dante alighieri   

adana çık aradan

1. ortaçağ sonlarında yaşamakla birlikte sonraki edebiyatçılara ilham kaynağı oldu. aristo, seneca ve vergil gibi klasik yazarların hayranıdır.

(bkz. ilahi komedya)
    (kerrigan, 19.06.2004 14:17)
  2. cahit sıtkı tarancının kendisi gibi ömrünün ortasında olduğu kişi (bkz. otuzbeş yaş şiiri)
    (jamal, 19.06.2004 22:30)
  3. yurdum insanının "dante gibi ortasındayız ömrüm" diyen cahit sıtkıyla tanıdığımız şair, yazar, din adamı mühim bir insan icabında.
    (gozuyku, 22.08.2004 17:19)
  4. "nel mezzo del cammin di nostra vita
    mi ritrovai per una selva oscura
    ché la diritta via era smarrita.
    ahi quanto a dir qual era è cosa dura
    esta selva selvaggia e aspra e forte
    che nel pensier rinova la paura!" diye başlar floransalıların gurur duydukları sayısız insandan biri olan dante alighieri ve floransalıların hemen hemen hepsi onun cehennemini iyi bilirler
    (florianus, 06.11.2004 21:01 ~ 21:06)
  5. dünyanın ilk üniversitesi olan bologna üniversitesi mezunudur kendileri.
    (diskonnektus erektus, 23.11.2004 22:52)
  6. ilahi komedya 'nın yazarı. betimlemeleri ve içeriğiyle dünya tarihine geçen ve yüzyılları deviren bir eserin babası. komedyanın bazı kısımlarında bugün dahi tartışılan belli konulara değinmesi beni dehşete sokmuştur.
    (bkz: pişmanlık)
    (bkz: varoluşçuluk)
    (gelecegim, 04.03.2005 22:30 ~ 22:31)
  7. kendisi hakkında şöyle bir görüş de vardır: "dante ile shakespeare dünyayı aralarında paylaşır; bu iki ada eklenebilecek üçüncü bir ad yoktur"
    (eredhel, 19.09.2005 14:31)
  8. 1265 yılıda floransada doğmuş italyan şair,flozof.beatrice'i sevmiş ama evlenememiş onun cennette kendine rehberlik ettiği ilahi komedyayı yazmıştır.cehennem bölümünde hz muhammedi de görüyor olması ilginçtir.zaten ilahi komedyada; cennet, cehennem ve arafta tarihi olaylarda rol oynamış önemli kişilikleri anlatır.
    (dragonfly, 15.11.2005 19:22)
  9. "ümidimiz kalmayınca hepimiz arzularımızla yaşamaya başlarız" diyen gerçek adı olan durante yi kısaltarak dante yi kullanmış şair,yazar. cahit sıtkı tarancı'nın otuz beş yaş şiirinde sözü geçen dante'nin ta kendisidir.(yaş otuzbeş yolun yarısı eder, dante gibi ortasındayız ömrün) ilahi komedya bana pek vurucu gelmese de yeni hayat güzeldir.
    "aşkın efendiliği iyidir, çünkü o, ona inanan kişinin ruhunu bayağı şeylerden uzak tutar.
    aşkın efendilği kötüdür, çünkü ona inanan kişi ne kadar inanç beslerse, o kadar ağır ve acılı anlar yaşamak zorunda kalır.
    aşkın adını duymak öyle tatlıdır ki, işleyişnin de yalnız tatlı şeylerde bulunuyor olması olanaksız.
    aşkın, uğruna beni bunca kanattığı kadın, yüreği kolayca coşan öteki kadınlara benzemez."der yeni hayatta.
    (odaman nehapak, 18.12.2005 11:20 ~ 01.09.2007 14:12)
  10. (bkz: düşünen adam heykeli)
    (ben ihsan değil hilmiyim, 23.04.2006 05:01)
  11. ilahi komedya(la divina commedia)'yı hayal gücüyle yoğurmuştur. ilk hristiyan şairdir. hatta tüm düşünce sisteminin sadece hristiyan teolojisine dayandığı söylenen ilk şairdir."acı"yı mürekkep olarak kullanıp her kelimesiyle eserlerine can verdi.

vaftiz adı durantedir. çok küçük yaşta bir festivalde gördüğü dokuz yaşındaki bir kıza sırılsıklam aşık olur: beatrice portinari... ama ona aşkını utancından itiraf edemez. beatrice başka bir adamla dante de başka bir kadınla evlenir. beatrice sıtmaya yakalanıp ölür. ünlü heykelinde de duruşundaki acının beatrice'den yansımalar olduğu izlenimi hakimdir. eserlerindeki o gizemli yolculuklarda ve zafer kazanan insan enerjisinde de beatrice'den gömülü mürekkep izleri olabileceği hiç aklımdan çıkmamakta...
    (sunflower, 13.10.2006 21:45 ~ 22:03)
  12. ilahi komedya kitabı ile beni karamsarlığın en dip noktalarına sürükleyen yazar.
    (age of aquarius, 08.07.2007 23:46)
  13. italyan politikacı ve ozandır.en bilindik eseri ilahi komedyadır.
    (dominatrix, 14.05.2008 03:12)
  14. dünyanın en büyük edebi eserlerinde biri olan ilahi komedya'nın yazarı dante'nin 700 yıl önce alınan sürgün kararı, floransa belediye meclisi tarafından kaldırılmıştır.

http://www.milliyet.com.tr/...
    (ulysses i anlamadım, 20.06.2008 14:02)