hukuk, siyasal vb bir alanda okuyorsanız size sorulması kuvvetle muhtemel final sorusu olup yadırganmaması da gereklidir.
kendisi zaten bir sayfa tutan hukuki bir olayın analizi, takdir buyurursunuz ki, birkaç sayfa yazı yazmanızı gerektirecektir.
keza, siyasal öğrencisi iseniz, hocalarınız, sordukları sorularda "anlatınız", "tartışınız" vb bir ifade kullanmışlarsa sizden bilgiden ziyade yorum istemektedirler. bu durumda bu yorumu yaparken bir ön bilgilendirme yazısı yazmanız konuya vakıf olduğunuzu bildirmek açısından elzemdir. devamında kendi şahsi kanaatinizi kompozisyona dökmeniz ise istenendir.
"islamiyet öncesi ve cumhuriyet sonrası türk siyasal hayatında militarizmin gelişimini ve askerin yönetim hiyerarşisindeki konumunu yerel yönetimler ve yönetişim kavramının merkeziyetçilikle kesiştiği noktada oluşan hegemonik ilişkiler ağından hareketle tartışınız."
"fuat paşa'nın 'bir devlette iki kuvvet olur. biri yukarıdan, biri aşağıdan gelir. bizim memlekette yukarıdan gelen kuvvet cümlemizi eziyor. aşağıdan ise kuvvet hasıl etmeye imkan yoktur. bunun için papuççu muştası gibi yandan bir kuvvet kullanmaya muhtacız. o kuvvetler de sefaretlerdir.' sözünü osmanlı'nın batılılaşma macerası çinde anlamlandırınız, sonuçlarıyla tartışınız."
buyurun size iki tane "cevabı 3 sayfa süren -tutan daha doğru ama- final sorusu" örneği. ilki tamamen tarafımca uydurulmuştur. ikincisi ise bana ve dönemdaşlarıma
istanbul üniversitesi siyasal bilgiler fakültesi' nde 2006 haziranında sorulmuş bir final sorusudur ve test edilip onaylanmıştır ki temellendirilmiş ifadelerle bezeli tam cevabı üç sayfaya yakın tutmaktadır.
tabi bu anlatılan durum sosyal bilgiler alanlarında eğitim gören tüm herkes için geçerlidir.