belki ilginizi çeker
  1. · kendimden biliyorum
  2. · dürüst olmak
  3. · başarının sırrı
  4. · bir erkeğin kalbi nasıl kazanılır
  5. · dürüst olmak
  6. · sui generis
  7. · dürüst
  8. · have a nice day
  9. · kemal kılıçdaroğlu
  10. · doğru söylemek
  11. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · sevgilinin 5 gün aramayıp naber diye mesaj çekmesi
  2. · erkekte ses tonu
  3. · ezel
  4. · kapının önünde bir yığın misafir ayakkabısı görmek
  5. · günün tek cümlelik özeti
  6. · sevgilinin söylediği unutulmayan sözler
  7. · sözlük yazarlarının itirafları
  8. · hasan bülent kahraman
  9. · mutluluk veren küçük şeyler

dürüst olmak  

1. daha verimli bir iletişim toplumu için farz olan şeydir. bundan da önemlisi kendine saygı için farz olan davranış biçimidir. zira bilinçaltı suçluluk duyguları ile bok çukuruna dönüşmüş insanın işi zordur.
    (skuba, 27.08.2005 22:32 ~ 22:33)
  2. kolaylıkla "ben dürüstüm" cümleciğini kullanan zatların aslında farkında olamadıkları olmak kavramı....
    (elbow, 29.11.2006 13:31)
  3. bazen olması gerekmediği yanılgısına düşülebilen durum. "dürüst olmak gerekirse" diye bir deyim vardır ki insan "demek ki bazen dürüst olmak gerekmiyor" gibi düşünmeden edemiyor.
    (karizmatik, 29.11.2006 13:47 ~ 13:48)
  4. kişisel bütünlüğün ilk aşamasıdır:özün, sözün, eylemin ahenk içinde olmasıdır.
    (derya, 02.08.2007 13:41)
  5. yaşadığımız şu rezil dünyada insana daima kaybettiren eylem.
    (minpietro, 03.05.2008 23:58)
  6. günümüzde sömürmeye alışmış insanlarla çevrili olunduğu için artık dürüst olmakkişiyi yormaktan ve "ben doğru olanı yaptım" gibi bir histen başka bir işe yaramaz sıklıkla.
    (dibap, 04.05.2008 00:00)
  7. kesinlikle iyi birşeydir, ama her zaman değil. biliyorum pek çoğunuz katılmayacak buna, ama insanın bazen beyaz yalanlar (kimine göre pembe) söylemesi gerekebilir.

örneğin arkadaşınız * saçını kestirmiş ve iğrenç görünüyor, nasıl olmuşum sorusuna dürüst olmak ve iğrenç demenin kime faydası vardır. bu da iyi ama eskisi daha iyiydi demek en akıllıcasıdır bence.

