belki ilginizi çeker
  1. · istanbul un gerçek fatihi kenan abi
  2. · beni sizler yarattınız
  3. · kızmıyosun de mi allah ım
  4. · the matrix
  5. · sözlük yazarlarının aslında demek istedikleri
gündem
  1. · tadı harika olan yiyecek kombinasyonları
  2. · her yerinden öpüyorum rüştü
  3. · kesilen kediye acıyıp koyuna hiç acımamak
  4. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  5. · apertura 2009
  6. · 22 kasım 2009 galatasaray manisaspor maçı
  7. · darwin i bitiren balık
  8. · iran da nükleer silah var
  9. · ktü makine mühendisliği bölümü

dünyayı tanrı yaratmadı  

1. müthiş iddia: dünya'yı tanrı yaratmadı!
    ünlü hıristiyanlık ve yahudilik araştırmacısından ilginç açıklamalar...

dünyanın en büyük ve en saygın hıristiyanlık ve yahudilik araştırmacılarından biri olan, bir zamanlar italyan umberto eco'nun da asistanlığını yapan ve antik belgeler uzmanı hollandalı profesör ellen van wonde, sanıldığının aksine, "dünyayı tanrının yaratmadığını" öne sürdü..

bugüne kadar yaptığı araştırmaları açıklayan prof. van wonde, "tevrat'ın (eski ahit) ilk cümlesinde "en başta, tanrı cenneti ve dünyayı yarattı" diye yazar. ancak bunda çeviri hatası bulunuyor. eski yazılar ve belgeler üzerinde yaptığı araştırmalara göre, ibranice orijinalinde, "baha" eylemi kullanılıyor. yani "yaratmak yerin ayrıştırmak".. dolayısıyla, doğru çeviri "tanrı dünya ile cehennemi ayırdı" olmadı gerek" dedi.

hollandalı profesör, "yani kutsal kitaplara göre evet tanrı insanları ve hayvanları yarattı. ama jeolojik olarak dünyayı yaratmadı. dünya zaten vardı" dedi..

kendisinin de inançlı olduğunu ve tanrı'nın varlığına inandığını söyleyen profesör, " bu iddia ile tüm akademik kariyerimi tehlikeye atıyorum. ama iddiamın arkasındayım. kutsal kitap dışında eski belgelere göre, bundan 3 bin yıl önce insanlar, insalardan önce dünyanın deniz canavarları ve karanlıkla kaplı olduğuna inanıyordu. yani tevrat'ta, tanrı'nın dünyayı yarattığı hiçbir zaman söylenmek istenmedi. kitabın söylediği şey, insanları ve hayvanları tanrının yarattığıdır. ama dünyayı değil" dedi.
    (indim dereye nick bulamadım, 12.10.2009 17:56)
  2. peki o zaman nerden çıktı bu şey sorusuyla karşılaşıcak idda.
    (sv buckenhofen, 12.10.2009 18:13)
  3. bu nasıl bir müthiş iddiadır anlamış değilim. gayet komik. bugün beni en çok güldüren yazı olmuştur. ya hayır zaten inanmıyorum da inananların bile bu olayı bu kadar komik hale getirmelerini kıskanmıyor değilim hani. ha bu arada soramadan edemem:
    -tanrıyı kim yarattı lan?
    +kısmet...
    -peki.
    (comedian, 12.10.2009 18:21)
  4. (vale, 12.10.2009 18:30)
  5. (bkz: the matrix)
    (aberrant, 12.10.2009 18:33)
  6. dünya benim için doğumumda yaratılıp ölümümle kıyametin geleceğini düşünecek olursak felsefik olarak.. şimdi o zaman benim dünyamı yaratan annemle babam.. ee o zaman onları da dedemler şaaptı.. onları da büyük, büyük, büyük dedemler.. kombinasyonu sonucunda oluşan algoritmadan düşünecek olursak neticede ilk insanı tanrı yarattı.. o zaman dolaylı olarak zaten bizi de tanrı yarattı.. yani dünyayı da..

lan kafam karıştı valla..
    (sol anahtarı, 12.10.2009 19:13)
  7. (kısaltma kablosu, 12.10.2009 19:48)
  8. (bkz: taşeron)
    (bkz: fason)
    (luto, 12.10.2009 19:55)
  9. bunun yerine savunulan eylem, "dünya ile cehhennemi ayırdı". yani dünya vardı, tanrı insanlar için yaşanılası bir yer yaptı.

tamam da hocam, tanrı bu yetkiyi kimden aldı, ondan önce dünyayı kim yarattı. mitolojiye uzanır bunun ucu. ben o kokuyu aldım.
    (kodu mu oturtur, 12.10.2009 19:57)
  10. (apndxxxfreephotos, 12.10.2009 20:00 ~ 20:01)
  11. altay yaratılış destanında özet olarak şöyle geçer:

hiçbir şey yokken, uçsuz bucaksız bir su ve bu suyun üstünde, beyaz bir kaz suretinde uçan tanrı ülgen vardı. tekliğinde canı sıkılan tanrı, kendisine yoldaşlık etsin diye, siyah bir kaz suretinde erlik'i (şeytan) yarattı. ancak erlik kibirlenip ülgen'den yüksekte uçmaya niyetlenince, ülgen onun kanatlarını aldı. suya düşen erlik boğulurken tanrıdan af diledi. tanrı ondan suya dalıp dipten toprak çıkarmasını istedi. erlik çıkardığı toprağı suya serpince yer oluştu. erlik toprağı serptikçe yer, uçsuz bucaksız bir ova şeklinde büyümekteydi. erlik kendisine ait gizli bir yer yaratma amacıyla bir miktar toprağı ağzına sakladı ama serptiği toprak büyürken ağzındaki toprak da büyümeye, onu boğmaya başladı. bunun üzerine erlik toprağı tükürünce yer, uçurumlar, sivri çirkin tepeler ve yarıklarla doldu. bunun üzerine tanrı erlik'i yerin altına hapsetti ve dünyayı kendisi şekillendirdi.

buna göre dünyayı -tanrı'nın sözüyle de olsa- şeytan yaratmış, tanrı ise onu insanlar için yaşanır kılmıştır.

kaynak: yaratılış ve türeyiş - m.necati sepetçioğlu
    (sawar, 12.10.2009 20:23)
  12. de ki: “gerçekten siz mi yeri iki günde yaratanı inkâr ediyor ve o’na birtakım eşler kılıyorsunuz? o, alemlerin rabbidir.” orda (yerde) onun üstünde sarsılmaz dağlar var etti, onda bereketler yarattı ve isteyip-arayanlar için eşit olmak üzere ordaki rızıkları dört günde takdir etti. sonra, duman halinde olan göğe yöneldi; böylece ona ve yere dedi ki: “isteyerek veya istemeyerek gelin.” ikisi de: “isteyerek (itaat ederek) geldik” dediler. böylece onları iki gün içinde yedi gök olarak tamamladı ve her bir göğe emrini vahyetti. biz dünya göğünü de kandillerle süsleyip-donattık ve bir koruma (altına aldık). işte bu, üstün ve güçlü olan, bilen (allah)’ın takdiridir. (41 fussilet suresi, 9-12)

california üniversitesi'nden profesör george o. abel exploration of universe (evrenin keşfi) adlı kitabında, "bugünkü mevcut deliller, evrenin milyonlarca yıl önce big bang ile başladığını göstermektedir. big bang teorisi'ni kabul etmekten başka çaremiz kalmıyor. bu durumda sabit durum teorisi artık geçerliliğini kaybetmiştir " der.

colorado üniversitesi'nden gerrit l. verhuur, star capes adlı kitabında, "big bang teorisi dini inançların gösterdiği, dünya'nın ve gökyüzünün yaratılmış olduğu gerçeği ile uygunluk göstermektedir. bu astronominin dinle birlikte olduğunun süprizli bir sonucudur" diye açıklamıştır.

evrenin bir başlangıcının olması kainatın yoktan var edildiğine, yani yaratıldığına delil teşkil eder. eğer yaratılan bir varlık varsa bunun mutlaka bir yaratıcısının da olması gerektiğini hepimiz çok iyi biliriz. yaratılan bu evren hiçbir örnek yokken, hatta zaman ve mekan dahi yokken var edilmiştir. bu teorinin ortaya çıkardığı en önemli gerçek evrenin bir başlangıcı olduğu, üstün ve güçlü bir yaratıcı tarafından yaratılmış olduğudur: evreni allah yaratmıştır.

