sivasın merkezinden 7 kilometre güneyde , 11.000 dönüm üzerine kurulu alan bakımından türkiyenin en büyük fakat akademin bağlamda aynı başarıyı gösteremeyen üniversitem.
bütün bölümlerin bulunmasına rağmen, yavaş yavaş bölümlerin kapandığı üniversitedir.
nedendir? çünkü aklı başında bir öğrenci cumhuriyet ünivrsitesini tercih etmez. çünkü akademik olarak alabileceğiniz çok birşey yoktur. çünkü özgür bir üniversite ortamı yoktur. çünkü kendinizi geliştirip birşeyler katma olanağınız yoktur. çünkü okul hayatınız bitsede gitsekten öteye gidememektedir. çünkü halk sizin kentin ahlakını bozan yaratıklardan başka birşey olmadığınızı düşünür. çünkü siz çok uzaktaki o köydesinizdir ve o köy bizim köyümüz değildir.
14-20 nisan kutlu doğum haftası etkinlikleriyle ilgili çeşitli yerlere asılan pankartlarda, dağıtılan davetiyelerde cumhuriyet üniversitesi' nin ''cumhuriyeti'' çıkarılmıştır. sivas ünv.şeklinde bastırılmıştır. ayrıca bir programda konferans vermek üzere davet edilen cumhuriyet üniversitesi ilahiyat fakültesi öğretim üyesi prof.dr.ali akpınar 'la ilgili sivas üniversitesi ilahiyat fakültesi öğretim üyesi sıfatı kullanıldı.
en büyük sorunu ulaşımdır.merkezden giden otobüsler herdaim tıklım tıklım olur.sivas iklim itibariyle soğuk olduğu için eylülde okul başlayınca sadece bir veya iki hafta kısa kolluyla gidersiniz ondan sonra sezon bitene kadar kazak,kaban v.s üzerinizden düşmez dışardan hoş görünen ama okuyana askerlik tipi şafak saydıran üniversitedir.kendimden biliyorum