ya da sevgiliniz sizi terk etmiş, iğrenç hissediyorsunuz, nasılsın diye soranlara iyi demelisiniz. herkese iğrenç hissediyorum dememeli kişi. zira her söyleyişinde biraz daha iğrenç hissedecektir ama iyiyim demeye devam ederseniz ve iyiymiş gibi davranırsanız bir süre sonra gerçekten daha iyi hissetmeye başlarsınız. iğrencim diyip dürüst olursanız iyi olmanız çok uzun sürecektir.
    (neva, 04.05.2008 00:07 ~ 22:00)
  8. kendine karşı dürüst olmak daha da zordur, ciddi bir vicdan muhasebesi ve iyi bir üçüncü göz olarak kendine bakmayı gerektirir. ama bence dürüst olmak, insan olmanın ön koşuludur. kimin doğrunun ne kadarını kaldırabileceği , başkalarının karar verebileceği birşey değil. hiçbir doğru, bir yalan kadar keskin soğuk ve acıtıcı olamaz. birilerinin iyiliği için yalan söylemek, incelik değil sadece bir avuntu olabilir.
    bir keresinde dahiliye pratiği için mide kanserli (grad4) bir hastanın yanına gitmiştik. hastalığı adamdan ailesinin isteğiyle saklanıyordu. biz dış kapının mandalı olan bir grup öğrenci bile adamın birkaç ay ömrü olduğunu biliyoruz ama adam kendiyle ilgili kelimenin tam manasıyla 'hayati' bir durumu bilmiyordu.
    dürüst olmak önemlidir.
    her ne pahasına olursa olsun.
    değer.
    (leda, 04.05.2008 00:12)
  9. herkesin karşısındakinden beklediği şey. onun için birisi senin için dürüst diyorsa, belki bir kıymeti harbiyesi var. yalanın birinin bin para olduğu bir dünyada dürüst olmak, kişiye göre değişiyor. birisini ahlakın doruklarında zevkten dört köşe yapan bir hareket, diğerine göre dünyanın en aşağılık eylemi ise çivisi çıkmış dünyada dürüstlüğün tarifini yapmak her babayiğidin harcı değildir. tarifini yapmak bu kadar zor iken ben dürüstüm demek facianın tepe noktasıdır. dürüst olma gayretinde samimi insanların çoğalması tek temennimiz.
    (karahisari, 04.05.2008 00:17 ~ 00:17)
  10. pozitif etkisini çok uzun vadede gösteren, genelde kaybettirse de vazgeçilmemesi gereken, olunması çoğu insan için göt isteyen erdem..
    (divine spleen, 04.05.2008 21:43 ~ 21:43)
  11. zordur belki kimi zaman. ama sevdiklerine karşı asla zorlanmayacağın eylemdir. haa zorlandığın anda, dürüst olmadığın anda birçok şeyi yıkarsın yıllar yılı yaptığın her şeyi. geri dönüşü de zordur, güven gitmiştir bir kere. her seferinde soru işareti yaşatırsın karşındakilere, dürüst olmamanın bedelini ödeyerek.
    (ağustos, 04.05.2008 21:57)
  12. boşvermişliğin pirim yaptığı günümüz şartlarında dürüst olmak yorucu,zor...çevremizdeki herkeze karşı yüzde yüz dürüst olsak emin olun yanlız kalırdık..hiç bir zaman insan tam anlamıyla dürüst olamaz ne yazıkki ..kendimize karşı bile olamıyorken ?o yüzden hep düşündüğüm bir şeydir ..insan söyleyebileceği en az yalanla ayrılmalı bu dünyadan..
    (obladioblada, 13.07.2008 02:31)
  13. insanı yalnızlığa mahkım eden edim. kimsenin gerçekleri istemediği, herkesin yanılsamalarda, sahte bir dünya da ''huzur'' içinde yaşadığını düşünürsek,böyle bir dünyada dürüstlüğün insanı yalnız bıraktığı çok net görülür. dürüstlük her insanın omuzlarında taşıyamacağı kadar ağır bir yüktür, tıpkı yalnızlık gibi...
    (firewalker, 13.07.2008 14:12 ~ 14:13)
  14. http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/... böyle bir şey olsa gerek
    (snncr, 20.03.2009 00:43)
  15. karşınızdakinin bu davranışı anlayacacağını düşündüğünüzde etkili olan eylemdir.

dürüst olmak, patavatsızca doğruları söylemek değildir.

gerçekten dürüst olmanızın karşınızdakine bir yarar sağlayacağını düşünüyorsanız, doğru zamanı, doğru söylemi bulabilmektir.

karşınızdaki söyleyeceklerinizi duymaya hazır değilse, sadece öfkelenecek ve sizden uzaklaşacaktır.

mesela, bir kız arkadaşım hiç olmayacak bir adama aşığım aşığım diye geziyordu. bana göre yürümeyeceği, adamın onu onun kadar sevmediği, kurduğu cümlelerin samimiyetsiz olduğu, bence onun gibi bir çok kıza bu vaadlerde bulunduğu aşikardı. ama bu düşüncelerimi arkadaşıma söylemedim. çünkü öylesine kapalıydı ki söyleyeceklerimi duymaya. sadece iyi şeyler duymak istiyordu. onu da yapmadım. sadece yorumsuz kaldım. bir süre bekledim. arkadaşım kendine gelecekti. beni duymaya başlayacaktı. öyle de oldu. adamın foyası kısa bir sürede ortaya çıktı. ve ben de dürüstçe hislerimi paylaştım. o ana kadar söylememem dürüst olmamamdan mı kaynaklanıyor karar veremiyorum.