big bang evrende hesaplayabildiğimiz ilk harekettir. büyük patlamanın arkasından bugüne kadar gelişen sayısız hareketin ve olayın her biri allah'ın izni ile meydana gelmiştir ve o'nun kontrolü altındadır. bilinçsiz bir patlama sonucu dağılan parçacıkların böyle düzenli galaksileri, yıldız sistemlerini ve içinde dünyamızın da yer aldığı güneş sistemi'ni oluşturduğunu düşünmek akıl ve mantık dışı bir yaklaşımdır. insanın kendi bedeni de dahil olmak üzere etrafında gördüğü herşey allah'ın ilmi ve kontrolü ile sonsuz bir düzen içinde yaratılmıştır. kuran'da allah'ın önce gökyüzünü yarattığı, sonra yeri meydana getirdiği daha sonra da canlıları var ettiği bildirilmektedir.

dünya'nın sonunun nasıl olacağı konusunda araştırmalar yapan bilim adamları herşeyin gün geçtikçe eskiyip çürümekte olduğunu ve bu çürümenin sonucunda evrenin sonunun geleceğini tahmin etmektedirler. dünya üzerinde "tek bir protonun" dengesinin bozulmasının dahi bu sona neden olacağını bildirmekte ve büyük bir tehlikeyi haber vermektedirler:

"evrensel çürüme, eğer gerçekse, asırlar sürecek ama gerçekleştiği zaman ne yıldız, ne insan, ne şiir, ne atom, ne hatıra kalacak geriye..."

bu açık gerçeğe dikkat çekildikten sonra asıl tehlikeye şöyle işaret edilmektedir:

"bugüne kadar yapılmış olan hiçbir araştırma ya da deney henüz bir protonun bile yok olduğunu kanıtlayabilmiş değil. ancak bu, bilim adamlarını bu konuda araştırma yaptırmaktan vazgeçirmiş de değil. bilim adamlarının proton çürümesine şahit olmaları, tüm evrenin yok olma tehtidi ile karşı karşıya olması anlamına gelecek. tek bir protonun bile yok olması, evrendeki herşeyin çürümesi demek, çünkü bir protonun bile çürümesi, tüm protonların çürüyebileceğini ve dolayısıyla atomların, moleküllerin ve dna'ların oluşamayacağını gösterir." profesör george o. (evrenin keşfi)

burada sayılan birkaç detay bile evrenin üstün bir güç tarafından, çok büyük bir düzen ve denge ile yoktan var edildiğini delillendirmektedir. üstün güç sahibi olan rabbimiz bu kusursuz düzeni an an korumakta, gözetmektedir:

şüphesiz allah, gökleri ve yeri zeval bulurlar diye (her an kudreti altında) tutuyor. andolsun, eğer zeval bulacak olurlarsa, kendisinden sonra artık kimse onları tutamaz. doğrusu o, halim'dir, bağışlayandır. (fatır suresi, 41)
    (tugche, 12.10.2009 21:14 ~ 21:21)
  13. (ara: tanrı)
    (xanobachewsky, 12.10.2009 21:16)
  14. kendisinin de olmamasından kaynaklanır. niye bu kadar şaşırdınız oğlum?
    (aha vallaha troll, 12.10.2009 21:24)
  15. karşıt din argümanlarına kendi din argümanlarıyla sözüm ona ayar verenlerden daha çok hristiyan ve yahudi ilahiyatçılarını ilgilendiren polemik. bilim'e göre (yeni bulgularla değişmediği takdirde) dünyanın oluşumu ise gayet açık 4,5 milyar yıl önce ve güneş etrafındaki çevresel disklerden birinde yoğunlaşarak ve soğuyarak. ne yazık ki bilim bize bir tanrının sihirli bir dokunuşundan bahsetmiyor.
    (chixculub, 12.10.2009 21:32)
  16. ateist e deist e alışmıştık biraz. peki buna ne diycez diye düşündüren durum.

**ben tanrıya inanırım. ateist veya deist değilim. ama müslüman hristiyan veya musevi değilim.
    -- peki nesin abi
    ** henüz ben de bilmiyorum ne olduğumu. ancak şunu biliyorum ki insanları ve hayvanları tanrı yarattı. ama kainatı o yaratmadı.
    -- neden ki??
    ** öyle daha kolay oluyormuşş.
    -- hmm. murat hocam koş kafir var.
    (ankebaa, 12.10.2009 21:34)
  17. (ksilofon, 12.10.2009 21:46)
  18. varolan herşeyin oluşturucusunu evrende toz kadar büyüklüğü olmayan dünyanın oluşumundan uzak tutan saçma bir beyanat.
    13 buçuk milyar yıllık evren ömrü (hesaplanabilen) boyunca ilk bir kaç dakikada şekillenen varlık ve düzenin devamında oluşan dünyamız bir süre canlılara ev sahipliği yaptıktan sonra bu özelliğini kaybedip bağlı olduğu kurallara göre yok olacak. sonrası en son karadeliğin yok olacağı varsayılan 10 üzeri binlerce yıl kadar sonrasına değin uzanacak. 13,5 milyar yıl öncesinden* daha önce ne olduğu nasıl bir bilinmezlik ise 10 üzeri binlerce yıl sonrası da aynı bilinmezlikte.*

