|
|
- bir otobüz firması
(bkz. dadaş turizm)(mavio, 20.04.2004 11:03)
- erkek kardeş
- bir otobüs firmasıdır.
- (bkz: erzurum)
- erzurum'lulara denir
(mavio, 25.07.2005 12:10)
- (bkz: ersen ve dadaşlar)
- tesev'e göre etnik bir kimlikmiş. duymadıklarımızı duymaya, görmediklerimizi görmeye devam ediyoruz sayın seyirciler, türkiye'yi izlemeye devam edin...
...? (bkz: puh hah hah hah ha)
- erzurum ağzına ve azericeye özgü olan deyim.
(ashra, 27.03.2006 10:20)
- enteresan bir murat kekilli çalışması...
hele dadaş hoşmusan dolumusan boşmusan
ayakların yan basir yoksa sen sarhoşmusan
bu derenin uzunu kıramadım buzunu
aldım dadaş kızını çekemedim nazını
bu derenin geveni geven sarmış geveni
meclisten haber gelmiş seven alsın seveni
- susuz, sabunsuz sakal traşı olma potansiyeline sahip insandır.
yakın bir benzeri için,
(bkz: gakkoş)
- dadaş istanbul' da bir berbere girer. berber bir oyun edeyim ben bu dadaşa der.
berber: yahu az önce bir dadaş geldi. ne yiğit bir adamdır, susuz sabunsuz sakal traşını oldu gitti. hayret ettim, şaştım kaldım.
dadaş: öyledir, ben de safi dadaşam, erzurum'dan yeni celdim, sen beni de susuz sabunsuz traş et.
berber: hay hay yiğidim gel otur. *
birinci darbede canı yanar biraz dadaşın, ikinci darbede dudaklarını ısırır, üçüncü darbede gözlerinden hafif yaş gelir, dördüncü darbede dayanamaz artık
dadaş: yau aslında ben erzurum'un tam içinden değildim.
- aralarındaki hüsumetten olsa gerek, istanbul'a gelen karslıların;
"ekmek olmuş lavaş, godoş olmuş dadaş" şeklindeki yorumlarına da rastlanmıştır.
- menşei olarak kelimenin etimolojisi tam olarak bilinmese de yiğit, kardeş, cesur, mert, özü sözü bir anlamı taşıyan, isimden çok sıfat niteliği taşıyan kelimedir. erzurumda doğmuş büyümüş kişiler için kullanılır. kesinlikle bir etnik farklılık ifade etmez bilakis türk milliyetçisi olma olasılığı %90'ın üzerinde olan ve bu durumdan gurur duyan kimsedir.
şehrinin surlarında sscb bayrağı dalgalanmış bir şehir halkı tarafından sevilmeyen erzurum yerlileridir.
misafirperverdirler. kıtlama çay içerler. genellikle esmerdirler ancak aralarında kumral ve sarışınlara da rastlamak mümkündür. tek başlarına dünyaya bedel iken, iki kişi olduklarında bir karınca kadar iş çıkartamazlar.
güvenilidirler. kolay kızmazlar ancak sinirlendiklerinde de yatışmaları zaman alır. centilmen oldukları için düşman bile olsa korkulmamalıdır. silahları çok severler. yapılan iyiliği unutmazlar.
--yazar genel konuşmuştur, istisnalar kaideyi bozmaz--
- ibrahim erkal ı hatırlattığı müddetçe beyne çamaşırsuyu dökülmüş hissi veren dipsiz bir uçurum.
- (bkz: ruslar)
(zoser, 01.09.2007 01:09)
|