cherokee   

adana çık aradan

1. kızılderililerin en saygıdeğer kabilelerinden olan cherokeelerin kaderi de 1835 yılında yapılan anlaşma ile tersine döndü.

yapılan anlaşmada cherokeelerin missisipi'nin batısına aktarılması planlanmıştı. ancak appalachia dağlarında altın bulunmasıyla sabırsızlaşan beyazlar, general scott komutasında 1838'de cherokeeleri kamplara toplayıp göçe zorladılar. üç ay süren gözyaşı yolu yolculuğunda yaklaşık dörtbin kızılderili açlık, soğuk ve hastalıktan öldü. görev başarılmış, cherokee toprakları beyaz yerleşmecilere açılmıştı. ama bu trajediye beyazlar bile tepki gösterdi. büyük ovalarda yaşayan kızılderililer ise beyazların sözüne güvenmemek gerektiğini çok iyi anlamışlardı.
    (aqua, 23.06.2004 23:31)

2. bir jeep modeli. atalarının vahşi katliamlarla soykırıma uğrattığı kızılderililerin hatırasını yaşatmak için mi bu ismi vermişler araçlarına bilinmez.
    (aqua, 23.06.2004 23:34)
  3. özür dilemek için mi yoksa aradan yüzyıllar geçmesine rağmen yokettiği büyük halkı kullanarak para kazanma stratejisi midir bilinmez. cherokee jeep'i üreten beyaz adam apache sunucular da üretmektedir. ayrıca hollywood büyük para kazanmıştır yokettiği yüce halkı bir vahşi ırk şeklinde göstererek.

(bkz. western filmleri)
    (aqua, 23.06.2004 23:50 ~ 23:51)
  4. yavuz çetin'in parçası.

herkesin derdi ayrı...
    herkesin derdi aynı...
    herkesin derdi kendine...
    bu dönemde...
    her dönemde...
    (posforanj, 07.11.2004 18:11)
  5. (bkz: abd/9)
    (skuba, 07.11.2004 18:28 ~ 18:28)
  6. yavuz çetin'in şarkıda solodan önce "hobaaa" demesi kulağa çok hoş gelmektedir.
    (seekter, 29.11.2004 14:21)
  7. yavuz çetin'in yıllar evvelinden eskimeyecek bir gitarist olduğunu kanıtlayan, açık ve net ekonomik eşitsizliği anlatan hareketli şarkısı. bu şarkıyı yapan adamın bu ülke şartlarında uzun yaşamayacağı* zaten belliymiş. şarkının sonundaki solo ayrıca tadından yenmez.
    (palanthaser, 04.03.2005 19:37)
  8. platin saçlı karıların altında grand cherokee sözüyle yurdumun etiler-ulus tikilerinin tanımını en güzel şekilde yapmış yavuz çetin şarkısı.
    (dedi ki normal, 04.05.2005 00:33)
  9. yavuz çetinin satılık albümünde yer alır bu şarkı.

bak yine geliyor ayın sonu
    yok mu yardım fonu
    kimisi beş kuruşun
    derdine düşmüş
    kimisinin keyfi yerinde
    herkesin derdi ayrı
    herkesin derdi aynı
    herkesin derdi kendine
    bu dönemde
    her dönem
    platin saçlı karıların
    altında grand cherokee
    etiler ve boğaz hattı
    civarında gezer tozarlar
    bir de ona sormak lazım
    senin de bir derdin var mı diye
    herkesin tuttuğu kendine
    bu dönemde
    her dönemde
    yine başlıyor aybaşı günlerim
    yokladım ceplerim
    ben yine beş kuruşun
    derdine düştüm
    kiminin cebi şişkin
    herkesin derdi aynı
    herkesin derdi kendine
    yetmişlerde altmışlarda
    gezuntaytlarda
    (benbirküçükcezveyimköşebucakgezmeyim, 31.08.2005 12:51)
  10. bir jeep markasıdır ama bu isim oldukça tarihi bir isimdir. cherokee aslında amerikalı yerli kabilelerden bir tanesidir. amerika'da fransızlar ve ingilizler birbirleriyle savaşırken ingilizler bu masum insanları savaşta kullanmışlardır. bu kabile hep inglizlerin yanında yer almış ve ingilizlerin çoğu savaşı kazanmasını sağlamışlardır. savaş bittikten sonra gözü doymayan ingilizler, cherokee'lerin topraklarına da gözlerini dikerek, topraklarda hak iddia ederek dava açmışlardır ve tabii ki davayı yürüten yargıçlar da beyazdır. davayı ingilizler kazandıktan sonra cherokee'leri batıdaki kızılderili uygarlığına sürerler ama cherokee'lerin bir bölümü dağlara kaçar ve bir dağ aracı olan jeep de cherokee adını alır.
    (mon cher, 02.01.2007 03:48)
  11. bir kavramın nasıl da bambaşka anlamlara sokulacağının en açık göstergelerinden biridir. zamanında amerikanın özgür topraklarında güçlü efendilerin topraklarından sürdüğü bu halk yıllar sonra yine güçlü efendilerin bindiği ve onların statülerinin bir simgesi haline gelen araca isim olarak bazı şeylerin nasılda kolayca değiştirildiğine net bir işarettir.
    (uncle, 02.01.2007 05:14)
  12. çalması, dinlemesi, söylemesi mükemmel yavuz çetin parçası.
    (anarchistrockstar, 05.09.2007 03:20)
  13. amerika kıtasındaki "en uygar" beş kabileden biridir. anlamı " mağara insanları" demek olan chiluk-ki'den gelir.
    (la vie en rose, 22.02.2008 21:07)
  14. yavuz çetin babanın mükemmel ötesi eserlerinden biridir. son derece iğneleyici, doğru ve yerinde tespitler içeren güzel eser...

"platin saçlı karıların
    altında grand cherokee" sözlerini mükemmel riffler ve eşsiz crunch efektiyle yoğurmuş üstad...

(bkz: hobaa)
    (bulanti, 18.05.2008 02:57)
  15. müthiş ötesi yavuz çetin eseri.yalnız olur olmadık yerlerde çalınmasını istemiyorum ben üstadın şarkılarının.biraz önce yaşamak istemem başlığına da yazdığım gibi ben bu şarkıların abuk subuk insanlara çalınmasını istemiyorum.bertuğ cemil 'in programının olduğu gün shaft 'tayım.bertuğ cherokee çalıyor tüm içtenliği ile.bertuğ'un amacı yavuz üstadı yaşatmak,onu sevdiği için yad etmek.ama cherokee eşliğinde dans eden 45 kiloluk gülüp eğlenen zengin kadınlar gördükçe sinirleniyorum ben arkadaşım.yaarraaağam,orada çalan şarkının sözlerini dinlesen aslında eğlencelik hiçbir tarafının olmadığının fakına varacaksın ama yok.şarkı hareketli biz coşalım eğlencemize bakalım içelim dağıtalım vs.çalmayın arkadaşım üstadın şarkılarını böyle mal insanlara.

herkesin tuttuğu kendine...
    (henrikırinkıl, 18.09.2008 20:43)