gözü dönmüş edebiyat öğretmenimizin öss ye bu sene girecek olan öğrencilerine okumayı zorunlu kıldığı kitap. ama hakkını yememek lazım gerçekten güzel... her ne kadar zorunlu okusam da beğendim... konusu, kişiler ve bu kişilerin kişilikleri etkileyici. henüz 92 sayfa okuyabilmiş bir insan olarak beğendiğime göre, kesin tükünü okuyanların da beğendiği kitap. ayrıca orhan pamuk'un en ünlü kitaplarından da sayılır. *
evet hala okuduğum ve artık içimi sıkan, bayan, elime aldığım anda uykumu getiren kitap. adam yazmış da yazmış, yazmış da yazmış... bu kadar da yazılmaz ki kardeşim yeter be... üstelik daha da bitmemiş olan kitap ki onu okurken arada 2 kitap bitirmiş bulunuyorum can sıkıntısından. tavsiye edilmez.
okuduğum en uzun ve en etkileyici kitaplardan biri..evet çok uzundur,ama o kadar tutkulu bir şekilde okursunuz ki o sayfaların nasıl geçtiğini bilmezsiniz...cevdet bey'in gençlik yıllarından başlayıp,cevdet bey'in torunun gençlik yıllarına kadar götürür kitap,yani 3nesili; düşüncelerini,farklılıklarını,yaşamlarını ve sonlarını anlatır kitap.hayatımda ilk defa bir kitap okurken ağladım,o da budur..bölümü bitirirsiniz,yeni bölüme başlarsınız ve bakarsınız ki aradan yıllar geçmiş ve sizin fikirlerini desteklediğiniz kişi fikirlerine sahip çıkmadan ölmüş gitmiş..
kısaca güzeldir ve okunması gereken bir kitaptır..
orhan pamuk'un belki de en güzel kitabı. 'batı' olarak düşündüğümüz kesimin neden pamuk'u bu kadar çok sevdiğinin en bariz kanıtı olarak görebiliriz bu kitabı.
cevdet bey'le başlayan eser, yıkılmak üzere olan ülkesinin bayrağını ne olursa olsun elinden bırakmak istemiyormuş gibi cevdet bey'in duvardaki rengi solmuş fotoğraflarını hasta yatağından torunlarına gösteren cevdet bey'in karısınigar hanımın bana; " ... beni gömüp gideceksiniz, ölmeyeceğim. beni birer birer unutacaksınız, işte asıl o zaman öleceğim..." diyen şairi hatırlatan ölümüyle, ama işte asıl cevdet bey'in tam anlamıyla dünyadan göçmesiyle sona eriyor.
üç ayrı kuşağın ve bu kuşaklara ait apayrı insanların; yaşamlarının, fikirlerinin ve hayallerinin nasıl birbiri üzerinden örüldüğünü anlatan şahsımca orhan pamuk'un en güzel kitabıdır.
orhan pamuk'un oldukça ayrıntıya kaçtığı-neredeyse her kitabında yaptığı gibi-,yanılmıyorsam da 4 senede yazdığı kalın kitaptır. güzeldir, sıradandır ama güzeldir. her yiğidin harcı değil yalnız okumak o kitabı, orhan pmuk okumaya bu kitapla başlayacaksanız yazarın yazarlığını hiç sevmemeniz ve birdaha hiçbir kitabını okumamanız kuvvetle muhtemeldir, tavsiyem hiç orhan pamuk okumadıysanız bu kitapla başlamayın. kitabın ilk adı karanlık ve ışık. unutmadığım bir diyalog vardır kitapta:
-sigarayı ne için bırakmalıyım? sağlıklı olmak için!
-peki neden sağlıklı olmalıyım? uzun yaşamak için!
-iyi de, sigara içemeyeceksem niye uzun yaşayayım...