dünyanın en büyük 10 mesleki sırrından birisi ve çoklarına göre de en önemlisi olan coca cola'nın 20 maddelik gizli karışım formülü. bir rivayete göre atlanta'da bir banka kasasında saklanıyormuş.
pek az coca cola üst düzey yöneticisinin bildiği formül, kurumun en üst düzey kimyageri tarafından bile tam olarak bilinmiyor. formülü bilenler garip şekillerde korundukları gibi, hep birlikte seyahat bile etmiyorlar.
bu derece gizli olmasından dolayı hindistan'da geçici bir süre yasaklanmıştır. o kadar gizlidir ki coca cola international yönetim kurulundaki bi avuç adam her sabah fabrikalara dağılıp kapalı kapılar ardında malzemeleri karıştırıp bize coca cola yapar...
bu adamların iki tanesi bi uçağa binmez. olur da uçak düşer de ikisi birden telef olur, fabrikalar coca cola üretemez hale gelir.
bu adamcağızlar masabaşı işlerdeydi hep. ama bak en tepeye gelip sırra erince gene indiler sahaya. şimdi önlerinde bi kazan bir de koca kepçe... gizli formülü karıştır babam karıştır.
bilinen bir bileşeninin karaciğerde doğal bir amfetamine dönüştüğü kanıtlanmış bir bulgudur. coca cola'nın çok tutmasının sırrı diye açıklamışlardı bir vakitler.
formüle peruda yetiştirilen, yapraklarından kokain çıkartılan bir bitki olan koka'nın sütü ekleniyor. zaten isim de buradan gelmekte. (bkz: coca cola)
formülün geri kalanıysa şu şekildedir:
10.0 g kıvam arttırıcı (gum arabic)
3.50 ml portakal yağı
3.00 ml su
2.75 ml misket limonu yağı (lime= yeşile bakan bir çeşit ufak limon, bot. citrus aurantifolia.)
1.25 ml çin tarçını yağı
1.00 ml limon yağı
1.00 ml küçük hindistan cevizi ağacı tohumu yağı (nutmeg (botanic) myristica fragrans; bu ağacın hoş kokulu tohumu.)
0.25 ml kişniş yağı
0.25 ml portakal çiçeği yağı
0.25 ml lavanta çiçeği yağı
bu karışım coca cola özütü olarak isimlendirilir. ve ambalajların üzerindeki içindekiler kısmında bu isimle yer alır. bunun tek sebebi de karışım için yararlanılan koka bitkisinden kokain çıkartılması.
ambalajın üzerinde yer alan görebildiğimiz karışım da miktarlarıyla şu şekilde:
2.36 kg beyaz toz şeker
2.28 l su
30.0 ml renklendirici (karamel)
3.50 tsp. 75% fosforik asit ya da sitrik asit (e330)
2.00 tsp. coca cola özütü
0.50 tsp. kafein (isteğe bağlı)
kafeinin isteğe bağlı ve kullanılması tat açısından zorunlu olmadığı halde neden hala karışımın içine konulduğunu da siz çözüverin bir zahmet..
coca-cola'nın gizli formülüne ulaşmak isteyen zihniyet http://www.cocacolazero.com/... linkini takip etsin. unlock the secret butonundan oyuna girip çeşitli aletlerle formülün bulunduğu kasayı kırmaya çalışsın ve içerdeki belgeye ulaşsın. belge sanırım orjinal. ama her tarafını karalamışlar.
kimse bilmesede sadece alp dağlarının eteklerinde yetişen coca bitkisinden elde edilen özsu ile bağımlılık yapan madde.ayrıca coca bitkisinde bişey daha yapılır oda kokaindir.pek pahalıdır çünki sadece orda yetişir.
coca cola özütü'nün formülü amerika'nın atlanta eyaletindeki bir bankanın kasasında saklıdır. kasanın şifresini bilen sadece iki kişi vardır (yani 'formülü sadece iki kişi biliyor' muhabbetinden kasıt bu. formülü aslında bir çok kişi biliyor ama kasanın şifresi bu iki kişide), ve bu iki kişiden biri uçaktayken diğeri mutlaka yerde olmalıdır. bununla birlikte aynı eyalette olmaları da yasaktır ve ölmeden bu görevi bırakmak mümkün değildir.
1973 yılında, bu görevi 19 seneden beri yapmakta olan james wilford jr. baskılara dayanamayarak intihar etmiş, polisler evine girdiklerinde bütün küvetin kola dolu olduğunu ve içinde balık iskeletleri bulunduğunu görmüşler. yapılan otopside ise wilford jr.'un son üç aydır sadece kola içtiği ortaya çıkmış. midesi tanınamayacak haldeymiş...
50 senedir bizle kafa buluyor adamlar, yok özütü var, yok şifresi var diye. formülü de buldum çökerttim sizi ulan kapitalist emperyalistler. ben yaptım süper oldu. sadece karamel soğuyunca biraz katılaşıyor, tarçın dağılıp ağıza değişik bir his veriyor, sonra suratınız biraz değişiyor böyle.
edit: ayrıca şahsi laboratuvarımda kolayla şöyle bir kontrollü deney yaptım. 2 bardağa aynı kolayı doldurdum. (le cola ile denemeyiniz, tehlikeli olabilir). birine şeker attım anında tepkimeye girdi, köpürdü ve kola taştı. kalan kolanın tadı da bi boka benzemedi. diğerine hiç bir şey atmadım içtim. gayet güzeldi. buradan da anlaşıldığı gibi kola, kobalt-kalsiyum kobalt-lantan' dır.
toz haldedir. yavaş yavaş öğreniyorum. bildiklerimi paylaşacağım, söz. çok para verirlerse paylaşmayabilirim de. şimdilik paylaşacağım gibi. her şey sözlük için.
firmaların kendi ürünlerini korumak için seçtiği yollar vardır. ilaç firmaları ya da başka firmalar bunu patent alarak yaparlar ama patentin ömrü bitince formulunuzu açıklamak zorunda kalırsınız. işte bu sebepten dolayı coca cola'nın zekice bir şekildesaklamayı tercih ettiği formuldür.bu şekilde başkaları öğrenip kendilerini taklit edemez ve tek olarak üretime devam ederler.
nasıl bir formülse zaman içinde bozmuştur. ulan eskiden koyardık bardağa dakikalarca dururdu o, gazı kaçmadan. şimdi kutuyu açıyorum, 2 dakika içinde içtim, içtim... içemedim su oluyor.
meyan köküdür. bir huzur evi ziyaretimde yaşlı amcanın bana ikram ettiği şeyin tadının kolaya çok benzemesi üzerine sormadan edememiş ve "meyan kökünü kaynatıp içiyorum, çok yararlı, sizin o içtiğiniz gazlı siyah şey var ya, onda da bundan var aslında." yanıtını almıştım. daha sonra biraz araştırınca cidden de meyan kökü olmadan kola yapılamayacağını öğrendim.
koka kolanın özütünde bulunan koka bitkisi afrika'da da yetişmektedir. gemiyle taşıdık ordan biliyorum.. ayrıca, bu koka bitkisinden yapılan meşrubatı amerika'da yıllaaar yıllar önce içen köle zencilerden araklayan ilk patronlar da bu büyük şirketin ilk adımlarını atmışladır..
gaziantep ve çevresinde eskiden beri içilen ve meyan şerbeti denen soğuk içeceğin tadı kolanın şekersiz ve asitsiz hali olduğundan dolayı az veya çok bu maddeyi içermektedir. öyle sanıyorum yani.
ülkemizde anlatılanlara göre, fare boku, farenin kendisi, hatta ve hatta formülünün fare kanından olduğu söylenir. inandırıcı mıdır peki? kesinlikle hayır!