cennette konuşulacak dil konusu haricinde konuşulması gereken başka konular da var. mesela cennette anadilde eğitim olacak mı, cennetteki yönetim şekli ne olacak, cennetin resmi ideolojisi ve para birimi ? önemli konular bunlar.
bunların haricinde cennette sigara içmek yasak mı,cennette internet hızı nasıl olacak, cennette prezevatif nereden alabiliriz, gibi sosyal içerikli konular da din alimleri tarafından aydınlanmayı bekliyor. öyle ya, cennet zevk-i sefa mekanı diye kafasında yuvarlak halkalar olan kanatlı bir sürü çocuğum olsun istemem mesela ben.
bugün gazetesi yazarı mehmet paksu nun köşe yazısı.
kendisini şu dil ile anlatmışlar:
"okuduklarını, öğrendiklerini ve gezip gördüklerini yazarak ve konuşarak paylaştığını ifade eden mehmet paksu, 1953’te gaziantep’te dünyaya geldi. 5 yıl kadar özel dini eğitim aldıktan sonra 1977'de gaziantep imam hatip lisesinden, 1981’de de istanbul üniversitesi edebiyat fakültesinden mezun oldu. "
yayımlamış olduğu kitaplarda şu dil ve isimlerde:
1. açıklamalı islam ilmihali
2. kadın ve aile ilmihali
3. gençlik ilmihali
4. cep ilmihali
5. tatbikli namaz rehberi
6. açıklamalı dua kitabı
7. kur’an-ı kerim ve açıklamalı meali (heyet)
8. hayatımızdaki kur'an
9. olayların kur'anca yorumu
10. kur’ân’dan reçeteler
11. peygamberimizin örnek ahlakı
12. peygamberimizin ramazan’ı ve oruçları
13. peygamberimizin dilinden hac ve umre
14. peygamberimizden günlük dualar
15. peygamberimi seviyorum-1
16. insanı uçuruma götüren sözler
17. mübarek aylar, günler ve geceler
18. nur dede
19. nur dede anlatıyor-1
20. nur dede anlatıyor-2
21. nur dede anlatıyor-3
22. vesvese: sebepleri ve kurtuluş yolları
23. iman hayata geçince
24. ölüm ve sonrası
25. gençliğe sesleniş
26. cennete koşan on arkadaş
27. kudüs ve mescid-i aksa
28. helal–haram
29. kadın evlilik ve aile
30. ibadet hayatımız
31. meseleler ve çözümleri-1
32. meseleler ve çözümleri-2
33. çağın getirdiği sorular
34. sünnet ve aile
35. aileye özel fetvalar
36. sahabiler ansiklopedisi(1-2)
37. cep lügati
38. sahabiler ve biz
39. iman fedaileri
40. kırk hadisle ramazan ve oruç
41. islam dünyası 1 - 2 (sadeleştirme)
kendini dine bu kadar adamış ve bu konu üzerinde bu kadar vakit harcamış bir kişi olduğuna göre mehmet paksu; böyle gerilimli bir dönemde, insanlar artık bu dünya işleri ile değil de, "körükle" gittikleri öteki dünya işleri ile bu kadar meşgul iken yeni bir tartışma ortamı yaratıp yaratmama konusunda iki kez düşünebilirdi.
zira kendisinin yazdığı şöyle bir kitabı daha var :
"insanı uçuruma götüren sözler"
eğer allahın dili arapça veya paksu'nun son cümle olarak söylediği gibi "hadi birde farsça" ise, senelerdir bu dilleri bilmeyip allaha dua edenlerimizin durumu nedir?? cehennemin dili mi? ikisi ayrı mı ki??
cennete gittikten sonra hiç konuşmasam da olur. aslolan cennete gitmek sonuçta. bir şekilde öğreniriz artık. belki arapça bilmeyenlere 1 sene hazırlık kursu falan veriyorlardır.
t - merhaba canım.
h - hello. how are you?
t - neyyy??
h - do you understand me?
t - laaaaannnnnn!!! bu mudur cennet? haaa!! bu mudur cennet? ben antalya'da yıllardır çekiyordum bu acıyı. dil olmadığı için bi turist ayarlamışlığım yok. o kadar iyilikten, sevaptan sonra bu mudur ödülüm?
h - what?
t - bilmiyorum abicim ingilizce. bilmiyorum. zebaniler! cehenneme gönderin lan beni. cehenneme gönderin. ben bu acıya tekrar tekrar katlanamam.
h - ı don't understand you. where are you from?
t - sus lan sus..
abdullah gül : recep tayyip erdoğan'a sormak daha caizdir. ben cevap veremeyeceğim.
`
recep tayyip erdoğan` : arapçadır. suuidi kralımızla görüşmelerimizde fikir birliğine varmış bulunmaktayız. ilan ediyoruz cennette arapça konuşulacaktır.
night : huri olsun da vucut diliyle(!) anlaşmaya razıyım.*
cennete alınacak muhtemel kişilere önceden üç aylık 'dünya dilleri kursu' verilecektir. üç yanlışın bir huri'yi götürdüğü sınavdan geçer not alanlar tek sıra halinde giriş yapacaklardır. yani herkes şimdi kullandığı dili kullanacaktır.
kendilerine müslüman diyenlerin üzerinde tartışarak günaha girdiği ve belki de cennete gitmelerine engel olacak olan argümandır. ne yani, cennette aramice konuşuluyor olsa gitmekten vaz mı geçeceksin?
o değil de, acaba ne yapıyorlardır şimdi cennettekiler?
adamın kafasında bu şüphe nasıl doğmuyor anlamıyorum. ispanyolca isterse olur falan diyor bir de.
kendi bilip gördükleriyle hiç kimsenin bilmediği anlatmadığı apayrı bir kavramı yorumlamaya çalışıyor.
"şöyle bir neticeye varmak herhalde yanlış olmaz: esas itibariyle cennet lisanı arapçadır; fakat farsça da konuşulabilir" diyor.
hadi ya, saol valla öğrendiğim iyi oldu. artık cennete gidersem arkadaşlarla farsça bi geyik çeviririz. güzel olur.
adam bir de ciddi ciddi düşünmüş. ben de okuyorum bunu, adam sıçmış ben kokluyorum. iğrenç. adamın hitap ettiği kitlenin büyüklüğüne bakın lan, mantıkla ters orantılı.
cehennemde ne konuşuluyormuş lan? araştır bul bana.
peh...
birincisi herkes kendi dilini konuşacak ama herkes birbirini anlayacak. yani ben türkçe konuşacağım, arap arapça, ispanyol da ispanyolca. ama hepimiz birbirimizi anlayacağız. en dogmatik hipotez bu. sorunun zaten baştan varolmadığını varsayıyor.
diğer hipotezim daha romantik. babil kulesinde konuşulan dil olacaktır. efsanelere göre tüm insanların aynı dili konuştuğu zamanlarda tanrının egemenliğine meydan okuyan babil kulesi yüzünden tanrı insanları cezalandırmaya ve bu cezayı da onlara binlerce farklı dil vererek yapmaya karar vermiş.