belki ilginizi çeker
  1. · judith butler
  2. · seksizm
  3. · sözlüğün erkek egemen olması
  4. · seksist
  5. · elif şafak
  6. · en yakın arkadaşı sikmek
  7. · aşk
  8. · seksizm
  9. · kadın pkk teröristleri
  10. · cinsiyetçilik
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  2. · onur öymen
  3. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  4. · uykusu olup da uyumayan insan
  5. · ugg
  6. · bakire kız ile evlenmenin verdiği huzur
  7. · ezel
  8. · son not girişine yakın notların hala açıklanmaması
  9. · manic street preachers

cinsiyetçilik  

sayfa  / 2
  1. cinsiyetlerin toplumda rolü olduğunun sanılmasıdır. buna göre kadın ve erkeğin toplumda belirli rolleri vardır ve buna göre yaşamlarını sürdürürler. bunun modern dünyadaki karşılığı şu şekilde; kadın cinsel bir objedir, reklamlarda, kliplerler bolca çıplak görüntüsü ürünün talebinin arttırır. erkek ise abazan'ın tekidir ve reklamlarında çıplak kadın gördüğünde o ürüne daha çok ilgi gösterir. şimdi burada kim üstün ben bilemedim.
    (piqolet, 02.05.2009 23:35)
  2. (bkz: pozitif ayrımcılık)
    (jenerik yasamlar, 02.05.2009 23:37)
  3. elif şafak'ın son romanı aşk'ın pembe olan kapağının, erkekler okuyamıyor diye gri kapak şeklinde de basılması.

cinsiyetçiliğin alasıdır.
    (aglaures, 21.07.2009 10:47)
  4. (bkz: seksizm)
    (sikko, 21.07.2009 10:52)
  5. babanın erkek çocuğunu "ah benim canım oğlum, büyüyüp de manita mı tavlayacakmış? sevgilileri ile mi gezecekmiş?" diye seviyor olması; hemen bunun ardından kız çocuğuna eteği biraz sıyrılmış ve bacağı biraz açık olduğundan dolayı, "kapa o bacağını, orospu mu olcan başımıza" demesidir.

(bkz: hayat var)
    (aglaures, 21.07.2009 11:00)
  6. "erkeğin elinin kiri, kadının namusunun lekesi" gibi bir sözü sürekli ulu orta söylemek/ meşrulaştırmak veya bu söz doğrultusunda davranmak / davrananları olumlamak gibi bir örneğin de içinde bulunduğu kategoridir.
    (aglaures, 23.07.2009 09:41)
  7. (bkz: çilik ise almyayım)
    (gone with the sin, 23.07.2009 09:46)
  8. "her sevgilim versin ama karım bakire olsun" zihniyetinin kadın / erkek herkes tarafından benimsenerek, bekaretin kutsallaştırılması konunun örneklerindedir.
    (aglaures, 23.07.2009 09:53)
  9. eş cinsellik konusunda iki yüzlü davranılmasıdır.

kadın eş cinselliğini kabul eden, onaylayan aynı zümrenin; erkek eş cinselliği hakkında atıp tutması, yokmuş gibi davranması hatta hakarete boğması.

lezbiyen olunca eyvallah, gay olunca görmemezlikten gelmek. ne ala!
    (aglaures, 23.07.2009 10:12)
  10. (bkz: seksizm)
    (bkz: heteroseksizm)
    (filtre kahve ve bitter çikolata birlikteliği, 23.07.2009 13:24)
  11. (bkz: fuck gender)
    (iett, 23.07.2009 15:35)
  12. (bkz: kadının erkeğin kaburga kemiğinden yaratılması)
    (asayisberkendal, 23.07.2009 15:40)
  13. siyaset arenasında en sağından en soluna kadar, toplumsal ataerkil düzenin ve zihniyetin devam etmesinden kaynaklı olarak, kadın veya eşcinsel, yani hakim cinsiyet erkek dışındakiler olarak siyaset yapmanın / tutunmanın neredeyse imkansız olması örneğinin de dahil olduğu kavramdır.
    (aglaures, 27.07.2009 17:20)
  14. sudan'ın başkentinde bir restoranda yemek yiyen 13 kadının, edepsiz pantolonlar giydiği gerekçesi ile kırbaç cezasına çarptırılmasıdır.

edepsiz olmak da kadınların tekelinde tabi, gerisi laf ü güzaf.
    (aglaures, 30.07.2009 09:42)
  15. cinsiyet alıp satma işine cinsiyetçilik denmektedir.
    (bkz: cinsiyetçi geldi hanım)
    (yannis, 30.07.2009 09:51)
  16. toplumun cinsiyetlere yüklediği roller nedeni ile * her an ve her yerde karşılaştığımız bir sorun. aşağıdaki olay türkiye'de gerçekleşiyor, hadi hep beraber inceleyelim:

“ben gelmeseydim, burası geneleve dönecekti. gidin makyajınızı silin, taharetinizi yapın, abdestinizi alın, namaz kılın. yeni dönemde dişilerle çalışmayacağım” busmek (bursa büyükşehir belediyesi sanat ve meslek eğitimi kursları) başkanı yüksel yeni

“bursa büyükşehir belediyesi tarafından busmek’e proje koordinatörü olarak atanan yüksel yeni isimli yönetici göreve ne zaman getirilmiştir? yüksel yeni isimli yöneticinin bayan* personele karşı takındığı aşağılayıcı tavrı bakanlık olarak nasıl değerlendiriyorsunuz? yukarıda adı geçen yöneticinin görevden alınması konusunda bakanlık olarak bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?” chp milletvekili abdullah özer'in beşir atalay'ın cevaplaması üzerine verdiği soru önergesi.

ama bay yüksel yeni'nin yaptığı savunmaya bak hele:

“asla böyle şeyler söylemem mümkün değil. bana yakışmaz. sadece şunu söyledim. busmek’e kadınların daha fazla ilgi göstermesinden dolayı ‘burada dişil bir karakter var. eril bir karaktere dönüşmesi gerekir.' diğer söylenenler doğru değil. bana karşı siyasi bir taktik uygulanıyor”

lan yaptığın savunma ile sıçmış sıvamışsın iyice. ve hatta bu söz üzerine ben iyice emin olduğum ettiğin söz üzerine.

cinsiyetçilik böyle bir şey işte; eril karakter her yerde o kadar hakim ki, aman eksi durum ile karşılaşılmasın, hemen hakaretler gırla.
    (aglaures, 08.09.2009 09:06)
  17. doğru dürüst tartışmayı bilmeyenlerin, argümanlarını savunamayanların gelip gelip dayanak noktası olarak "orospu çocuğu bunlar olm" gibi saçma bir cümleye sarılmaları.

tekrar tekrar cinsiyetçiliği ürettikleri bir yana, bu kadar mı argüman eksikliği yaşanır bilmiyorum.
    (aglaures, 13.09.2009 16:23)
  18. milliyetçilikle olan sıkı bağı tüm pkk konulu başlıklarda ve özellikle dtp'li bayan vekillerin erkek gibi davranmaları başlığında göze çarpmaktadır.

(bkz: ulusal erkeklik günü)
    (allegra, 13.09.2009 16:27 ~ 16:27)
  19. doğru dürüst tartışmayı bilmeyenlerin, argümanlarını savunamayanların gelip gelip dayanak noktası olarak "ibneler sizi, hepiniz götverensiniz" gibi saçma bir cümleye sarılmaları.

tekrar tekrar cinsiyetçiliği ürettikleri bir yana, bu kadar mı argüman eksikliği yaşanır bilmiyorum.
    (aglaures, 13.09.2009 16:27)
  20. heteroseksüellerin eşcinsellere karşı üstünlüğü şeklinde de görülür .
    (tugche, 13.09.2009 18:00)
  21. faşizmin özellikleri listesindedir. pan ın labirenti de, faşistlerin bu özelliğini, toro güzelce göstermiş.
    (syme, 13.09.2009 18:03 ~ 18:05)
  22. istanbul'da akp ve chp'nin 'erkeklik' polemiği

http://www.radikal.com.tr/...

böyle haberlerin olduğu ülkede, her an ve her yerde üretilen bir mefhum. erkeklik ve kadınlık gibi sürekli default özellikler yüklenen kavramlarımızı yıkıp parçalamadığımız sürece de hep karşılaşacağız cinsiyetçilikle, ne yazık ki.
    (aglaures, 14.09.2009 16:56)
  23. "erkek troll yazarlar dilediği gibi kaç kadınla hangi pozisyonda seviştiğini yazabilirken, kadın troll yazarlar yazdığında linç edilirler." cümlesinin ifade ettiği cinsi ayrımdır.

