gündem
  1. · zongul ducks
  2. · darwin i bitiren balık
  3. · kurban kesmeye karşı olan dallama
  4. · kesilen kediye acıyıp koyuna hiç acımamak
  5. · yeşim salkım
  6. · aşk ı memnu
  7. · apertura 2009
  8. · kutup yıldızı
  9. · neil armstrong

cuma hutbeleri  

1. cuma namazında okunan hutbeler
    (bkz. anket yapma)
    (yuziko, 27.08.2004 14:08)
  2. kur'an-ı kerim'den alıntılar içeren, insanlara iyi olabilmeyi bir dakikalığına da olsa hatırlatan hitabet.
    bomba atış örneklerine sahip içeriği, bazen zeka geriliğine sahip vaizler taradından bozulsa da; genel olarak bu hutbeler gereklidir, bizlere unuttuğumuz değerleri hatırlatır.

"yaradılışımız gereği her ayrıntı düşünülmüştür
    katı besinler kalın bağırsaktan
    sıvı besinler ince bağırsaktan atılır
    her ayrıntıda bir güzellik vardır."

ya allah belanı versin hocam, yürekten söylüyorum.
    (azureel, 27.08.2004 14:20 ~ 14:23)
  3. hocaların işin içine kendi espiritüel anlayışlarını kattıklarında zevkli hale dönüşen olay
    (boundless, 31.10.2004 13:48)
  4. (markrenton, 31.10.2004 15:48)
  5. bildiğim kadarıyla, müslümanların, en azından hutbeyi dinleyen toplumun en az bir güncel sorununun ele alınması dinen şart olan hutbeler.
    (easy company, 04.09.2005 03:50)
  6. daha iyi olabileceğini düşündüğüm, bir topluluğun olmazsa olmazı konferansı.

eksi vermezden evvel yazımı okumaya devam ediniz.

amaç, nacizane bir fikir bildirmektir, tüm camilere hutbeleri diyanet veriyor lakin bu ne kadar doğru oluyor? gün geliyor, çok sığ konular açıklanıyor camide, gün geliyor alakasız.

bu yüzden hocalar hutbe öncesi vaaz veriyor zaten, istenilen, hutbeye gelen adamın, hutbeyi dinledikten sonra "ben ne yapıyorum şu hayatımda" diye en azından bir soru sordurtmak olmalıdır.

halı ile oynanması değil.

gerçe; diyanette haklı, zira bu memlekette dini, kendi menfaati için kullananlar oldukça, önünü alamazsın bu "kendin yaz kendin oku" hutbelerinin ve içerdiği yanlış konuların...

fakat sorun burada daha da derinlik kazanıyor.

devlet tarafından atanan imamlara, yine devlet önlem alıyor.
    yani devlet, düz mantık ile kendine önlem alıyor.

eğer devlet halkına imam atıyorsa, o imamın kendi özerk olarak hazırlayacağı hutbeye de güveniyor demektir.

yok eğer devlet, kendi atadığı imama güvenmiyorsa, seçimi ya halka, ya da yerel müftülüklere bırakmalı, ve "hutbe önerisi" göndermelidir.

yazarın notu: bilmiyorum çok mu eleştirel bir tutum göstermiş olacağım ama, son iki senedir hutbelerin ekseriyetinin işleniş biçimini beğenmedim... cemaat halı ile oynamaktan bıktı, daha vurucu cümleler gerek sanırım.. umarım bunların hepsi hüsn-ü kuruntumdur.
    (müyendis, 12.03.2006 00:45 ~ 00:54)
  7. diyanet işleri tarafından hazırlanır. müftülükler aracılığı ile camilere ulaştırılır. normalde her camide aynı hutbe okunur. çoğunlukla imamlar bunun arkasından yerel gündem ve cami masraflarıyla ilgili ek yapabilir ve yapar.

ayrıca ülke gündemine oturan konularla ilgili de hutbeler düzenlenir. olabildiğince güncel konularlar ilgili, halkı dini açıdan konuyla ilgili bilgilendirme ve konuyla ilgili dini öğütleri tebliğ etme amacı güder.

son bir senedir internet ortamında arşivlenip saklanmaktadırlar:

http://www.diyanet.gov.tr/...
    (azwepsa, 20.02.2007 13:41)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil