belki ilginizi çeker
  1. · recep tayyip erdoğan a alternatif meslek önerileri
  2. · burcu seden
  3. · ne ermeniyim ne türküm dünya vatandaşıyım ulan
  4. · sözlükteki faşizanlık
  5. · hiçbir yere ait olmamak
  6. · türk müsün yoksa insan mı
  7. · kürt kızları
gündem
  1. · sevgilinin 5 gün aramayıp naber diye mesaj çekmesi
  2. · otuz yaşına gelen kadının kendini avutma yolları
  3. · başkaları sevinsin diye yapılan atraksiyonlar
  4. · darwin i bitiren balık
  5. · sözlük yazarlarının itirafları
  6. · kesilen kediye acıyıp koyuna hiç acımamak
  7. · 27 kasım 2009 bursaspor galatasaray maçı
  8. · hayrettin demirbaş
  9. · çok bilen çok yanılır

dünya vatandaşı  

1. etiketi olmayan insan türüdür.
    olaya bir de bu açıdan bakmak lazım. polyannacılık oynamaya yakın gibi duran başlık, ama ya öyle değilse? insan, tek amacı hayatta kalmak olan bir organizma olmaktan çok öte gayelerle donanmış, bir parçası hala vahşi, zayıf, saldırgan, çok farklı yönlere doğru hızla kendini geliştiren , çok şey kazanıp, çok şey kaybetmeye programlanmış, tanımlı evrende bildiğimiz en zeki varlık. hayali çizgilerle gezegeni parçalara ayırıp, algılayabildiği değer yargıları bünyesinde insanları sınıflayarak kendine en çok benzeyenleri "bizdendir" hanesine yazıp koloniler, ülkeler, imparatorluklar kurmuş bu homo sapiens hayvanı. çizginin diğer tarafındaki cinsdaşı ise her daim düşman olmuş. vahşi bir içgüdü şekilden şekile girerek uysal maskesiyle perdelenmiş ama aslında hep baki: o bana benzemiyo, demek ki kötü! of çok komik duruyo, alenen aptallık bu hatta. ama daha çok vakit var hakkını vererek algılamak için gerceği. bebekleri düşünün, henüz hiçbir veri yokken ellerinde, hamur halindeki insan parçasını izleyin. her ırktan bebek anlaşır bir diğeriyle, zira hepsi birbirine benzer ordan bakınca, sonradan oluşturulmuş etiketler yapışmadan, ya da yapıştığından habersizken henüz, hepsi dünya vatandaşıyken o sırada.
    (illusion, 26.07.2004 16:32)
  2. uluslar arası uçak seyahatleri sırasında uçaklarda doğmuş kişilere tanınan bir hakmış galiba. hayatları boyunca bedeva seyahat hakları oluyormuş, pasaport sorunları olmuyormuş. (acaba birisi beni yedi mi?)
    (where is my mind, 26.07.2004 16:39)
  3. (bkz. dünyalı)
    (where is my mind, 26.07.2004 16:40)
  4. ırk,dil, din, devlet, millet ayrımı yapmayan insan..
    (juda, 26.07.2004 16:46 ~ 16:47)
  5. rousseau'nun vatandaş * kavramından yola çıkıldığında bir dünya devleti* olmalı ki dünya vatandaşı olunabilsin.
    (bkz: vatandaş)
    (bkz: citizen)
    (bkz: enginlere sığmam taşarım)
    (atlantis, 03.03.2005 18:54 ~ 19:19)
  6. genelde sosyalist söylemi kullanan ama hala ütopyada ısrar eden dimağların pek sevdiği bir tabirdir.ilk duyuşta ve düşünüşte insanı beatles’ın ımagine sarkısındaki gibi düşündürür.barışçıl,hümanist bir kavram gibi gelir...ve fakat kirlenmek güzeldir düsturuyla;beyni ideolojiyle yıkanmış hırslı,aktif,dinamik,heyecanlı kimseler kendilerini tanımlarken bundan vaz geçmezler.nerelisin?dünyalıyım.neresinden?içinden..o;içinden; eskiden rusya idi,bi ara küba’ya tayin oldu;şimdi ekonomik olmasa da ideolojik olarak çin’de can çekişmekte.akla ve gerçeğe yakın bir tanımlama olsa idi şu anda antropoloji,sosyoloji,teoloji gibi bilim dalları ve tarihi birikimi olmazdı.doğru olmayan her sistem gibi yok olmaya mahkumdur.hatta belki de sadece yasadışı birkaç dergide, bültende yerini almış bir kavramdır.
    (marooned, 03.03.2005 20:18)
  7. (bkz: barış manço)
    "hemşerim senin memleket nire
    bu dünya benim memleket
    hayır anlamadın
    hemşerim esas memleket nire
    dedim ya yahu
    bu dünya benim memleket."
    (azwepsa, 07.04.2005 17:33)
  8. (bkz: anarşi)
    (bkz: anarşizm)
    (close2death, 07.04.2005 17:35)
  9. globalleşmedir,fakat zihinlerde yer eden bazı durumlar vardır ki, dünya vatandaşı olmanın iyi birşey mi yoksa kötü birşey mi olduğu karşımıza bir sır perdesi olarak çıkabilmektedir.sosyalistler dünya vatandaşı görüşünü benimserlerken,globalleşmeye de aynı ölçüde karşı çıkmaktadırlar.bunun nedenini anlamak isteyenler olabilir ben anlamak istemiyorum,zira birilerinin genç dimağları yontmak, kendi çıkarlarına hizmet ettirmek için uydurduğu yalanlardan olduğuna inandığım söylemlerden biridir.herkesin aynı şeyi söyledikleri için kavga edebildikleri bir ülkede yaşıyoruz ne de olsa,birinin siyah dediğine diğeri kara diyorsa ve eğer bu kavga nedeni olmuşsa ,globalleşme ile dünya vatandaşlığı arasında da dağlar kadar fark var demektir.
    (kötüböcek, 13.03.2007 00:53)
  10. mutludur.
    (avivalı sta teresa, 19.06.2009 21:57)
  11. içimdeki bu enternasyonal isteğin dile geldiği tek vatandaşlık. yaratmak için meydanlarda can verdiğimiz sınırsız ve sınıfsız dünyamızın vatandaşlığı.

