belki ilginizi çeker
  1. · mini etek giydiği halde ahlaktan bahseden kız
  2. · bülent ecevit
  3. · benimki esnek
  4. · aşık olunacak erkeğin sahip olması gereken üç şey
  5. · başkasına aşık olana dek en güzel kız sensin
  6. · ladesçi
  7. · zamansız erkek dürüstlüğü
  8. · kürt açılımı
  9. · kadının erkekte aradıkları
  10. · misafire gitmesi gerektiğini anlatmak
gündem
  1. · hayatında hiç star wars izlememiş insan modeli
  2. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  3. · mutluluk veren küçük şeyler
  4. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  5. · fotoğraf makinası olmayan japon
  6. · 24 kasım 2009 barcelona inter maçı
  7. · 28 kasım 2009 fenerbahçe kasımpaşa maçı
  8. · üçüncü kişi olmak
  9. · bedava gazete

dürüstlük  

1. en büyük erdemlerden biri.
    (all of nothing, 01.08.2005 02:08)
  2. medeni kanun madde 2 dürüst davranma
    herkes,haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır.
    bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz.
    (subuo, 25.12.2005 21:44)
  3. dürüstlük (integrity) kelimesi latince'deki "integer" kelimesinden gelmektedir ve anlamı "bütün" dür. insanın içinde olan, ayaklarını sağlam basmasını sağlayan, kişilik olgusunu güçlendiren merkezi bir güçtür.
    (sunflower, 06.08.2006 14:46 ~ 14:47)
  4. bu zamanda dürüst insanı bulmak zor.nerde yalan , dolan var insanlar orda artık. kapkaç var hırsızlık var.
    parası düşene paranız düştü diyeceklerine,alıp parayı gidenlerin zamanı.
    görüpte söylemeyenler de başka bir mevzu oluşturuyorlar..
    ama acı olanda dürüstlük başlığına böyle dürüstlükten söz etmek ne mümkün şeklinde bir giri yazmış olmam.
    (yalnızlık senfonisi, 15.11.2006 17:50)
  5. budur.. (bkz: @1249848)
    (lazarushadow, 13.03.2007 18:14)
  6. şahsiyet, onur.kendine saygıdır.
    (baharda geldim, 25.03.2007 11:02 ~ 11:03)
  7. olması şart olan başkalarına zaten şart olan....ama en önemlisi şudur..her şey bittiğinde,her ilşkinin sonunda tek bir dostun bana kalmasını istiyorum...o dost da içimdeki dürüstlüğüm...
    (derya, 08.07.2007 20:42)
  8. ya da kısaca.... her türlü dostum içideki dürüstlük....
    (derya, 08.07.2007 20:42)
  9. harflere yüklenmiş bir fazilet değil, her insanın, organ gibi taşıması gerektiğine inandığım kavram..
    (ornitorenk, 21.07.2007 23:42)
  10. misal:
    zemzem suyu içince 40 yıl yalan söylenmemesi gerektiğine inanan bir insanın, içtikten sonra "eyvahlar olsun 40 yıl yalan söylemiyeceğim!" şeklinde üzülmemesidir.
    (gestalt, 07.10.2007 02:36)
  11. en büyük erdem olup olmadığı tartışılabilir, lakin şu hayatta karakter ve erdem sahibi olmak adına her şeyin başı, mihenk taşıdır.

dürüstlük bir başkasına karşı olmaz çünkü insan kendine karşı davrandığından farklı bir biçimde bir başkasına karşı davranmaz. başkalarına karşı yalan olanların özde kendilerine karşı yalan olduklarını söylemek de yanlış olmaz. ya da bir başkasına karşı şeffaf olanın kendine karşı da şeffaf olacağını söylemek de.

dürüstlük önemlidir. çünkü dürüstlük bir insanın farkında olmasını sağlar.

sadece başkalarına yaranmak için kutsallara boyun eğersek ama bunun farkındaysak, dürüstlük bizi bu boyun eğmeden kurtarır. başkalarına karşı mutlu gözüküp hakikatte mutsuz isek gene dürüstlüktür bizi kurtaracak olan. dürüstlük içimize işledikçe, dıştakı ve içteki bir olacaktır.

insanlar mükemmel doğmaz. insan zaten açmazlarla, komplekslerle ve zıt tesirlerle doğar. bu zıt tesirlerdir zaten insan hayatını dinamik hale getiren. kişi eğer içindeki ve dışındaki arasında bir denge kurmaya çalışmıyorsa zaten yaşamıyor demektir ki bu zaten yaşamın en temel amacı olan homeostasinin reddidir. bir şekilde bir uyum sağlanacaktır yaşama, yani dıştaki ve içteki arasında bir denge kurulacaktır. dürüst insan ile dürüst olmayanın farkı ise, bu kurulan dengenin biçimidir.
    (skuba, 09.11.2007 00:02)
  12. olsa olsa yalana mecbur edilmektir. başka bir şey değil.
    adam gibi söylersiniz "nasıl yaniiii!" şeklinde kıyamet kopar,
    yok saklarsınız etraf süt liman.

(bkz: ybsg)
    (bkz: yaratıcı küfürler)
    (maia, 25.10.2008 11:09)
  13. insan denilende muhakkak olması gereken ama çoğu kişinin uzaktan yakından alakası bulunmadığı olgudur.

lafa gelince herkes dürüsttür, kendine laf söyletmez bu konuda atıp tutar. lakin hangi konuda dürüst davranmıştır tartışılır. hep lafında sahibidir insan buna, öyle olduğunu sanır, bir nevi kendini kandırır, söylediği yalanlara kendini bile inandırır.

dürüstlüğe başkaları için değil, başkalarının beyninde saf bir kişiliğe sahip olmak için değil kendimiz için sahip olmalıyız. başkaları için değilde kendin için yaşadığını unutmayarak...
    (dedim ve noktayı koydum, 25.10.2008 11:19)
  14. gerçeği ve doğruyu herkesin yararına olmak üzere, zamanında ve en uygun şekilde söyleyebilme sanatıdır.
    (mezomorte, 15.04.2009 14:28)
  15. nedjima'da bira içerken, biraları adisyona yazmadığını farketmem üzerine "insanlık yap, insanlık gör" deyip, dürüst olucam lan cidden çok heycanlandım havalarıyla mehmet kardeşime "dostum, yazmamışsın adisyona biraları" deyip böbürlenmem, kendimle gurur duymam üzerine mehmet'in:

" ahahaha !!! yazmamış mıyız yaa!? dürüstlüğün için saol da sen şimdi seni ödüllendirceğimi falan sanıyosundur ama çoook yanılıyosun. ödül mödül yok sana yok yok!!! ahahahhahahha!!! muahahah!! zuahahauaha! pohahah!.............................kihkahhkaahh....." diye nara ata ata uzaklaşmasıdır yanımdan.

lön gerizekalı ben! dürüstlük neyine senin! iç biranı, siktir git işte! peeh!.
    (18kere18, 23.07.2009 20:08 ~ 20:09)
  16. bir zamanlar herkeste bulunması gereken olmazsa olmaz bir erdemdi, zamanla erdem sahiplerinin gitgide azalması ile önce az bulunur bir erdeme, sonra büyük bir meziyete dönüştü. şimdilerde ise pek de önemli olmayan bir meziyete dönüşüyor. bakalım daha neler göreceğiz...
    (ne diyorsam o, 09.08.2009 01:49)
  17. aklına her geleni söylemek değildir.
    dürüstlük değil, denyoluk olur bu.
    (sinirliyim ezelden, 31.08.2009 15:34)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil