görseller
coralinecoraline
coralinecoraline
belki ilginizi çeker
  1. · coraline jones
  2. · henry selick
  3. · neil gaiman
  4. · harry potter seven eşek kadar insan
  5. · coraline
gündem
  1. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  2. · aşk ı memnu
  3. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  4. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  5. · ezel
  6. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  7. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  8. · sözlükteki şahin k hayranlığı
  9. · cnbc e de alt yazı ile izleme mecburiyeti

coraline  

1. neil gaiman'ın bir diğer eseri arka kapağında şöyle yazar; heyacan arayan coraline gizemli bir kapıdan geçerek kendi dünyasına çok benzeyen ancak değişik ve ürpertici bir dünyaya geçer. burada tutsak olarak tutulan annesini babasını ve başka üç çocuğun ruhlarıyla birlikte kendinisini kurtarmak için cesaret ve sağduyusunu kullanarak korkunç bir yaratığa meydan okumak zorundadır.

ödtü geliştirme vakfı yayıncılıktan piyasaya çıkmıştır.
    (dream endless, 08.01.2007 15:28)
  2. the nightmare before christmas'ın yönetmeni henry selick tarafından, hem stop-motion hem de üç boyutlu olmak sûretiyle filmi çekilmiş eserdir.
    (bkz: http://www.bakiniz.com/...)
    (oert, 29.11.2008 11:16)
  3. 15 mayıs 2009 tarihinde türkiye'de vizyona girecek olan stop-motion.
    (fritöz, 10.01.2009 15:08)
  4. neil gaimanın kitabından henry selick tarafından çekilen film. seslendirenler arasında dakota fanningve teri hatcher var.
    (seytan90, 10.01.2009 23:43)
  5. kitaptan* filme çevirilen eserler kervanına katılmış fragmanlarından gördüğümüz kadarıyla muhteşem bir motion animasyon, üstelik laikanın ilk animasyon filmi olmasına rağmen. 6 şubat 2009 tarihinde gösterime* girmiş lenoreye rakip olacak gibi.

some doors should never be opened

(bkz: http://elmaaltshift.com/...)
    (beşamel soslu brokoli, 19.02.2009 11:10)
  6. costa soyadlı ,12 yaşında güzeller güzeli bir fransız kızdır .caroline costa dünyaya adını girdiği ıncroyable talent 2008 yarışmasıyla duyurmuştur. izleyiniz ağzınızı kapatınız http://www.youtube.com/...
    (tuckram, 11.03.2009 15:56)
  7. tam ismi ile coraline jones.
    (avluda oturan sizofren, 03.05.2009 03:26 ~ 03:27)
  8. muhtemelen gösterimi anneler gününe denk gelecek, içeriği de tam da güne uygun film. düğme gözlüler alemine bir kapıyla geçişin hikayesi, alt metinler harici bile köpek-kedi hikayelerinden tam da bıkmışken iyi gelecek...
    (heidi, 03.05.2009 22:17)
  9. son zamanlarda merakla beklediğim tek animasyon filmi. büyük gün yarın..
    (karizmatik, 07.05.2009 16:56)
  10. 3d olarak tasarlanan ilk ve tek stop-motion animasyon filmi. sadece bu nedenle bile gidilir, izlenir. ayrıca alice harikalar diyarında tadında bir kitaptan uyarlanmasına rağmen sanki çocuklardan ziyade büyüklere hitap eden bir animasyon filmi gibime geldi benim.

--- filmi tanıtıcı bilgi içerebilir ---

filmden bahsetmek gerekirse.. öncelikle son zamanlarda çıkan en kaliteli animasyon filmi diyebilirim. yapımı için çok ama çok emek harcandığı filmin kalitesinden belli oluyor. ayrıca stop-motion bir animasyon filmi olduğuna inanası gelmiyor insanın. büyük ihtimalle 3d olarak modellendiğinden ileri gelmektedir.

film kendilerine ve kızlarına yeteri kadar vakit ayırmayan ve çok yoğun çalışan bir çifti ve bu çifitin tek kızı olan coraline'ın yeni taşındıkları evde bulduğu bir kapıyı açmasıyla birlikte keşfettiği paralel evrende yaşadığı maceraları konu edinmektedir. konu olarak son zamanların popüler kavramı paralel evren'in ele alınması dikkat çekici olmuş. bu evrende coraline'ın gerçek dünyada tanıdığı insanların izdüşümleri yer almaktadır. annesi, babası komşuları aynıdır ancak sadece tek fark bu paralel evrendeki herkesin gözünde düğme vardır.

coraline bu paralel dünyaya ilk gelişinde burayı çok eğlenceli bulur zira yemekler sevdiği gibidir, ailesi buna yeteri kadar zaman ayırmaktadır vs. hayat çok neşeli ve akıcıdır. derken birgün, ülkemizde küçük çocuklara sürekli yapılan "sen bizim kızımız olur musun" teklifi coraline'a da yapılır. coraline'ın bu dünyadaki "other mother'i" ona gözüne düğme dikerek sürekli olarak bu evrende kalmasını teklif eder. ancak coraline ailesini çok sevdiği için bu teklifi kabul etmez. bunun üzerine "other mother" çok kızar ve olaylar gelişir..

filmin yan karakterleri de [wybie, miss spink, miss forcibleolaya, mr. bobinsky*] filme ayrıca renk katmışlar..

filmden aklımda kalan birkaç hoş replik:

- what's your name?
    - coraline
    - hmm.. caroline..
    - it's coraline. not caroline. coraline!.

- you are not my mother!
    - of course i am not your mother! silly, i am your other mother..
    - other mother?

- where is my other mother?
    - i "am" your other mother
    - i mean where is my "other" other mother?

- what is your name?
    - whybie, short for wybourn.. i'm not sure why born, actually.*

--- filmi tanıtıcı bilgi içerebilir ---

son olarak, animasyon sever birisi iseniz kesinlikle kaçırmayın derim..
    (karizmatik, 11.05.2009 18:43 ~ 18:53)
  11. üç boyutlu olarak cinebonus salonlarında izleyebilecekmişiz.

(bkz: http://www.marssinema.com/...)
    (sycrone one, 11.05.2009 21:43)
  12. oldukça keyifli bir film. yalnız ikinci anne gerçek yüzünü gösterdiğinde yan koltuktaki umarsız soğuk kızım kedi gibi üstüme zıpladı, o dakkadan beri yapışığız.
    ha bir de isim mağdurları bilirler ki, doğru telafuz edenler sevilir.
    (heidi, 16.05.2009 21:45 ~ 21:46)
  13. üç boyutlu izlemenin keyfe keyif kattığı animasyon. yalnız coraline hanımkızımızın cesaretine bittim ben: taaa en başta düğme gözlü anne-babayı görünce normal bir çocuğun (veya yetişkinin) altına sıçması gerekirken, bizim aksi coraline her türden haşeratla yüzgöz olup yine de bana mısın dememekte. hadi len ordan!

bir de en sonunda "anne babanız sizi hiç s.klemiyor olabilir, işleri ön planda olabilir, ama gene de anne babadan daha değerlisi yoktur, hölölö" diye bir anafikir var gibi geldi bana. buna da bir "hadi len ordan!" diyorum ağzımı bozmadan. kapitalist düzenin çizgi filmi işte n'olucak, hıh!
    (hikaru, 17.05.2009 02:55)
  14. üç boyutlu olması sebebiyle fazlasıyla yoran, bana göre -çocuk filmi sınıflandırmasından hoşlanmasam da- yetişkinlere hitap eden hiçbir metni olmayan, aslında adam gibi bir metni olmayan, sadece ilginç bir konu üzerine oldukça sığ ayrıntılarla ilerleyen film. tüm bu özellikleriyle hayatım boyunca yarısında salonu terkettiğim tek film olma özelliğine kavuşmuştur.
    açıkçası the nightmare before christmas gibi birşey olmasını istedim, her ne kadar üzerinden biraz zaman geçince cüzdanların ve bilimum çantaların, tişörtlerin üzerini süsleme riski olsa da. hele ki neil gaiman'ın hikayesiymiş tadından yenmez dedim. ama olmadı, olamadı.
    ikinci yarısında şahane devam etmiş, herkesi ters köşeye yatırmış olabilir. artık o da benim şansımdır. ama yok ısınamadım ben bu filme.
    (fıstıkezmeli reçelli sandviç, 20.05.2009 20:06)
  15. -- spoilerımsı --

çocukken babanın bakkal olmasını istemek gibi bir hayalimiz vardı ya hani. işte bu film biraz bu tema üzerine kurulu.
    öyle herşeyi istiyorum dersen sonunda pişman olabilirsin. elindekilerle, ailenin durumuyla yetinecek demek istiyor. şımarıklığın lüzumu yok yani.
    büyük beklentiyle izleyip filmden bir tim burton havası beklemeyin. 3d olması ayrı bir hava katabilirdi ama bilgisayar ekranından ve gözlüksüz birşey anlaşılmadı.

-- spoilerımsı --
    (asymmetry, 26.05.2009 22:12)
  16. neil gaiman tarafından yazılan, yüreğinin götürdüğü yere git ana temalı (cora ve line) eser.
    bunu seven bunu da sevdi:
    (bkz: signal to noise)
    (bkz: mr punch)
    (bkz: anansi boys)
    (bkz: american gods)
    (bkz: smoke and mirrors)
    (bkz: fragile things)
    (bkz: the graveyard book)
    (bkz: m is for magic)
    (bkz: neverwhere)
    (bkz: stardust)
    (bkz: good omens)
    (dadaist yapıbozumcu, 26.05.2009 22:21 ~ 22:24)
  17. "nightmare before christmas"ın yönetmeni stop motion üstadı henry selick'in kamerasından, fantastik edebiyatın aykırı ve bir o kadar da özel adamlarından neil gaiman'ın kaleminden büyüklere bir masal.

stardust ile bir kapıdan başka bir aleme geçmeyi daha önceden göstermişti gaiman bizlere. coraline'de de aynı şekilde var olan gerçekliği terk etmenizi sağlayacak bir geçit söz konusu. hatta bunun paralel bir evren olduğunu işaret eden solucan deliği misali geçit, karakterlerin "öteki"lerinin olduğu bir evrene ulaştırıyor bizleri. bu evren coraline'in "öteki" annesinin ve diğer ötekilerin yaşadığı yer olarak karşımıza çıkıyor. coraline uyandığında bu alemden kendi gerçekliğine dönebiliyor(tabii işler yolundayken) . coraline'nin geceleri bir şevkle uyumaya gittiğini , oraya gidebilmek için can attığını söyleyebiliriz. çünkü orada çalışmayan ve ona zaman ayıran ebeveynler var. coraline'nin oradaki hayatı düğme gözlü "öteki"lere rağmen sevmesinin nedeni de bu zaten.

gaiman'ın -düşlerin efendisi -sandman adlı eşsiz romanında vurguladığı gibi uyku ve uyanıklık iki farklı gerçeklik oluşturur. aynı şeyi bilimsel açıdan ele alırsak paralel evrenlerde aynı anda farklı gerçeklikler mevcuttur. biz insanlar çocukluktan beri varolan gerçeklikten sıyrılmayı, bu kafesten dışarı çıkmayı düşleriz. büyüdüğümüzde diğer alemlere açılan bütün düşsel geçitler kapanır ve bu sıkışmışlık duygusu bizi huzursuz, asabi ve yılgın biri yapar.
    çocukken işlerden memnun olmadığımızda akla, mantığa sığmayan isteklerde bulunurduk:keşke annem babam bunlar olmasa, keşke beni herkes sevse vs.

hikayede coraline'nin ismini caroline diye telaffuz ederler çoğu zaman ve coraline buna her seferinde bozulur. aslında isimler insanları yansıtmaz ; başkaları bizim için düşünür bazı şeyleri. isimleri başkaları bulur. oysa coraline'in ismi onun karakteridir. kalbinin çizdiği yolda gittiğinde düzeltecektir her şeyi. coraline, caroline olsaydı bu kadar cesur olamazdı!

grimm kardeşler, andersen, carroll , baum ...bir sürü yazarın açtığı kapıdan giren ve o kültürden beslenen gaiman'ın yaptığı da okurlara yeni kapılar açmak; başka dünyalara açılan kapılar. aslında stephen king, clive barker da korkutarak açıyor bu kapıları. gaiman ise çocukların gözünden baktığımızda eğlendiren büyüklerin gözünden baktığımızdaysa korkutabilecek bir eser yaratmış .

sonuçta sizi sevmiyor gibi gözüken o sinir bozucu insanlar aslında sizi seviyor olabilirler ve belki de o kadar sinir bozucu değildirler. diğer taraftan sizi bulutların üzerine çıkaran o kusursuz gözüken insanlar aslında sizi sevmiyor olabilirler ve belki de kusursuz falan da değildirler. büyüdükçe anladığınız gibi hayat duyguları maskeler, yaşanacakları içinizde tutar. modern roman da zaten kompleksleşen şu dünyada hayatını yaşama şansını bulamayan insanın iç dünyasını işler . neil gaiman gibi adamlar bunun da ötesini; başka başka dünyaları işler; hepimizin ara sıra odasında bir yerde gizlenmiş olması için dua ettiği o gizli kapıları.

edit: teri hatcher!
    (setheleh, 31.05.2009 00:23 ~ 01.06.2009 01:07)
  18. 3 boyut için muhteşem olan film. daha ilk başında bir bebek dikimi var ve o bebek di
    kilirken gözünüze iğne girecek gibi oluyor. başınız dönüyor. teknoloji güzel şey arkadaş.
    (animation lover with pixar, 08.06.2009 13:54)
  19. hem üç boyutlu kamera ile, hem de stop-motion olarak çekilden film imiş. vay mnskii diyor insan. japon yapıyor abi.
    (thedewil, 14.06.2009 00:31)
  20. 3 boyut animasyonda aşmış olan film. 3d'ler resmen ellerimizde büyüyorlar. ilk üç boyutlar böyle miydi mirim... böyle gözümüzü ekrana dikerdik, üç boyut efekt gelsinde kendimizden geçelim vuhuu diye. öncelikle, içinde çok harika üç boyut efektleri barındırıyor. yani sağınızdan kuşlar, önünüzden tüneller, tepenizden dikişler nakışlar, fareler her bir şey geçebiliyor, eğlencenize eğlence katıyor. 3d çekiyor olmak için çekilen sevgililer günü katliamı gibi değil yani. 60 saat filmi izleyip, gözünüze gelen bir kurşunla oh be demiyorsunuz.

konusuna gelince, animasyon sevenler zaten, kendimden biliyorum, konu ayrımı yapmayan insanlardır, o yüzden konuya girmicem ama coraline'ın halleri tavırları, mükemmeldi. peki bunun dışında bize bu filmin kattıkları neler?

- 3 boyut teknolojisi günden güne iyiye gidiyor, her filmde bir adım öteye gidiyorlar.
    - up! gördük fragmanlarda, 4 göz bekliyoruz, filme haksızlık yapmak istemem ama, bunu sollayacağını düşünüyorum.
    -g-force gördük ki, kesinlikle gidilmesi gerekiyor, fbi kimlikli fareleri her yerde göremezsiniz!
    -ice age 3 e gitmeden önce, sakinleştirici alınacak, kendime not. daha fragmanını izlerken götüm tavan yaptı çok afedersiniz, ayrıca ice age 3'de pekala 3 boyutlu izlenebilecek-bu benim bilmediğim bir şeydi-
    -filmin müzikleri muhteşeme yakın bir kıvamdaydı.
    - stop motion çok güzel bir şeydir.

neler istedik?
    -keşke orjinal dillerinde izleme şansımız da olsaydı.
    -keşke, türkçe dublaj yapanların isimleri de yazılsaydı.
    (cant a thing with ashes, 14.06.2009 00:44)
  21. çok tatlı film. öyle böyle değil. herkes izlesin bence. sevdim ben. iğne üstüme üstüme geldi falan. çok korktum orda. 3 boyut falan dedilerdi güzel şeymiş. vallahi diyorum.
    p.s. cümle kurmakta çektiğim zorluklar da geçsin bence.
    (esekherif, 17.06.2009 16:17)
  22. yetişkinlere hitap etmediği açık, ancak bir şekilde kendini izlettiriyor. bunda müthiş görsel tasarımı ve üç boyutlu stop motion animasyonunun büyük etkisi var. ayrıca teri hatcher'ın gıcık sesi de filme tam gitmiş. sevdim!
    (noscho, 27.08.2009 15:47)
  23. çocuğum olsa asla izlettirmeyeceğim bir film.neymiş "öteki anne","öteki baba".beyinlerini yıkıyorlar çocukların.ama güzel film hele ki o puslu yağmurlu ortamları yok mu tam benlik.ama dediğim gibi çocuklara uygun değil,depresyonamı sokcaksınız lan küçükleri!
    (sureya, 31.08.2009 14:37)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil