belki ilginizi çeker
  1. · rıza müftüoğlu
gündem
  1. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  2. · hayatında hiç star wars izlememiş insan modeli
  3. · otuz yaşına gelen kadının kendini avutma yolları
  4. · fotoğraf makinası olmayan japon
  5. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  6. · yök ün katsayı uygulamasını kaldırması
  7. · yasaklanması gereken şeyler
  8. · delilikle dahilik arasındaki ince çizgi
  9. · kıçında kurt olan insan modeli

copların askerleri  

1. türkeş'in sağ kolu olarak bilinen rıza müftüoğlu'nun yazmış olduğu 12 eylül 1980 döneminin mamak cezaevi'nde olanları anlatan belgelsel niteliğindeki kitap. kendisi söyle diyor:
    (bir röportajdan alıntı)
    "neden 20 yıl sonra yazdım;
    80'inde çıplak kadın resmi yapıp, eserini seyredenlerin bu ihtilal tablolarını da seyretmelerini ve vicdanlarıyla başbaşa kalmalarını istedim"

rıza müftüoğlu, anılarını yazma gerekçesini "yaşadıklarımızın kayda geçmesini istedi" sözleri ile açıkladı. müftüoğlu copların askerleri adını verdiği kitabının önsözünde 12 eylül döneminde yaşadığı olayları ve anılarını kaleme almasını şöyle açıkladı:

facialar unutulmasın;
    "bu kitabı yazdım. çünkü ben, zulmedenler hiç olmazsa kamu vicdanında hüküm giysinler istedim. bu uygulamaları bilmeyenler, yaşamayanlar da o dönemi bilsin ve yargılasın istedim. 80'inde çıplak kadın resmi yapıp karşısında bu eserini seyredenlerin bu ihtilal tablolarını da seyretmelerini ve vicdanları ile bir dakika dahi olsa başbaşa kalmalarını istedim.

düşünsünler;
    ilkokul çağındaki çocuklarınızın önünde tel örgülerin arkasında, hazır olda, copların gölgesinde, komutla "türk'üm, doğruyum, çalışkanım, büyüklerimi saymak, küçüklerimi sevmek" diye başlayan andı yüksek sesle okumanın ne demek olduğunu düşünülmesini istedim."

müftüoğlu sözlerini şöyle tamamladı: "copların askerleri adlı kitabımı bu ihtilalin facialarının unutulmaması için yazdım. bilinsin ve düşünülsün istedim."
    (galak, 21.05.2007 16:12 ~ 22.05.2007 17:00)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil