belki ilginizi çeker
  1. · 1 mayıs 2004 yemişim finalleri zirvesi
  2. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · galatasaray
  2. · insanın hayatına sıçan şeyler
  3. · annenin gençlik fotoğrafları
  4. · ugg düşmanı ezik kızlar
  5. · 100 opera
  6. · köpekbalığı görünce yapılması gerekenler
  7. · kapının önünde bir yığın misafir ayakkabısı görmek
  8. · 23 mayıs 2007 ac milan liverpool final maçı
  9. · your sweet six six six

dünden bugüne itü sözlük  

1. sözlüğümüzün ömrü yaklaşık bir ayı geçmiş durumda ama yapılan şeylerin alınan yolların içinde tutulacağı bir nevi seyir defteri sayılacak böyle bir başlığın eksikliği hissediliyordu. bari ben başlayayım dedim.

sözlüğü kullanıyoruz da bu fikir nerden doğdu sözlüğü ayağa kaldırmaya çalışırken neler yaşadık anlatalım.

bir sözlük yazma fikri o hiç bırakamadığım zevkim php yazmayla başladı. sözlüğün temel kodları aslında geçen yıl evimde deneme amaçlı yazıp local olarak çalıştırdığım hiç bir özelliğe sahip olmayan ufak bir scripte dayanıyor. bunu yazma amacım aslında acaba bu iş zor muymuş arkasından ne gibi gereklilikler getirir benzeri sorulara cevap vermek ve biraz kendimi geliştirmek istememdi. yazdığım ufak script, daha doğru dürüst giri bile gösteremiyordu bakınız gibi özelliklerin ve kullanıcı tabanlı sistemin eksikliğini saymıyorum bile. bu ufaklıkla bir süre uğraştıktan sonra yaz sıcaklarının rehaveti ile binlerce satır gereksiz kodumun bulunduğu tozlu klasöre kaldırdım ve onu orda unuttum.

sözlüğü gerçekten sözlük yapmak ve bunu internette yayınlamak fikri hemen hemen 2004 şubatında istanbul-teknik admininin "mysql'li php'li web alanım var isteyen var mı" anonsuyla başladı. hazır böyle bir imkan bulmuşken kullanayım istedim ve ne yapsam diye düşünürken aylar önce aynı sitede "acaba sadece itüye özel bir sözlük yapılsa mı" tartışmaları aklıma geldi.admin'in de olur demesiyle tartışma tekrar istanbul-teknik'e taşındı. olur diyenlerin yanısıra olmaz diyenler de mevcuttu tabi. bunun üzerine ben de "bindik bir alamete" deyip tozlu klasörden eski kodları çıkardım neler yapabiliriz diye kurcalamaya başladım. bu esnada o sıralar yüzyüze tanışmadığımız cyberboy "benim de böyle bir niyetim vardı gel beraber yapalım" deyince haydi dedik ve uykusuz 1,5 haftam başladı. her gün bekleyenlere rapor veriyordum : "ispik özelliği tamam, mesajlaşmayı yarın yapıyorum vs.." bir buçuk haftanın sonunda evde hazırladığım otomatik bir scriptle sözlüğe rastgele 3000 başlık ve 10000 giri yükledim. sözlük, beklediğim gibi güzelce çalışıyordu. fakat görece komplike bir siteyi hiç test etmeden görücüye çıkartmak intihar gibi bir şeydi. bu nedenle sözlüğü cyberboy'un vadideki makinasına kurduk. hiç beklemediğimiz şekilde apache ağda çalışmadı. iis çalışırmak zorunda kalmıştık ki bu bizim ekstra zamanımızı almıştı. en sonunda sözlüğü çalıştırdık ve ip'yi sadece belirli bir kitleye dağıtmaya karar verdik. dc'deki aramamızda önümüze ilk civil gelmişti. "al bu ip'ye gir bakalım" dedik birincisinde girmedi daha sonra civil'in "tamam abi girdim" sesiyle sevindik. sözlük artık çalışıyordu. ilk önce amacımız bir süre sınırlı bir kitleyle testi gerçekleştirmek daha sonra veritabanını silip yeniden başlamaktı. ama olay beklediğimiz gibi olmadı yurtlara bir anda yayılan acaba tutar mı kaygısıyla yaptıpğımız sözlük ilk 2 saatinde yaklaşık 250 giriye ulaşmıştı. sözlük burda anlatmaya değmeyecek bazı sosyal sorunlarla birlikte gelişti yaklaşık 10 gün sonra ise o zaman için büyük yenilik özelliklerle itü sözlük reloaded adıyla betadan çıktı. beta zamanı sözlükte olanlara 1.nesil kullanıcı dedik.

sözlük, güzel güzel çalışıyordu ama sadece kampüs içinden. bir sunucu bulmamız şarttı. yine burda anlatılmayacak ama bir o kadar gülünç durumlardan sonra en sonunda bir sunucu bulabildik. bilenlerin bileceği kırarım bu sözlüğü ekolü anında sözlük veritabanı binbir zorlukla yeni sunucuya taşındı artık 160.75.114.49:411 değil aslanlar gibi itusozluk.com'duk. her gün girilen şeyler geometrik olarak artıyordu. bu esnada sözlüğün dışarıya açılmasını kablo modemleri başında heyecanla bekleyen aşkböceği ve man on the moon moderasyon ekibine katıldı. sözlük ilgi gördükçe ben de hevesleniyor her gün yeni bir şeyler ekliyordum sözlüğe önce sanwhere'in yardımlarıyla logomuz değişti. daha sonra artık zamanıdır diyerek etkinlik'i yaptım. çok zevkli geçen ilk toplantımızı yaptık. sözlük, her gün biraz daha zevkli hale gelerek gelişiyordu ve bu satırları yazdığım ana kadar geldik.

şimdiye kadar güzeldi bakalım bundan sonra neler olacak?
    (wondrous, 07.04.2004 12:39)
  2. daha dün 1 bugün 2, önümüzde seneler var *;
    ne acele etmek, ne ezik hissetmek*, ne de büyüklenmek lazım. sadece biz olalım efendi olalım; yol uzun yürümek lazım. *
    (azureel, 07.04.2004 12:45)
  3. birinci nesil arıdan birinci nesil azimli arı olamk gibi birşey
    (skin, 02.08.2004 19:53)
  4. * hey gidi günler diye geçirdim içimden..düşündüm de durdum..baya yol almış sözlük..almaya da devam edecektir, artık yerini sağlamlaştırmış ve kendi ayakları üzerinde dimdik durmaktadır..nitekim gelişimine birebir tanık olmuş bir kullanıcı olarak* sözlüğe şöyle alıcı gözle baktığımda "şimdiye kadar güzeldi bakalım bundan sonra neler olacak?" endişesini çoktan üzerinden atmış, serpilmiş de güzelleşmiş bir oluşum görüyorum..
    (bkz: maşallah)
    (zeus, 22.11.2005 20:51)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil