belki ilginizi çeker
  1. · islamiyet nereden öğrenilir
  2. · müslüman icatları
  3. · dövme yaptırma ömür boyu cenabet gezersin
  4. · ibadet
  5. · çeviri
  6. · başkentin istanbul a taşınması
  7. · sizin gibi gençleri camilerde görmek isteriz
  8. · birtakım şeylere çok sinirlenmiş yazar
  9. · kahrolsun şeriat
  10. · onu eleştirenleri hiç cuma ya giderken görmedim
gündem
  1. · her yerinden öpüyorum rüştü
  2. · yeşim salkım
  3. · itü sözlük e bir daha gelinse alınacak nickler
  4. · zongul ducks
  5. · kurban kesmeye karşı olan dallama
  6. · sözlük yazarlarının itirafları
  7. · çok istenip de olunamayan meslekler
  8. · aero
  9. · uçası gelen yazar moderatör havuzuna işermiş

cuma namazı  

sayfa  / 2
  1. cumadan cumaya takılanların namazı...
    (zerdust, 23.04.2004 22:30)
  2. türkiyede iş yerindeyken camiye gidip de haftada bir kılmak için izin istediğinizde başınıza bela açabilecek namaz. belaya sebebiyet veren insanın 3 ayrı ülkede (almanya, fransa, abd) 30 sene yaşamış olup (farklı görüş ve inanca mensup onca insan tanımış) böyle bir saygısızlık yapması inanilmazdır.
    (bkz. inanç özgürlüğü)
    (bkz. yobazdan beter olmak)
    (bkz. herkesin tutuğu kendine)
    (fidelmiyo, 23.04.2004 22:51)
  3. allahü teâlâ, cuma sûresi sonundaki âyet-i kerîmede meâlen buyurdu ki, (ey îmân etmekle şereflenen kullarım! cuma günü, öğle ezânı okunduğu vakit hutbe dinlemek ve cuma namazı kılmak için camiye koşunuz! alışverişi bırakınız! cuma namazı ve hutbe, size başka işlerinizden daha faydalıdır. cuma namazını kıldıktan sonra, camiden çıkar, dünya işlerinizi yapmak için dağılabilirsiniz. allahü teâlâdan rızık bekleyerek çalışırsınız. allahü teâlâyı çok hâtırlayınız ki, kurtulabilesiniz!)
    (metuss, 07.05.2004 12:43 ~ 27.01.2006 23:34)
  4. akpnin iktidarından sonra rağbeti artan namaz.
    (sensey, 07.05.2004 13:35)
  5. bazı müslüman tiplerin ramazanla birlikte cok önem verdikleri ibadet.sanki diğerlerini yapmayıp bunları yapınca cennet cepte.
    (rotten, 07.05.2004 13:39)
  6. insanları bir araya toplamak için özel görev yüklenmiş namaz. halka ulaşma ve onları bilgilendirme yoluymuş bir zamanlar bu sebeple cemaatle kılınması farzdır * *
    (bkz. her ayetin mantıklı açıklamasını aramak)

ek: bir bakın bakalım arkadaşlar, bundan önceki hükümet döneminde her hafta istisnasız olan, cuma çıkışı gaza gelmiş tekbir getiren ekip görebilecek misiniz? göremezsiniz, polis dağıttığı için değil (ki zaten hiç girişmemiştir polis bunlara, en büyük suçları işleseler bile), iktidarda oldukları için...
    (tainakan, 07.05.2004 13:39 ~ 17.09.2006 14:20)
  7. (stocky2001, 07.05.2004 14:46)
  8. ne olursa olsun tüm insanların yaratıcı nezdinde eşit değerde olduğunun muhteşem bir gösterimidir. çünkü safa durulduğu zaman, zenginle fakir, cahille profesör, güzelle çirkin, yaşlıyla genç, güçlüyle zayıf, zekiyle aptal, uzunla kısa yanyanadır. hiçbirinin diğerinden bir dirhem üstünlüğü yoktur. allahın huzurunda tüm varlıklar, tüm statüler, tüm nitelikler eş değerdedir.

hiç gitmemişlere; en azından bir kere gidilip, o eşitlik havasının, o teslimiyet ruhunun ,tadılması şiddetle tavsiye olunur.
    (solti, 20.05.2005 19:29 ~ 19:30)
  9. eksi oyları toplayacağımı bilmeme rağmen kendimi yazmak zorunda hissettiğim bozulmuş yozlaşmış namazdır.

halifeliğin emevi ve abbasi hanedanlığına geçtikten sonra siyasi bir ritüele dönmüş olan cuma namazının peygamber efendimiz zamanında kılınan cuma namazı ile alakası yoktur. peygamberimiz zamanında sadece cuma namazı sadce iki rekat farzdan oluşurdu. peygamberimiz allahın emrettiği dışında, asla hiç bir namazı cemaatle birlikte camiide kılmamıştır. vakit girdikten sonra da bir dakika bile geçirmeden iki rekat farz kılınırdı. namazdan sonra toplanan müslümanlar peygamberimiz ile çeşitli sohbetler ederler ve gelen ayetlerin manaları üzerine fikir alışverişinde bulunurlardı. bu sırada peygamberimiz yapacağı açıklamaları herkese duyurabilmek için yüksek bir yere çıkardı. hutbe kavramı buradan gelmektedir.

emevi ve abbasi dönemlerinde başı çeken siyasi şahsiyetler camiilerde biriken insanlara fırsat bu fırsat diyerek çeşitli siyasi propagandalarını yapıp kişilere kendi siyasi düşüncelerini aktarmaya çalışıyorlardı. zamanla dini bilgi vermekten çok siyasi reklamların yapıldığını gören cemaat yavaş yavaş namaz sonrasında bu sohbetlere katılmamaya ve camiiyi terk etmeye başlar. bunun üzerine hutbe adı verilen propaganda aracı namazın önüne alınarak kişilerin bu mesajları dinlenmesi sağlanmıştır. her ne kadar dini bilgiler veriliyorsa da bu uygulama günümüzde hala ne yazık ki devam etmektedir.

peygamberimiz farz dışında hiç bir namazın farz gibi gösterilmemesi için camiide cemaatle kılmamasına rağmen günümüzde cuma namazı 2 rekat farz yanında toplam 4 rekat ilk sünnet, , 4 rekat son sünnet, 4 rekat zühr-i ahir ve 2 rekat vaktin sünneti ile kılınmaktadır. bunların tamamı hurafedir bidattır. bu rekatların kılınmasındaki amaç, cuma namazı dışındaki günlerde bu vakitlerde öğle namazı kılındığından ötürü cuma namazı olmamışsa veya sevap alınamamışsa öğle namazı ile yamamaktır. dinde böyle bir sistem yoktur. bunlar uydurmadır. cuma namazı ya kabul edilir ya edilmez.

ayrıca kişi istediği rekat kadar namaz kılma hakkına sahiptir, hatta bu daha hayırlıdır ama bunu bir sayıya bağlayıp ritüelleştirmek haşa allah'lık yapmaktır. şirktir.

sözün özü, cuma namazına gidin ama namazdayken aklınıza ve mantığınıza takılan bazı sorular varsa unutmayın, peygamberimiz zamanındaki namaz böyle değildi. ben en azından öyle yapıyorum.
    (hansvoralberg, 20.05.2005 20:30)
  10. bazı kimseler, cuma günü zuhri ahir namazı kılmak bid’at (dine sonradan eklenen)diyorlar. asırlardır islam âlimlerinin kıldığı bu namaz bid’at midir? din kitaplarında bu namazın yeri yok mudur?

cuma namazının eda şartlarından birisi bulanmayan yerlerde bu namazı kılmak farz olur. çünkü cuma kılmak farz olmayınca, öğle namazını kılmak farz olur. şafii (tenvir-ül kulub) kitabında diyor ki:

(muhakkikler güneşi remli hazretlerinden, “şafiiler, allah ve resulüne muhalefet edip, beş vakit namaza altıncı bir farz ilave ettiler diye iftira edene, ne ceza gerekir, diye soruldu. o da, bunu söyleyenin, en az benzerleri gibi, tazir cezasıyla cezalandırılması gerektiğine fetva verdi. farz olan beş vakti, altıya çıkarmak, dinden çıkmayı gerektirir. dine ilave yapılamaz. şafiiler dine ilave yapmıyor.

cuma namazının birden fazla camide kılındığı yerlerde, o günkü öğleyi de kılıyorlar.

müdiriyye kadısı, şafiilerin, cuma namazından sonra öğle namazı kılmalarını yasaklamıştı. fakat adı geçen fetva, kadıya okununca, kadı, insaf ehli olduğu için, “ey şafiiler, ben hatalıyım. yine cumadan sonra öğle namazını mescitte kılmaya devam edin” demiştir. bu konu hakkında şafii âlimlerinden yusuf nebhani hazretleri de bir eser yazmıştır. bu eserde, birden fazla yerde cuma kılınan şehirlerde, cuma namazından sonra, öğle namazını kılmanın sadece şafiilere mahsus olmadığını, dört mezhep âlimlerinin de aynı hükmü bildirdiklerini söylemiştir.

muhammed şirvani de bu hususta bir eser yazmıştır. cuma namazından sonra öğle namazının kılınması gerektiğini bildirmiştir. aynı zat, hanefi âlimlerinin cumanın birden fazla yerde kılınması veya namaz kılınan yerin şehir sayılıp sayılmayacağı hususunda şüphe edilmesi halinde öğle namazının kılınması gerektiğini bildiren cevaplarını (davuş-şema fi salât-iz zuhri badel cumua) eserine almıştır.

bu değerli âlim, bu hususta ele alınan bütün itirazları teker teker çürütmüştür.

resulullah efendimizin zamanında cuma tek mescitte kılınıyordu. cumaya geç kalanların ikinci, üçüncü cemaat yapmalarına izin verilmiyordu. hulefa-i raşidin de bu yolu tuttu. hz. ömer döneminde fetihler yapılıp şehirler çoğalmasına rağmen, birden fazla camide cuma kılınmasına müsaade edilmedi. valilere yazılan mektuplarda, cumanın tek mescitte kılınması emredildi.

emeviler döneminde ve abbasilerin ilk yıllarında bu durum aynen devam etti. cumanın birden fazla camide kılınmasının, imam-ı şafii hazretlerinin vefatından 76 yıl sonra olduğunu hatib bağdadi ve ibni hacer hazretleri bildirmektedir.

fakihlerin cumhuruna göre, cumanın tek camide kılınması vaciptir. birden fazla camide namaz kılmak sünnetten ayrılmaktır. imam-ı şafii hazretleri, ihtiyaç olsun olmasın bir şehirde birden fazla camide cuma kılınmasının caiz olmadığını bildirmiştir. zamanının ikinci şafiisi olarak kabul edilen ibni sübki hazretleri de aynen imam-ı şafii hazretleri gibi fetva vermiştir. sözü hüccet mezhep âlimleri, birkaç camide cuma kılındığı takdirde, öğle namazının da kılınması gerektiğini bildirmişlerdi. çünkü ihtiyatlı davranmak gerekir. hadis-i şerifte, “şüphelerden sakınan dinini korumuştur” buyuruldu.)

birden fazla yerde cuma namazı kılınan mescitlerde şafiiler öğle namazını kılmaları gerekir. hanefilerin ise, cuma namazından sonra, vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazına diye niyet ederek zuhr-i ahir adıyla bir namaz kılmalarının gerektiğini ibni hümam ve ibni âbidin hazretleri gibi hanefi âlimleri bildirmektedir. bu şekilde kılınınca, cuma kabul olmuş ise, bu namaz, kaza namazı yerine geçer. cuma namazı kabul olmamışsa öğlenin farzı yerine geçer. (redd-ül muhtar)

(bkz: islamiyet nereden öğrenilir)
    (metuss, 20.05.2005 21:32 ~ 21:33)
  11. çocukken* rekatların sırasını karıştırmamak için tekerlemesini yaptığım namaz. şöyle ki; dört-iki-dört-dört-iki. dört-iki-dört-dört-iki-dört-iki-dört-dört-dört-iki-dört-dört-iki-dört-iki-dört-dört. *

(bkz: mühendis olacak çocuk)
    (balta, 20.05.2005 22:31)
  12. anneannem der; özellikle evli erkeklerin kaçırmaması gereken namazmış. sebebiyse; her cuma namazında nikah duası okunup nikahlar tazelenirmiş*.
    (gülümsün, 16.12.2005 11:48)
  13. (coban, 16.12.2005 17:48)
  14. diyanetin hazırladığı kısa hutbelerle ve akşam ezanı tarzı kısa okunan iç ezanla daha da hızlanmış olan kudsi içtima.
    (organometallic complex, 03.02.2006 13:07)
  15. savaş halinde veya islami kurallarla yönetilmeyen ülkelerde kilinması zorunlu değildir. ayrıca cuma namazının ya bulunulan yerin yöneticisi ya da yönetici tarafından atanan kişi tarafından kıldırılması gerekir. bu noktadan hareketle türkiye'nin islam ülkesi olmadığı, dolayısıyla imamların cuma namazı kıldırma yetkileri olmadığı gerekçesiyle cuma namazı kılmayan bir topluluk vardır.
    (bkz: cumasız)
    (easy company, 12.03.2006 13:28 ~ 04.09.2006 10:59)
  16. (finch, 21.07.2006 13:16)
  17. - abi hadi abi geç kaldık, gelmiyor musun cumaya?
    + abi çok kalabalıktır şimdi, ben tenhalaşınca gelirim.

(bkz: yaşandı)
    (bkz: maalesef)
    (solti, 04.09.2006 10:55 ~ 11:25)
  18. cemaatle ve halka açık, herkesin girebileceği yerlerde kılınması gereken namazdır. vakit namazları ile karıştırmanın veya karşılaştırmanın anlamı yoktur.
    (easy company, 13.04.2007 13:07 ~ 13:12)
  19. mazeretsiz üç sefer üstüste gidilmediği vakit dinden çıkmaya sebep olduğu iddia edilen namazdır.ben söyleyenlerin yalancısıyım...
    (dallamar, 02.07.2007 19:41)
  20. hakkıyla kılanlara lafım yok ama tanıdığım çoğu kişinin sırf şekil olsun diye kıldığı namaz.birçoğu da alışkanlıktan ya da toplumsal düzeyde iyi bir imajları olsun diye kılar.bir zamanlar, üç kafadar arkadaş olarak hobi niyetine kıldığımız namazdır ayrıca. sonraları, cemaatin bizi linç etme olasılığı artınca, zorunlu bir nokta koyma ihtiyacı hissettmiştik. fazla dikkat çekiyorduk galiba ve bu hiç de iyi birşey değildi. olaya nokta koymamıza sebep olan birkaç gülünç ama nahoş olayı nakledeyim de ne zibidilikler yaptığımız belli olsun bari.

