küçük, hafif, kullanışlı mp3 çalar, çok şirin bir tasarıma sahiptir, cebinizde olduğunu unutmanız bile mümkündür. az da olsa ingilizce'ye hakimseniz, web sitelerindeki son gelişmeleri takip edebilir ve bu cihazı daha verimli kullanmanın püf noktalarını öğrenebilirsiniz. gelelim karşılaştırmamıza; bir önceki mp3 çalarım sony nw e003 ile arasında gerçekten büyük farklar var. sony'nin tam şarj süresi sadece 1 saat, creative'de ise tamı tamına 6 saat sürüyor. sony, tam şarjdan sonra kesintisiz 33 saat boyunca müzik dinletebilirken, creative'de bu süre maalesef 12 saat civarında oluyor. ayrıca creative'in mp3 çaları ile birlikte verdiği müzik, resim ve diğer dökümanları senkronize etme programları şu anda kısmen windows vista'yı desteklemiyor. windows vista kullanıcılarının sıkıntı yaşamamak için http://www.creative.com/... adresinden vista uyumlu güncelleme sürücülerini indirmeleri gerekiyor.
creative zen v'nin tam satır renkli ekranı, sony nw e003'ün tek satır oled ekranı yanında avantaj gibi gözükse de, daha uzun süre müzik dinleyebilmek için ekran kontrastının biraz daha düşürülmesini tavsiye ediyorum. ayrıca ekran tasarruf sekmelerini açık tutarak, ışığının haddinden uzun yanmasını engelleyebilir, böylece şarjının biraz daha uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz.
şu anda 2 gb hafızalı versiyonu yanılmıyorsam 145 ytl civarında satılıyor. sonuç itibariyle şık ve kullanışlı bir cihazdır, menüsü de, web sitesi de türkçe dil desteği barındırır. bu tip cihazlarda aşırı bellek ve aşırı lüks takıntısı olmayanlara tavsiye edebilirim. siz tavsiyemi dikkate aladurun, ben usb girişi bozulan ve garantisinden de net bir yanıt gelmeyen sony nw e003'üme yanmakla meşgul olacağım.
mini minnacık bir mp3 çalar. kibrit kutusu kadar, ya da zippo. neyse, küçük işte, her yere sığacak cinsten. bilgisayardan şarj etmek zorunda olmanın haricinde, kullanışlı bir alet.
yalnız, belli bir süre sonra kafası karışmaya başlıyor. kilitlenip kalabiliyor ya da müzik kütüphanesi okunamadı gibi hatalar verebiliyor. işte böyle zamanlarda, alınan yere götürüp "hacı buna bir şey oldu." demek en mantıklı davranış. benim gibi, orasına burasına tornavida sokup sökmeye kalkarsanız; ekranı bir elinizde, anakartı diğer elinizde kalır. geri toplanmıyor da lanet alet, kaldır çöpe at.
kilitlenip kaldığında yapılması gereken şey alınan yere götürmek değil, ekranın sol yan kenarındaki küçük deliğe iğne sokup birazcık bastırmak. bu cihazı resetlemeyi sağlıyor(fabrika ayarlarına dönmüyor, sadece reset atıyor).
çok başarılı bir mp3 çalar olsa da başıma birkaç defa gelen ve canımı biraz sıkan küçük bir özelliğinden bahsetmek gerektiğini düşünüyorum:
mp3 çalarınıza şarkıları attınız diyelim. attığınız şarkılardan bir veya birkaçında küçük albüm kapağı resimleri var. mp3 çalar bu resimleri gösteriyor. buraya kadar güzel hoş. lakin mp3 çalar, attığınız diğer şarkıların ide tag ları yoksa, bütün ide tag sız şarkılara bu resimleri koyabiliyor. misal; metallica'nın albüm kapağı resmini bir ümit besen şarkısında görebilirsiniz(bu absürd örnekleme için özür diliyorum). bu tip olayların olmaması için bütün şarkıların ide tag larını yazıp tekrar atmak gerekiyor. bu küçük sevimsiz özelliği dışında güzel, sevimli bir mp3 çalar.