|
|
- michelle pfeiffer'in başrolünde oynadığı, tvlerde çok kez gösterilen gençlik filmi.zencilerin ağırlıkta olduğu başbelası bi lisede güzel hocanın başına gelenler hedesi gibi bi konusu var.
gansta's paradise bu filmin theme'idir.
- türkçe ye sakıncalı düşünceler olarak çevrilmiş film.
basit ve düz bir konu ancak bu kadar güzel anlatılabilir. michelle pfeiffer gibi bir öğretmenimiz olsa bizde bir dediğini iki etmezdik, o ayrı.
filmde mr tambourine man* in sözlerini falan değerlendiriyorlardı, bolca çalıyorlardı parçayı. tam o şarkının gazına gelmişken arkadan gangsta's paradise girmişti, iyice gaz olmuştuk*
- aynı konuyu işleyen bir sürü dizi ve film olduğu halde bambaşka bir yeri olan, inandırıcılığı ve sıcaklığı ile olduğu kadar müzikleri ile de unutulmazlar arasına giren 1995 yapımı güzel film.
- (bkz: confessions of a dangerous mind)
- azılı bir sınıfı yola getirmeye çalışan bir hocanın hikayesini anlatan bir film.
zenci, fakir, görgüsüz ve vahşi bir sınıfı onların dilinden anlayarak hizaya getiren beyaz hoca. tamam burası komplo teorisiydi, şimdi herkes eşit, hepimiz zenciyiz.
michelle pfeiffer'ın efsane oyunculuğu var filmde. gangsta's paradise gibi bir efsaneyi geride bırakmışlığı var. pek çok diziye konu olmuşluğu var. affet bizi hocam'da mesela, bu filmdeki meşhur "kapıyı vurmadığı için müdürden azar yiyip, sonra sokakta öldürülen öğrenci" klişesi geçmiştir. ilgili dizinin takipçileri hatırlar. ben zap yapan tayfadaydım.
tek derdi bir parça ekmek bulabilmek olan bu fakir insanları, şiirle bir şekilde tanıştırmak onları mutlu eder mi? benim aklıma 8 yıllık eğitimi getirdi şimdi bu soru. önceden okumayacak çocuk, sanayide çalışırdı, esnaflık öğrenirdi. şimdi okumayacak çocuk dahi zorla dirsek çürütüyor o sırada. filmdeki gençler de aynı şekilde heba oluyor olabilirler mi?
ama yine de doğan cüceloğlu'nun bir yazısında dediği gibi: "amerika'da eğitimsiz insandan korkuyorum çünkü 5 dolar için sizi öldürebilir. ancak türkiye'de eğitimli olandan korkuyorum, para için her şeyi yapar."
her şeye rağmen çok sağlam filmdi. gözlerim falan dolar yaneee...
- farklı ırktan insanların arasındaki çatışmaları , ve gençlik sorunlarına çözüm bulan bir öğretmeni anlatan kaliteli bir film
|