pek bi duygusal durdu tanımlarım ama gerçekler, dugusal olsa bile günümüz duygıuları gibi heves değiller. fena mı olurdu ki böylesi?

varsın hep ingilizce konuşulsun misal. kürdüm ben, varsın kürtçe unutulsun gitsin kardeşlik gelecekse, o dünya yaratılacaksa olsun. hee elbette asimilelerle değil tüm dünyayla kucaklaşmak için olsun bu, yoksa bu dönemdekinden bahsetmiyorum. elbette kürtçe diye haykıracağım çünkü dilimi kahpece öldürüyorlar. halbuki istediğim iki güzel söz öğrenilsin. kürtçe de olsa ''hırrımı buhe(okunuşuyla)'' olmasın tek öğrenmek istedikleri dilimden, işte böyle vatandaşlık dünya vatandaşlığı, her dilden güzelini bilmek.

no pasaran'ı bilirsinizz. hani vardı ya orada;

...kışlalarına yaklaşıyorlardı ya, birden marş söylemeye başladılar. ve yeryüzünde ilk defa olarak savaş düzeninde yürüyen her ulustan karmakarışık bir sürü adam, enternasyonal'i bir ağızdan söylemiş oluyordu...

kimselere nasip olmayan böylesi bir kardeşleşmenin görkeminden titredi madrid. coşkuyla fısıldadı tek bir ağız gibi: "bizimle savaşmaya, bizimle ölmeye gelmişler!"onların dil sorunu yoktu, dünyayı yaratan ellerinden tanırlardı birbirlerini. no pasaran sır değildi onlar için. ve hangi dilde verilirse verilsin anlarlardı "hücum!" komutunu. yüzlerini bile görmedikleri ispanya işçi ve köylüleri için aynı kahramanlık ve sadelikte öldü onlar....

işte böyle bir vatandaşlık, aynı safta birbirimizi bilmeden ama ne için olduğunu bilerek. farklı topraklarında insanı olsak dünyayı ülkemiz bilerek yaşamak ve mücadele etmek.
    kimliksiz insanlar yaratmak.

bakın din hiç önemli değil, varsın bu kardeşlikte allaha inanmayalım ve çıtır çıtır yanalım, yanarakta can verdiğimiz oldu alışkınız zaten. dil de hiç önemli değil, en değerli şeyimiz; düşüncemiz, o önemli. insanız ve diğer canlılardan düşünerek ayrılıyoruz ama hayvalardan daha hayvanız çünkü düşünme yetimizi kullanamıyoruz, işte bunun için aydınlık gelecek diyoruz, bunun için bilim diyoruz ve bunun tek seçeneğini de gösteriyoruz her defasında; sosyalist mücadelemiz... hee zordur, kimine göre kesinlikle imkansızdır bunlar tartışılır ama hedef bellidir;

böyle dünyanın vatandaşı olmak ve mücadele de bunun uğrunadır...

ruhi su'yla kapatalım;

benim kabe'm insandır, emektir, sevgidir ve dünyadır...
    (bilebilebiikikere, 23.09.2009 14:47)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil