gündem
  1. · ugg
  2. · aşk ı memnu
  3. · öğretmenler günü
  4. · sevgilinin 5 gün aramayıp naber diye mesaj çekmesi
  5. · darwin i bitiren balık
  6. · ibrahim üzülmez
  7. · yeşim salkım
  8. · uçak piste inince alkışlamak
  9. · kurp

chp nin doğudan oy alamaması  

1. çok acı bir durumdur. türkiye'de solu temsil ettiğini söyleyen (bak söyleyen diyorum) bir partinin hüsranıdır. ortalama olarak doğu illerinde chp oyu %2 civarında. esasında bir turnusol kağıdı niteliğindedir.
    (onurene, 30.03.2009 00:01)
  2. özellikle güneydoğuda esamesinin okunmaması çok acıklı bir durumdur.
    (nikmikyok, 30.03.2009 00:03)
  3. (agaton, 30.03.2009 00:05)
  4. sol'un dinsizlik olarak görülmesi ve chp'nin sol sanılması ile gerçekleşen durumdur...
    (insansevmeyenhayvan, 30.03.2009 00:06)
  5. chp nin doğu'ya yeterince önemi vermemesinden kaynaklanmaktadır. sen orda proje üretmezsen adayların için yeterince propoganda yapmazsan daha ne bekliyorsun ki? baykal kaç sefer gitti de miting yaptı oralarda.
    (şansküpü, 30.03.2009 00:08)
  6. çocukluğu, yakılan köylerde, dilini konuştuğu için dayak yediği okullarda geçen yığınla insan var ortada, hal böyle olunca, o eksik bu eksik ne çare...

ülkemizin çok büyük çoğunluğu da, lafa gelince, doğunun tek karışını vermez, toprağımdır, canımdır der, fakat iş, çalışmaya gelince, doğuya göreve gitmemek için bin takla atar, gitse bile tiksinerek gider, hayır, çoğunluk böyle değil diyecek olabilir mi...

chp de, bu kitlenin parti halinde, kurumsallaşmış vaziyetidir, hiç değilse, bu kitlenin düşüncesini uygular, bu durumda, oy beklemesi zaten anlamsız...
    (pembe diş macunu, 30.03.2009 00:12 ~ 00:28)
  7. kürt milliyetçilerinden ve dincilerden chp ye oy gitmediğinden olağan bir durumdur.
    (evilspirit, 30.03.2009 00:13)
  8. dtpnin batıdan oy alamaması
    (nisanart, 30.03.2009 00:16)
  9. dtp'nin birinci parti olarak seçildiği yerlerde chp'nin aldığı oylar %1 bile değildir. bu chp'nin orada yaşayan insanlarla uzaktan yakından alakası olmaması demektir. aslında bu chp'nin bölünmez bütünlüğümüzü koruyacak siyasi! gücte olmaması da demektir.
    (nikmikyok, 30.03.2009 00:24 ~ 31.03.2009 20:24)
  10. doğrusu "doğu'nun chp'ye oy vermemesi" dir. sorun doğudaki insanlardadır.
    (nick uçar sözlük kalır, 30.03.2009 00:29)
  11. kemalizmin doğudaki iflasının resmidir.
    (gozlemci, 30.03.2009 00:43)
  12. güneydoğuluların chp ye oy vermeme sebebi maalesef mhp ye vermeme sebeplerinin aynısıdır. mhp açık seçik güneydoğuyu sevmiyorum lan der kürt der pkk der chp yarım ağız-yalancıktan seviyorum der. şimdi bir güneydoğulu chp ye neden versin oyunu.
    (oncloudnine, 30.03.2009 09:28)
  13. doğunun "varoş" ve "cahil" olmasından kaynaklanan bir durumdur.
    elit, bilinçli, entellektüel kentliler kadar basiretli olamamak da onları ayıbı. yapacak birşey yok. bu adamlar böyle.
    (emigrant, 30.03.2009 09:42)
  14. arıtman ve baykal gibiler orada bulundukça her zaman gerçekleşecek durumdur.
    (dedimvekaçtım, 30.03.2009 09:46)
  15. chp nin aristokrat tutumunun sonucudur. kendine sol diyen bir partinin tüm yurda hitap edememesi acı vericidir. oy alamamasının sözde(!) sol bir parti olmasıyla bir alakası yoktur. halkın oy vermemesinin sebebi chp nin oradaki halka ulaşmaya çalışmamasıdır. oradaki gençliği örgütlememesi,tarafına çekmeye çalışmamasındandır.
    (harmonia, 30.03.2009 14:24)
  16. "doğu'ya eğitimin yeteri kadar ulaştırılamadığının kanıtıdır." ifadesi pek de yanlış bir tespit değildir. zira milliyetçi, şovenist, ayrımcı milli eğitimin tezgahından geçmemiş ve chp zihniyeti tarafından biçimlenmemiş bir kesimin chp'ye oy vermemesi pek de garipsenecek bir durum değildir. ayrıca ekonomik olarak da irdelenmesi gereken bir durumdur. ekonomik durumu iyi olan biri ile ekonomik durumu kötü olan birinin önemsediği, öncelikli saydığı ya da hassas olduğu değerler farklıdır. örnek olarak belirli bir refah seviyesinde ve de eğitimli bir insanın öncelik verdiği politika "laiklik" iken ve de laiklikten başka bir politika üretemeyen, üreteceğe de benzemeyen bir partiye oy verirken, göreceli olarak ekonomik durumu daha kötü olan biri de kendisine "umut" veren partiye oy verir. ne yazık ki böyle. akp'nin bu bölgede ve tabi ki de tüm türkiye'de oy almasının başlıca nedenlerindendir bu. kendisini dışlayan, ayrımcılığa maruz bırakan, eşit koşullarda yaşamasını sindiremeyen, kendi dilinde eğitim almasını istemeyen bir partiye oy vermemek aşırı normal bir durumdur. agaton nick'li arkadaşın da dediği gibi "chp halen asimilasyon ve şark ıslahat planı zihniyetiyle davrandıkça" yıllarca da bu durum süreceğe benziyor.

