görseller
christopher nolanchristopher nolan
christopher nolanchristopher nolan
belki ilginizi çeker
  1. · following
  2. · the prestige
  3. · insomnia
  4. · tüm zamanların en iyi ikilisi
  5. · microsoft boku
  6. · batman belediyesi nin batman i dava etmesi
  7. · 81 inci oscar ödülleri
  8. · tarantino filmleri
  9. · tumbler
  10. · following
gündem
  1. · bir kadının bilmesi gerekenler
  2. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  3. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  4. · kesilen kediye acıyıp koyuna hiç acımamak
  5. · zongul ducks
  6. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  7. · aşk ı memnu
  8. · aloe vera
  9. · enstrümanı ağlatan solistler

christopher nolan  

1. insomnia 'nın yönetmeni
    (chixculub, 10.04.2004 12:52)
  2. memento filmiyle kendini kanıtlamış ve tanıtmıştır, şimdi batman begins'ı çekmiştir, popülaritesi tavan olur artık
    (greeen, 04.08.2004 23:35)
  3. uzun metrajlı filmlerine 1998 de following'le başlayan,2000 de memento ile yeri göğü inleten ve hakettiği saygıyı kazanan(imdb sıralamasında an itibariyle 26.)ardından insomnia ile gelişen ve tarzını geliştiren,kısa filmlerle kendini tatmin edip 2005 te batman begins ile bizi kopartan,the prestige ile de bircok ünlü oyuncuyu birlikte idare edip kısır denilebilecek bir konudan oldukça dallı budaklı bir hikayeyle çıkıp coşturan yaratıcı,akıllı,sevimli ama biraz fazla hırslı(tim burton a sataşmaları) 30 haziran 1970 londra doğumlu yönetmen.işin felsefe boyutunu hiç es geçmiyor.tüm filmlerinde bir veya birkaç konuyu biz izleyicilerin tartışmasına açıyor.insanların genel zayıflıklarına(takıntılar,saplantılar,kararsızlık,hırs,intikam...) hiç korkmadan ışık tutuyor.filmi manevi anlamda da dolduruyor.batman de bile.yeni batman; dark knight için de anlaşma yapılmıs galiba.seneryoyu kendisi yazacakmıs gene.(bkz: memento),(bkz: the prestige),(bkz: following)şiddetle bekliyoruz.
    (areyoulookincloser, 03.01.2007 03:10 ~ 17:53)
  4. memento, prestige ve ınsomnia'da "non-chronological" öykü anlatımının üstadı olduğunu kanıtlamış yönetmen. bilhassa memento da bu çok belirgindi. prestige de ise "in medias res" türü anlatımı (benzer bir anlatım için (bkz: max payne 2)) çok iyi kotardığı açıkça görülmektedir.

batman filmlerine gelince, hem burton'ın gotik atmosferi hem de schumacher'in gerizekalı "campy" tarzından sıyrılmış, batman'i çok frank miller'ımsı bir yere oturtmuştur. ikinci batman filmi olan dark knight da ise alan moore etkileri sezmeyi umuyoruz. yapar o.
    (acyberexile, 23.06.2007 13:19)
  5. öncelikle efendim filmografisine göz atalım;

(bkz: the prestige)
    (bkz: batman begins)
    (bkz: insomnia)
    (bkz: memento)
    (bkz: following)
    (bkz: doodlebug)

geleceğin en saygın yöntmenlerinden gözüyle bakmaktayım kendisine.yönettiği 6 film olmasına rağmen bu kadar başarılı olan yönetmen sayısı bir elin parmaklarını geçemeyecek kadar az. ne var ki batman gibi çizgi romanların arasına sıkışmış bir kahramanı yeniden gündeme getirmeyi başarabilen kaç yönetmen var. görüldüğü üzere sıradan bir öyküyü bile güçlü kılacak anlatıma sahip bir yönetmen.çok iş var bu adamda.
    (genius kusagami, 05.10.2007 18:53 ~ 03.07.2009 18:55)
  6. zekasına hayran olunası insan. memento'da bir ilki denemişti kendisi. "ya hani sondan geriye giden film var ya, işte o" söz öbeğini sinema severlerın defalarca kullanmasına vesile olmuştur. the prestige'de bu yol yerine iç içe girmiş anılar sunmayı tercih etmiş ne de iyi etmişti...

bu filmlerde seyirciyi sadece izleyen ve ekrana bakan bünye olmaktan cikarip, onlara filmle birlikte yasama imkani taniyan insan. tarzi mukemmel ötesi, en basitinden siradan bir batman oykusunu bile cok rahat degistirip icine gizem sokabilen bir adam, batman begins'de yaptigi gibi. takip ediyoruz dememin gereği var mıdır diye sorarsanız yok derim haliyle. ayrıca basit bir yorumu gereksiz yere uzatmak gibi bir takıntım var ki ona da uymuş olduk bu önemli insan nezninde. e haliyle. ve vesilesiyle.

(bkz: büyüyünce christopher amcam gibi olcam ulan)
    (malpolitikası, 13.10.2007 23:32)
  7. memento ve prestige ile göstermiştirki bir dönem - ya da hala- lynch ne etki yapmış ise sinemada nolan da aynı etkiyi yapmakta şu anda.müthiş yönetmen.ingliz ve kırkına basmadığı için önümüzdeki filmlerine bakıyoruz efendim.iyki var.
    (joeninmemeucu, 16.05.2008 02:40)
  8. dönemin kesinlikle en zeki yönetmenlerinden biridir. filmlerinde gerek kurgu gerekse kadro açısından her daim karizma akmaktadır. master piece diye tabir edebileceğimiz filmleri ise prestige, memento ve tabi ki yeni nesil batman serileridir**.
    (pinkpillsandblueshots, 01.08.2008 00:33 ~ 00:33)
  9. rüştünü ispatlamış entelektüel bir sinema dehasıdır nolan. holivut'un kendisine sunduğu imkanları gereksiz senaryolarla heba etmek yerine seyirciyi filmlerinin içine dahil eden ve üzerinde çokca kafa yormayı gerektiren işler sunmakta önümüze. the prestige'den sonra nihayet the dark knight'da rast geldik bu dehaya. 'isminde batman kelimesinin geçmediği ilk batman filmi' tanımlamasının gereksiz olduğunu düşünüyordum, ta ki filmi izleyene dek. nolan filmin ismini bile özenle seçmiş; batman'in süper kahramanlığına değil, doğrunun meşakkatli yollarında hırpalanan ve hep arka planda kalacak olan 'kara şövalye'ye vurgu yapmak istemiş. bir süper kahramanı övmek için ilk kez 'o bir kahraman değil' cümlesinin kurulması bile başlı başına ilginç geliyor insana.

bunun yanında bir de joker tiplemesine getirdiği yoruma tanıklık ediyorsunuz. dünya yanarken karşısına geçip zevk sigarası yakacak kadar manyak bir karakterle tanıştırıyor nolan sizi. joker sadece kötü değil, aynı zamanda kötülüğün dünya üzerinde egemen güç olduğuna inanan bir karakter; ona göre insanları kötülük yapmaktan alıkoyan tek şey henüz buna fırsat bulamamış olmaları. joker için tek gerçek var o da: anarşi ya da başka bir deyişle kaos. filmde batman dururken kahraman olarak öne çıkarılan harvey dent'in kahramanlıktan kötülüğe uzanan akılalmaz metamorfozunu aşırıya kaçmadan seyirciye birebir aktarmayı başaran nolan'a hayranlık duymamak elde değil. batman ve joker'in birbirlerini öldürmeme oyunu ise iyilik ve kötülük arasında yıllardır süregelen galibinin hiçbir zaman belirlenemeyeceği 90 dakikalık müsabaka gibi.

halen harry potter, spider man ve x-men gibi filmlerde izlediğimiz, kabul etmek istemesek de çocukluğumuza hitap eden süper kahraman olgusunu 20'li yaşları teker teker deviren (kimbilir 30'lar da olabilir) bizlerin beklentilerine ince ve ayrıntı dolu bir senaryoyla uyarlayan christopher nolan ve jonathan nolan kardeşler her türlü övgüyü hakediyorlar sanırım.
    (malpolitikası, 03.08.2008 00:32)
  10. şu saatten sonra sıçtığını yayınlasa izlerim. o kadar seviyorum.
    (neverlander, 18.09.2008 22:07)
  11. daha 38 yaşındadır.ilk filmini 7 yaşında babasının 8mm kamerasıyla çekmiştir.ingliz dili ve edebiyatı üzerine eğitim görmüştür fakat sinema alanında bir şeyler yapmayı seçmiştir.elimizdeki filmler; prestige batman begins memento dark knight insomnia ve bana kalırsa en önemlisi following...
    christopher nolan ın ilk filmi olan following tarz itibariyle aslında memento ya benzemektedir.(ya da şahsi sinemasının başlangıç evresidir) buraya kadar herşey tamam fakat en önemlisi nolan bu filmi kendi imkanları ile arkadaşlarını ve ailesinden insanları oynatarak çekmiştir.following i oturup izleyen her şahıs rahatlıkla memento ya geçiş yapabilir çünkü memento çok bariz bir şekilde kurgu kısmında following in havada kalan kısmı gibidir.zaman ve mekan illüsyonisti olan nolan bu iki filminde senaryosunu kardeşi jonathan nolan ile yazmıştır.
    nolan 30larında başarıyı kafasına takmış gözü pek bir adam olduğundan mıdır artık yoksa gerçekten kafasında bu kadar şey vardı diye mi bilinmez(hırs mevzuusunu belirtiyorum çünkü yaptığı işler kanımca devrim niteliğindedir) 2006 da bu sefer sinemaya prestij ile dönmüştür.(prestij memento arasında insomnia ve batman begins vardır) prestij bana kalırsa fazla pazarlanmasa da(dark knight gibi misal) kesinlikle mükemmel, kusursuz senaryosu ve sinematografisi ile derslik bir filmdir.ha "nedir bu filmi derslik yapan? " suali ile karşı karşıya kalsam sadece "eh şu şey kem küm filmi izle işte " diyebilirim galiba.
    nolan filmlerine dikkat edilirse bir kaçı dışında(memento ve batman begins dışında) çoğu zaman tek bir baş karakter değil iki baş karakter önümüze konmaktadır.(followingde bill ile cobb,prestigede robert ile alfred,dark knight te batman ile joker hatta harvey dent gibi) ayrıca bunun gibi kendine has olan başka bir mevzuu ise zaman kavramını film süresi içinde istediği gibi kullanıp eğip büküp sonra tekrar birleştirip bir yerlere getirmesidir.(memento da filmin başı ile sonunun aynı olması , following de psikolojik arka plan zamanlama denemeleri ile prestijde keza ikisinin karışımı bir şekil ile...) he bir de bonus olarak kişisel ya da ekibindekilerin entelektüel birikimlerini filmlerine çok iyi yansıtmaktadır.(followingdeki fleetwood mac kasetleri aklıma ilk gelen)
    bunun dışında dün dikkat ettiğim bir mevzuu var ki olay gibidir.1998de çektiği following de bill in evinin kapısında koskoca bir batman stickeri bulunmaktadır.filmi durdurup 10 dakka baktırır insana...

son bir ekleme daha;christian bale ile 3 film batman olarak anlaşılmıştır fakat nolan ın 3.filmi yapıp yapmayacağı şu anda belli değildir.filmlerinin senaryolarını birlikte yazdığı kardeşi jonathan nolan ın(sadece insomnia dışında) spielberg e şu anda bir senaryo yazmasından dolayı projeyi kabul ederse dahi 3-4 sene sonra çekimlere başlayacağını söylemektedir.
    (joeninmemeucu, 25.11.2008 00:40)
  12. gün gelecek, sinema kitaplarında yaşadığımız dönemin en önemli sinema dehası olarak anılacak christopher nolan, ben buna inanıyorum. bütün mesele devrim niteliğinde işler yapmış olması değil, elbette ki the following de, memento da ve the prestige de sinema dünyasında yankı uyandıran çok önemli filmler, ama bu filmlerin kendilerinden çok daha büyük bir katkısı var ki, o da açtırdığı ufuklar. kendi çapında sinemayla ilgilenen biri olarak, the prestige'i izlemeden önce (vizyona girişinden yaklaşık 4-5 ay geç izleyebilmiştim) kafamda bambaşka bir prestige yaratmamı sağlamıştır nolan, sadece ve sadece önceki filmlerinde beklentilerimi çok yükselterek. farklı ufuklar açar, farklı kapılar aralar, oralardan girecek zeki yeni yönetmenlerin varacağı her başarıda nolan'ın dehasının katkısı yadırganamayacak kadar büyüktür elbette. ha bu arada, dünya sinema tarihinde kronolojik anlatıyı kıran ilk kişi nolan değildir, orson welles'in citizen kaneadlı çalışması kronolojik düzeni alt üst eden bir filmdir ve tam da bu örnekten yola çıkarsak, welles - nolan arasındaki ilişki nolan - yeni yönetmenler arasında kurulduğunda sinema sanatının, potansiyelini çok daha fazla gösterebileceği, çok daha etkili anlatı teknikleri kazanacağını beklemek iyimserlik değil, öngörü oluyor.

insomnia'yı bir kenara bırakıyorum (şahsi sebeplerden), batman begins ve the dark knight'a dahi kendi sinematografisini, felsefesini, entelektüel birikimini katmayı başarmış bu büyük adamın daha 30larında olması, olgunluk dönemi için çok büyük filmler müjdeliyor bize. açtığı yolda uzun yıllar boyunca ilerlemesini diliyorum, sinemaya saygı duyan her birey adına.

ha son olarak, kardeşiyle yazdığı senaryoları çok kıskanıyorum o ayrı mesele de, cast konusunda bu kadar başarılı bir yönetmen görmedim daha. saygıyla önünde eğiliyorum.

geçtiğimiz yıl ingmar bergman öldüğünde depresyona giren, bergman fanatiği bir dostuma sarf ettiğim cümlelerle bitiriyorum bu giriyi,

"en azından nolan var."
    (haşmet asilkan, 21.02.2009 17:28)
  13. the prestigede zekasıyla büyülemiş, memento'da kurgulamasındaki matematikle izleyicileri ekran başına mıhlamış ve son olarak batman'i küllerinden bir efsane olarak yeniden doğurmuş usta yönetmendir.
    (no reply, 18.03.2009 01:57)
  14. mit olmuş yönetmendir. daha ne yapmalı ki?
    (joeninmemeucu, 26.03.2009 01:47 ~ 01:47)
  15. zeki, farklı, yetenekli bir sanatçıdır. memento ile akıllara çalımlar atmıştır. the prestige ile büyülemiştir. batman ile bizi çocukluğumuza götürürken çağın yeniliklerinden de geri bırakmamış, bize harika bir joker izletmiştir. insomnia ile içimizdeki ahlak tartışmalarının alevini yakmış, vicdanımızı gıdıklamış, bizleri acıtmıştır.
    (çürükşehir, 14.06.2009 20:25 ~ 20:25)
  16. batman'ı tim burton'dan sonra yeniden hayata döndürmüş yönetmendir.

batman begins filminde karakter çözümlemeli bir yöntem belirleyerek filme yeniden hakkettiği kişiliği kazandırmıştır. bildiğiniz gibi batmanın ilk filmini ve ikincisini tim burton yapmıştı. ama ondan sonra ne olduysa oldu. batman serisi sirk gösterisine dönüşmüştü. nolan: batman begins ve batman: the dark knight ile batman'ı, yeniden seyredilebilecek bir filme dönüştürmüştür.
    (diotima, 15.06.2009 00:26 ~ 21.06.2009 00:45)
  17. aşmış yönetmen, hem de bu yaşına rağmen. yine helal olsun diyorum.
    (the legend, 03.07.2009 16:52)
  18. seyirciyi geri zekalı yerine koymayan yönetmen. sırf bu özelliğiyle bile şahsımın gözünde çok büyük bir değeri var.

sıradan kireç önleyici tadında, sıradan hollywood filmlerine bir bakalım: klişeler, klişeler, klişeler... düşman karakterler karşı karşıya dikilip birbirlerine ortaokul çocuğu seviyesinde ayarlar verir, bikinili güzel kızlar ortalıkta dolaşır -hatta bazı filmler sırf bu hatunlar için izlenir-, birkaç hızlı araba oradan oraya vızır vızır dolanır, bombalar patlar, kötü karakter öldürülür ve esas oğlan üstü başı kir pas içinde, kafasında gözünde birkaç karizmatik façayla manitasının dudaklarına yumulur. aşağı yukarı böyle bir şeyler işte.

peki chris ne yapıyor? (evet pek bir samimiyim kendisiyle) filmi sadece bir aksiyon ya da belli bir tarzın filmi olmaktan çıkarıp; içine felsefe katıyor. klişe olmaktan uzak, kendine has bir tarzı olan aksiyon sahneleri oluşturuyor. mesela the dark knight'daki o hastanenin yıkılması sahnesi neydi öyle... tepeden öyle bir gösterişli almış ki, daha önce sinema tarihinde bu kadar gerçekçi bir yıkım sahnelendiğini sanmıyorum. bir de eleştirmişlerdi o filmi; batman'in o gizemli duruşunu, gotham city'nin o karanlık atmosferini bozup her şeyi daha bir aydınlık yaptı diye... bir kere batman; gelmiş geçmiş süper kahramanlar içinde en gerçekçi olanlardan biri. süper güçlerinin kriptonlarla, örümcek ısırmalarıyla, uzaydan gelen maddelerle falan hiç bir alakası yok. öyle kafasına göre uçup, gözlerinden ışınlar falan çıkarmıyor. senin benim gibi insan o da; onu süper kahraman yapan şeyler tamamen teknoloji ve yine insan icadı olan savaş sanatları falan. böyle bir karakteri, son derece gerçekçi bir atmosferde ele almamaktı asıl saçma olan. tabii ki aydınlık bir şehir olacak, tabii ki her şey çok daha gerçeğe uygun olacak. mesela batman'in kıyafeti ilk defa bu kadar detaylı yapıldı, yüzlerce parçadan oluşuyor var ve giyip çıkarmak çok daha kolay. mtv'deki bir röportajda, christian balebizzat kendi söylemişti eski batman filmlerinde kostümün sadece maskesini çıkarmak için 5 kişinin aktörün etrafına dizilerek yarım saat uğraştığını... böyle bir kostümün ne kadar inandırıcı olması beklebilirdi ki zaten?.. tabii ki o zamanın yönetmenlerine de sonsuz saygım var, fakat christopher nolan kesinlikle bütün eski filmleri saf dışı bıraktı.

neyse, konuyu nereden aldım nereye getirdim. sırf şu saydığım örnekler bile, chris'in ne kadar da işine özen gösterdiğini açıkça ortaya koyuyor. daha sayılabilecek ne örnekler geliyor aslında aklıma; ama bu kadarı adam olana çok bile. chris'in niyeti kesinlikle sadece "bir film yapalım, parayı vuralım" değil. adam sanat yapıyor, üretiyor. imdb'de bugüne kadar alınmış en yüksek puana sahip filmi yaptı adam, daha ne olsun...

şu saatten sonra bu adamın yapacağı her filme gözü kapalı gider insan. sadece güzel zaman geçirmeyi değil, çok daha fazlasını vaat ediyor. izleyiciye de rol veriyor, ortaokul düzeyinden çok daha yüksek bir zekalarının olduğunu hatırlatıyor ve o zekayı kullanmaya teşvik ediyor. adeta "siz o dandik filmlere layık değilsiniz olm, prim vermeyin böylelerine" diyor. e tamam da chris abi, yok ki senden bir tane daha... daha çok film yap da izleyelim o zaman yahu.
    (janny, 03.07.2009 19:03 ~ 19:05)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil