görseller
düş bahçeleri 

belki ilginizi çeker
  1. · yürüyorum düş bahçeleri nde
  2. · sezen aksu
  3. · onno tunç
  4. · ilk duyuşta aşık olunacak şarkılar
  5. · yürüyorum düş bahçeleri nde
  6. · ben yazmalıydım dedirten şarkı sözleri
  7. · sezen aksu
  8. · azmi
  9. · söz müzik sezen aksu
  10. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · tadı harika olan yiyecek kombinasyonları
  2. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  3. · boylumlama
  4. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  5. · dtp genel başkanının izmirlileri tehdit etmesi
  6. · aşk ı memnu
  7. · thierry henry
  8. · hvite niggere
  9. · senin yüreğin kabarmış

düş bahçeleri  

1. sezen aksunun düş bahçeleri albümündeki en güzel şarkılarından biri...
    yürüyorum düş bahçelerinde
    gördüm düşümden büyük bahçe yok
    yüreğimin kuşları konmuş telgrafın tellerine
    neşesi gurbet selamlarından çok

a benim dilsiz dillerim a benim sessiz ellerim
    yakala saçından tut hayatı çevir yüzüne öp öp

duruyorum vaktin seherinde
    değiştirdim takvimleri gece yok
    yüreğimin kuşları konmuş telgrafın tellerine

yakala saçından tut hayatı çevir yüzüne öp...
    (benbirküçükcezveyimköşebucakgezmeyim, 30.01.2005 22:06)
  2. sezen aksunun 13. albümü. 1996 yılında başkalarına verdiği şarkıları söyleyerek oluşturduğu bir ara albüm.
    tadından yenmez, verdiği bütün şarkıları söylesin.
    (sezenehir, 08.07.2007 05:47)
  3. sezen aksu'yu çok, biraz daha çok sevme sebebidir ya da neden bu kadar çok sevdiğini bi daha anlamaya yarayandır. çünkü sezen bunu hep yapar. farkettirir, "gördüm düşümden büyük bahçe yok". serseme çevirir, "yakala saçından tut hayatı çevir yüzüne öp öp".
    (şapşal lanu, 23.11.2007 02:32)
  4. bir zamanlar başrollerini müjdat gezen ve ruhsar öcal'ın paylaştığı azmi isimli bir dizi vardı. azmi geçirdiği bir kaza sonucu tekerlekli sandalye'ye mahkum olan bir adamdı onun yaşadığı psikolojik ve fiziksel zorluklar konu edilmişti. işte bu şarkıyı ilk o dizide duymuştum. daha sonra sezen aksu kendine ait olan ama başkalarının seslendirdiği şarkılardan derleme bir albüm yapmıştı, albümde bu şarkıda vardı hatta albüme ismini de bu şarkı vermişti. üzerinden 12 yıl geçmiş olmasına rağmen bana engelli insanların hayata tutunma mücadelesini hatırlatan ve hayatta en sevdiği insanlardan biri engelli olan benim hiç bıkmadan ve senelerdir aynı hissiyatta dinlediğim sözlerine hayran olduğum şarkıdır.
    (billy, 08.05.2008 17:37 ~ 17:50)
  5. sezen aksu'nun sahibi olduğu müzik şirketi sn müzik'in kaybolmayan yıllar arşiv serisi projesi kapsamında 2008 basımı cd'si piyasaya çıkmış albüm. albümde sezen'in o döneme ait resimlerinin yanı sıra, murat meriç tarafından yazılmış bir yazı bulunmakta. o yazı, albümün çıktığı dönemin diğer müzik olaylarının yanı sıra, sezen'in kişisel tarihçesinde albümün yerini de barındırmakta.
    sarı renkli, cıvıl cıvıl, sezen aksu reyonunda beklemekte albüm sizleri.
    (bimekan, 13.09.2008 13:29)
  6. (bkz: huzur veren şarkılar)
    (sleeping with ghosts, 08.10.2008 18:56)
  7. joy türk'de 90'lı yılların şarkılarını çalarak bizi mazide yolculuğa çıkaran program
    (z3yn3p, 01.11.2008 19:26)
  8. düş bahçeleri 2 şeklinde yeniden karşımıza çıkacak albüm.
    gönül ister ki sezen "değiştim" söylesin, "kanıma dokunuyor" desin, "gözümün bebeği" desin, "seçilmiş hayatlar" desin. desin de desin.
    kaçak'larla, lale devri'lerle heba edilmesin güzel albüm.
    hatta öyle bir şey ki gel kıyma bile olmasın demek isterim.
    benim yerime de sev bile olmasın.
    aykırı çiçek olsun.
    rüya olsun.
    aşk kazası olsun.