dağıtılan kömürün, erzağın, beyaz eşyanın bir işe yaramaması da iyiye işaret bir durumdur. ab uyum yasaları çerçevesinde kürtler için demokratik atılımlar yapan pragmatist bir tutum içerisindeki akp'ye çok iyi bir ders vermiştir. genelde kürtlere karşı ılımlı bir tavır takınan ya da takındığı gözlenen akp'nin yeri geldiğinde chp zihniyetine benzer söylemleri yüzünden artık akp'nin bir ders çıkarması gerkir diye düşünüyorum. chp'nin şeyhlere ağalara yalanmaması yüzünden olduğıu iddiası da pek bir ironiktir. chp bu olayları en iyi yapan partidir. şu an doğudaki çoğu sorunun asıl kaynağı olan toprak reformunun olmamasının nedenidir. yoksa almanya ticaret kanunu isviçre medeni kanunu getirilip ağalar değil de köylüler mi düşünülmüştür? ya da toprak reformu oldu da haberimiz mi yok?

zaten chp'ye oy vermeyen de ya kürt milliyetçisi ya da dincidir. aslında seçenekler bu kadar fazla değil ama işte yerine göre kamufle olan chp'li kesimin yeni laflarından biri: kürt milliyetçisi. halbuki türkiye'de iki eğilim vardır: chp'ye oy verenler ve de oy vermeyenler. chp'li milliyetçilik yapınca atatürkçü milliyetçiyim, şöyleyim, böyleyim deyince yenen her bok meşrulaşıyor. ama kürt yapınca faşizan ayrılıkçı etnik milliyetçisi oluyor (a tribute to emre kongar). o adamların neden milliyetçi oldukları bilinmiyor sanki. adama her türlü ayrımcılığı yap, kendinden aşağı olduğunu düşün, ana dilinde eğitim alma hakkını gasp et, böyle bir şeyi ifade ettiğinde "ayrılıkçı" diye yadırga, vakt-i zamanında konuştuğu her kürtçe kelime başına ceza al sonra da faşizan milliyetçi bunlar de. kendini kandırırsın ancak.

batılıların da kerameti kendinden menkul entelektüelleri de bu durumun bir sebebidir efendim. ayrıca söylemek isterim ki dtp'nin yaptığı siyaseti kabullenemiyorum fakat kürtleri dtp'den başka bir partiye oy vermemeye zorlayan etmenleri de görmek lazım. bir de kürtlerin haklarını savunacak daha demokratik, dtp'ye alternatif bir parti özlemi duyuyorsanız o da zor. darbelerle ülkeden kovulmuş, ülkenden kaçmayıp kalanların ise öldürüldüğü kürt aydınların alternatif bir parti kurma olasılığı çok az. keşke olsa ama elde olan bu. bunun sebebi de kürtler değil onları ikinci sınıf vatandaş olarak gören ayrımcı resmi ideoloji ve de onun sivil, askeri savunucusudur.
    (yojimbo, 05.04.2009 03:16 ~ 15.04.2009 21:06)
  17. deniz baykal'ın genel başkanlığı bırakıp yerine başka birinin gelmesiyle düzeltilecek sorundur.
    (sondanbiönceki, 05.04.2009 03:23)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil