yaşamımı kemiren oyun öyle ki 1993'ten beridir bitirdi yıllarımı hayatımı , halen kıl olmaktayım moğollara ve yunanlara.en kıral romalılar idir taa ki türkler civilisation 3'te görünene dek.
grafik açısından vasatın altında olmasına rağmen, oyunun temeli çok sağlam olduğundan saatlerce oynanabilecek cinstendir..
ilk oyununu amiga'da sabahtan akşama oynardık (çünkü o zamanlar save yoktu), sonra ikincisiyle 2. dünya savaşı senaryosunda türkleri idare ederdik ve son oyunda mantık ve yapay zeka açısından büyük değişimler yapıldığından, eksik kısmı hemen hemen yok gibi..
akıllara ziyan, sabahlara kadar kendini oynatabilecek, oynayanları bilgisayarın başından ebeveynlerin levye ile kaldırdıkları, tiryakilerin oynamamak için cdsini kırıp daha sonra dayanamayarak tekrar aldıkları, not düşmanı oyunların bir numarası...
tur bazlı efsane strateji oyunu.ingilizcede ayrıca 'uygarlık' anlamınada gelir. 10.000 kişilik bir topluluktan nasıl nüfusu milyonları bulan bir imparatorluk kurulucağını gösteren oyun.
ben ortaokuldaydım ilk oynadığımda hatta orta iki olsa gerek ilk söylediğimde damağımla dilimin kaynaşmasına sebep olan fakat şimdi niye söylemekte bu kadar zorlandığımı anlayamadığım oyu.heroes serisi popülerleştikten sonra bütün ışığını kaybedip kendi dünyasına çekilmiştir.
sırf onun yüzünden uluslararası ilişkiler bölümünde okumak istediğim, hem ders çalışmamı engellerken hem de beni össye motive edip hayatımda ironi niteliği kazanmış tek oyun. motivesiyle bana boğaziçi üniversitesini kazandırtan, şükran dolu olduğum yaşam biçimi
civilization 1: oynamadım ama biliyorum nasıl birşeye benzediğini..sim city 1 daha güzeldi, onu hatırlıyorum ben..gömdük biz onu artık be güzelim..
civilization 2: ekoldü..harikaydı, muhtaşemdi..bir numaraydı, sidik torbasını patlatırdı (turn-based olmasına rağmen) başından kalkamazdım, heryere demir yolu çekecem diye kafayı yerdim..ciddiydi, etkileyiciydi..dünya haritası üzerinde kendine güvenir bir eda içinde taktikler yapıp, dünya devletlerini deity zorlukta (atmaaa!!) yenmek bambaşkaydı..
civilization 3: o da güzeldi..yeni nesilin gözünü boyamak için grafik pompalamışlardı..3 boyutlu sadece kafadan oluşan temsili devlet başkanları vardı..milattan önce takım elbise giymiş bir şekilde benim karşıma çıkıp da şehrini ver ya da saldırırız diye artiztik yapmaları beni tilt ederdi..artizler, bak sinirlendim..
son versiyonu civ 4 hakkındaki olumsuz yorumlardan sonra, bir sonraki oyunda sid meier'den çok daha farklı bir oyun bekliyoruz.. örneğin, oyundaki karakterimiz darbe ile iktidardan düşürülebilmeli.. veya askerlerin isyanıyla kral öldürülebilmeli.. kral ölünce yerine geçecek kişiyi de oyuncu yönetmeli ama önceden yönettiği karakteri kimin öldürdüğünü hiç bilmemeli ya da şans eseri bilebilmeli..
demokrasi anlayışı da oyuna tam yansıtılmalı.. siyasi partiler olmalı mesela.. halk hangisini seçerse oyuncu o politik görüş çerçevesinde oynamalı.. (bir nevi oyuncu derin devlet oluyor) mesela basını yönlendirerek istediği partiyi seçtirmeli..
olaylar olmalı her şeyden önce.. böyle ülke gündemine filan oturmalı.. kerbela vakası, londra yangını, istanbul depremi, susurluk, prenses diananın ölümü..
mesela, yahudilerin üstün ırk olma fenomenine dokundurmalı biraz da.. sonra, petrol üzerine oynanan oyunlar oyuna eklenmeli* ve oyunun sonuna doğru her şey daha bir politikleşmeli.. bir geliştirme yapıldığında, ya da şehre bir yapı yapıldığında hangi kesimden daha çok oy koparacağı düşünülmeli..
sid amca duy bunları.. söylediklerimle oyun bir kaç dvd olur ama, ben daha politik bir oyun bekliyorum gelecek civilization'da.. tabii dileğim gerçekleştiğinde sid amca'yı bir otel odasında kafasından vurulmuş olarak görmemiz muhtemel.. lakin elimize kalite bir oyun geçmiş olur..
okçuların helikopter düşürdüğü oyundur.asıl amaç uygarlık falan yalan olur bi de herkes bi manyak bu oyunda tutturuyolar teokrasi de teokrasi getir ülkene diye ne zorları var anlamış değilimdir.
küçükken bi bok anlamadığım için oynamayıp disket(ler)ini imha ettiğim, lakin gün itibariyle windows versiyonunu * bulup bi güzel oynadığım oyundur. ancak her nedense grafiklerinin tüm boktanlığına karşın dos versiyonundaki ambiyans daha bi başkaca gibi gelmektedir. ne 2 ne 3 ne de 4'ün 1'deki tadı vereceğini de sanmaktayımdır.