jason statham'ın yeniden başrolde oynayacağı crank'in devam filmi. söylenenlere göre bu filmin başında jason statham'ın yere çarptıktan sonra yerden kalkıp yürüyüp gideceğini görecekmişiz.
merakla beklediğim film idi. ilk bölümdeki gibi ilgi çekici bir hikaye yaratamadıkları ortada. umarım yanılırım, çünkü bu adamın tüm filmlerini seviyorum.
bütün abartılı sahnelerine rağmen gayet eğlenceli bir aksiyon filmi. bir çok filme de göndermeler barındırıyor içinde. chev chelios çizgisinden çıkmadan devam ediyor hikayeye. ilk filimde hafızalarda yer eden bir çok done ikinci filimde bozulmadan devam ettirilmiş. şöyle aksiyona doyayım, gerçekçiliği beni çok ırgalamıyor derseniz tam yerinde bir film crank 2 high voltage. ve gerçekten de tam anlamıyla high voltage, gta kıvamında. öyle sanatsal bir anlam, derin ve anlaşılmaz bir ağ örgüsü gibi manasal kazançlar bekliyorsanız boşuna gitmeyin. crank 2 basit, eğlenceli, güldüren ve insana sebepsiz bir enerji yükleyen bir film. son olarak 'fuck you chev chelios'.
2006 daki serinin ilk filmi kadar heyecan verici olmasada izlenilmeye değer bir film, beklentileri karşılayamadığı bir gerçek, erotik sahneler oldukça yoğun, bu açıdan bakıldığında beklentiler fazlasıyla karşılanmış...jason statham, belliki yapay kalbinin depo edebildiği yüksek potansiyel sayesinde, partneri amy smart ile vücudunu çoğu sahnede tek bir karede birleştirebilmiştir...
öncelikle şunu söylemek istiyorum ki bu devam filmini izlemek isteyenlerin ilk film ile kıyaslamarı çok adil değil. zira ilk film normalin üstünde güzel ve akıcı idi. bu filmin beğendiğim yanı konunun baymaması. yani devam filmlerinde genellikle aynı tema üzeirnde durulduğu için çok da ilginç gelmez olaylar ancak buna aynı konu üzerinde farklı bir yaklaşım sergilenmesi hoş olmuş..
asıl söylenmemiş bir detay var ki o da filmde chev köpek tasmasını taktığında köpeğin başındaki elemanlar olarak maynard james keenan ve danny lohner'ın gözükmeleri.
filmde ron jeremy ve jenna haze bile var, david carradine chev'in kalbinin takıldığı yaşlı bir çinli rolünde, lauren holly psikolog rolünde, filmde aslında pek çok ufak rolde gözüken insan dolu.
bundan 20-25 sene evvel videocuda tezgahtar olup "b movie" denen filmleri aşırı miktarda seyredip yıllar sonra türünün tek örneği olarak hem sanatı hem de bu b movie özellikleri hoş bir biçimde birleştirecek çok özel bir çocuk vardı. bu çocuk büyüdü ve quentin tarantino oldu...
ve şimdi bir yerlerde bir çocuk daha var: küçükken street fighter oynamış, bir kaç sene sonra counter strike hastası olmuş, çocukluğunda steven seagal ve chuck norris filmleri seyretmiş ve kafasında sinemaya dair bir şeyler şekillenirken transporter ve crank gibi hız manyağı filmlerle tanışmış bir çocuk daha var... adını bilmiyorum ama bir yerlerde böyle bir çocuk var... sanırım ismini bana öğretmesi için bir yirmi senesi daha var bu keratanın!
aslında bu tür filmlerin pek de tarzım olduğunu söyleyemem ama yine de aksiyon filmlerin güzel -ve hızlı- vakit geçirttiği de bir gerçek. türü üzerinden puan vermek gerekirse 6 7 yıldız alır helalinden.
ilk film crank'ı da izlemiştim ve bu da güya bir devam filmi, birinin bittiği sahneden öbürü başlıyor. yine de ilkini seyretmeden de bu filme kesinlikle anlam verebilirsiniz. zaten altında öyle kafa yoracak bir senaryo yok. vurdulu kırdılı "heyecan dolu" bir film. sadece öyle sevgilinizle, ailenizle falan izlemeyin... pek açmaz.
konu da ilk film kadar tıbben imkansız bir konu. kalbi çıkartılan adam (jason statham) ki nedenini son üçtebirlik kısımda öğreneceğiz, yapay bir kalbinin pilinin de bitmesi korkusuyla onu sık sık şarj ederek kendi kalbinin peşine düşer. yolu bol bol strip clublara efendime söyleyeyim genelevlere düşer. bir yerlerde eski kız arkadaşıyla da karşılaşır. milleti döve döve bütün bir los angeles şehrini anarşiye boğarak bize bir buçuk saat geçirtir.
film boyunca aralarda ling bai ya da ron jeremy gibi değişik tipleri de görüyoruz. kimler oynamış acaba diye merak etmeyince ve bu tiplerle karşılaşınca insan şaşırıyor tabi...
öyle izlenecek tavsiye edilecek bir film değil ama yazının başında anlattığım çocuğun entelektüel gelişimine şahit olmak için, bu ve bunun gibi filmleri de bence kaçırmamak gerek.
eğlencelik, bir nefeste izlenebilecek film. aksiyon filmlerinden haz eden, ekran veya beyaz perdenin karşısına geçip "vay anasını..." çekmeyi seven, izlediği filmin felsefesinden çok aksiyon sahnelerini umursayan benim de içinde bulunduğum sığ kitlelerin bayrak filmi olmaya aday film. (şaka lan şaka, biz de yeri geldi mi "itörnıl sanşayn of dı spotlıs maynd" demeyi biliyoruz. )
sinemanın artık para uğrunda yozlaşmaya yüz tutmuş bir kültür olduğunu, maddi çıkarlar doğrultusunda saçmalamanın sınırlarının nasıl zorlanabileceğini sinema izleyicisine öğretmiş filmdir. ilk filmi izledik, gayet beğendik. lakin devam filmi olarak çıkan "high voltage" adlı yapımın, tamamen abartılı bir şekilde işlenmiş ve "ulen ilkiyle parayı kırdık. hadi babam devam" mantığıyla çekilmiş olduğu aşikar. bunun yanısıra filmin içerisinde sayısız yönetmen hatası olması da tuz biber olmuş. filmi izlenebilir kılan tek şey ise, kuşkusuz jason statham dır.
statik elektrik kısmında sıçmış film. bunca insan sevişip sevişip birbirini elektrik çarpıyo mu kardeşim ne ayaksınız siz? haa amy smart ile jenna haze'i gösterdiniz orda affettim. it's always sunny in philedelphia'nın dennis'i glenn howerton'ı da psikolojik destek alan doktor rolünde gördüm sevindim kendi çapımda. hayır çok bilinen adam değil bişey değil, bi ben biliyorumdur belki ama, bilemiyorum sözlük bilemiyorum...
neyse arkadaşım mamel dübel görmek için birebir film. iki de aksiyon serpiştirmişler izliyon işte.
hayatımda izlediğim en absürt en saçma ama bir o kadar da eğlenceli diyebileceğim filmlerden biri. şöyle ki tamamen eğlenmek ve eğlendirmek için çekilmiş bir film, ışıkçısından başrolüne herkes bunun farkında. zaten ne demiş jason abimiz zamanında:
"you ain't ever gonna get an academy award for doing crank(2006) and you certainly won't for doing all the other movies ı've done."
yani ne diyor 'eğleniyoz olm sanat değil bizimkisi'
dediğine tamamen katılıyorum ben de herhangi konulu ve kendini ciddiye alan bir aksiyon filminden daha çok eğlendim bu filmde. özellikle insanlara sürtünme ve akabinde bir crank klasiği olan halka açık yerde sevişme, ortalara doğru yapılan godzilla ve ardından bizim seda sayan formatındaki programa göndermesinde eğlence tavan yaptı da diyebilirim.
araba aküsüyle şarj olan kalpler, yaşam destek ünitesiyle yaşayan kafalar gibi saçma şeyleri görmeyi yadırgamıyorsanız kesinlikle eğleneceğiniz bir film olmuş.
ilk sahnelerde chev chelios'un adamın tekinin götüne tüfek sokmasıyla gidişatını belli eden film. aileyle izlenecek bir film değil. elde dvd, baba bak aksiyon filmi, izleyelim mi denip, filmin ilginç sahneleri nedeniyle peder beyden fırça yeme ihtimaliniz yüksektir.
crank serisi ayrıca soundtrack albümleri bakımından da çokca sevdirmiştir kendisini. özellikle ilk filmin albümünü indirip dinlemenizi tavsiye edebilirim. orjinalini de alabilirsiniz tabi.
(bkz: korsana karşıyız,hem de çok karşıyız)
iki film birden tadında aksiyon.. bir aralar tarantino da bunun gibi bişiler saçmalamıştı*, ikisini uc uca ekleyip izlerseniz, zevkin doruğu olur işte. yurdum gençleri mümkünse izlemesinler bu filmi, neme lazım ortalığı meniye boğmaya gerek yok..
abzürd yanları biraz japon tarzına yakın heleki godzilla dövüşü işin son noktası.. şaka maka 2 saatimi çöp etti film, değmesin yağlı boya diyorum ve mümkünse bu filmden uzak durmanızı diliyorum..
hangi sözlüğü açıp okusam bu film itin götüne sokulmuş izleyici tarafından. tamam haklısınız ama jason statham ın birkaç filmini izlediyseniz buna da başlamadan önce filmde absürtlük olacağını zaten tahmin ediyorsunuzdur. evet film kolpa falan ama en nihayetinde bence eğlenceli sayılır. bir kere benim gibi jason statham hayranları için zaten sıkıcı gelmeyecektir. yahu adam akü kablosu ile diline bilmem kaç volt elektrik veriyor, sonra gidiyor elektrik kutusunu açıyor kalp pilini şarj ediyor falan, aksiyon hız kesmiyor. meraklısı için bol bol meme-döt ikilisi de var e daha ne olsun *
bu arada filmin sonunda chevy chelios un ölmediğini görüyoruz, yani belli ki 3. film de olacak. webde trailer'lar dolaşıyor ben linki vereyim ama kolpa olabilir sonra demedi demeyin. http://teaser-trailer.com/...
özellikle bu filmde ( crank 2 high voltage ) yönetmenin canı ne istediyse yapmasına izin vermişler sanki. bu kadar absürdlük, bu kadar aksiyon bünyeye zarardır. ben çok sevdim ayrı ama kalbi olan izlemesin.