m16'nın kardeşi denebilecek israil yapımı piyade tüfeği. amerikanın vietnam savaşını kaybetmesinin önemli etkenlerinden. m203 bombaatar bu silaha da çok yakışır, ortalığı duman eder.
vietnam savaşında vietnamlıların kullandığı kalashnikovlara karşı m4lerle mücadele eden amerika sulak arazilerde kötü çuvallamıştı. çünkü rusların hayvan keleşleri su çamur dinlemezken israilin nazlı tüfeği m4 suya girdiği zaman çalışmaz oluyordu. uçsuz bucaksız vietnam bataklıklarında göz göre göre yanlış silah kullanılınca da amerika'nın savaşı kaybetmesinde rolü büyük olmuştu.
kalibre: 5.56mm nato*
ateşleme: gaz işlemeli, döner civatalı
ortalama boy: 838 mm (kundak uzunsa); 757 mm (kundak çökük ise)
namlu uzunluğu: 370 mm
ağırlık: 2.52 kg boşken; 3.0 kg şarjörlü ve 30 kurşun almış iken
atış hızı*: 700 - 950 kurşun/dakika
maksimum etkili menzil: 360 metre
cs versiyon 6.5 * öncesinde sabit susturuculu ve dürbünlü olan, polislere büyük bir üstünlük sağlayan, sniper felan tanımamanızı sağlayan harika tüfek. daha sonraki versiyonlarda da iyi olsa da efsane 6.5 ile bitmiştir. meydan okuyabilecek tek silah vardır. *ak 47
babası önemli bir rütbe sahibi arkadaşımın söylediğine göre bu silah orduda dayanıksız olduğu için tercih edilmiyormuş.
(bkz. toz)
(bkz. kir)
(bkz. kum)
counter strike'da susturucu ile daha az zarar veren ama atışları da bu şekilde bir yere topladığı için tetikten parmak çekmeden kullanılan bir silahtır..oyuna yön verir, kuvvetli ve etkildir..alternatifi ile kullanımı zor ama ucuz olan ayrıca iyi bir kullanıcı elinde gerçekten ölüm makinesine dönüşen ak47'dir..
"abi sniper'i gördüm, susturucuyu taktım, çıktım ortaya, çömdüm, ver allah ver sniper filan tanımadım şerefsizim" diyen insanların elinde adeta konuşan silah.gerçek hayatta su ve kuma karşı çok dayanıksız olduğundan, alternatifi olan ak47'nin altında ezilir.lakin cs'de üstüne tanımam.
hk ve türevi tüfekler gibi dandik nato silahlarındandır. en iyi özelliğinin hafif olması ve fazla fişek alması gösterilir. tabanca ya da tüfek olması önemli olmamakla birlikte çekirdek çapının düşük olması her zaman kötüdür. 5.56 lık bir silahla vuracağınız hedefi sadece yaralayacağınız büyük bir olasılıktır. ancak tsk' da yavaş yavaş kullanımı kaldırılan 7.65 ler kullanılabilecek en uygun silahlardır. geri tepmesinin fazla olduğu söylense de zamanla alışılabilecek niteliktedirler. hatta her ikisini de kullanmış biri olarak 5.56 ların çok az ses ve geri tepmeye sebep olduğundan psikolojik olarak gücü hissedememe ve atış başarısızlığına yol açtığına da şahit oldum. 7.65 lik bir fişeğin hedefi bulması demek o hedefin paramparça olarak imhası demektir. ancak ab ve nato kanunlarıyla bu uygulama yakında sonlandırılacak, colt m4a1, m16, hk- 33 e gibi tüfekler kullanılacaktır.
bombaatar ile çok şık durur derler. sorarım size, bombaatarın yakışmadığı silah var mıdır? bombaatar denen nesne başlı başına karizma dolu, silahın gücüne güç katan bir alettir. dizayn bakımından hoş duran m4'le birlikte karizmatik rambo ekşın sahneleri çekmek için birebirdir.
bir de m16, m4 tipi silahların diğer silahlara göre farklı bir tutuş şekli vardır. bu silahı kundaktaki bebeği nasıl kucağınızda tutuyorsanız öyle tutmanız lazım gelir. işin raconu budur.
counter strike oyununda counter terorist teaminin alabildiği silah. çok kullanışlı ve etkili bir silahtır. oyunun ilk sürümünde bu silah dürbünlü olarak çıkarken sonraki sürümlerde sanıyorum keleşte dürbün olmaması nedeniyle adalet açısından dürbünsüzleştirildi.
bilindiği üzre m4 5,56mm çapında fişek kullanıyor. bu da nato standardı olarak biliniyor. 5,56mm fişek atan tüfeklerin (hk33, m16, m4) geri tepmesi çok azdır. bu da daha isabetli atış yapmanızı sağlar. katır tepmişe dönmezsiniz. tüm komando birliklerinde olduğu gibi biz de hk33 kullanıyorduk. askerler sürekli çekirdek çapının küçüklüğünden yakınıyorlardı. m4, hk33 tipi tüfeklerle hedefi vuramayan bir asker g3 (7,62mm) ile nasıl vurabilir ki hedefi? tepme ne kadar fazla olursa silaha güven o derece azalır. asker istem dışı olarak gözünü kırpar, kendini geri çeker, nişan hattı bozulur.
kullanmasını bildikten sonra 5,56mm çaplı tüfekler de 7,62 çaplı tüfekler kadar etkilidir. askerde bir cümle söylenir bu konuyla ilgili: "iyi nişancı attığını vuran, vuramadığında nedenini bilendir" yani iş çekirdek çapında değil askerin becerisinde saklıdır. orduda komando timlerinde (piyadeler kol diyorlar galiba) her timde iki makineli tüfek nişancısı vardır. gerekli olduğunda 7,62mm'lik mermiler hedefe yağdırılabilir. onun dışında m4 ve benzeri tüfek kullanan avcı erleriyle hedef etkisiz hale getirilir. ortada çok büyük bir hata yok, ordu bunları düşünmeyecek kadar aptal değildir. korkmayın... ama ak47'nin de ayrıcalıklarını unutmamak gerek. arazi şartlarında elbette çok üstündür. fakat yine de elinizdeki silahın bakımını yaptığınız sürece sorunsuz olarak çalışacaktır. kimsenin çamurdan silah çıkarıp ateş etmek gibi bir durumu yoktur orduda. o hikaye biraz kurgu, hayal gücüdür. helikopterden helikoptere atlarken doldur boşalt yapmaktır yani.