görseller
düşman 

belki ilginizi çeker
  1. · kavak yelleri
  2. · wondrous
  3. · güler zere
  4. · bilirkişi
  5. · savaşta dedesini katlettiğinden özür dilemek
  6. · orkların türkler olduğu iddiası
  7. · john maxwell coetzee
  8. · feminizm
  9. · sabih kanadoğlu
  10. · friedrich wilhelm nietzsche
gündem
  1. · annenin gençlik fotoğrafları
  2. · 15 kasım 2009 galatasaray fenerbahçe basket maçı
  3. · ugg düşmanı ezik kızlar
  4. · erkekte ses tonu
  5. · geniş aile
  6. · günün tek kelimelik özeti
  7. · yeşim salkım
  8. · sabit oranlar kanunu
  9. · türk hatunu modeli

düşman  

1. kötülük eden, zarar veren, hasım olan
    (srce, 02.01.2005 03:02)
  2. mülkiyet kavramı ile otaya çıkan sözcüktür.

-bu benim toprağım
    -hayır benim ülea

-bu benim arsam
    -hayır benim ülea

-bu benim evim
    -hayır benim ülea

(bkz: mülkiyet hırsızlıktır)
    (close2death, 22.03.2005 15:48)
  3. (bkz: şişman)*
    (azwepsa, 22.03.2005 15:50)
  4. (bkz: yağı)
    (selenge, 18.10.2005 00:35)
  5. vefat ettiğinde cenazesine depyarlardan yapılma bir çelenk göndererek cenazeye gelen herkesi perişan edebileceğiniz, böylelikle öldükten sonra bile sevenlerinden öc alabileceğiniz kişi, kurum, kuruluş. bir de şu var
    (bkz: yurtta sulh cihanda sulh)
    (chixculub, 10.08.2006 03:49)
  6. dost ile arasında çok ince bir çizgi bulunan sözcük.
    (deniz büyücüsü, 10.02.2007 18:15)
  7. bir nazım hikmet şiiri.

onlar ümidin düşmanıdır sevgilim
    akar suyun
    meyve çağında ağacın
    serpilip gelişen hayatın düşmanı
    bursada havlucu recebe
    karabük fabrikasında tesviyeci hasana düşman
    fakir köylü hatçe kadına
    ırgat süleymana düşman
    sana düşman, bana düşman, düşünen insana düşman
    vatan ki bu insanların evidir, sevgilim onlar vatana düşman

çünkü ölüm vurdu damgasını alınlarına
    çürüyen diş, dökülen et
    bir daha geri dönmemek üzere yıkılıp gidecekler
    ve elbette ki sevgilim elbet
    dolaşacaktır elini kolunu sallaya sallaya
    dolaşacaktır en şanlı elbisesiyle işçi tulumuylabu güzelim memlekette hürriyet
    (efegil, 21.04.2007 01:00)
  8. siyasal jargonda karşı çıkılan, desteklenmeyen, eleştirilen anlamına gelmektedir. örnek vermek gerekirse, x kişisi eğer y partisine karşı bir düşmanlık besliyorsa, bu x kişisinin y partisinin politikalarına, yaptırımlarına, bütünüyle y partisine duyduğu bir düşmanlıktır.

eğer birileri gelipte x kişisine, bilader senin eline silah versek y yandaşlarının hepsini keser misin, doğrar mısın derse veya bunu ima derse, bu durum abesle iştigaldir. x kişisi y partisine düşman diye y partisinin tüm sevenlerine de koşulsuz, şartsız düşman olacak değildir ya?!

misal bendeniz koyu bir galatasaraylı olarak fenerbahçe yi sevmem, bana fenerbahçe düşmanı da diyebilirsiniz lakin fenerbahçeli bir dolu arkadaşım vardır, ayrıyetten elime silah da verseniz, emanet de verseniz gidip fenerlilere bir şey yapmam, yapamam zira aklı başında bir insanım efendim.

elma ile armudu birbirine karıştırmayalım, bilmem anlatabildim mi. sevgiler, saygılar.

konuyla alakalı bakınız;
    (bkz: sözlükteki akp düşmanlığı)
    (o s c a r, 17.07.2007 13:52 ~ 14:03)
  9. öztürk'ün yine hayko cepkinli yine deniz yılmazlı parçası. sözleri;

bu son olsun seçtiğim
    bu son olsun sevdiğim
    usulca kaybolan bu gölge sensin

kimse sormaz halimi
    kimse duymaz sesimi
    karanlıktan doğmuş bu yalnızlık benim

anladım ki yanlışım
    boşyere katlanmışım
    açmaz olmuş güller
    düşman olmuş bana günler

düşman olmuş seçtiğim
    düşman olmuş sevdiğim

geçmişten kurtuldum geldim bugünlere
    ateşler söndü dönüştü küllere

bu son oldu seçtiğim
    bu son oldu sevdiğim
    karanlıktan doğmuş bu aydınlık benim

görmez oldu gözlerim
    bilmez oldu ellerim
    başkası sandığım o düşman benim

bu sondur küstürdüğün
    söz verip de döndüğün
    yakamdan düşmeyen o çaresizlik senin olsun

geçmişten kurtuldum geldim bugüne
    ateşler söndü dönüştü küle

http://www.youtube.com/...
    (soldier in the army, 15.08.2007 21:54 ~ 21:56)
  10. herkesle dost olmamız mümkün değildir. mutlu ve realite içinde bir ömür geçirmek istiyorsak eğer, düşmanlarımızla da yaşayabilmeyi öğrenmemiz gerekmektedir.
    öğrenmek ve öğretmek...
    (özlemce, 19.12.2007 14:05)
  11. (bkz: kahrol düşman al sana bomba)
    (mavio, 08.02.2008 16:02)
  12. serdar ortaçın nefes albümündeki hadise düeti.

puslu günlerde geçtin aklımdan
    sanki yalvardım sen gel demiştin ardımdan
    dur yalvarıyorsun çıldırıyorsun,
    anlamıyorsun,bitecek bir gün diye
    gelme,
    gitme, görme, sevme hiç
    düşme,
    benim düştüğüm gibi bu aşka
    düşman oldum, pişman oldum
    seni sevdiğime, senin olduğuma bu gece
    (caddebostan, 07.06.2008 12:54)
  13. altıncı nesil bu yazar. aşk ı memnu ya takık okuyup okuyup sırıtıyorum sayesinde.
    (bilmiyorum sen söyle, 28.05.2009 20:56)
  14. bu ara gözüme çok çarpan yazar.
    anlatım dili hoşuma gitti. yaz.
    (eni, 29.05.2009 10:36)
  15. en tehlikelisi yıllarca koynunda beslediğindir.
    (poison, 29.05.2009 16:39)
  16. tıpkı dost gibi doğuştan sahip olunmayan, sonradan yüklenen anlamlarla etiketlenen insanlar, hayvanlar, toplumlar. insan kendinden olmayanı dışlar ve düşman edinir. ya da sahip olamadıklarına sahip olanları. bu nedenle başlar kan dökme, istila, cana kıyma. toplumsal çoğunluklar azınlıkları düşman bellemişlerdir ve bunu dayatırlar yeni doğanlara da. duyguların devreye girişi bile yasaklanmıştır çizilen kalın sınırlarla. insan bazen dikenli sınırları geçerken yaralanmayı göze alabilmeli, engel/tabu tanımayan insanlığıyla.
    (naringergedan, 28.07.2009 21:27)
  17. kavak yelleri tespitleriyle güldürmüş yazar. daha çok yazsındır.
    (otopsiyaparkenoluyukaybettim, 31.08.2009 01:02)
  18. insanın en yakınları arasındadır. en azından bu kişiler düşman olmazdan önce öyledir. düşmanlığın şiddeti bir zamanlar söz konusu kişilerin birbirine olan sevgisi ve yakınlığıyla doğru orantılıdır. incitmek kalbimize en yakın olanlara has bir yetenektir. onların yaralamaları çok kolaydır, bizi hayal kırıklığına uğratmakta ustadırlar. onlara kin duymamız bir başka insan yaptığında gülüp geçeceğimiz ve belki farketmeyeceğimiz, kuvvetle muhtemel söz konusu etmeyeceğimiz eylemleri yapmaları halinde bile vuku bulabilir. sevgi, nefrete en yakın çizgiden yürümektir. birazcık yoldan çıkılsa sağlam bir düşmanlık yaratma yetisine sahip bir duygudur. bunun için sevmek gerçekten de büyük bir beceridir.
    (sakıncalı piyade, 31.08.2009 01:37)
  19. kimi zaman arkadaş sıfatını taşıyanlardır.

(bkz: maskeli balo)
    (antitartaklar, 31.08.2009 01:39)
  20. bence düşman insanın kendine yakışanı giymesidir. dost başa düşman ayağa bakarmış. o yüzden kendinize bence çeki düzen verin.
    (kitiara uth matar, 31.08.2009 01:40)
  21. bir insanın aldığı parayı belirtmesinin ülke sınırları içerisinde ne kadar dallamaca tepkilere yol açabileceğini göstermiş olan yazar.
    (üniversite terk, 31.08.2009 01:49)
  22. kayser gibi yazıyor, kendini övüyor, üslubu güzel. anlatım bozukluğu yapmıyor filan. ilginç bir kişilik olabilir.
    (mihman, 31.08.2009 01:52)
  23. vermek istediği mesajın "7500tl maaş alıyorum,babadan kalma şirketim var,hepsi benim olucak,kralını tanımam,ahanda wondrousa ayarım,efendiyim,altımda şu kadar insan çalışıyo bıdı bıdı..." olabilceğini düşündüğüm yazar.

7500tl maaş alıyorum,babadan kalma şirketim var,hepsi benim olucak,kralını tanımam,ahanda wondrousa ayarım,efendiyim,altımda şu kadar insan çalışıyo bıdı bıdı...

bu kadar detay içinde değinilmeyen tek konu: medeni durum.

belki...?

(bkz: sözlük yazarlarının aslında demek istedikleri)
    (bir ben vardır benden dışaru, 31.08.2009 02:18 ~ 02:20)
  24. kayser hmmm ordan biraz christian troy hmm başka kaynaklardanda... death walking terror..
    zenginin parası, züğürdün çenesini yorarmış hayır yahu zenginin parası yine zenginin çenesini, elini, parmaklarını yoruyor sözlükte. sıkıntı şu: adam parayı kazanıyor her dediği iş yerinde zaten oluyor herkes el pençe divan duruyor. sonra sözlüğe giriyor o da ne! bi adam buranın sahibi! fakat nasıl olur? ben varken bulunduğum yerde höt! deme yetisi nasıl başkasında olur! sendromuyla başlayan bir nevroza sürükleniyor. bu nevroza herkesin bir fiyatı vardır seninki kaç nevrouzu deniyor. wondrous değil de ahmet ağa da olsa böyle olacaktı aslında o yazıyı wondrous başlığı değilde buranın sahibi kim lan! başlığı altında yazsaydı daha doğru olurdu. bu adama ağır gelen bulunduğu yerin ağası olamamasıdır. kendisi belirttiği üzere çok kaliteli, entellektüel bir bilgi birikimine sahip, diyalog içerisine girilen bizler ise lise talebeleri olarak karşısında duruyoruz. öyleyse kendisine daha entellektüel bilgi birikimine sahip, daha üst seviyelerden konuşabilen, yüzeysel sığ pisliklerin olmadığı bir sözlük açmasını öneririm, hem ağa da kendisi olur kazandığı parayı da kendini anlatma üslubunda bir cümleye özne olarak kullanmaz.
    (bir cinnet, 31.08.2009 02:37 ~ 02:39)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil