sezon başından beri kalitesini geliştirmemiş yayın. aslında hiç yoktan iyidir ama bazı şeyler daha iyi planlanabilirdi. sezonun başında yeni olmasına rağmen umut verdiler, hem canlı yayınlar sırasında
cem yılmaz ve
serhan acar'ın sunumu iyiydi, hem de fazladan programlar koydular ama bir süredir kazandıkları tecrübeyle her şeyin daha ileriye gitmesini bekliyordum.
cem yılmaz ilk başlarda bilmediği yerlerde susarak işi iyi kıvırıyordu, hatta arada
formula 1'le daha önce ilgilendiğini belli ediyordu,
okay karacan gibi değildi ama bir süredir o da garipleşti. örneğin
ferrari'den bahsederken önceleri o an performansları düşük olsa bile nasıl övgüyle söz ediyor ve bu işin değerini veriyordu. formula 1 gibi bir sporda yarış kazanamıyor diye kimse başarısız olarak gösterilemez, bu iş bir spordan çok öte. ama
2005 almanya gp'sinde cem yılmaz'ın sürekli "ferrari yavaş, schumacher yavaş" gibi sözleri tekrarlaması beni çok şaşırttı. herhalde kaç yarış ferrari'nin kazanmasını bekleyen küçük bir seyirci gibi ferrari'den "sıkıldı" ve takım değiştirdi. bu işi bilmesi gerekenler olayı böyle anlatırsa seyirciler ne anlayacak? formula 1'in kolay olduğunu, ferrari'nin bu yıl çok çalışmadığını veya hızlı otomobil üretemediğini mi? zaten seyircilerde formula 1'in sıkıcı olduğu düşüncesini yerleştiren böyle basit ifadeler değil midir aslında?
serhan acar durumu iyi toparlıyor ve genelde benim düşüncelerime uygun cevaplar veriyor ama hala kendi yorumları ortada yok. her zamanki gibi teknik detaylarda açıklayıcı bilgiler veriyor ama gördükleri üzerine kendi düşüncesini söylemekten kaçınıyor nedense...
ancak onu suçlayamayız çünkü zaman yok(!), yarış boyunca sürekli hafta içi gelişen olaylardan, formula 1'in politikalarından bahsediliyor. madem ki zamanları var ve formula 1'i tanıtmak için programlar yapıyorlar, bu haberleri neden o zaman aktarıp yorumlarını yapmazlar? biz de o programları zevkle izleriz.
sıralama turlarıyla
yarış hafta sonu canlı yayınları başlıyor ve tam o heyecana odaklanmaya çalışırken alakasız konulardan, sözleşmelerden, basın açıklamalarından bahsetmek çok saçma. pilotların performansını görmeye çalışan seyircinin bile ister istemez konsantrasyonu bozuluyor. o anda yapılacak en iyi şey gördüklerinizi anlatmanız ve "şurada hata yaptı", "şuradaki hıza dikkat" gibi ilgiyi daha da arttıracak sözler kullanmanızdır. sunucuların bahsettiği olayları bir kısım izleyici zaten biliyor, bir kısmın da merak ettiği yok zaten.
kimse yanlış anlamasın, bu problemlerin hepsi ntv zamanında da vardı ama cnn türk'ten bir gelişim beklentisi gerçekleşmedi.
yıllardır düzeltilmeyen bir başka saçmalık da basın toplantılarının simültane tercüme edilmesidir. birisi çıksın desin ki "ben tercümanın dediklerini anlıyorum, hakkaten ortaya mantıklı cümleler çıkıyor". basın toplantısını sadece televizyondan izleyip, başka yerden orjinaline bakmayanlar için söylüyorum, gerçekte söylenenler ile tercüme edilenin hiçbir alakası yok, siz aslında başka bir şey dinliyorsunuz. kimse simültane tercümenin kolay olduğunu söylemiyor ama hem tercüman seçimi yanlış hem de niye adamı kastırıyorlar ki? 5 dakika sonra banda çekilmiş halde adam gibi yayınlayabilirler. örneğin rtl neden cnn türk'ten daha geç yayınlayıp, üzerine almanca tercümesi monte edilmiş halde sunuyor? bizimkiler kadar ingilizce bilmedikleri için mi? yoksa daha profesyonel oldukları için mi? ayrıca tercümanı en iyi ingilizce bilenden değil, formula 1 deyimlerine en alışkın olanlardan seçmek çok daha mantıklı olacaktır.