erkek troll yazarların sırtı sıvazlanır, kadın troll yazara da sözde ayar verilir durulur.

böyle de iki yüzlülük adresidir işte; itü sözlük cinsiyetçilik raporunun bir kısmında geçmektedir bu olay da.

iki yüzlüsünüz işte, gidin bi aynaya bakın ve kendinize itiraf edin. bari kendinize dürüst olun.
    (aglaures, 30.09.2009 00:30)
  24. author sözüm ona sezonun en iyi transferi olurken mangagirl'ün uçurulmasıdır.
    (aha vallaha troll, 30.09.2009 00:38)
  25. en basit, düz tarafından adaletsizliktir. çifte standartçılıktır.
    nonoşluktur, dombililiktir, labunyalıktır... onu bi diyelim evvela,

asıl önemlisi gerzekliktir.
    yok bu öncekiler gibi hakaret amaçlı mecaz değil... bildiğin, dümdüz tarafından iq sefaleti yani bu...

hayatın insanlar için, hele de (çok abartıldığı için altını çizelim) "erkekler için" en önemli lütfu, zevki, amacı; birincil gündem maddesi nedir?
    seks

seksi genelde kimle yapar bu erkekler? kendi cinsleri yahut daha yaygın olarak kadınlarla.

e be benim gri hücre fukaram, e be benim biçare azmanım, e be benim sakıncasız piyadem,

sen o koşa koşa bindiğin cinsiyetçilik dolmuşunda neyin kucağına oturacağını bilmiyor musun?

çanak tuttuğun cinsiyetçilikle birlikte toplum kadınlarında hasıl olan kıstırılmışlığın, aslında senin erkeklik ihtimaline kastettiğinin ne zaman farkına varacaksın bre zındık!
    lisede çıktığın kız, onu "hafif" bilme diye sana elini 6 ayda tutturmuş... 1 yıl olmuş, daha öpüşme yok,
    vajinismuslu karınla evleneli 3 sene olmuş ama daha siftahınız yok,
    taparak seviştiğin sevgilin, daha orgazmın "o"suna yaklaşmamış, haberin yok,

sen bu toplumda kadının yakasına hanım hanımcık olmasıyla ilgili yapışırsan, ucubik bir namus-ahlak anlayışının içine hapsedip nefes aldırmazsan,
    her sevgilin bi kere versin isteyip karıyı bakire seçersen,

kadın-erkek ilişkilerinin er meydanında, kıyasıya sevişmelerin kahraman erkeği olamayacaksın hiçbir zaman... altındaki yahut üstündeki kadının ilk zamanlar ayıp olmasın diye yaptığı orgazm taklitlerine, bi süre sonra -prosedür olarak bile- değinilmeyecek.
    soğuk ve kuru vajinalara girmeye, terlemesiz sekslere, "oramı elleme, burama dokunma" bariyerleri arasında ve karanlıkta sevişmeye mahkumsun "erkek" bey...

bindiğin dalı kesiyorsun çünkü...

upuzun çayırlarda deli taylar gibi koşan erkekliğinle gürül gürül yaşamayı feda ediyorsun, sonradan icat ataerkil komplekslerinle...

senin erkekliğini manalı kılacak tek şey; kadınına yaşatacağın kadınlıktır.
    ve o "iyi sikmek"le olmaz küçük tavşan,

bir kadının kadınlık kapasitesini iyi sikerek yükseltemezsin,
    doğru düzgün, baskısız, tabusuz bir ortamda; insan gibi yetiştirerek sağlarsın ona o alanı.

bedeninden çekinmeyen, onun ve nimetlerinin bir lütuf olduğunun farkında olan, erkek bedenine de kendi bedenine duyduğu sevgiyi ve tutkuyu hissedebilen,
    zevk almanın haram kılınmadığı, öz güveni yüksek, bir erkeğin "erkek" kıymetini bilen ve ona kadınca davranarak erkeğini onore etmekten çekinmeyen kadınlar olur o zaman elinde...

mutlu kadınlar...

ve sen de mutlu olursun cicim,
    tasavvur edemeyeceğin kadar mutlu olursun. valla bak
    hayatın gerçeği bu
    (aylakmadam, 30.09.2009 01:05)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil