkede darbe yapmak için zemin hazırlamak ve mevcut yönetimi değiştirmek için bir örgüt kurmaktır.

iddianamenin de bu yönde olacağını tahmin ediyorum çünkü hala bir iddianame yok. peki darbe yapmaya çalışmak suç ise darbe yapmış olmak niye suç değildir???

(bkz: kenan evren/!şehzade mustafa)
    (bkz: götü yememek)
    (şehzade mustafa, 01.07.2008 20:05 ~ 02.07.2008 08:28)

2. hayatta ben şunu gözledim. bu memlekette kimse haksızlığa tahammül edemiyor. güçlünün güçsüzü ezmesi her zaman batar bu memleketin insanına. bu sebeple gidip güçlünün karşısına dikilmez. gider güçsüzün tepesine. bi tekme de o vurur. sonra diğer güçsüzlere de vurur, hepsini uyarır. güçlünün ayağının altında dolaşmayın... nahoş şeyler oluyor.

güçlü olan yapacağını yapmış, ezeceğini ezmiş. memleket olarak bundan çok rahatsızız. ama onlardan hesap sormamızı beklemek... dostum sen türkleri yanlış tanımışsın. onun yerine hazırda gücümüzün yettiği darbe girişimcileri var. belli ki yeterince güçlenememişler... darbelerin memlekete verdiği zararlar konusunda bir bilgilendirme yapılır şimdi.

bir de zamanında demokrasiye balans ayarı yapan zeki, atılgan, ileri görüşlü, başarılı, güçlü ve çevik bir paşa vardı. o da güçlü... pehliven gibi.
    (azwepsa, 01.07.2008 23:11)
  3. her iktidarın kendine ait, şekillenmesini ve meşruiyetini temellediği bir zemini vardır. bu da hukuk düzenidir. bu düzen içerisinde iktidar kendi meşruiyetini en azından hukuki anlamda -anayasa gibi- oluştururken kendini yıkmaya çalışmayı da suç sayar buna teşebbüsü de.

12 eylül 1980 sonrası oluşturulan ve halihazırda kullandığımız anayasamıza bir bakın.devlete karşı işlenen suçlarla, bireye karşı işlenen suçları ve verilen cezaları bir oranlayın kafanızda. göreceğiniz, bireyin yaşamına ya da yaşam alanına yapılan saldırılar neticesi alınan cezaların devlete daha doğrusu iktidara yapılan yıkma teşebbüslerine verilen cezalar karşısında bir hiç olduğudur.

ayrıca bu anayasa darbe sonrası oluşturulduğundan darbe mantığının ve kutsallaştırılan devlet ülküsü altında sıkı sıkıya korunan iktidar yapısının incelenmesi içinde bir fenomendir.

netice şudur ki; her iktidar kendi meşruiyetini halkın gözünde ve hukuki alanda oluşturmak durumundadır. bunu da iktidarı aldıktan sonra yaptığı anaysa sayesinde sağlar. anayasaya değiştirilmesi teklif bile edilemeyecek maddeler koyar ve yerini sağlamlaştırır. dolayısıyla yapılan darbe hukukileşir ve suç olmaktan çıkar oysa ki darbe teşebbüsü halihazırda bulunan iktidarı değiştirme amaçlıdır ki bu da önceden yapılmış olan darbeye göre oluşturulan anayasa için suçtur.

kısacası; güç kimin elindeyse onun borusu öter.
    (eleanor, 01.07.2008 23:32 ~ 23:35)
  4. tamamlanmamış bir mantık silsilesi. darbe yapmak için örgüt kurmak olduğu kadar, o örgütü kullanarak darbe yapmaya teşebbüs etmek de basbayağı suçtur. öyle büyük bir suçtur ki hükmü vatan hainliğine kadar gider. ancak ne zaman ki darbe başarıya ulaşır ve darbe yapmak için kurulmuş örgütün öngördüğü kurallar meri olur, o zaman ortada suç falan kalmaz. darbe de kalmaz. darbe, başarıya ulaşıncaya kadar böyle adlandırılır.

tarihi kazananlar yazar. vatan hainliğiyle kahramanlık arasındaki çizgi çoğu zaman dikiş ipliği kadar incedir.
    (tembel, 02.07.2008 00:58 ~ 10:05)
  5. hayatın her alanına uyarlanabilir cümle. mantık. düşünce biçimi.

mesela hırsızlık yaparsın eğer yakalanırsan hapse atılır ve dünyanın en aşağılık insanı ilan edilirsin, şayet yakalanmaz da köşeyi dönersen "beyefendi" olursun, öldükten sonra arkandan onbinlerce kişi ne iyi adamdı diyerek ağlar, biraz kasarsan bir fenomen bile olabilirsin.
    (tuzluerik, 02.07.2008 01:44)
  6. darbe olunca askerin yönetimi ele geçirmesinden mütevellittir. kendi kendilerini tutuklayacak değiller herhalde.
    (mengen, 02.07.2008 01:44)
  7. (bkz: @2315633)
    (şehzade mustafa, 02.07.2008 08:23)
  8. köprüyü geçtikten sonrası içinse bu, doğrudur. ancak köprüdeyken ayı sizin dayınızdır, aman diyeyim.

köprüyü geçen iki göbekli paşamız (göbek kafadan bir dakika önce varır diyorlar, ben demiyorum onlar diyor);

(bkz: cemal gürsel)
    (bkz: kenan evren)

köprüyü geçsem mi geçmesem mi acaba sorusuyla özkan uğur tarafından tufaya düşürülen masum köylü;

(bkz: talat aydemir)
    (bkz: ne şehittir ne gazi darbe yoluna gitti kendisi)

ha siz köprüyü geçtikten sonra geri dönüp kendinizi köprüden boğazın serin sularına bırakacak kadar salaksanız ona bişey diyemem. ya en baştan köprüyü geçmek gibi bi salaklığa kalkışmayın, ya da yediyseniz bi bok sonradan geri adım atmayın. adamın götünden kan alırlar kamil, kan!
    (bara bara vala, 02.07.2008 08:46 ~ 08:53)
  9. bu kavram 1963 yılında da konuşulmuştur. albay talat aydemir ve bazı harp okulu öğrencileri darbe girişiminde bulundukları için yargılanmış ve talat aydemir idam edilmiştir. darbe girişimini engelleyenler de idamı onaylayan cumhurbaşkanı cemal gürsel de 1960 darbesi ile o makama gelmişlerdi.
    (enver paşa, 02.07.2008 15:40)
  10. (bkz: çevik bir)
    (şehzade mustafa, 03.07.2008 10:13)
  11. "iddialara göre vakti zamanında darbe yapmaya hazırlanmış dört generalin ikisinin gözaltında, ikisinin dışarıda özgür olması" garipliği ile yarışamayacak çelişki.
    (topunuzu selamlarım canlarım, 03.07.2008 11:33)