üç kafadar her cuma soluğu camide alıyoruz ve işin soytarılığındayız. imamın diksiyonuydu,yandaki dayının eğilirken cebinden şangır şungur ortalığa saçılan bozuk paralarıydı,yine eğilirken arkadaki dedenin başının arkadaşın götüne çarpıp onu yarım metre öne fırlatmasıydı falan,her cuma bir sürü gülünecek detay yakalayıp hafta boyu bunların geyiğini yapıyoruz yani.

bi keresinde amcaoğlu da peşimize takıldı. ben de sizle dolaşacam diyor da başka birşey demiyor. vakit geldi, ''biz camiye giriyoruz sen de bir saat kadar dışarıda oyalan'' diyoruz ama o,''ben de girecem içeri'' diyor. ''olum sen namaz kılmayı bilmiyorsun ki,ne bokuna girecen'' diyoruz,''ben de çaktırmadan size bakar aynı hareketleri yaparım'' diyor. ''peki ya sözler nolacak'' diyoruz. '' biraz sesini yükseltirsin, ben de tekrar ederim'' diyor bana. velhasılı kelam girdik. iyi başladık.ben tane tane okuyorum sözleri,amcaoğlu yandan bakıp aynen taklit ediyor beni. herşey yolunda gidiyor derken bizimkisi ettehiyatüda takılıyor.2 defa tekrar ediyorum aynı sözü,bizimkisi yan yan bakmayı bırakmış,direk yüzüme bakıyor artık. millet ayağa kalkmış bi ikimiz yerdeyiz daha,üçüncü tekrarımda anlayamayan amcaoğlu gayet yüksek ve sinirli bir sesle,''anlayamıyom amuna goduumun ibnesi,bağırsana biraz'' diyor ve ortalığın buz kestiğini titrememizden anlıyorum.artık neredeyse tüm bakışlar bize yönelmiş ve ''şu namaz bi bitsin,skicez lan ebenizi'' laflarını gözlerden çok net okuyoruz. amcaoğluyla cemaatin en ön saflarında mal gibi mahsur kalıyoruz. nası kaçsak diye proje üretmeye uğraşıyoruz.birden, öksürük nöbetine tutulmuş ve acilen lavaboya yetişmek zorundaymışım numarasına yatıyorum. safları birer ikişer koşar adım geçiyorum,amcaoğlu da arkamdan. kendimizi dışarıya zor atıyoruz.o mıntıkadan aylar sonra dahi geçemiyoruz.zira bu ilk vukuatımız değildi ve o caminin müdavimleri bizi pekala tanıyorlardı.

bi keresinde ise hutbeye henüz başlayan imam,marmara depreminde ölenler için gıyabında cenaze namazı kıldırmaya başlıyordu ki,ön saflardan usame tipli bir genç ''alllllaaaaaaauuakkbaaaaarrr'' diye inleyen bir ses tonuyla, imamın ninni tonundaki sesiyle dalan cemaati yerinden sıçratmış ve tikli arkadaşlardan birinin '' hay ananı skiiim'' refleksini göstermesine sebep olmuştur.bu vahim refleks,arkadaşın usulca camiyi terketmesine sebebiyet vermiştir aynı zamanda.zira imam dahil,herkes pis pis bakmış ve içten içe ''hrrr'' demiştir. namazın orta yerinde kahkaha krizlerine girip,yine tüm pis bakışları üstümüze çekmelerimizi saymıyorum bile.

cuma namazları, hala kırık çıkığım olmadığı için şükretmeme sebep olan bir eylem olmuştur sonuç itibariyle yani...
    (öz mayamili, 02.09.2007 12:32 ~ 12:43)
  21. her cuma yurt genelinde ortalama 17 milyon insanımızın camileri doldurmasına vesile olan namaz.kimbilir dünya genelinde kaç milyondur bu sayı.
    (asfur, 02.09.2007 13:10)
  22. kelimeler birebir olmasa da; kuranda "işi gücü bırakıp ibadet edin; ibadetinizi bitirdiğinizde yeryüzüne dağılın ve işiniz gücünüzle meşgul olun" denilen namazdır.
    (zedt, 09.11.2007 10:49)
  23. insanların camilere imamlar için değil ibadet için gittiği namazlardır.
    (the artful dodger, 23.11.2007 12:53)
  24. (recai pengül, 23.11.2007 13:39 ~ 13:39)
  25. ruhunu arındırmak isteyenler için farklı seçeneklerden biri.iyi gelir.
    (nyksss, 23.11.2007 13:40)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil