|
|
- charlie chaplin'in hayat hikayesini anlatan muhteşem film. az evvel cnbc-e gösterimi sona ermiş ve nutkumun tutulması hala çözülmemiştir. tek kelimeyle harikaydı, sabahlayıp tekrarı izlenilesi. charlie chaplin'e ve robert downey jr'a tekrar tekrar hayran olunası...mükemmel...
- uzun zaman sonra izlediğim en göz alıcı biyografik film. bir hafta önce izlemiş olduğum surviving picasso biyografisinden kat kat daha fazla anlam yüklenmiş filmdir kendileri. şarlonun kendi yazdığı otobiyografisinden alınıp film yapılan bu eser otobiyografisini yazdığı dönemde anlatılanları da alarak farklı bir çalışma sunmuştur.şarlonun çocukluğundan başlayıp tiyatroya attığı ilk adım,ardından gelen amerika rüyası ve sinemada yükseliş son olarak da sesli sinemaya direniş olarak birçok ana bölümöde anlatılmıştır. kendisi komünist olarak ilan edilmesine rağmen ''ben hümanistim'' diyerek gereken cevabı vermiştir.
tabi her biyografik eserin olmassa olmazı aşk ve kadınlarla ilişkileri anlatılan bu eserde bir nevi şarlonun küçük yaşta kızlarla ilişkileri ve dönem amerikasındaki toplumun bakış açısını sterilize edişini görüyoruz.
son olarak bu ülkeye asla geri dönmeme dedikten sonra dönmesi hayal kırıklığına uğratmış olsa da son bir kez amerikadan kovulduğu zaman bakışlarında geri dönüşüm muhteşem olacak bakışları bir nebze hafifletiyor durumu. ve tabi ki muhteşem finali.
- bazen durup düşünmek gerektiğini hatırlatan bir film. 87 yıllık bir ömrün son 20 yılında mutlu olduğunu söyleyen bir insanı anlatıyor. hem de öyle bir insan ki, ömrü boyunca iki dünya savaşını, yani insanların insanlıklarını hunharca öldürdüğü dönemlerde, onlar için didinen bir insan. chaplin'in kıymetini 44 yıl sonra anlayan hollywood da bu durumun cabası sanırım.
robert downey jr.ın muhteşem oyunculuğu da, onun nasıl bir insanolduğunun açık bir göstergesi; ve tabii malum sonu. bu dünyada yanlışlık insan nüfusunu aşmış çoktan.
|