şöyle bir durum da var tabi. karşınızdakinin sizden duyacakları, onu ciddi hatalardan kurtaracaksa varın söyleyin. varın size kızsın. varın sizi silsin. zaman geçip, taşlar yerine oturduğunda sizi anlayıp, hakettiğiniz değeri verecektir. vermiyorsa da vermesin. siz doğru bildiğinizi yapın.

ama sonuçta geleceğimiz nokta; "ne kadar söylersen söyle, karşıdakinin anladığı kadardır söylediklerin" noktası olacaktır.
    (roselife, 20.03.2009 01:17 ~ 01:18)
  16. "başkalarının kulaklarına göre ağız olmamak"tır...gene nietszche den yola çıktım ama kesinlikle doğru bi tanım..dürüst olmak asıl kendin için yapılacak bi iyilikken başkaları ve aynı zamanda kendin için de yapılan sahtekarlığa doğru yol alıyor artık..en büyük sorumlusu gene bizleriz ve kendimiz gibi olamayışımız..hayatı yanlış yaşamak ya da yanlış yaşamaya başlamak..en kötüsü de giderek başkalarının doğrularıyla yaşamak...
    (yoğurtlan böğürt, 21.03.2009 11:20)
  17. sence bir ilişkide olması gereken en önemli şey nedir cümlesine kadınlar tarafından verilen en yaygın cevaptır .

(bkz: kendimden biliyorum)
    (shilem, 21.03.2009 11:33)
  18. acıtır.
    (karamelize ekmek, 21.03.2009 11:35)
  19. (bkz: @3147389)
    (delikızınürküsü, 19.04.2009 21:04)
  20. ikinci biradan sonra kaçınılmaz olandır. o dakikadan sonra bana ne merak ediyorsanız, ne istiyorsanız sorun, omurilikten cevap verdiğim için yalan katma olasılığım sıfırdır. çarpıyor beni çok fena. çok mu merak ettin, söylemiyor muyum? yalan mı söylüyorum? bir fıçı birayı dolduracaksın bardağa içireceksin, bak nasıl konuşuyorum bülbül gibi. *
    (benim sessizligimde senin de susuşun var, 23.09.2009 02:17 ~ 05:20)
  21. yanlış anlaşılmaya çok açıktır. duygularını, yaşadıklarını akrabalarından bile saklayanlar arasında sırıtmaktır. sonrasında "ama sen şunu yaşamışsın" gibi suçlamalar bile gelir, koz olarak kullanılır. duyguları saklamamak da yadırganır. "aaa! daha önce hiç kimse bana bunları söylememişti. bu kadar açık olmamıştı." düşüncesi, söylediğiniz kişide mutlaka oluşur.

oysa, söylemeyenlerle aranızda tek fark vardır. onların içindedir, fırsat kollarlar. sizin dışınızdadır, duygularınızı saygıyla açmış ve bunu o kişinin bilmeye hakkı olduğunu düşünmüşsünüzdür. sinsice plan kurup, fırsat beklemeden.
    (nasıl yazmışım ama süper di mi, 23.09.2009 03:12)
  22. " dürüstlük mü?
    sahtekarlığın türlü maskelerinden biri...
    nasıl mı?
    şöyle:
    fakir,dürüstlügü yüzünden fakirdir.
    zengin ise zenginliği yüzünden dürüsttür.

sahtekar "ben sahtekar değilim" diyendir.
    peki ya "ben sahtekarım" diyenler?
    onlar ise "büyük sahtekar"lardır. "

emre yılmaz - şeytan'ın fısıldadıkları
    (cornelius, 23.09.2009 03:17)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil