|
|
- başkasına ait bir parçayı alıp aranje etmek, tekrardan yorumlamak.
(bkz. coverları daha çok beğenmek)
(bkz. orjinal ile cover çelişkisi)
(bkz. orjinalinden güzel olan cover)
- genelde şarkının içine sıçtıktan sonra abi biz cover yaptık yorumuzu kattık gibi bişi
- (bkz: şarkıyı orjinaline sadık kalarak coverlamak)
- ozzy osbourne -stayin' alive
ne demek olduğunu anlatır.
- eskiden zevkle dinlediğiniz şarkıların, şekillendirilmiş, süslenmiş ama asla eski tadı vermiyen hali.
meraklısına not : istisnalar kaideyi bozmaz
- cover ne bir parçayı alıp bok etmektir ne de boktan bir şarkıyı alıp adam etmektir.
her beste belli başlı öğeler içerir. yapılırken nasıl bir ruh hali veya ne için yapıldığı. bir kişinin duygusal bir anında yaptığı bir beste o ruh halini yansıtır. neşeliyken yaptığı da onu. enstrüman cambazlığı amaçlı bir beste yapılmışsa bu da müzisyenin birikimini yansıtır.
cover yapmak işte tam bu noktada başlar aslında. cover bir parçanın içinden hiçbirşeyi kaybettirmeden kendini de eklemektir. mesela ben ana melodisi olmadan bir still got the blues veya black magic woman coverı olabileceğini tahmin edemiyorum. keza aynı introsu olmadan bir final countdown o parçanın bütün havasını almaktan başka birşey değildir.
cover neden yapılır?
bu sorunun çeşitli cevapları olabilir. herkes sevdiği parçayı kendine göre yorumlamak isteyebilir bunların en başında gelir. bunda genelde moda mod aynı çalma mevcuttur.zaten bir parça sadece bu şekilde en az zarar görüp coverlanabilir. çünkü diğerleri politik sebeplerdir. ya bir prodüktör gelip gruba veya sanatçıya der bak şu eski parça çok iyi bir parça ama işte o zamanlarki kayıt kalitesi sound belli. gel bunu alalım bizim aranjör bilmemkimabi geçsin bi üzerinden girsin müzisyen kardeşler kayda sen de bi oku üzerine çakalım en temizinden bir de editing mastering oh.. liseli kızların yanında ailelerine de satarız cdleri. bunun örnekleri çok görülmüştür. aslında yazımdan bunu kötülediğim sonucu çıkarılabilir ama o kadar da sert bir tavrım yok buna karşı. unutulmuş birçok şeyin tekrar su üstüne çıktığı görülebilir bu şekilde. o açıdan işe yarar bir olay olmuştur.
bir diğer politik davranış maalesef benim de içinde buluduğum bar müziği yapma işidir. işte şarkıların içine o zaman çok güzel sıçılır. burada müzisyen bunu eli mahkum yapar. çünkü müzisyenin o parçaya verdiği değer veya nasıl yapması gerektiği değil , insanların eğlenmesi mekanın alkol satması en önemli olandır. ve o yüzden gereksiz milyonalrca potbori aynı tornadan çıkmış gibi çalınan bir sürü parça vs. olur. fakat ekmek parası yapacak birşey yok. zaten bu tarz işlerde kimse coverlamışlar demez. bana göre de aslında bu kategoriye girmez.
iyi bir cover için önce parça çok iyi analiz edilmeli, parçanın duygusal haliyle değil matematiğinde eksik kalan kısımlarıyla oynanmalı boku da çıkarılmadan leziz bir yorum yapılmalıdır. aynı şekilde çalınacaksada detaylara köşelere iyi bakılmalı hiçbir nüans atlanmamalıdır. eser sahibine ayıp edilmemelidir.
- aslında cover yapmak bir saygı belirtisidir. her ne kadar günümüzde amacından uzaklaşmış olsa da cover olayı temelde beğenilen, saygı duyulan daha büyük grupların şarkılarını tekrar yorumlamak, "işte yol gösterici" dercesine teşekkür sunmak gibi bir durumdur. zira büyük gruplara bakıldığında (the beatles, led zeppelin, black sabbath, pink floyd, sex pistols, iron maiden, judas priest vs.) cover çalmadıkları, bununla ters orantılı olarak bir o kadar da şarkılarının coverlandığı görülür.
fakat yukarıdaki tanım günümüzde çok da geçerli olmayabilir, piyasanın baya suyu çıkmış durumda takdir edersiniz ki.
- yorum'dur bunun türkçesi. nedense son 3-4 senedir inadına cover olarak kullanılır.
kurban'nın coverı albümü,
müslüm gürses'in duman coverı
öztürk'ün ibrahim tatlıses coverı
diline ettiğimin gavuru(venom, 20.10.2007 01:45)
- (bkz: yorum)
- sadece cover olsun diye yapmak var birde mesela.. benim hiç beğenmediğim him-wicked game şarkının bütün ruhunu silip atmıştır..love song öyle kalmalı coverlanmamalı sonsuza kadar..duman-olmadı yar bence hiç olmadı ki duman seven biri olarak söylüyrm ..farklı bir şey olcaksa parçayı yeniden yorumlamakta tabi sadece değişk olması da yeterli değil yapılan coverın,hiç bir sakıncası yok tabi güzel olduğu zaman tadından yenmiyor.. ama abartmamak lazım ..kolaya kaçmak gibi geliyor bana..
|