görseller
come clarity 

belki ilginizi çeker
  1. · pins and needles
  2. · asla bitmesi istenmeyen sololar
  3. · metaphor
  4. · doomsday machine
  5. · scream
  6. · a sense of purpose
  7. · out of the dark
  8. · versus terminus
  9. · vanishing light
  10. · take this life
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · annelerin yakışıklı anlayışı
  2. · erkekte ses tonu
  3. · dersim katliamı
  4. · allahın belası piç şerefsiz altıncı nesil yazarlar
  5. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  6. · okan bayülgen
  7. · kurban bayramı vahşeti
  8. · izmirli kızlar
  9. · emre aydın müziği bıraksın kampanyası

come clarity  

1. in flames'in 8. stüdyo albümü. ismi önceden açıklandığı üzere "crawl through knives" olmayacak. ne zaman çıkacağı hakkında bir bilgi vermedi grup. ama tracklisti belli.

1. take this life
    2. leeches
    3. reflect the storm
    4. dead end
    5. scream
    6. come clarity
    7. vacuum
    8. pacing death´s trail
    9. crawl through knives
    10. end of things
    11. our infinite struggle
    12. vanishing light
    13. your bedtime story is scaring everyone

belki de 3 temmuz 2005 in flames istanbul konserinde az da olsa ucundan tattırabilirler albümün.
    (creepingdeath, 27.06.2005 01:30)
  2. 2006'nın en iyi albümlerinden biri olmaya aday başyapıt. bilhassa davullar ve özlenen çift gitarlar yarmıştır.
    (silent screaming, 26.11.2005 16:07 ~ 16:13)
  3. tam beklediğim gibi bi albüm olmuş. andersin* açıkladığı üzere bol dual gitar harmonili ama adam gibi rifften yoksun, oldukça sulandırılmış/ticarileştirilmiş bi tarzı var. düşünüyodum albüm çıkmadan önce, hiç olmazsa vokal departmanında daha kötü bişi yapamazlar, geçen albümde anders zaten clean vokalleriyle yeterince kulak zarımıza tecavüz etmişti. fakat bu iyimser tahminim de boşa çıktı zira dead end adlı şarkıya female vokal eklemişler. ha kullanabilirsin female vokal, dt gibi ebony tears gibi hakkını vericeksen kullan. ama şarkının en olmadık yerinde, genel soundla uzaktan yakından alakası olmayan female vokali niye koyarsın. koymuş olmak için koymuşlar, bu da bulunsun tarzı gudik bi sebze çorbası veya aşure. leş leş diyip geçiyorum. (aşure severim bu arada)

come clarity felaketi var bi de, saçma akustik gitarlar, klişe nakarat riffleri ve kelimenin tam anlamıyla rezalet clean vokallerle gelmiş geçmiş en kötü in flames şarkısı olmaya aday. solo var arada ama o da kurtaramamış. scream, vanishing light ve take this life parçaları fena değil. vacuumda da baya kral riffler var fakat nakarat bölümü o kadar kötü ki, yazık etmişler canım rifflere. your bedtime story is scaring everyoneın ise ne olduğunu tam olarak kavrayamadım, anlayan bi pm atıp bilgilendirirse müteşekkir olurum.

bazı kendini bilmezler çeşitli sitelerde "ooo müthiş albüm, in flames geri döndü, whoracle reloaded budur işte" tandanslı yorumlarda bulunmakta. sakın aldanmayın, zira amatör biri ilk dinleyişte genel sound geçen albüme göre daha sert olduğu için böyle bi yanılgıya rahatlıkla düşebilir. dikkatli dinlerseniz farkediceksiniz, sertlik ve agresiflik olması gerektiği gibi sağlam rifflerde değil, dual gitarın bolca kullanılması göstermelik sert bi ambiyans yaratmış. gene de bi önceki albümlerinden biraz daha iyi hiç olmazsa. yeri geldiğinde bok atsam da her zaman söylerim, sonuçta bu bi in flames albümü ve yapabileceklerinin çok altında olsa dahi piyasanın geneliyle kıyaslayınca belli bi seviyesi olduğu su götürmez.

sonuç olarak; olabildiğince önyargısız yaklaşmaya çalıştım ama malesef durum budur*. gidin the jester race filan dinleyin, eski günleri yad edin. satın almayı da aklınızdan geçirmeyin, kazaadan, slskdan, emuleden filan çekin.

gereksiz bilgi: albümü clayman'den sonra in flames'in yakınından geçmemiş birine dinlettim ve ben söyleyene kadar çalanın in flames olduğunu anlayamadı. gerisini varın siz düşünün. good old days yalan yani.

gereksiz bilgi 2: dead end'deki female vokali de lisa miskovsky adlı hanfendi icra etmiş. isveçte gayet meşhur bi popçuymuş. anders kendisine yavşamak için vokal yaptırdıysa şaşırmam.
    (soulforged, 28.11.2005 02:43 ~ 04:01)
  4. "in flames osursa dinlerim, beğenirim" mantalitesinden bağımsız olarak gerçekten de on numara bulduğum albüm. iyi ya da kötü bir şey demeden önce iyice dilenmeli ve sindirilmeli diye düşünüyorum. giderek daha da seviliyor albüm çünkü. (40. dinleyişteki fikirlerim)
    (silent screaming, 28.11.2005 15:12)
  5. atyık iyice in flames'i soilwork'ten ayıramayacak noktaya getiren albüm.
    (wateringdisease, 13.12.2005 21:10 ~ 21:11)
  6. altyapı, gitar armonileri ve düetleri (bu konuda bundan önceki ikisinde epey eksik vardı) açısından in flames'in genel kimliğinden uzaklaşmak yerine (reroute to remain ve soundtrack to your escape'te yaptığı gibi) epey yaklaşmış bir albümdür bence come clarity. soilwork'e de epey benzemiş tabi, ama bu halleri de güzel adamların. özellikle soundtrack to your escape'ten sonra ilaç gibi geliyor. (gerçi onu da çok aşağılamam, sonuçta in flames boş cd yapsa da gaza getirir, ama tabi bi whoracle efsanesinden aldığım tadın yarısını bile veremiyordu) amerikan piyasasına oynamaya başlamış bir grup için beklenenin (ya da benim beklediğimin) birkaç katı kadar kaliteli bir albüm yapmışlar. bir eserin başyapıt olması için üzerinden epey bir sürenin geçmesi gerekmekte, ama bunun başyapıt olma potansiyeli var bence.

sonuçta ne yaparsak yapalım, artık whoracle ya da colony'deki gibi bir in flames beklemek büyük bir hata olur. çünkü belirttiğim gibi, grup amerikan piyasasına* oynamaya başladı ve yaptığı müziğin daha az armoni, daha çok davul-bas atakları ve gaz riflerden oluşması epey doğal bir sonuç. bunu bilip bu halini sevmeye başlamamız gerekir. şahsen ben severim, çünkü bu halleriyle de iyi müzik yapabilmeleri için potansiyellerinin ve yeteneklerinin olduğuna inanıyorum. (reroute to remain'i de büyük bir zevkle dinlerdim ben, ama in flames gibi değildi. bu albüm ise in flames gibi.)

albümdeki favorilerim: take this life, come clarity (bu ikisi en çok piyasa potansiyeline sahip parçalar), leeches (aşmış nakaratıyla), vanishing light (in flames'in hala in flames olduğunu en iyi gösteren parça kanımca), ve en iyisi de crawl through knives (keşke albümün ismi de bu olsaymış dedirtiyor bana, o nasıl bir giriştir!) (tabi şarkılar hakkındaki bu fikirlerim değişebilir, dinledikçe ayrı bir güzelliğini yakalıyorum albümün)

albümün tek eleştirdiğim yanı kayıt kalitesi. ziller o kadar ön planda ki, bazı yerlerde gitar ve krosları bastırmış durumda. birçok güzel gitar melodisi (ki bu albümde bol bol var onlardan) bunun yüzünden zor anlaşılıyor.

sonuç: amerikan piyasası umarım bu albüm sayesinde belli bir müzik bilincine ulaşır. belki bir whoracle değil şu an, ama olmayacağını kimse söyleyemez. en azından geri dönüşleri muhteşem oldu.
    (plectrum, 09.02.2006 00:37 ~ 00:39)
  7. ilk dinlemeye başladıktan sonra benden 2 ay boyunca haber alınamadı bu albüm yüzünden. tamam bir jester race bir whoracle değil ama albüm güzel mi?güzel, hem de çok güzel.
    come claritynin solosunda hafif bir aşk acısı hissediyorsam, take this life ile birlikte duvarlara kafa atma isteğim geliyorsa, screamin ve leechesın nakaratlarını bağırarak söylettirebiliyorsa, crawl through knives beni ateşlerle cennete sürükleyebiliyorsa bu albüm güzeldir. diğer şarkılar içinde bu durumlar geçerli. sonuçta bir duygu yoğunluğu yaşatabiliyor albüm. melodiler zaten çok güzel. e o zaman kötü olan ne? unutmamamız gerekir ki gruplar değişir (bkz: anathema) (bkz: therion) ama bunu sadece daha kalıcı olmak için yaparlar .
    zaten in flamesten björn, bir daha bir the jester race, bir whoracle yapamayız diyor o yüzden geçmişe çok fazla takıntı yapmamalı.
    in flames, melodik death metal denince bence 1.dir ve come claritynin yeri benim zannımda whoracle ve the jester racein yanıdır...
    (sweetshadow, 10.04.2006 00:12 ~ 00:17)
  8. bu kadar acıklı, güzel, umut veren, yeşerten sonra da kahreden... dedirten. dedirtmemesine olanak olmayan. parça. mükemmel. tek kelimeyle. albüm desen enfes, uzun uzun yazmasam da bilen biliyor. dedirtir ısrarla.

gelin hep beraber söyleyelim:

rushing through thirty
    getting older every day... by two
    drawing pictures of innocent times
    can you add color... inside these lines

i want you to lead me
    take me somewhere
    don't want to live
    in a dream... one more day x2

sure, if we change my perspective
    im certain i will change today
    im certain it will change our ways
    when things fall into place

i want you to lead me
    take me somewhere
    don't want to live
    in a dream... one more day

i want you to lead me
    take me somewhere
    don't want to live

take me somewhere
    don't want to live
    (iao, 12.10.2006 10:45)
  9. çok kötü bir albüm değil ama açıkçası bana birazda şu son albümlerini dinleyeyim dedirtmedi bu albüm clayman'dan beridir böyle başladı, böyle gidiyo ama bir iki sevdiğim şarkı var, crawl through knives, vacuum, scream olarak.
    (otopsiyaparkenoluyukaybettim, 28.02.2007 22:33)
  10. insanın içine işleyip eski anılarını ayağa kaldıran, anders friden'ın clean vokal kalitesini gözler önüne seren şarkı.
    (kane, 05.06.2007 22:12)
  11. pins and needles ayarında müthiş bir parça. yine benzer umutsuzluklar, benzer haykırışlar. ve harika bir nakarat:

i want you to lead me
    take me somewhere
    don't want to live
    in a dream... one more day...
    (retrospect, 15.10.2009 13:56)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil