|
|
- piyasadaki en baba satranç oyunu. içinde 1000 civarında eski oyunu barındırır. bunlar arasında kasparov'un deep blue ile yaptığı karşılaşmalar da yer almaktadır
(aykut, 17.03.2004 00:53)
- hileli bir oyun olduğuna inanıyorum. cd'sini taktığınız an cd içindeki iki tane çinli bilgisayarınız içinde yerleşiyorlar ve siz oyun oynarken düşünüp taşınıp hamle yapıyorlar. oyun kesinlikle düşünüyor.
seneler önce chessmaster'ın bir versiyonunu (5'li bir şeydi) bilgisayarıma yükledim. amacım çok da iyi olmayan satrancımı bir nebze olsun yoklamak ve age of empires 2 oynamaktan sulanan beynimi tedavi etmekti. oyunu açığımda karşıma 5 adet zorluk seviyesi çıktı. 1'den başladım. tabi ki bilgisayarı yendim. ikinci zorluk derecesinde biraz daha uzun sürdü ama yine bilgisayarı dağıttım.
üçüncü seviyenin az biraz daha zor olacağını düşündüm ama yanılmışım...
oyunu oynarken bilgisayar bir hamle yaptı ve altta şu yazı çıktı: "mate in 9". yani beni 9 hamle sonra mat edeceğini söylüyordu. "hasktir be" dedim ve oyuna devam ettim. sıra kendisine geldiğinde ibare değişti: "mate in 8"(8 hamle sonra mat).
"ne oluyor lan" diyerek hemen önlemimi aldım. fazladan iki kale ve bir fili muhtelif yerlere yerleştirdim*. ouna devam ettim. bilgisayar bir sonraki hamlesinde şunu dedi: "mate in 7".
"oha be" diyerek tahtanın göbeğine bir vezir koydum. "e şimdi gel bakayım" diyerek devam ettim. bilgisayarın son hamlesinde ibare şu oldu: "mate in 6".
artık hile yapmaktan vazgeçtim. oyuna devam ettim. her hamlede azalan sayı beni mata yaklaştırıyordu. üstelik tahtamda fazladan fil, kale ve vezir vardı. oyunu türlü biçimlerde incledim; makina beni mat edebilirdi ama nasıl oluyordu da hamle sayısına kadar her şey sabit kalırdı?
"mate in 5", "mate in 4", "mate in 3" yazılarından sonra olayı çözdüm. ibne makina alakasız bir yerden geliyordu. hemen vezirimi gerekli yere çektim ve "nassılmış!" diye haykırdım. bir sonraki hamlede bilgisayar "mate in 2" dedi.
"mate in 1" dediğinde ise kıpırdayacak yerim kalmamıştı. sonraki hamlesi çok artistik oldu:
"game over. white is checkmated" (oyun bitti. beyaz mat oldu -hep beyazla oynarım da-)
o gün bugündür bilgisayarda fps oyunlardan ve diablo 2'den başka oyun oynamam. ve nerede bir satranç takımı görsem hüzünlenirim, beyaz vezirin burukluğu, beyaz şahın bükük boynu canlanır gözümün önünde. bir bilgisayarın beni göstere göstere mat etmesi utancı bana yetmiştir.
"what is the matrix uleyn!"
- çok güzel bir tutorial'ı olan oyun. piyasadaki en iyi satranç oyunu diyebiliriz. hiç bilmeyenler bile tutorial'ından çok şey öğrenebilirler. veritabanında 100000'den fazla oyun ve hamle çeşidi (açılış, oyun sonu, taktikler vs) var. 1790 yılındaki oyun bile var. ama 8000'den sonra azıttı, botlar biraz zor. eğitimi bitirdikten sonra oynamak daha iyi. dur eğitimi tam olarak bitireyim de yahoo chess beni bekliyor.
- (bkz: çocukken allah sanılan şeyler)
- chess master seviyesinde oynadığınız da ve rakibin hareketlerini görsel olarak izleme modunu açtığınızda ( eğitim bölümünde ) sizin oyununuzu ve hamlelerinizi kendi istediği oyunu kuracak şekilde yapmaya zorladığını gördüğünüz ve önünde saygı ile eğildiğiniz satranç programıdır.
- bir de bu oyunda chess mastera karşı chess masterı seçip başlatırsanız mükemmel oyunlar görebilirsiniz.
(grasp, 18.07.2007 20:01)
- güzel dizayn edilmiş, piyasadaki en iyi satranç oyunlarından biri.
- içerisinde oldukça öğretici dersler olan oyun. bendeki versiyonu 10th edition, içinde klasik oyunların analizlerinden tutun oyun sonu ve oyun ortasıyla ilgili tekniklere varana kadar yeni başlayan, ve hatta orta seviyedeki bir oyuncuyu bile geliştiriyor. ancak bir ilginçlik var, kapalı pozisyonlarda chessmaster kişisi resmen dağılıyor, iki kez beraberlik elde etmişliğim vardır netekim
|