|
|
- bezginliğin*, üşengeçliğin, sudan sabundan uzak durmanın gerekliliğini* anlatan özlü sözdür. nasıl olsa gene dağılacak, boşuna vakit kaybetmemek lazım ufak işlerle. ayrıntılarda boğulmak yerine, değerli vaktimizi kişisel zevklerimizle geçirmeliyiz gibi bir mana da çıkartılabilir.
ayrıca bu sözün modifiye hâli hayat felsefemdir; "toplamak kasıyorsa, bırak dağınık kalsın"
- dağınıklığın,kişinin esas düzeni haline gelmesiyle birlikte söylemesi uygun düşen söz
- annemin tatile çıkmadan önce odama bakıp bana söylediği söz
- (bkz. bırak zaman aksın)
- mustafa hakkında herşey filminde nejat işler'in fikret kuşkan'a söylediği unutulmaz replik..
erkeklerin kadınları anlama çabaları esnasında herşeyi basit ve net bir sonuca bağlamak için yırtınmalarının ne kadar gereksiz olduğunu muazzam biçimde özetleyen ifade.
- "nasıl olsa akşam yine dağılacak bu yatak" diye devam eden cümlenin başı
- bırak dağınık kalsın saçların
salsın seni rüzgarlara
onlar getirsin seni bana ..
- bazen hayal etmediklerimiz kaderimiz olur. önüne geçilemez,dur denilemez gelir yazgının ta kendisi olur -hey ben bunları istemedim! ve evet haketmedim de!-dediğimiz olur boşuna çabalanmalar uğraşmalar...
değiştirmeye çalışmak sadece zaman kaybı olur. bu anlarda durup,aynanın karşına geçip en yabancısı olduğum gözlerime bakıp hafif gülümsemeyle hayata ve kendime yönelttiğim avuntu.
- bırak dağınık kalsın
ayaklarıma batsın
defalarca kanatsın
kanadığı yerde kalsın
her toparlandığımda tekrar tekrar dağılmadım mı
her gidişte
birdaha yalnız kalmadım mı
bırak toplama
kalbim parçalandığı yerde kalsın
bırak elleme
ümitlerimin üstüne basılıp ezilsin
- özellikle ailesinden farklı bir şehirde yaşayan üniversite öğrencileri için bir felsefe haline gelmiş sözdür..
(baya da işe gelen birşeydir aslında)
- ucundan başından tutamadığımız ve isteğimiz dışında gerçekleşen olaylar için madem düzeltemiyoruz ozaman olduğu gibi kalsın manasındaki cümledir.
- bununla ilgili temel adlı şahsın bir fıkrası vardır, anlatmadan edemeyeceğim;
"bir gün temel berbere gider ve saçlarını kestirmek ister, ancak gelin görün ki temelin 3 tel vardır. berbere "saçları sola doğru yatırarak şekil ver" der, berber sola doğru yatırırken bir tel kopar.
bunun üzerine temel "berber bey, sağa doğru yatırıp şekil ver" der, berber sağa doğru yatırırken bir tel saç daha kopar. bunun üzerine temel cevabı yapıştırır. hayddii, naptın kardeş, bırak ya bırak, dağınık kalsın...
(bkz: yaran fıkralar)
dipnot : böyle anlatınca komik olmadı tabi.
|