bakın ne buyurmaktadır yok olduğu iddia edilen varlık:
    -bismillahirahmanirrahim-

---- allah şöyle dedi: "ey adem! onlara bunların isimlerini söyle. "adem, meleklere onların isimlerini bildirince allah, "size, göklerin ve yerin gaybını şüphesiz ki ben bilirim, yine açığa vurduklarınızı da, gizli tuttuklarınızı da ben bilirim demedim mi?" dedi.
    (bakara suresi ayet 33)

-----gaybın anahtarları yalnızca o’nun katındadır. onları ancak o bilir. karada ve denizde olanı da bilir. hiçbir yaprak düşmez ki onu bilmesin. yerin karanlıklarında da hiçbir tane, hiçbir yaş, hiçbir kuru şey yoktur ki apaçık bir kitapta (allah’ın bilgisi dahilinde, levh-i mahfuz’da) olmasın.
    (en’âm suresi 59)

------o, gökleri ve yeri, hak ve hikmete uygun olarak yaratandır. allah’ın "ol" deyip de her şeyin oluvereceği günü hatırla. o’nun sözü gerçektir. sûra üflendiği gün de mülk (hükümranlık) onundur. gaybı da, görülen âlemi de bilendir. o, hüküm ve hikmet sahibidir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır.
    (en’âm suresi 73)

-----şüphesiz sizin rabbiniz, gökleri ve yeri altı gün içinde (altı evrede) yaratan ve arş’a kurulan, geceyi, kendisini durmadan takip eden gündüze katan, güneşi, ayı ve bütün yıldızları da buyruğuna tabi olarak yaratan allah’tır. dikkat edin, yaratmak da, emretmek de yalnız o’na mahsustur. Âlemlerin rabbi olan allah’ın şanı yücedir.
    ( a’râf suresi 54)

---- o, güneşi bir ışık (kaynağı), ayı da (geceleyin) bir aydınlık (kaynağı) kılan, yılların sayısını ve hesabı bilmeniz için ona menziller takdir edendir. allah bunları (boş yere değil) ancak gerçek ile (hikmeti gereğince) yaratmıştır. o, âyetlerini, bilen bir topluma ayrı ayrı açıklamaktadır.
    (yunus suresi 5)

kaptanın seyir defterine ek:
    hangi inanışın belgelerinde geçtiği mühim değildir. doğrusu 1500 yıl önce insanoğluna tekrarlanmıştır. işin doğrusuna bakalım...
    (luto, 12.10.2009 22:19 ~ 14.10.2009 14:12)
  19. üzerinden tonla sikik çıkarım yapılan iddia.

"dünyayı tanrı yaratmadı" lafından "tanrı yoktur" önermesini çıkaracak kadar hıyarsanız bırakın, sözlük falan okumayın, gidin cin ali okuyun sevgili nickler.
    (marchus, 12.10.2009 22:31)
  20. tanrının mutlak varlığı söz konusu olduğu için saçma bir beyanat.
    tanrı tek yaratıcı kabul edilir ve hiçbir şey onun yaratımı dışında varolamaz. varolan sayısız varlığın birini bile onun yaratmadığını iddia etmek onun yok olduğunu iddia etmektir.
    (luto, 12.10.2009 22:40)
  21. işin ilginç yanı dünyayı tanrı yaratmadı diyenler, bu savlarını eskiden söz konusu kutsal kitapların güvenilir olmadığını iddia ederek desteklerlerdi. şimdi bu haber sonrası bir anda kutsal kitapların güvenilir olabileceğinden bahsetmeye başladılar. buna cidden inanmayanlar böyle yaptı tabi. gerçek ateistler demek doğru olmaz belki ama, ateizmi bir şeylerden kaçmak için kullanmayanlar diyeyim. bu açıklamaya da yüz vermedi. ama yüz verenler, bilinç altlarının nasıl bir kaçış planı çevirdiğini açık ettiler.
    (mervem, 12.10.2009 22:44)
  22. bu iddianın hristiyan ve yahudi teologları ilgilendiren bir polemik olduğunu belirtmiştim. bunun başlıca sebebi ellen van wonde'un eski ahit'in yanlış tercüme edildiğine ilişkin kanıtla tevrat'taki iddiayı(ayet mi demeliyim) çürüten bir iddayı öne sürmüş olmasıdır.

(bkz: @4054022)

insanoğlunun dünyanın nasıl oluştuğuna ilişkin bir merakı varsa teolojik savlar yerine jeolojik kanıtlarla bezeli bilimle bu meraklarını gidermeleri gerekir diye düşünüyorum. gerek kayaçlar gerekse radyoaktif yarılanmaya sahip elementler bize dünyanın 4.57 milyar yaşında olduğunu dair bir değer veriyor. bilim sürekli gelişen, yerinde saymayan, gereksiz polemiklerin cirit atmadığı bir alan olduğu içindir ki gelecekte daha kesin sonuçlar elde etmemizi sağlayacak yöntemler geliştirecektir. buna rağmen telojiden medet ummayı tasarlıyorsanız, aydınlanma çağı öncesinden bir kaç örnekle yanlıştan dönmenizi sağlıyabilirim.

aydınlanma çağı öncesinde, her alanda söz sahibi din ve dini kullanan kilise ve din alimleriydi. kaynaklarını dini oluşturan yazılı ve sözlü kaynaklardan alan bu kesimin dünya ve oluşumu(yaratıılışı demeliyim ama dilim varmıyor) hakkında söylediklerinden en dikkat çekenleri şunlardır diyebilirim:

"tanrı dünyayı altı günde yarattı, yedinci gün dinlendi"

"güneş dahi tüm gezegenler dünya'nın etrafında dönüyor"

"dünya düz bir tepsidir"

(bunlardan son iki tanesinin yanlışlığı bilim sayesinde çürütülmüş olduğunu belirtmeliyim, dünyanın tanrı yarattımı olduğuna ilişkin iddia ise bilimin ilgilenmediği bir iddiadır.)

hatta patrick moore tübitak popüler bilim kitapları serisinde bulunan gezegenler kılavuzu(new guide to the planets) adlı kitabında armagh başpiskoposu ussher'ın 1654 yılında çağdaşı patriklerin yaşlarının toplamı dahil pek çok konuyla alakasız hesaplamalarla dünya'nın milattan önce 26 ekim 4004 günü sabahı saat dokuzda yaratıldığını iddia ettiğine değinir ve ekler "artık yılları göz önüne alıp almadığını öğrenemedim".

tıpkı moore'ın kitabındaki örnekte olduğu gibi sözüm ona kutsal metne dayalı böylesi iddaların boşunalığı ve saçmalığı ortada. şöyle dışarıya, insanlarımıza kulak kabarttığımızda depremlerin, sellerin, yangınların, yağmurların, karların, rüzgarların nasıl oluştuğuna dönük fikirleri doğaüstü bir varlığın istekleri doğrultusunda şekillendiğindne ibarettir."allah'ın işi" anlayamadıkları, kafa yormadıkları her şey için kullandıkları bir deyiş mesela. kaderciliğin, tembeliğe ve cahilliğe ittiği yığınların cevapları bilimde değil de dinde ve onun etrafında şekillenen karanlık dünyada arıyor olmaları eğitim politikamızı bilimin rehberliğine emanet etmemiz gerekliliğini bir kez daha ortaya koyuyor. tuttuğum bir özlü sözle bu polemik üzerine olan sözlerimi bitiriyorum:

(bkz: hayatta en hakiki mürşit ilimdir)
    (chixculub, 13.10.2009 12:10)
  23. (lapatos piços, 13.10.2009 12:11)
  24. -dünyayı tanrı yaratmadı.
    -kim yarattı?
    -allah.
    -ybsg.
    (ahead full, 13.10.2009 13:15)
  25. - dünyayı tanrı yaratmadı.
    - kim yarattı peki?
    - dedemgiller yarattıydı.
    - ????
    - eskiden buraların hepsi bizimdi. sonra dedem bilememiş işini, elden gitmiş hep.
    - de get amk.
    (yer yer çoğu zaman, 13.10.2009 13:31)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil