türk gençliğini yiyip bitiren, uykusuz geceler geçirten, derslerden geri bıraktıran ve belli bir süre sonra "oha bee, hll, team down" döngüsü içinde kendini tekrar eden half life, anti terörizm modifikasyonu.
-boruda lan adam
-bırak ben kurarım yarraaam
-üçün birini al lan
-intikamını alıcam osman
-lan öldürme silah değiştiriyorum
-ahmet bize geçsin bu size
-abi yarım saat daha uzatır mısın
1.6 sürümüyle iyice lamerleşen oyundur. half life 2 motorunun kullandığı ve css ile çok yakın özellikler gösteren oyunun son sürümünde, v1.5 textureları kullanılması kafamı karıştırmaktadır.
hayır kaliteli görüntü ve hareketli nesneler, kırılıp dökülen dış dünya için hl2 motorunun kullanılmasını anladım da niye eski 1.5 ile devam ediyoruz ki. karakter modellemesini mükkemmel seviyeye getirip daha güzel bir multiplayer oyun yapamaz mıydı amcalarımız.
ayrıca oyunun lamer hale gelmesi demiştim, düzeltiyorum: arcade olmuştur oyun.
o kadar kolay head shot çekiliyor ki 1.6 ve css'de, keleşi alıp tek şarjörle tüm rakip takımı indirebiliyorsunuz; oyundaki eski taktik hareketlerin önemi bireyselliğin artması yüzünden bariz azalmış. eminim ki cs fanatikleri, 1.5 ile oynamaya uzun süre devam edeceklerdir.
belki de 1.6'da, css'nin 1.5 textureları kullanılan halini önümüze sunmaları bu yüzdendi, çok janjanlı dış dünyaya sahip css'yi beyenmeyen, eskiyi özleyen oyuncuların baskısı 1.6'yı eskiye benzetmiştir, kim bilir.
(bkz: counter strike source)
ilk olarak 1997 yılında ekranlarda beliren multiplayer oyun..
yapımcısı, tasarlayan ve kodlayanı minh le adında bir uzak doğulu öğrenci..ilk çıktığı zamanlarda pek de bir rağbe yoktu..ama oynayan da vardı..sonra tutuldu ve hiç yatırım yapmadan valve'ye para kazandırmaya başladı..cs'ye merak saran acaba hl nasıldır diye valve'ye hucüm etti..sonunda valve akıllık yaptı ve oyunun isim hakkını aldı..gooseman nickname'li minh le'ye yardım etti, projenin elinden tuttu ve gerisi geldi..
sonuçta önceleri 7'lere kadar giden seri, sonra 1.1'e döndü..update ola ola 1.5'e geldi..bugün maçlarda 1.6 oynanmaktadır ama genelde en çok yüklenen versiyonu 1.5'tir..asıl bomba hl2 çıktıktan sonra gerçekleşti..bir css yaptılar ki akıllara ziyan..
intikam duygusu sebebiyle türklerin oynaması pek makbul olmayan oyun. zira oyunda kendini vuran adamı cafe'nin ortasında döven bir dallamayı görmüşlüğüm vardır
1997'de çıktığında ilk başta nerdeyse her hafta, sonraları ise her ay yeni bir güncellemesi çıkardı. takip etmek gerekiyordu. şimdiki silahların belki de çoğu yoktu. sırayla eklendiler.
önceleri beta halinde piyasaya sürülüyordu. valve elinden tutunca v1.0, v1.1, v1.3, v1.5 ve v1.6 geldi işte.
bu "v" devri başlamadan önce çok ilginçti ama. örneğin awp ile arka arkaya 7 kişiyi şiş kebap gibi öldürebilirdiniz. üstelik kol-bacak, gövde ve kafa ayrımı da yoktu. adamın eline gelse ölüyordu* ayrıca v1.1'e kadar her silahta nişangah varken, bundan sonra dürbünlü silahlarda (sniper) sadece dürbünden bakarken görülebiliyordu. kısacası öyle bu çok güçlü silahları makineli tüfek gibi yaldır yaldır koridorda koşarak kullanamazsınız diyordu valve bize.
ayrıca sekme denen hadise de yoktu. zıplayıp, tetikten elinizi çekmeden bütün şarjörü boşaltarak 100 metre ötedeki noktayı nişangah ne gösteriyorsa aynen vururdunuz. sonradan (v1.1'di sanırım) işte gerçekçilik babında sekme ve vücut bölge ayrımı eklendi ki işte esas değişiklik buydu.
bu fiziksel değişikliklerden biri hareket hızı için yapıldı. önceden ne olursa olsun hızınız kesilmezdi. elinizde ister bıçak ister m249(5-1'i) olsun her şekilde son hız koşarken v'li devirde artık elinizdekinin ağırlığına göre hızınız değişiyor.
ayrıca vurulduğunuzda da silahın gücüne bağlı olarak kıpırdayamamaya başlıyorsunuz. bir kere yakalanınca pek kaçma şansı vermiyor insana. gerçekçilik adına güzel bir şey tabii.
derken bir bakıldı ki insanlar bir çeşit süper zıplama (bunny jump) keşfettiler. sağa sola kafayı çevirip sürekli zıplayınca bir şekilde (artık orası kod işi, bilemem) adam hayvanlar gibi hızla ilerliyordu. bunu kesmek için zıplama sınırı getirildi. ilk zıplamadan sonra peş peşe olacaklar artık "yorulma" bahanesiyle sadece biraz yerden ayağını kesme olarak sınırlandırıldı.
bir de duvar delme olayları değişti. ilk başlarda kağıdı bile delemezdiniz. sonra bir baktık ki yeni güncellemeler geldikçe duvar, tahta, metal, taş falan değişik oranlarda kurşun geçiriyordu.
silah eziklikleri değişti hep. örneğin pompalı tüfekler yine ilk başlarda çok iyiydi. çok fazla dağıtmazlardı. rahatlıkla şimdinin bir keleşi, bir m4a1'i gibi alıp dalabilirdiniz ve karşı takımı alaşağı edebilirdiniz. (ben tek elde 9 kişi aldığımı bilirim 2-2'si, benelli xm1014 ile). ama v1.6'da gücü aynı olmasına rağmen çok dağıldığı için çok iyi kullanan birinin elinde işe yarayabilir ancak.
ama bir 50/150 mermi alan bir makineli var ki hep aynıdır. mermisi çok olsa sürekli onu kullanabilirdi insanlar. sekmez ve 50 mermi aldığı için paldır küldür deşersin. ama işte adamı hemen yarı yolda bırakır.
benim de katıldığım bir yorum var: şimdi v1.6'da bu oyun çok bireyselleşti. eskiden klanlaşma daha bir işlevselken şimdi keleş ve m4a1 ile herkesin tuttuğu kendine mantığıyla dalıyor insanlar. ben en son v1.3 oynamış ve ondan sonra sadece 4 gün öncesine kadar elimi sürmediğim için arada oluşan bu ayrıma da alışamadım örneğin. yani 3 senedir oynamamışım bak. millet bana o kadar hızlı ve güçlü refleksli geldi ki oynamakta güçlük çekiyorum. zira ben şöyle birbirini kollayan ve bir kuş sürüsü gibi uyumlu hareket eden bir grupla harekete alışığım. tabiri caizse göt gibi kalıyorum ve karşımdan bana kıtlıktan çıkmış açlar gibi insanlar saldırıyorlar ama onlar da yanıbaşındakinden haberdar değil. birini indirsen ruhu duymuyor. pek sevemedim şimdiki havasını.
silah kullanım ağırlığı iki, üç model silahta olduğu için bir şeyler eklemişler ama onlar da sanki sadece "paran daha iyisini alacak kadar olmadığında alınacak silah" tadında konmuşlar oraya. aslında daha iyi olabilirlermiş. millet papağan gibi ezberlemiş hemen m4a1, keleş alıp kesik kesik basarak keklik gibi adam avlarım, awp ile şişlerim, mermim bitince 2 tuşuna basıp desert eagle tabancamı (şimdi bunun da adı değişmiş) çekip indiririm. herkes tek tip. herkes aynı. oyunun diğer hiç bir özelliği ortalamaya uygun yapılmamış, gidip şunu deneyeyim desen hemen ölüp gidiyorsun. yok ı ıh bozmuşlar bu oyunu.