cemaat oylarıyla anket nasıl kazanılır ve cemaatin nasıl bir yapılanmaya sahip olduğunu görmek istemeyen gözlere sokulması gereken anketin en büyük seçtiği kişidir. hayır düşünüyorum ne gibi bir hizmet yapmıştır? nasıl bir katkısı vardır? insanları sömürmek ve onları tepe tepe kullanmak düşünürlükse eğer platon, aristo falan ne yaptı. o zaman bu adamlar bir bok düşünmemiş. iki ağlamayla en büyük düşünürlük oluyorsa bebekler kainatın en büyük düşünürleridir.
the guardian gazetesi, ingiliz prospect ve abd’li foreign policy dergilerince ortaklaşa düzenlediği "dünyanın en büyük 100 entelektüeli" anketinde fetullah gülen’in birinciliği kazanması derginin editörlerini şaşırttığını yazdı.
günün stresinden kurtulmak istiyorsan hemen gel!amerikan foriegn policy ve ingiliz prospect dergileri tarafından yapılan ankette, gülen hareketinin kurucusu ve lideri fethullah gülen dünyanın en büyük düşünürü seçildi.
ilk 10'un tamamen müslüman düşünürlerden oluştuğu listede, nobel ödüllü yazar orhan pamuk da 4'ncü oldu.
ancak foreign policy anket sonuçlarını verdiği haberinde şöyle bir ayrıntıyı da atlamadı "bu ankette yaklaşık 500 bin oy kullanıldı. zaman gazetesi, anketle ilgili haberi birinci sayfasından verdikten sonra sitemiz inanılmaz bir oy dalgasıyla karşılaştı"
anketten önce tanımıyordum
prospect dergisinin editörü de guardian'a konuşarak zaman gazetesinden sonra oyların çığ gibi büyüdüğünü söyledi ve bir itirafta bulundu: bu anketten önce fethullah gülen diye birini tanımıyordum.
hem seviliyor hem nefret ediliyor
dergi, fethullah gülen ile ilgili şunları yazdı: dünyadaki milyonlarca müslüman izleyicisi olan bir lider. anavatanı türkiye'de hem seviliyor hem de nefret ediliyor. gülen hareketinin yandaşlarına göre o ılımlı islami yayan ve öğreten bir yol gösterici. ancak karşıtlarına göre türkiye'nin laik sistemini yıkmaya çalışan bir insan. 1999'da türkiye'deki laikliği tehlikeye attığı gerekeçesiyle hakkında suçlama çıktığından beri abd'de düşük profilli bir yaşam sürüyor.
nedir bu anket merakı bu millette? en siktir boktan ankete bile çekirge sürüleri gibi dalıp oy yağdırmak sadece zihinsel mastürbasyondur, kimi kandırıyor bu insanlar kendilerinden başka? ankete bak hizaya gel, göya dünyanın en büyük düşünürleri, liste evlere şenlik! sorsan dünya tarihinden bir tane düşünür ismi söyleyemez, ama dünyanın en akıllı adamını, veya en güzel şiir okuyan adamını sorsalar, hepsini geçtim en iyi araba kullananı bile sorsalar, onu da gözünü kırpmadan fettullah gülen diye cevaplayacak ''düşünemeyenlerden'' ibaret bir güruh bu.
tabi ya düşünmelerine de gerek yok, bu güruhun yerine fettullah efendileri düşünüyor zaten, o yüzden büyük düşünür herhalde.
öne sürülen düşünce ve anket tadındaki mevzu doğru mudur değil midir bilemem; ama dünyanın en büyük düşünürü olarak belirtilmekle birlikte aslında ortada büyük bir düş ürünü vardır ve yazık ki bu hepimizi böyle meşgul etmektedir... kandırılıyor muyuz ne?
bir zamanlar milliyet ve hürriyetin verdiği linklerle atatürk ün en çok tanınan şahsiyetler anketinde şerın ston un önünde birinci yaptırdıklaırnı unutmuşlar gibi şimdi cemaat oylarıyla anketmi olurmuş gibi riyakarlıklar yapılmaktadır. yaww adam düşünür düşünmez, yapar yapmaz, aday gösterilmiş ve sevenleride bi şekilde kulis yaparak alınlarının akıyla çıkmışlar.
yöntem aynı yöntem. ama yapanlar farklı olunca neden tu kaka oluyor ben orasını anlayamıyorum. bencede ortada bize has bir tavır var. gereksiz ve haybeden bi uğraş. bu anket kime ne kazandırıyor bilemem ama bizim ülkemizdeki riyakarlar hemen ortaya çıkıyor.
gerçi buduruma riyakarlıktan öte fikri ve eylemsel tutarsızlıkta diyebiliriz. sadece bizim yaptığımız doğru, biz dersek dorğu, biz seçersek doğru, bizim dediğimiz olacak... hayat böyle değil, dünya hiç değil... at gözlüklerinizi vestiyere bıraksaydınız keşke. karakterli ve prensipli fikirlerimiz olmayacak mı bizim. ilk fırsatta eğilip bükülmeyen, dosdoğru...
zaman gazetesi "kardeşim, ankete feto nun adını biz mi koyduk ki gelip bizi suçluyorsunuz? listede adı vardı, bizde duyurduk. zaten kendisi dünya barışı ve dinlerarası diyalog olaylarından dolayı çokca bilinen ve sevilen biriydi, yoksa bizim oylarımızla birinci falan gelmedi" mealinde açıklama yapmış. bu açıklamanın üstüne gediz ırmağı kıyısında oturdum ve -gülmekten- ağladım. hem israil askerleri, hem de fetullah gülen hocaefendi hazretleri için...
bu aynı, alex in şampiyonlar ligindeki en iyi oyuncu olmasını, galatasaray ın avrupa nın en iyi takımı olmasını sağlayan anketlere benziyor. ha şimdi olay şu, hangi x bir ankette en y şey seçilirse, x karşıtı insanların " nassi olur yæææ " larına maruz kalıyor. x sempatizanları da tam tersi bir hareketle " anket bu olm ! avrupada hemde ! " gibi bir savunma tezi sunuyorlar... ( böyle uzar gider )
ne kadar saçma değil mi ? amacımız eleştirmek, iyi niyete inanıyorum ben. ama eleştiri nedir ki diye de sormadan edemiyorum kendime.
+ aklınız mı yok arkadaşım o kadar ünlü düşünür var...
- beyfendi biz düşünür değil entellektüel diyoruz. aradaki farkı bilmem anlayabiliyor musunuz?
+bana laga luga yapma aristo var plato var.. hayret bi şey..
- beyfendi aklınız mı kıt? " yaşayan " diyoruz..
+ ben anlamam ben de chp inadı gibi bi inat var, bi tarafım şişiyor listeye müslüman biri girince. ha bu arada aristo plato gibiler benim yüreğimde yaşıyor.
-aferim
ciddiye alınmaması gereken anket sonucu. komik olan , başka bir sonuç çıksa , dikkate alınmayacak anket , gülen birinci olduğu zaman dikkate alınıyor ve eleştiriliyor. yüzlerce , binlerce anket yapılıyor zaten günde , her yerde. hepsini böyle dikkate alsak çekeceğimiz var. bence bu sonuçları alıp da ciddi ciddi üzerine düşünerek , yorumlamak , çözümlemek iki yüzlülük.
yarışmanın zaman gazetesi tarafından birinci sayfada duyurulmasıyla gidişat bir anda değişmiştir. şakird faktörü olarak açıklayabileceğimiz durum, fethullah gülen'e birinciliği getirmiştir. ilk 10'da orhan pamuk harici gayrimüslim bulunmamaktadır, anlaşılan şakirdler diğer din kardeşlerine de bir kıyak geçmişler.
''yaa ama atatürk'e de oy veriliyor, yaaa'' diyerekten savunulan güdük anket sonucu. bir tarikat liderini atatürk'le kıyaslama gafletini geçiyorum, oy verilen kim olursa olsun böyle anketlere oy yağdırmanın saçma olduğunu belirtmek herhalde birilerine olayın özünü anlatmakta yeterli olmuyor. arkadaşım, tamam güzel siteye doluştun, sürü moduna girdin ve sürüdeki diğer koyunlar gibi gazete tarafından sana gösterilen şıkkı işaretledin. eee ne oldu? seçtiğin kişi dünyanın en büyük düşünürü olarak evrensel kabul gördü mü? hayır. e o zaman neyin sidik yarışını yapıyorsun arkadaşım? atatürk'e de böyle oy vermek yanlış başka birine de diyoruz işte hala çemkiriyorsun.
ne süper milletiz değil mi, yüklenelim anketlere, fenerbahçe'yle g.saray'ı dünyanın en büyük takımları yapalım, ''ermeni soykırımı yoktur'' şıklarına hücum edelim, ''olimpiyatlar istanbul'da yapılsın'' diye tuşlara abanalım, ne güzel değil mi, klavye başında ülkemizi süper güç yapmak?
düşünürse düşünsün. amcişko abd parasını çatır çatır yiyip bi güzel oralarda hayatını yaşayadursun, türkiye'ye el atmaya devam etmeye de devam etsin bakalım. kitleleri peşinden sürüklemeye de devam etsin. şahsen ben kendisine hastayım üç yaşından beri. fethullah bizi diskoya götür.
ben de bu geceyi david beckham'la geçirmeyi düşünüyorum, ama tabi düşündüğümle kalıyorum. o zaman ben de dünyanın ikinci önemli düşünürüyüm.
hayret noam chomsky nasıl o kadar alt sıralarda diye düşündürten anket.
entelektüelin ne olduğunu tekrar değerlendirmek lazım bence anketörler için.
hatta buyrun ;
(bkz: entelektüellerin sorumluluğu)
(bkz: noam chomsky)