darbe günlükleri   

sayfa  / 2
adana çık aradan

1. eski deniz kuvvetleri komutanı emekli oramiral özden örnek'in günlüklerinde bulunduğu iddia edilen akp hükümetine karşı bir darbe yapılmasının planladığının kanıtlarıdır.hernekadar özden örnek basına "ne alakası var kardeşim ben günlük tutmam" bu yalan haberdir demiş olsada olay gitgide daha büyümüştür.
    (dark elven, 05.04.2007 03:42)
  2. ergenekon terör örgütü soruşturması kapsamına da girecek olan günlükler. oramiral özden örnek, kendisine ait olmadığını söylemesine rağmen , emniyet yaptığı incelemede günlüklerin onun bilgisayarından çıktığının kesin olduğunu söylüyor.
    (denk, 02.04.2008 17:54)
  3. bir aşka yazılan mektuplardır. ah ahhh!
    (neazadem, 02.04.2008 18:04)
  4. (bkz: @2342158)
    (bayermuhen, 04.05.2008 23:04)
  5. (bkz: http://www.sabah.com.tr/...)

dehşetle okuyunuz.
    (şivan, 06.07.2008 17:01)
  6. "sevgili günlük bugün de darbe yapamadık" cümlesinin ne zaman medyaya sızdırılacağını merakla beklediğim baştan sona uydurma ve komplo kokan yalan dolan belgelerin adı.
    (haarp131, 07.07.2008 11:54)
  7. sıdıka'nın üslübu kullanılmıştır bu günlüklerde. adını geçirdiğiminin şahsı da işbu üsluptan ötürü gözaltına alınmalıdır.
    (eve su getiren sucu, 07.07.2008 12:09 ~ 12:09)
  8. "günlüklerin özden örnek'in bilgisayarından çıktığı kesinleşti ve kanıtlandı." iddiaları artık sıkça kullanılıyor. ancak emniyetin bir araştırma raporunda geçiyor sanırım bu ifade. mahkemede bilirkişi tarafından yapılmış bir saptama değil bu. neden bu kadar önemli ve ergenekon soruşturması ile alakalı belge detaylı ve sonuçları şeffaf bir teknik araştırmadan geçmiyor bilemiyorum. zaten günlüklerin saklandığı ortamı da bilmiyorum. yazılı kağıt mıdır, cd midir? tam metne ne yazık ki haklarındaki yayın yasağı yüzünden de ulaşamıyorum. zamanında nokta dergisini de almadım. öylecene oturup gazetelerde birbirini yalanlayan ve hiçbiri somut kanıta dayanmayan iddiaları okuyup duruyorum.
    (recai pengül, 07.07.2008 12:22 ~ 12:24)
  9. beyaz türklerin çıkardığı taraf gazetesinin yeni tiraj bombası.gerçeklik payı konusunda yorum yapmıyorum
    (karak, 07.07.2008 12:38)
  10. melih aşık, bu günlüklerin akıbetiyle ilgili güzel bir kronolojik tespit yapmış.

" (...) nokta dergisi, geçen yıl mart ayında oramiral özden örnek’in darbe günlükleri diye bir takım metinler yayımladı. özden örnek’in böyle günlükleri var mıydı? kendisi nokta’da yayımlanan açıklamasında bunu kesin olarak yalanladı.

konu özden örnek’in nokta dergisi genel yayın yönetmeni alper görmüş’e açtığı dava ile yeniden gündeme geldi. alper görmüş elindeki kanıtları, yani günlüklerin bilgisayar çıktılarını önce savcı zekeriya öz, sonra da yargılandığı bakırköy mahkemesine teslim etti. ancak mahkeme bilgisayar çıktısını delil kabul etmedi (zaten yasadışı olarak elde edilen belgeler de kanıt sayılmıyor). mahkeme kanıt kabul etmedi ama alper görmüş’ün normal gazetecilik görevi içinde hareket ettiğine karar verip davayı beraatle sonlandırdı.

bu karar darbe iddialarının mahkemece kabulü anlamına gelmiyordu...

o arada... taraf gazetesinde bir haber yayımlandı. habere göre savcı zekeriya öz, oramiral örnek’in günlükleri olduğu öne sürülen belgeleri emniyet’te incelettirmiş, bunların özden örnek’in bilgisayarından çıktığını rapora bağlamıştı...

günlüklerin özden örnek’e ait olduğunun kesinleştiği de bu gazete haberinden kaynaklanıyor. hiçbir rapor yok henüz kamuoyuna sunulan...

sonuçta nokta’nın yazısı ve taraf’ın bir haberi... üzerinde yüzlerce yorum yazılan ayışığı ve sarıkız kodlu darbe teşebbüsünün tüm kanıtı bu iki yazı..."
    (strateji, 07.07.2008 15:33 ~ 15:35)
  11. birazcık vicdanı olanların ve bu ülkedeki olayları yakından takip edenlerin gerçekliği konusunda pek de şüpheye düşmeyecekleri emekli oramiral özden örnek'e ait olduğu iddia edilen (emniyet teknik dairesine göre kanıtlanmış) günlükler. dün ve bugün taraf gazetesi tarafından iki bölüm olarak yeniden tefrika edildi. gerçekliği açısından sadece şunu düşünmek yeter: nokta dergisi tarafından ilk tefrika edildiğinde büyük medya gülüp geçmiş, tamamen yalanlamış ve çok kısa sürede üstünü örtmüştü (radikal gazetesi; ismet berkan ve murat yetkin hariç). aslında iddialar yenilir yutulur cinsten değildi. ama bunların üzerine gitmek herkesi töhmet altında bırakacaktı. o bakımdan bu şekilde hareket edilmesini bu ülkede normal kabul etmek lazım. o zaman hilmi özkök bile hakkında sorulan soruyu yalanlamamış (çünkü onu da aşmaya çalışan darbe teşebbüslerini ifşa ediyordu), sonra bakarız diye geçiştirmişti. en son ifşa ise ismet berkandan geldi. o dönemde neler yaşandığını ve bu yazılanların gerçekliğini en yakından bilen bir iki gazeteciden biriyim diye geçenlerde bir yazı yazdı. tabi o zaman niye yazmadın diye sormak en doğal hakkımız.
    bu arada bir tehlikeye evvelsi gün murat yetkin işaret etti. söylediğine göre kendisinin ismi iki yerde geçiyormuş. biri tamamen doğru diğeri ise tamamen yanlış tam bir dezenformasynmuş. doğrudur. bu günlüklerin arasına kamuoyunu yanlış yönlendirmek için yalan yanlış bilgiler serpiştirilmiş olabilir. hatta olmuş olması şaşırtıcı olmaz. ama bu büyük resmi değiştirmeyecektir.
    (panait ıstrati, 07.07.2008 22:52)
  12. yaşadığımı sandığım ülkeden çok farklı bir ülkede yaşadığım konusunda feci halde kafamı karıştırmaya başlamış olaylar silsilesinin ilk ayağıdır bu günlükler .
    hatta bu şüpheler ve tedirginlikler öyle bir noktaya geldi ki bu ülkeden olup biten herşeye sağduyuyla yaklaşıp aklı selim davranmaya çalışan ben gün geçtikçe kendini geliştiren bir komplo teorisyeni oldum çıktım.
    (ibrik, 08.07.2008 21:20 ~ 21:22)
  13. okumayı düşünmediğim günlükler. filmi çekilsin, seyredeyim. o daha heyecanlı olur.
    (recai pengül, 09.07.2008 17:53 ~ 17:54)
  14. hangi mantıkla tutulduğunu bir türlü anlayamadığım günlüktür.

darbe yaptıktan sonra kendi nutuk kitapları olarak mı yayınlatacaklarmış bunu zevatlar.
    (ankebaa, 10.07.2008 21:54 ~ 21:55)
  15. maalesef ama maalesef kimi medya organlarında aylarca konuşulduğu gibi ergenekon operasyonları için kullanılmadığı istanbul cumhuriyet başsavcısı tarafından açıklanmış günlükler. günlüklerin belge olduğunu iddia edenlere karşı "iyi de günlükleri yazan general'in neden ifadesine başvurulmuyor?" sorusunun yanıtı böylece ortaya çıkmış oluyor. alper görmüş'ün iddiasıyla azımsanamayacak bir kitle tarafından; özden örnek'in tekzibine karşın, örnek tarafından yazıldığı iddia edilen günlüklerin demokrasimizi güçlendirmek adına başka bir dava söz konusu olduğunda kullanılacağı iddia edilene kadar şimdilik gündemden düşeceğini düşünüyorum.
    (chixculub, 14.07.2008 14:25)
  16. fantastik bi isim. narnia günlükleri gibi. büyülü apoletler, kutsal kitaplar, hocalar, cemaatler, kadim zamanlardan kalmış atatürkler, iyinin ve kötünün ebedi savaşı, perişan olmuş bi halk ve hüküm dağının ateşinde yazılmış, hepsine hükmedecek tek bir anayasa.
    (ahmak ı hayal, 14.07.2008 14:34)
  17. belgeseli yapılasıca. atv'de yayınlanasıca. yönetmeni de tolga örnek olasıca.
    (luis alberto salvetiera, 14.07.2008 14:45)
  18. (bkz: the chronicles of impact)
    (camel, 14.07.2008 14:52)
  19. mustafa karaalioğlu -mealen- şöyle bir yorum yaptı darbe günlükleri hakkında: "bu günlüklerin iddianemeye girmemiş olması muvazzaf komutanların iddianameye alınarak davanın muvazzaf subaylarla ilgili olan kısmının sivil mahkemede reddine ve davanın bir kısmının askeri, bir kısmının sivil mahkemeye kayması neticesinde olayların değişebileceği düşüncesiyle yapılmış olabilir"

davanın şekil olarak bir benzeri için (bkz: şemdinli olayı)
    (fen liselim, 14.07.2008 15:34)
  20. "programına gelen o faks da neyin nesi?" gibi, "sen telefonda devlet büyüklerine hakaret etmeye utanmıyor musun?" gibi bir insanın darbe hazırlığında olduğuna dair su götürmez kanıtlar varken elbette dikkate alınmayacaktı darbe günlükleri.

şu durumda merak ettiklerim var arkadaş.

-haham ne iş? [en çok onu merak ediyorum lan]

-darbe günlükleri bu soruşturmanın temeline oturtulmadıysa, soruşturmanın temelinde ne var? mustafa balbay, sinan aygün gibi isimleri, adları günlükte geçiyor diye gözaltına alarak kamu ilgisi o yöne mi çekilmeye çalışıldı? yani soruşturmanın temeline günlük oturtulmuş dezenformasyonu mu pompalandı? bu soruşturmanın selameti açısından uygulanan bir strateji miydi, yoksa soruşturmayı dilediğiniz seviyeye çekmek için bir yol muydu? [veya benim kanaatimi doğrular şekilde savcı yalan mı söylüyor?]

-şayet darbe günlüklerinde yazılı olanlar dikkate alınmadıysa neler dikkate alındı? muhtemelen yarın bu sorunun oluşturacağı baskıya binaen bir açıklama yapmanız gerekecek. somut olarak sunacaklarınız gayriyasal dinleme faaliyetlerinizden mi ibaret, yasal olarak hiçbir kıymeti bulunmayan orgeneral özkök'ün şantaj kasetlerine mi dayandırdınız çalışmalarınızı, yoksa sızma mı yarattınız?

-böyle bir soruşturmada darbe günlükleri nasıl olur da değerlendirilmez? özden örnek'in subjektif de olsa değerlendirmelerini içeren, içerdiği iddia edilen, günlüklerin varlığı dahi özden örnek'in bir darbe girişiminin göbeğinde yer aldığını ifade ediyor. şu halde, kafasında darbe yapmak gibi bir görüş belirmiş olsa dahi, herhangi somut bir girişimini bilmediğimiz hurşit tolon ve şener eruygur'u özden örnek'ten daha suçlu yapan şey ne? danıştay saldırısı ve cumhuriyet gazetesinin bombalanması hususlarında tatmin edici kanıtlar sunabilecek misiniz?

-darbe günlükleri değerlendirmeye tabi tutulduğu an özden örnek'i gözaltına almamanın soruşturmanın ne denli çifte standartlara dayandırıldığını kanıtlayacağını siz de biliyor ve bu yüzden mi paşanın bu çook değerli görüşlerini kanıt kabul etmiyorsunuz?

-şayet darbe günlükleri özden örnek'in de ifade ettiği üzere, özden örnek'in kaleminden yazılmadıysa alper görmüş'ü, bir bardak suda fırtınalar koparan diğer kalemleri herhangi bir yaptırıma tabi tutacak mısınız?

-hukuk adına hukuktan sapmanın hukuki bir müeyyidesi yok mu?

-kuddusi okkır'ın katili kim? savcı mı, hükümet mi? devlet olmadığı aşikar, zira yıpratmaya programlı kalemlerin provokasyonu ile "katil devlet hesap verecek" sloganları sokaklara henüz dökülmedi. "katil hükümet hesap verecek" demek göt ister çünkü.
    (hepinizin ağzına kırmızı biber sürerim, 14.07.2008 16:00 ~ 16:31)
  21. onca akp yanlısı basın organı tarafından neler nelerle süslenerek çok önemli kanıttır diye lanse edilmesine rağmen ergenekon iddianamesinde yer almayarak işte bu basın organları da bu kadar güvenilirdir dedirten varlığı meçhul günlükler...
    (velaredno, 14.07.2008 16:25)
  22. özden örnek, yaptığı basın açıklamasında "şüphelilerin talebi ile başbakanlık ve genelkurmay başkanlığına dahi sözde günlükler ile ilgili arşivlerinde kayıt bulunup bulunmadığı yazı ile sorulmuş ve ilgili kurumlarca sözde günlükler ile ilgili kayıtlarında hiçbir bilgi bulunmadığı cevaben mahkemeye bildirilmiştir" diyerek, bu sözlerinin bu günlüklerin olmadığına dair bir kanıt teşkil ettiğini savunuyor. yani onun akıl yürütmesinden hareket edersek, özden örnek'e ait bu tip bir günlük eğer varsa, başbakanlık ve genelkurmay'ın arşivlerinde olmalıdır. yoksa, demek ki bu günlükler yoktur.

nasıl yani? özden örnek, emeklilik günlerinde de günlük tutsa, arşivlere geçirilsin diye başbakanlığa ve genelkurmay'a yazıyla başvurup, günlükleri "resmî" belge hâline mi getirecek? sayın örnek, her tuttuğu günlüğü arşivlere mi kaydediyor? böyle bir şey mümkün mü? bahsi geçen günlüklerde, darbe planları var, toplumun biçimlendirilmesi var, gizli toplantılar var. böyle bilgileri içeren bir günlük yazan şahsiyet, bunu arşivlere mi alır? bu kadar gizli tutulması gereken bir evrağın, arşivlerde olmaması demek, varlığının olmadığı anlamına mı geliyor? türk münazara sanatındaki "belgen var mı?" şiarının ne kadar vahim sonuçlar doğurduğunu görebiliyoruz. özden örnek'in muhakemesi, çokomel kabına bakıp "ben burada çokomel kabı görüyorum, çokomel yoktur" şeklinde çalışıyor.

darbe günlükleri'nin diğer tarafı alper görmüş de, söz konusu günlükleri içeren cd'yi ergenekon soruşturmasını yürüten başsavcıya verdiğini, savcının bu cd'leri araştırıp cd'nin içindekilerin özden örnek'in bilgisayarından çıktığını ispatladığını ve bir mütalaa verdiğini ancak "hakaret" iddiasıyla açılan mahkemenin, bu mütalaayı dikkate almayıp yalnızca "hakaret" konusuyla ilgili bir karara vardığını ve bu kararı da, özden örnek'le birlikte kendisinin de temziye götüreceğini söylüyor. burada, mahkemenin günlüklerin gerçekliği ile ilgili bir karara varmak istememesi ya da davayı genişletmekten kaçınması, görevsizlik nedeniyle olabilir zira bu konuya askerî savcıların bakması gerekir. ama davayı genişletip askerî savcıya gönderebilecek yetkisi var mıydı, bunu bilemiyorum. varsa, böyle bir yetkiyi kullanmamış olması, siyasî olarak bir baskı altında kaldığı anlamına da gelebilir. şimdilik bu dava temyiz aşamasında. darbe günlüklerinin, hukukî olarak gerçek olduğu kesinlik kazanmış değil.

işe bir de mantık boyutundan yaklaşalım. hilmi özkök ve hurşit tolon, günlüklerde kendileriyle ilgili kısımların doğru olduğunu söyledi. hilmi özkök ayrıca, bir garabete neden olabilecek şekilde "ne var ne de yok diyebilirim" açıklamasını yaptı. bunları göz önünde tutarak, böylesi tutarlı bilgilerin, tarihleri ve kişilikleriyle birlikte bütün olayları akılda tutarak yazmak veya uydurmak nasıl bir zahmettir, nasıl bir motiftir anlamak mümkün değil. darbe günlükleri gerçek değilse, uydurulmuş olsa bile, böyle azme sahip insanların arasında yaşadığımı bilmek, beni en az bu günlükler kadar korkutuyor. darbe günlükleri gerçekten yalan bir haberse ve bu yazılanlar gerçek değilse, bu kadar tutarlı ve ayrıntılı bilgileri kuran, kurgulayan insanların neler yapabileceğini düşünebiliyor musunuz? ben açık söyleyeyim, bu insanlardan da korkuyorum. darbe günlüklerinin, sonucu her ne olursa olsun, dehşet veren bir olay olduğunu asla unutmayacağım.
    (kadın giyinmiş zaman, 14.07.2008 16:27 ~ 16:29)
  23. ntv'nin haberine göre genelkurmay askeri savcılığı bugün bu günlüklerle ilgili soruşturma başlattı. istanbul cumhuriyet başsavcısıyla irtibata geçerek hurşit tolon ve şener eruygur hakkında toplanan bilgi ve belgelerin birer suretini istedi.
    (galliani, 14.07.2008 16:37)
  24. bol flashback'li filmi de çekilesice ayrıca.
    gerilim var, akıcılık var, otomatik olarak kurgusu var, seyircileri şaşırtacak sürpriz sahneler var. geriye bir tek romantik bir şeyler eklemek kalıyor.
    romantizm sosu için de şöyle bir kısım eklenebilir; darbe için tüm hazırlıklar tamamlanmıştır, kötü adamlar kesin apışıp kalacaklardır ama inanılmaz bir şey olur; darbeci general bir kadına, hem de darbeden acayip etkilenecek halktan bir kadına aşık olur. kadın belli ki darbe istemez ama darbeci general o güne dek hep darbe için yaşamıştır.
    karar vermelidir; aşkı mı, darbe mi?
    derken olayları iyice çığırından çıkaracak gelişmeler olur. günlükler aynasızların eline geçer, örgüt içi hesaplaşma (olmaz ama örgütten biri tarafından büyük bir gaf) yapılır. son anda darbe yapacak başka bir gruptan daha haberdar olurlar. darbe yapsalar bile filmin sonlarına doğru ortaya çıkan darbeci bu kişilerle de kozlarını paylaşmak zorundadırlar.
    stop
    (anka, 14.07.2008 16:43)
  25. darbia günlükleri olarak da telaffuz edilebilir.
    (bkz: narnia günlükleri)
    (bedevix, 14.07.2008 16:54)
 sayfa  / 2