çok bekletmesin, hemen gelsin.
    (bimekan, 30.11.2008 02:50)
  9. mayıs ayında ikincisi çıkması planlanan muhtemelen daha sonraki aylara kayacak olan umudumuzun haziranda çıkması şeklinde olan içinde elveda , muhabbet kuşları , uslanmadım , kaybedenler gibi şarkılar olacak olan bir sezen aksu albümünün 2. parçası adı yine düş bahçeleri mi olur bilinmez diğerinin konseptinden olduğu için bu şekilde adlandırılıyor olabilir şimdilik
    (perhaps, 14.02.2009 12:21)
  10. sezen aksu şaheseri. dikkat edin bağımlılık yaratıyor.
    (pakanajuhla of boreat, 08.04.2009 19:39)
  11. ''yakala saçından tut hayatı çevir yüzüne öp öp '' gecenin bir vakti uyku arasında insanın aklına düştüğünde nedense bu dizeyle anılan sezen aksu şarkısıdır.
    (gece ve sancı, 24.05.2009 17:35)
  12. 90’lı yıllar sezen aksu’nun değişim yıllarıydı. 80’lerde aşk kırgınlarının sesiydi, onların hislerine tercüman oluyordu. 90’larda ise bir yandan popüler müziğin seyrini etkileyen işler yaptı; diğer yandan tarzını oluşturdu ve sağlamlaştırdı. arayış yılları bitmiş, ustalık yılları başlamıştı. bu dönemde yaptığı denemeler, sonraki yıllarda yapacaklarının fragmanı gibiydi.

1995’te yayınlanan “ışık doğudan yükselir”, önceki abümler “gülümse” ve “deli kızın türküsü”nün izini sürüyordu ama içinde yeni şeyler de vardı. sezen aksu yüzünü memlekete çevirmiş, müziğini beslediği kaynakları artırmıştı. ona bu yolculuğunda eşlik eden ve kendisini yüreklendiren isim ise hayat arkadaşı ve can dostu onno tunç’tu. ancak 1996, sezen aksu için iyi başlamadı. onno tunç kendi kullandığı uçağın yalova yakınlarında düşmesi sonucu 14 ocak’ta aramızdan ayrıldı. “düş bahçeleri” 1996 yazında yayınlandı ve “ışık doğudan yükselir” ile son yolculuğuna uğurlanan onno tunç’a ithaf edildi. bu, bir ara albümdü: sezen aksu, başkalarına verdiği besteleri yorumluyordu. ayrıca iki de yeni şarkı eklenmişti: “seni yerler” ve albümle aynı ismi taşıyan “düş bahçeleri”.

“düş bahçeleri”, sezen aksu hayranlarınca beklenen bir şarkıydı. müjdat gezen’in, başrolünü savaş dinçel’le paylaştığı “azmi” adlı dizi için yapılmıştı. dizinin jeneriğinde şarkıyı, onno tunç’un gitarı ve attila özdemiroğlu’nun kemanı eşliğinde yorumlayan aksu, albüme de bu yorumu aldı.

albümün ikinci yenisi “seni yerler”, “rakkas” ve “onu alma beni al” hattında ilerleyen, mevzusuyla 1994’te tarkan’ın seslendirdiği “hepsi senin mi”yi çağrıştıran bir şarkıydı. düzenlemesini attila özdemiroğlu yapmıştı ve demir demirkan, tarkan gözübüyük, şebnem ferah gibi “sert” katkılarla seslendirilmişti. albümün ilk klibi de bu şarkıya çekildi. “yavrum baban nereli / nereden bu kaşın gözün sebebi / sana neler demeli / ay, seni çıtır çıtır yemeli” sözleriyle “kaçın kurası”, albümde yeniden yorumlanan bir şarkıydı. daha önce sibel tüzün’ün seslendirdiği bu şarkının sezen aksu yorumu dönemin balkan esintili düzenlemelerine uygundu ve aksu’nun ertesi yıl yapacağı “düğün ve cenaze”nin ön hazırlığı gibiydi.

“gülün minesi soldu” dizesiyle “enginde yavaş yavaş”a gönderme yapan “yarası saklım”, 1995’te hülya avşar tarafından seslendirilmişti. 1990’da aşkın nur yengi ve harun kolçak tarafından seslendirilen “bile bile”, bu kez sezen aksu ve yaşar gaga düeti olarak albümde yerini alıyordu. sezen aksu, bu şarkıyı 2007’de yayınlanan “sognami” adlı albümünde alessandro safina ile birlikte seslendirdi.

rengin’in seslendirdiği “le le le”, sertab erener’in “gel barışalım artık” adıyla seslendirdiği “iki gözüm” ve “yalnızlık senfonisi” ile levent yüksel’in seslendirdiği “onursuz olmasın aşk” ve “zalim”, albümün diğer şarkılarıydı. “zalim” eldar mansurof’un bir bestesiydi ve levent yüksel’in yorumuna yakın bir yorumla albümde yerini almıştı.

albümde bir de remix vardı: “ışık doğudan yükselir”in sevilen şarkılarından “rakkas”, kıvanç k. elinde başka bir havaya bürünmüş, memleketin ilk ciddi remix’lerinden biri böylelikle hazırlanmıştı. sezen aksu yıllar sonra bir albümünü (“bahane”) boylu boyuna remix’leyerek başka bir ilke imza atacaktı. bu arada, albümün kaset baskısında “rakkas”ın bir remix’inin daha olduğunu bilgi notu olarak buraya aktaralım. bir notumuz da albümün ismiyle ilgili: “düş bahçeleri”nden önce albümün isminin “sahibinin sesi” olması öngörülmüştü. hikayeyi, 14 temmuz 1996’da hürriyet’te yayınlanan sezen aksu söyleşisinden okuyalım: “çok bana ait, çok özel olarak ayırt ettiğim, çok benim direk kendi özelimden üretilmiş şarkılar vardı. evde kendi kendime söylediğim. onları söyleyeyim dedim. o sırada sertab’ın aklına ‘sahibinin sesi’ diye bir isim geldi. ilk anda güzel bir isim gibi geldi, ancak benim genel yaşamsal ideolojime çok ters. çünkü ben ne elimin, ne ayağımın hiçbir şeyimin sahibi görmüyorum kendimi. içime sinmedi bu isim. sahip çıkamazdım onlara. herkesin şarkıları onlar. ‘düş bahçeleri’nin çok uygun olduğunu düşündüm, çünkü herkes kendi düşünün bahçesinde topluyor bütün biriktirdiklerini. bunlar da benim bahçelerimden topladıklarım...”

“düş bahçeleri”, şarkı düzenlemeleri kadar kapağıyla da göz dolduran bir albümdü. burada bilhassa, fotoğrafları çeken adil gültekin’in adını anmak gerek: uçuk sarı kapağa yakışan şahane fotoğraflarıyla albüme bambaşka bir hava katıyordu. albümün kaset baskısında kartoneti açtığınızda yukarıdan aşağıya karşımıza çıkan “onno’ya” yazısı ise incelikli, zarif bir ithaftı…

albüme müzikal anlamda katkısı olan ve muhakkak anılması gereken isim ise onno’nun kardeşi arto tunçboyacıyan’dı. “yalnızlık senfonisi”nin açılışında çaldığı duduk, yakın zamanda kaybettiği abisine bir ağıt gibiydi. “yarısı saklım” ve “iki gözüm”deki vokalleri, “le le le”, “kaçın kurası” ve “zalim”deki ritmleri şarkılara yepyeni bir yön veriyordu.

“düşbahçeleri” çıktığında müzik piyasası hareketliydi: kubat, gülşen, yaşar, teoman, özlem tekin ve şebnem ferah ilk albümlerini çıkartırken yıldız tilbe, serdar ortaç, mustafa sandal, çelik gibi isimler ikinci albümlerini piyasaya sunuyordu. kayahan’ın yanına iskender paydaş ve erdal kızılçay gibi iki büyük müzisyeni alarak ve büyük umutlarla yaptığı “canımın yaprakları” hayal kırıklığı yaratıyor, yılın şarkısı ise mustafa sandal’ın “araba”sı oluyordu. “araba”, memleket pop müziğinde yeni bir akım başlatacak ve bağlama, anadolu-pop’tan yıllar sonra yeniden batı menşeli şarkılara girecekti. bunun ilk örneğini ise yine sezen aksu vermişti: “ışık doğudan yükselir”, bağlama ve diğer anadolu sazlarının popla buluştuğu bir albüm olmuştu. aksu, bağlamayı öncesinde de şarkılarına almış, “kış masalı”nın içinde zeki adsız’ın çaldığı partisyon şarkıya bambaşka bir hava katmıştı.

“düş bahçeleri”, 1996’nın en ses getiren çalışmalarından biri değildi ancak bilhassa sezen aksu hayranlarınca “özel” addedildi ve bir sonraki adım heyecanla beklenir oldu. 1997’nin son günlerinde yayınlanan “düğün ve cenaze” bundan sonraki ilk adımdı. sezen aksu, goran bregoviç’le yaptığı bu albümde onun bestelerini seslendirmişti. öncesinde ise galatasaray lisesi önünde toplanan “cumartesi anneleri”ne destek veren bir şarkı yapmış, “cumartesi türküsü” adını taşıyan bu şarkı, 1997 yazında aktüel’in beşinci yıl hediyesi olarak dergiyle birlikte dinleyicilere ulaştırılmıştı. aksu, ertesi yıl yayınlanacak “adı bende saklı”da ise eski yıllarına dönüyordu ve 70’li yıllarda yaptıklarına benzer şarkılardan oluşan “adı bende saklı”, aksu’nun 90’ları kapatırken hayranlarına verdiği ince bir hediye oluyordu.

murat meriç

sezen aksu'nun düş bahçeleri isimli albümü için yazdı.
    (bimekan, 26.05.2009 22:49)
  13. sezen aksu'nun onno tunçla yaptığı son şarkı.canlı kaydedilmiştir ayrıca.
    (şimal yıldızı, 26.05.2009 23:13)
  14. (bkz: yürüyorum düş bahçeleri nde)
    (asphodel, 19.06.2009 17:49)
  15. çok tehlikeli bir şarkı...evet, çok ama çok tehlikeli...bu şarkı bana neden böyle yapıyor anlamıyorum...nereme dokunuyor, neden bu kadar acıtıyor? geçenlerde şu çocukların şarkı söylediği yarışmayı izliyordu evdekiler, ben de öylesine bakıyordum televizyona...sonra birden bu şarkı başladı...şarkının kendisi yetmiyormuş gibi, bir de ikisi engelli, üç çocuk söylüyordu...kendimi odama nasıl attım bilmiyorum...kapıyı da sıkı sıkı kapattım arkamdan, yıkıldım öylece...tutamıyorum kendimi bu şarkıyı duyunca, öyle böyle değil...her dinleyişinde de böyle olur mu be insan? oysa unutmuştum ben bu şarkıyı ne güzel...insanların arasındayken bu şarkı çalınacak bir yerlerden, benim gerçekte ne kadar zayıf biri olduğum anlaşılacak diye o kadar korkuyorum ki...

belki de hiçbir zaman hayatı saçından yakalayıp, yüzünü çevirip öpemediğim için böyle oluyor...belki de hiçbir zaman öpemeyeceğim için...

sezen, nasıl bir insansın sen? nasıl yapıyorsun bunu? nasıl bir acı var bu şarkının melodisine saklanmış?

ve sen olmasan ne yapardım ben?
    (barneystinson, 04.07.2009 01:01)
  16. http://www.youtube.com/...
    (şimal yıldızı, 06.07.2009 14:43)
  17. http://www.youtube.com/...
    (bimekan, 07.07.2009 01:17)
  18. yakala saçından tut hayatı çevir yüzüne öp öp öppp!
    (imkanatutuldum, 24.08.2009 00:09)
  19. 26 yıla yakın yaşadığım dünyada belki de vazgeçmediğim tek şey düşlerim. "onlarsız aslında ben bir hiçim" diyorum her fırsatta kendime. insan en çok çocukken düşlüyor. sonra zamanla kaybolan her ne ise, işte onla beraber düşleme yeteneği de körleniyor. daha bir zor geliyor düş bahçelerimizi yaratmak. sonra her uykuya daldığımda doğrudan o bahçeye gitmek. aynı düşü her gece yeniden yaratmak... güçleşiyor.

benim çok olurdu mesela. dizi film gibi hep baştan görüyorum bazı düşlerimi. özellikle hayatta en çok istediklerimi... zamanla azaldılar elbet dünya telaşından. bir o yana bir bu yana savrulurken garip bir şekilde soyutlanıyorum kendi düşlerimden. ama yine de boyun eğmeyeceğim bu hayatın zorba dayatmalarına. kendi düş bahçelerimi yaratmaya devam edeceğim ve oralarda dolandıkça gerçeğe ne kadar da yakın olduklarını hatırlayacağım. önüme acı koyulduğunda acının, sokakları karanlıksa, karanlığın üstüne yürüyeceğim.

sezenden işte öylesine buruk bir şarkı "düş bahçeleri". tut hayatı çevir yüzüne, öp...öp... yıllar önce "azmi" adlı dizinin açılış şarkısı. hep umudu hatırlatır bana. düş görmekten vazgeçmedikçe hiçbir şey imkansızlaşayacaktır bu hayatta.
    (cesttresexcitant, 14.09.2009 02:27)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil