belki ilginizi çeker
  1. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · dersim katliamı
  2. · geniş aile
  3. · 100 opera
  4. · ugg
  5. · erkekte ses tonu
  6. · yeşim salkım
  7. · aşk ı memnu
  8. · tavuk
  9. · sözlükte küfüre son kampanyası

dönüşlü fiil  

1. "-ş" eki ile değil de "-n" ile yapılan fiil çatısı ("...dayanışıyorlardı..." gibi eylemler işteştir.*). yapılan işten yapanın etkilendiğini belirtir.

örn. "kapı çalınca aceleyle giyindim."
    (ben cocugum deyip camdan atlayan pokemon, 05.03.2007 16:31)
  2. eskinin işteş fiiline verilmiş yeni isimdir. ne gerek vardır,tarafımdan merak edilmektedir. ilkokulda ismin 5 halini "-i,-e,-de,-den,yalın" şeklinde henüz ezberlemişken bunları "ayrılma hali,varma hali, bikbik etme hali vs..." şekilnde değiştirip tekrar başımıza iş çıkaran tdk'nın en son icraatlerindendir.

edit: uyarı üzerine işteş fiil ve dönüşlü fiilin aynı şeyler olmadığını öğrenmiş bulunuyorum. aydınlattığı ve şu şekilde (dönüşlü fiil eylemi yapan özneyle eylemden etkilenen nesnenin aynı olması durumudur. dönüşlü fiilde eylemi yapan kişi tek başına olabilir. "yıkandım" gibi mesela. yıkanma işini yapan da benim bu işten etkilenen de benim. yıkamak fiiline "n" getirilerek dönüşlü yapılmış.
    işteş ise eylemin karşılıklı veya birlikte olduğunu belirtmek içindir. asla tek kişi yoktur işteşte. "kaçıştım" diye bir şey asla mantıklı değildir. "kaçıştık" ya da " kaçıştılar" mantıklıdır.
    her iki fiil türü de geçişsiz olması itibariyle birbirlerine " nesne alabilirlik" yönünden benzese de birbirlerinden çok farklı şeylerdir.) bir açıklama yaparak beni aydınlatan fakespeare arkadaşıma sevgiler saygılar sunuyorum...
    (hoşgelmiş dördüncü nesil yazar, 05.03.2007 16:45 ~ 14.02.2008 23:37)
  3. geçişsiz fiilerdir aynı zamanda. nesne almazlar.
    (fakespeare, 27.05.2007 09:07)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil