belki ilginizi çeker
  1. · schumaster
  2. · cnn türk
gündem
  1. · darwin i bitiren balık
  2. · kar yağarken hissedilen duygular
  3. · dtp genel başkanının izmirlileri tehdit etmesi
  4. · sevgilinin söylediği unutulmayan sözler
  5. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  6. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  7. · fotoğraf makinası olmayan japon
  8. · bağcılar
  9. · telefonu elinde tutup sürekli kurcalayan tip

cnn türk ün formula 1 yayını  

1. formula 1'i 2005 yılında takip etme fırsatı veren yayın. cnn türk olayı ntv'den devraldı, tabi herkes kendine göre bir şey söyleyecektir hangisinin daha iyi olduğu konusunda. ikisi de ayrı katkılar yaptı ve ikisinin de çok gülünç hataları oldu, ama kesin olarak görünen bir şey ntv spor işini çok abarttı ve elinde formula 1 gibi çok değerli ve türkiye'ye kendisinin tanıttığı bir spor varken, çok daha değişik yayınlarla programını sıkıştırdı. açıkçası ntv'nin daha fazla f1 programı yapmasını, olayları yakından incelemesini beklerdim ama böyle olmadı. cnn türk bu konuda daha hazır. en başından yayın akışına f1 programlarını koymuş durumda ve bunlar prime-time vakitlerinde yer alıyor. programların kalitesi ayrı bir konu ama en azından ilgililer.

ayrıca ntv'nin kadrosu dürüstçe söylemek gerekirse, belki kimilerine sempatik geldiler ama, çekilmez. okay karacan bildiklerini (ne biliyorsa artık) yayın yapa yapa öğrendi, ne saçma hatalarını gördük. erkan arseven ve serra demirkol asla gerçek bir f1 yorumcusu olamazlar. buna karşılık cnn türk'te anlatımı çok daha akıcı olan cem yılmaz var. onun avantajı bilmediği konulara hiç değinmemesi, şüphesi varsa topu direkt yorumcuya atması. serhan acar ise bu işin içindeki bir insan, bu sayede çok doğal olarak gereken her konuya açıklık getirebilir ama onun sorunu da yorum yapmaması, biraz fazla ezbere, monitörde gördüklerine takılıp kalması. ne zaman kendi düşündüklerini söyleyecek diye merak ediyorum. ayrıca programlarına konuk ettikleri can artam ve jason tahincioğlu yine cnn türk'ün bu işle ne kadar ilgili olduğunun bir göstergesi. gerçi onların f1'le ilgili konuşmaları da çok tatmin edici değil ama nerden nereye geldiğimize bakılırsa bayağı yol katettik.

yarış sırasında girdikleri reklamlara gelince, biliyoruz ki bunu yapmak zorundalar, reklam girmeyen kanal olmaz. ama reklama girme anları konusunda ya çok acemiler ya da bunu ayarlamaya çalışmıyorlar. yani direk ne zaman dendiyse o zaman giriliyor herhalde. şahsen yıllardır reklamı görünce otomatik olarak rtl'e geçmem nedeniyle bu konuyu çok önemsemiyorum ama şikayet edenler haklılar. ayrıca reklam süreleri de ntv'ye göre çok daha fazla.

bir de damalı bayrak diye bir program var ki hiç anlayabilmiş değilim. amaç nedir? f1'e zaman ayırdığınızı göstermek mi? yoksa fazla boş vaktiniz mi var? eğer amaç bilmeyenlerin bu olayla ilgilenmesini sağlamaksa sunucuları da mı olayı bilmeyenlerden seçmek gerekiyor? bu programı seyreden var mı o bile şüpheli.
    (schumaster, 14.07.2005 16:55 ~ 26.07.2005 00:24)
  2. sezon başından beri kalitesini geliştirmemiş yayın. aslında hiç yoktan iyidir ama bazı şeyler daha iyi planlanabilirdi. sezonun başında yeni olmasına rağmen umut verdiler, hem canlı yayınlar sırasında cem yılmaz ve serhan acar'ın sunumu iyiydi, hem de fazladan programlar koydular ama bir süredir kazandıkları tecrübeyle her şeyin daha ileriye gitmesini bekliyordum.

cem yılmaz ilk başlarda bilmediği yerlerde susarak işi iyi kıvırıyordu, hatta arada formula 1'le daha önce ilgilendiğini belli ediyordu, okay karacan gibi değildi ama bir süredir o da garipleşti. örneğin ferrari'den bahsederken önceleri o an performansları düşük olsa bile nasıl övgüyle söz ediyor ve bu işin değerini veriyordu. formula 1 gibi bir sporda yarış kazanamıyor diye kimse başarısız olarak gösterilemez, bu iş bir spordan çok öte. ama 2005 almanya gp'sinde cem yılmaz'ın sürekli "ferrari yavaş, schumacher yavaş" gibi sözleri tekrarlaması beni çok şaşırttı. herhalde kaç yarış ferrari'nin kazanmasını bekleyen küçük bir seyirci gibi ferrari'den "sıkıldı" ve takım değiştirdi. bu işi bilmesi gerekenler olayı böyle anlatırsa seyirciler ne anlayacak? formula 1'in kolay olduğunu, ferrari'nin bu yıl çok çalışmadığını veya hızlı otomobil üretemediğini mi? zaten seyircilerde formula 1'in sıkıcı olduğu düşüncesini yerleştiren böyle basit ifadeler değil midir aslında?

serhan acar durumu iyi toparlıyor ve genelde benim düşüncelerime uygun cevaplar veriyor ama hala kendi yorumları ortada yok. her zamanki gibi teknik detaylarda açıklayıcı bilgiler veriyor ama gördükleri üzerine kendi düşüncesini söylemekten kaçınıyor nedense...

ancak onu suçlayamayız çünkü zaman yok(!), yarış boyunca sürekli hafta içi gelişen olaylardan, formula 1'in politikalarından bahsediliyor. madem ki zamanları var ve formula 1'i tanıtmak için programlar yapıyorlar, bu haberleri neden o zaman aktarıp yorumlarını yapmazlar? biz de o programları zevkle izleriz. sıralama turlarıyla yarış hafta sonu canlı yayınları başlıyor ve tam o heyecana odaklanmaya çalışırken alakasız konulardan, sözleşmelerden, basın açıklamalarından bahsetmek çok saçma. pilotların performansını görmeye çalışan seyircinin bile ister istemez konsantrasyonu bozuluyor. o anda yapılacak en iyi şey gördüklerinizi anlatmanız ve "şurada hata yaptı", "şuradaki hıza dikkat" gibi ilgiyi daha da arttıracak sözler kullanmanızdır. sunucuların bahsettiği olayları bir kısım izleyici zaten biliyor, bir kısmın da merak ettiği yok zaten.

kimse yanlış anlamasın, bu problemlerin hepsi ntv zamanında da vardı ama cnn türk'ten bir gelişim beklentisi gerçekleşmedi.

yıllardır düzeltilmeyen bir başka saçmalık da basın toplantılarının simültane tercüme edilmesidir. birisi çıksın desin ki "ben tercümanın dediklerini anlıyorum, hakkaten ortaya mantıklı cümleler çıkıyor". basın toplantısını sadece televizyondan izleyip, başka yerden orjinaline bakmayanlar için söylüyorum, gerçekte söylenenler ile tercüme edilenin hiçbir alakası yok, siz aslında başka bir şey dinliyorsunuz. kimse simültane tercümenin kolay olduğunu söylemiyor ama hem tercüman seçimi yanlış hem de niye adamı kastırıyorlar ki? 5 dakika sonra banda çekilmiş halde adam gibi yayınlayabilirler. örneğin rtl neden cnn türk'ten daha geç yayınlayıp, üzerine almanca tercümesi monte edilmiş halde sunuyor? bizimkiler kadar ingilizce bilmedikleri için mi? yoksa daha profesyonel oldukları için mi? ayrıca tercümanı en iyi ingilizce bilenden değil, formula 1 deyimlerine en alışkın olanlardan seçmek çok daha mantıklı olacaktır.
    (schumaster, 25.07.2005 19:00 ~ 20:09)
  3. (bkz: cnn türk)
    (wondrous, 25.07.2005 23:50)
  4. pilotların düzenledikleri basın toplantılarında destanlar yazan bir tercümana sahip yayındır. tercümandan bazı inciler şunlardır:
    -...aldığın onunculuk cezası...(on sıra geri düşürülme cezasından bahsediyor)
    -...tüm ölülerin ve ailelerinin başı sağolsun...*
    (mclaren, 26.07.2005 01:20 ~ 12.03.2006 21:42)
  5. yeni sezonda , spikerin sesinin frekansının çok düşük olarak televizyonlarımıza gelmesi ile sinirleri bozmuş yayın kalitesine sahiptir.trt 1 de vardı böyle şeyler , ama o trt 1 derdik geçerdik , şimdi cnn türk de teknolojide sınıfta kaldı sanırım , rtl de böyle bir sorun yoktu çünkü.
    (zaknafein, 12.03.2006 03:12 ~ 03:12)
  6. yavaş yavaş, belli etmeden de olsa gelişme gösteren yayın. hele ntv ile karşılaştırdığımızda formula 1 yayınının cnn türk'e geçmiş olması bence gayet iyi sonuçlar veriyor ki bu sayede ntv de diğer çok iyi yaptığı yayınlara daha konsantre olabildi.

