düğün sahibinin yakınıysanız kaçınılmaz sondur şayet hatır gönül koyulur.(bkz:
hatır gönül koymak)
düğün sahibiyle pek alakanız yoksa da bu sefer arkadaşların ısrarı ile oynanır şayet yine hatır gönül koyulur.
bazen ızdırap bazen eğlencedir...
milletimize has bir özelliktir. yöresel türkülerde ve halaylarda kalkmazsan; sonradan görmeden tutunda kendini beğenmişe kadar özellikle bayansanız yemediğiniz etiket kalmaz.
ısrarlara ve çekiştirmelere dayanamayıp kalktığınızda da; önce bi gaza getirilirsiniz "bilmiyorum oynamayı diyosun ama bak ne güzel oynuyosun işte" şeklinde. ardından ağır aksak sallanma ve el çırpma hareketleriniz karşınızdaki çengi ruhlu düğün gülünü kesmemeye başlar; "ya şu kollarını kaldırsana azcık, azcıkın kıvırtsana kız" şeklindeki yönlendirmelere geçilir. bir müddet sonra ortamdan kaçtığınızda, bi de masadakilerden fırça yersiniz. "biz senin boyunu biliyoruz anam, oynamanı görmek isterdik" diye.
işkence resmen...
-salim abi hadi ya, oturmaya mı geldin?
-yahu çocuklar ben bilmem hiç
-yav biz bildiğimizden mi oynuyoruz sanki hadi amaa!!
-yok yok siz takılın iyi böyle
-vallahi bırakmam oynucaz
-mahmut eğilsene az kulağına bişiy diyim
-he abi buyur
-
senin ağzını yüzünü sikerim orospu çocuğu az rahat ver!!
-salim abi yorgunmuş çocuklar biz devam edelim.
-hop hop hop hop tey tey tey tey!!!
babaanneyle gidilen düğünlerin vazgeçilmezidir.kendisi kalkamadığından mıdır nedir,illa kalkın oynayın ister.babaanneden mümkün olduğunca uzağa oturulur ki sizi dürtmesin,çimdik atmasın ve düğüne giderken sağ salim olan bünyede dönüşte morluklar oluşmasın.onunla mümkün olduğunca gözgöze gelinmez ki kaş göz edip,suratını asıp,hatta "puuuu" şeklindeki tükürme hareketini yapmasın.ama o sürekli size bakar ve bi punduna getirip hareketini yapar.sonrası size kalmıştır.ya kalkar iki döner oturursunuz ya da birkaç gün trip yemeye hazır olursunuz.
düğüne zorla getirilmiş yada ayıp olmasın diye gelmiş kişiyi 'bahsız bedeviyi çölde kutup ayısı çarpması' misali bulucak olan aktivitedir. zaten annenin 'yetiştiremedim allah ım ne biçim çocuk oldu bunlar, ne akrabaları tanıyorlar, ne eşi dostu' veya 'ne demekmiş ben evde kalıcam. onlar bizim herşeyimize geldi ayıp değil mi' sözleriyle zorla giydirilip düğüne götürülen insanın. en sote köşede sessiz sessiz oturup 'ne işim var lan benim burda' diye yakınan insanın, yanına gelen birkaç el çırparken göbek atan insan tarafından sürüklenerek piste görülmesiyle başlayan sonrasında kenardaki gencin el çırpıp ortama uyum sağlamasıyla devam ederken, gecenin ilerleyen saatlerinde masanın üzerinde oynarken görülmesiyle tamamlanan olaydır.
(bkz:
düğünlerden nefret etmek)
evet evet gerçekten bu halaydır, davuldur, zurnadır beni bu kıvama getirmiştir. sevmiyorum kalkıp oynamayı adam evleniyor diye yerinde duramaz kalkıp zıplar, oynar, halay çeker mendil sallar eyvallah, peki benden ne istiyorsun mına koyim ? beraber mi gireceğiz gerdeğe. ben neden mutlu olcam.
bir de bu tip insanların aşmışları vardır. yani düğünlere özellikle davet edilirler ki milleti coştursun, halay çektirsin lülülülülü bağarsın, bir nevi bunlar stadyum amigoları gibidir ama böyle daha yumuşak daha gereksiz gelirler bana. hatta ahhh necmi abi gelmesse düğün mü olur dendiği zaman bir koltukları kabarır, duyanda ordusunun başında yüzlerce zafer kazanmış, yeni bir savaş için ismi önerilen general sanır.
düğünlerin bir diğer vazgeçilmezi, eğer düğün yapılan mekan içkisiz ise ya da düğün sahipleri tutucuysa çantalarda rakı votka sokulur ve bilimum içeceklere karıştırılıp sarhoş olunur. bu da sizi düğüne çağırmaları için diğer nedendir.
-abi nevaleyi aldık, hani osmanın kardeşi var ya
--eeee
-heh işte o evleniyormuş, eğlenceye gidiyoruz, kafaları çekip oynayacaz, zıplayacaz
ybsgex mi lan bu.zıplıcaklarmış oynıcaklarmış. zaten içinde bulunduğumuz yüzyıl itibariyle zaten iyi kötü her yerde bir bardır pavyondur meyhanedir var içmek istesem oraya giderim.
"düğün" denilen olayın saçmalık etkisini x2'ye çıkaran manasız hareket. evet, anlıyorum... sevinçler paylaştıkça artar, üzüntüler paylaştıkça azalır. ancak gelin görün ki ikisinden de hazzetmeyen bünyeler bulunabilir. düğün denen kafa ütüsüne zorla getirilen biri oynamak istemeyebilir. bu durumda "aaa, oğlum/kızım neden oynamıyosun?" diye sormanın mantığı nedir? oynamıyorum işte ulan, kalasım ben. e hadi onu geçtim, "aaa, bak kimse de senin düğününde oynamaz bak amaaa" şeklindeki tehditin yaptırımı nedir, kim takar, ne kadar takar? teyy tey...
- abi kalk hadi.
+çocuklar sağolun ya. siz oynayın.
- abi valla sensiz olmaz. kalksana.
+ ya çocuklar olmaz dedim. siz oynayın.
- abi ölümü gör bak. valla rahat bırakmam. kalkıcaksın.
+ lan hayır dedim. çekme kolumu.. çekmesene lan..allah.
- ya abi biz adamı zorla kaldırız oyuna. ahaha hönkk!..ohahaha..abi bu ne ya. kurmuşsun çadırı.
+ lan kaldırmayın beni dedim dimi size.
- ama abi bu ne ya? resmen kızılay çadırı.
+ lan ne yapayım, pistte oynayan kızları görünce içim bir hoş..offff..ya o kadarda dediydim hanıma kumaş pantolon giymeyeyim diye ya. hay mına koyim böle işin.
- abi hadi kalk oyuna.
+ valla olmaz.
- abi kalk dedim.
+ valla olmaz olum. manyak mısınız siz ya? ne oyunu?
- abi ne olur kalk ya. sensiz karenin tadı olmuyor.
+ lan düğün salonunda, düğünün ortasında okey mi oynanır lan?
- oynanır abi. kriz gelince oynanır. abi hadi kalk ne olur ya.
+ lan bari damat oynamasaydı. adamın düğünü.
- abi onsuzda karenin tadı olmaz. illakin oynuycanız ikinizde. valla yıkarız salonu.
+ hay mınızı s.kim..iyi hadi madem. ama taş dizmem bak.
- sen emret abicim benim. lan hadi boşaltın şu gelinle damadın masasını, okey oynuycağız. gelin hanım şurdan bi yerden bi küllük kapıp gelsene bize. hadi canım..
(deatly, 18.03.2008 22:35 ~ 22:35)
-istemiyorum kardeşim bi gitsene başımdan ya
-ben iyiyim böyle valla sizi izliyorum
-yürüsene lan asabımı bozdun akşam akşam
......
ne kadar bahane uydurursan uydur bi anda kendini; ısrarlara mani olamamış, kendini savunamamış bir şekilde sahnede bulursun hayır böyle durumlarda zekice davranmak lazım aslında adamın amacı belli seni kaldırmak, kaldırdıktan sonra valla dokunmuyor aaa o kalktı oynadı diyip yeni hedeflere yeni kurbanlara doğru koşuyor,denedim defalarca biliyorum bu durumda yapılması gereken en kurnazca hareket kalkıp 2 el çırpmak masanın önünden pek uzaklaşmadan sonra dön işine gücüne -uzaklaşmadan yalnız- halaya çekerlerse akıbeti bilemem
herkesin bir arada olup neşe içinde eğlendiği yeşilçam filmlerinden fazlasıyla etkilenip gündelik yaşamının arka fonuna "bütün dünya buna inansa hayat bayram olsa" adlı şarkıyı koyan insanların başkalarını da bu coşkulu mutluluğa ortak etmek istemeleridir. teklifi kibarca geri çevirmekten anlamıyorsa artık ikinci aşamaya geçilmesi farzdır.
(bkz:
bi siktir git dedirten şeyler)
türk milletine has bi gereksiz bi gereksiz davranıştır , lan oy - na - mı - yo - rum , yok dinlenmez yav olmaz darılırım bak . kardeşim bilmiyorum oyun moyun ben . oynayacaksın . lan yavşak bi rahatver ya dur ya .. boyutuna getirtecek derecede bunaltıcı ve gereksiz davranıştır .
olayı müzikten falan soyutlarsak şöyle bir durum ortaya çıkıyor:
iki kişi sevişecek diye ya da birinin çükü kesilecek diye, saçlarını tepelerinde kabartıp bayramlıklarını giymiş hanımefendilerin ve kravat takmış beyfendilerin önüne çıkıp akrobatik hareketler yapmam isteniyor? manyakmıyım ulan ben?
- abi hadi sende kalk piste. beraber oynayalım.
+ sağol canım ya. ama ben hiç kalkmayayım.
- abi kalk hadi ne olursun.
+ yok be. benim için en iyisi oturmak.
- hayatta olmaz valla. kalk hadi. kalk kalk kalk kalk..
+ offf iyi madem.
- ohh ohh ohh..
+ hoopppaaa..gulu gulu.. şap şap şap..
- abi oturalım istersen. takı merasimine geçilicek.
+ olmaz ben daha oynuycam. oh oh oh. hopppaaa..dabadabadababa..
- abi müzikte bitti bak. oturalım hadi.
+ s.ktir lan. ben burada içimdeki dansçı kimliği keşfetmişim, sen bana otur diyosun. s.ksen oturmam artık..oh oh oh.. şappiii.. lan ne güzel oynuyomuşum ben ya..
- sıyırdı herif..
her düğünde kesinlikle yaşanan, bütün düğünlerin kesinlikle ortak yönü. ayrıca şimdiye kadar hep kaçmayı başardığım istek ama daha ne kadar kaçabilirim bilmiyorum.
(bkz:
korkuyorum)
düğünün sahibiyseniz (damat ya da gelin) iyice boğar sizi bu eylem. damat olup da düğününde oynamayanlar için çok bereketli bir kariyet ve dolgun bir maaş vaadedilmiştir. biz buna inanmak isteriz.
bu tamamen önce yok olmaz deyip naza çeken ondan sonra da pistten inmeyen tipler yüzündendir. o tipler yüzünden benim gibi oynamasını bilmeyen sevmeyen kişiler de sürekli abluka altında kalır. en sık kullandıkları sözler - bak ölümü öp - darılırım -hayatta bırakmam -yüzüne bile bakmam şeklindeki duygu sömürüleridir. sürekli naza çektiğinize dair derin bir inançları vardır. bu yüzden asıldıkça asılırlar. ben duruma göre 2 taktik uygularım. 1. fazla kaçırmışım kusura bakma çarpmış biraz 2 - şimdi oturdum biraz dinleneyim gelirim.
o düğünden imdaaat diye bağırarak kaçma hissi uyandıran isrardır. ben de biliyorum her oynayanın bildiğinden oynamadığını ve istesem ortalama bir oyun da sergileyebileceğimi ama istemiyorum, çünkü sevmiyorum oynamayı diye açıklama yapasınız gelir.
ille düğün olması da gerekmiyor maalesef ki, arkadaşlarla bir yerde yemek yiyip sohbet edeceğiz diye gidilen yerlerde de birden olay göbek atmaya dönüşebiliyor.
neyse ki sözlükte aynı hissi duyan başkalarının da olması insanın içini rahatlatıyor.
aa oturmaya mı geldin allasen sözleriyle dile getirilir.
- ersan hadi kalk oynayalım
- oğlum burda olmaz
- niye lan?
- hiç aklın hayalin alıyor mu lan senin?
- niye ki?
- oğlum bak kaşınıyorsun pişman olacaksın!
- deme yahu? ;)
- olacak iş değil, olmaz!
- oluur...
- olmaaaz...
- olur olur.
- ...
- hehe
- nerde oynayacaz?
- sordum ben oğlum düğün salonu sahibinin yazıhanesinde var. fotoğraf çeken çocuk yüklemiş.
- barça'yı ben alırım
- tamam zaten eto artık inter'de ben de onu alacam
(bkz:
pes)