cem yılmaz - serhan acar ikilisi tabi ki hem yayına hem de birbirlerine alıştıkça anlatım sorunları ortadan kalkmışa benziyor. zaten serhan acar gibi direkt formula 1'in içinden bir yorumcunun bulunması ntv ile olan temel farklardan biridir. ancak serhan acar'ın en büyük problemi daha önceki girilerde de söylediğim gibi kendi yorumunu getirmekten çekinmesidir ki bu sorun bugün yorumcu olarak mümtaz tahincioğlu'nun katılmasıyla apaçık görülmüştür. düşüncelerini çekinmeden söyleyen (ki ikisinin de düşünceleri çok değerlidir) bir yorumcunun yayını ne kadar güzelleştirdiği ortadadır.

yayının hala bulunan eksiklerine, hatalarına gelince, seyirciyi heyecanlandırıp olayın içine sokma işini iyi yaptıkları söylenemez, ki özellikle ingiliz yayınlarıyla (bbc ve itv) karşılaştırılırsa bu fark çok açık görülür ama zaten bu karşılaştırmayı yapmak cnn türk'e çok büyük haksızlık olur, bunu büyük bir eksiklik olarak görmüyorum.

bence en kritik eksiklerden biri yarış boyunca tur zamanlarının seyircilere iletilmemesidir. eskiden zaten görüntüde bunlar sık sık verilirdi, neden bu uygulama kalktı bilmiyorum. ama bari bunu spiker iletsin artık. sonuçta büyük ihtimalle anlatımı yaparken yanlarında bir bilgisayar bulunuyor, kendilerine bildirilmiyorsa bile internetten rahatlıkla bulabilirler. hatta adresi bilmiyorlarsa ben yazayım buraya: http://www.formula1.com (hiç tahmin edilemeyecek bir adres) naklen tur zamanlarını yayınlıyor. televizyon başından kalkıp bilgisayara bakıp gelmekle uğraştırmasınlar insanı, yıl olmuş 2006. bu tur zamanları neden bu kadar önemlidir derseniz, bir pilotun o anki performansını, sorununu rakiplerine karşılaştırarak gösterebilecek daha iyi bir veri yoktur. biz otomobilin gidişine bakıp "bu adam çok yavaş ya" mı diyeceğiz ki?

verdikleri reklam araları da ayrı bir konu ama bunu ne kadar eleştirebiliriz bilmiyorum. bütün kanallarda aynı problemler var, hatta bu konuda diğer ülkelerdeki izleyiciler daha sıkıntılı, mesela rtl'in yayınının neredeyse yarısı reklam.
    (schumaster, 06.05.2006 22:47)
  7. ybsg diyerek yarışı rtl den izlememe sebep olan durum
    (rise of legend, 04.02.2007 20:17)
  8. ntv'yi özleten durum.
    yıllarca ntv den formula 1'i izlemeye alışmış olan bünye cnn türk'e alışmayı başaramamıştır.ntv yıllarca başarılı bir biçimde yayının sürdürmüş hatta arada bir "f1 ülkemize gelse ne güzel olurdu" gibilerinden yorumlar yapmışlardır.ben bile hayaller kurmuştum bu konuda.(ah ah)
    sonra ne oldu?imkansız dediğimiz olay gerçekleşti ve f1 türkiye'ye geldi.aynı sezonda cnn türk yayın haklarını aldı.
    işte bu durum biz eski f1 sevenlerinin hüzünlenmesine neden olmuştur.
    (bkz: okay karacan)
    (betatron, 11.03.2007 01:30)
  9. yayın haklarını alıp f1 den anlamayanların sunduğu spordalı ki bir yarışta sunucu yarış sonuna kadar kovalaynen diyememişti
    (nigthmare, 19.07.2007 00:33)
  10. türk kahvesini tuz'lu yapmak gibi birşeydir. hatta daha kötüdür.
    (seanpenn, 19.07.2007 00:43)
  11. serhan acar'ın, cem yılmaz ayrıldıktan sonra çokta sağlam yaptığı olay.
    (youversusme, 19.07.2007 00:48)
  12. serhan acar'ın başlamasıyla daha da zevkli hale gelen yayındır. cem yılmaz futbol anlatımlarında nispeten daha başarılı,nispeten diyorum dikkat. değişiklik, yeni soluk çok iyi oldu.

bu değişiklikle beraber yarış öncesi herhangi bir pilotun arabasında bir tam tur atarak serhan acar'ın yaptığı yorumlar oldukça dikkat çekici. pilotun yarışta göstereceği karakteristiği ve pistin özelliklerini anlamak açısından önemli.

bence formula dünyasındaki en büyük iki değişiklikten biri olmuştur serhab acar-cem yılmaz değişikliği. diğeri de michael schumacher'in bırakmasıdır. ikisi de çok zevkli hale getirmiştir bu sporu. bravo cnn türk
    (dereotundannefretederim, 19.07.2007 00:53)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil