görseller
cengiz kurtoğlucengiz kurtoğlu
cengiz kurtoğlu 
belki ilginizi çeker
  1. · unutulan
  2. · dün gece resmini öptüm de yattım
  3. · soğukkuyu
  4. · allah bir fenerbahçe iki cengiz kurdoğlu üç
  5. · yalancı bahar
  6. · duvardaki resim
  7. · mendilin varsa ver ağlayacağım
  8. · hain geceler
  9. · yalancı bahar
  10. · mastürbasyon
gündem
  1. · galatasaray
  2. · 15 kasım 2009 galatasaray fenerbahçe basket maçı
  3. · her şey iyi giderken ayrılalım diyen sevgili
  4. · alex hagi den daha iyidir
  5. · ezel
  6. · boylumlama
  7. · domuz gribi
  8. · kadını kadın yapan detaylar
  9. · opamp

cengiz kurtoğlu  

sayfa  / 2
  1. bütün şarkıları birbirine benzeyen daar şarkılar yapan genelde lise çağlarının vazgeçilmez aksesuarı.
    (tekne, 16.04.2004 15:57)
  2. arabesk-fantazi müziğin önemli isimlerinden biridir,canlı performansı ile kasetteki performansı arasında dağlar kadar fark olduğundan iyi bir yorumcu değildir...
    (honoursoldier, 09.05.2004 04:44)
  3. tarabyada tarabya otelinin hemen yakınındaki denizi gören ve içerisine karanlık bir dekor verilmiş olan restoranda sahneye çıkan, damar şarkılar söyleyen duygu insanı
    (boundless, 25.12.2004 20:04 ~ 08.02.2006 22:44)
  4. tarabya da palet-2 isimli gece klübünde çıkan şarkıcı. ayrıca bu klübün kendisine ait olduğu iddiaları da vardır.
    (comatose, 25.12.2004 21:33)
  5. bize aşkı öğretenler,
    "önce insan ol" dediler,
    sevilipte seviyorsan,
    şükretmeyi bil dediler.
    (solti, 04.04.2005 12:32)
  6. bazı şarkıları bazı anlarda çok manidar oluyor. tavernacılar kralı, varlığı yeter.
    (sükun, 08.02.2006 22:45)
  7. çok fazla tutulduğu zamanlarda bazı öğrenci evlerinin vazgeçilmez şarkıcısı(1980'li yılların sonları sanırım).son çıkan kasetleri aynı gün alınır,eve gelip deli gibi sabahlara kadar içki eşliğinde dinlenirmiş.eşdeğeri için:
    (bkz: arif susam)
    (stone cold, 08.02.2006 22:50)
  8. (bkz: baba)
    (leo, 15.03.2006 20:20)
  9. (bkz: allah bir fenerbahçe iki cengiz kurdoğlu üç)
    (modifiyeli kro, 27.03.2006 20:59 ~ 13.05.2006 23:31)
  10. rakı sofrasında efkar dağıtmak isteyenlerin fovari isimlerinden.
    (kibarfeyzo, 16.07.2006 18:01)
  11. ermal kurtoğlu'nun soyadı babası. cengiz kurtoğlu hayranı nüfus memuru sayesinde ermal, kurtoğlu soyadını kullanıyor falan.
    (bkz: @923589)
    (chixculub, 20.02.2007 11:16 ~ 11:21)
  12. (bkz: yaşayan efsane)
    (butterfly, 20.02.2007 11:18)
  13. cengiz..

cengiz denirdi ona, cengiz kurtoğlu değil. "cengiz kaseti yaptım dinler miyiz?" gibi. ya da "olum aslında bir gün paraya kıyıp cengiz'e gidelim?" şeklinde. diğer şehirleri, semtleri, mahalleleri bilemem ama her akşam camlarında yangın çıkan üsküdar'da bir cengiz sempatizanlığıdır giderdi eskiden. zaten o yıllarda benim gördüğüm türk genci kumaş pantolon-ceket giyip halen aşk ile şevk ile arabesk dinleyen eskiciler ve şehire adapte olup kot pantalon-deri cekete terfi ederek fantazi müziğe gönül veren yeniciler olarak iki ye ayrılırdı. metalciler-asitçiler muhabbeti hiç bir zaman uğramamıştı çünkü üsküdar'a. yoktu öyle bir şey, bilmezdik. üsküdar'da doğup büyüyüp "yok ben hiç cengiz dinlemedim, müzik hayatım bir scorpions kasetiyle başladı." demem bu yüzden çok yapmacık durur. dürüst olucam. elimizden tutan da yoktu bir de bizim. eniştesi, halası, dayısı, abisi, ablası tarafından yol gösterilen biri olamadım hiç. lisede tek başıma keşfettiğim ve uzun bir müddet tek başıma dinleyip kimselerle coşkusunu paylaşamadığım bir kaç "karışık kaset"le anca bir yön çizebildim. ondan öncesi malum. cengiz dinlerdik biz. salacak'ta kayık kiralayıp elde biralar, ay ışığında kız kulesi'ne karşı dün gece sevgilimizin resmini öpüp te yattığımızı söylerdik birbirimize. kule'yi koruyan köpeklerin gazabından geri kalmadan, nasıl da kıyardı bize o hain geceler, gıkımızı çıkarmazdık yine de. ama en güzeli her zaman "yarimi ellere gelin etmişler" zamanlarıydı. arka mahalle edebiyle yoğrulmuş ve default bir aşık olma potansiyeline sahip bıçkın delikanlılar olarak iki biradan sonra ağzımızdan dökülen ilk şarkılardan olurdu bu. kayıktan ne hikmetse denize düşmeden (ki düşmüşlüğümüz de var), sarhoş şansıyla inerken şişman, kahverengi efes şişesi havaya kaldırılır, alırdı bir yiğit eline sazı..

"beyyaz gelinliğiiiiiiiiiii (bu kısım mümkün olduğunca nameli ve uzun olacak, kafa omuzlardan ileri doğru uzatılıp gözler kısılacak) giymiş üstünnee.."

tok bir tonlamayla "ne güzel yakışmış esmer tenine!" kısmı hep bir ağızdan söylenmeye başlanırdı ardından.. (yarım deste yarma gibi erkeğin can ciğer arkadaşlarının sevgilisini kastederek bu cümleyi ultra-erkek egemen bir ortamda söylemesi de ayrı bir mizansenmiş. o zamanlar farketmemiştim.) bu şekilde katılım sağlanırdı işte. sonrası evlere şenlik, tüm repertuar "havuza" dökülürdü mahalleye dönüş yolunda. şarkılar akıp geçtikçe gönüller tek bir yürek, tek bir vücutta toplanıp gürültüden cinnet geçirip uyuyamayan pijamalı bir amcabeyin balkondaki çırpınışlarına tepki olarak gecenin bakirliğine daha da bir taarruza geçilirdi. kadehi de şişeyi de kırardık o gün işte, canlandırın gözünüzde.

bir de o yıllarda cengiz dinleyenlerin hepsi "enigma-sadeness" bilirdi ne hikmetse. o kültürde "paynır"* taktırılan arabayla sahilde turlarken dinlenecek hem cilalı, hem de bol baslı bir parçaya gereksinim vardı çünkü. sadeness bu boşluğu kapatırdı. cengiz'i bilen, sadeness'ı da bilirdi. garip bir bağ. enigma nerde, cengiz nerde, biz nerdeyiz.. bir başkasın sen cengiz abi!
    (deniz büyücüsü, 14.04.2007 22:30)
  14. yeni başlayanlar için cengiz kurtoğlu (cengiz kurtoğlu for dummies)

öncelikle cengiz baba'ya cengiz denebilir çünkü cengiz dediğiniz anda kimden bahsettiğiniz anlaşılır. cengiz bey demeye kalkışırsanız (ki daha önce densizin biri cengiz baba'ya bir radyo programında cengiz bey demişti ve bilimum forumlarda bu konu üzerine ufak çapta bir kıyamet kopmuştu)
    "en güzel şarkıları" diye bir şey yok belki "en favori şarkılarım" diye bir şey vardır. çoğu şarkısı hep aynı seslere sahiptir. yine de sözler -çoğu zaman yine aynı olayları anlatsa da- esasında farklıdır.
    (en favori şarkılarımı karşılaştırırsak)
    mesela son parçalarından yorgun yıllarım ve canın sağolsun'u incelersek pek çok benzer nokta göreceğizdir:

yorgun yıllarım:
    hem beni öldürdün hem bendeki seni
    böyle olsun istemezdim
    ben mağlubum ama sende kaybettin
    ben hayatı sen de beni

ve

canın sağolsun:
    sözümüz vardı birbirmize
    bu dünyada başkasının olmayacaktık
    hatıralar dizilince önümüze
    böyle boynu bükük durmayacaktık

ya da "sensizlik" konusunun işlendiği (sırasıyla) utanmasam karşında ağlarım şimdi, dün gece resmini öptüm de yattım ve daha yokluğunun ilk akşamında şarkılarını incelersek:

utanmasam karşında ağlarım şimdi:
    nasıl sensizliğe alışacağım
    hasretine nasıl dayanacağım
    sus ne olur yoksa çıldıracağım
    utanmasam karşında ağlarım şimdi

ve

resmini öptüm de yattım:
    yalnızdım birtanem yine dün akşam
    hep seni düşündüm hep seni andım
    dayanılmaz birşey oldu hasretin
    dün gece resmini öptümde yattım

ve

daha yokluğunun ilk akşamında:
    her adım atışta geriye döndüm
    ızdıraptan inan deliye döndüm
    her köşe başında gölgeni gördüm
    daha yokluğunun ilk akşamında

yalnız yine dikkat edilirse (ve dinlenilirse) bütün şarkılarında sözler gibi acının dozu da biraz değişmiştir yani birini dinlemek ve hepsini dinlemek farklı şeylerdir.

kendisi sanıldığının aksine arabeskçi değildir (sümme haşa) taverna müziği yapar. ama dinlenildiğinde görülecektir ki cengiz baba ileri düzeyde arabesk seviyesinde şarkılarını yorumlamaktadır (ileri düzey arabesk derken yani ilk iki kadehte ibrahim tatlıses, üçüncüde orhan gencebay bir büyük bittiği esnada cengiz baba dinlenilmesi kastedilmiştir)

özellikle sevgiliden ayrılındığında (her türlü ayrılık: terkedilme, seyahat vs) dinlenilmesi tavsiye olunan müstesna bir şahsiyettir.
    (strangelove, 06.07.2007 21:32 ~ 08.07.2007 12:48)
  15. (bkz: unutulan)
    (excalibur, 24.07.2007 22:38)
  16. türk müziğine katkısı yadsınamayacak bir sanatçı. arabesk / fantezi müzik türünde yeniliklerin öncüsü olmuştur.
    (bkz: duvardaki resim)
    (bkz: dün gece resmini öptüm de yattım)
    (bkz: unutulan)
    (r1g0r, 24.08.2007 16:50)
  17. genelde sevgilisi başkasıyla evlenmiş mahalle delikanlısının duygularını, başkalarının arasını bozması sonucu sevgilisi tarafından terk edilen melankolik aşığın ıstıraplarını*, arkaik dönemlerde ayrıldığı sevgilisini unutamayan sadık aşığın ölmeyen sevgisini konu edinen şarkılar yapan, diğer tavernacılardan farklı olarak akordu bozuk elektrosaza orkestrasında bolca yer veren, karadeniz türkülerini taverna alt yapısıyla beraber iğrenç bir şekilde icra eden, bir zamanlar çok komik bir bıyığa sahip olan şahıstır. bir fikir edinmek açısından gelin etmişler, unutulan, gelin olmuş gidiyorsun gibi klasiklerini dinleyebilirsiniz, dinlemeseniz de olur.
    (poltergeist, 24.08.2007 17:11 ~ 17:12)
  18. (bkz: unutulmayanlar)
    (kisekisekise, 24.08.2007 18:14)
  19. ibrahim tatlıses, mehmet ali erbil, osman yağmurdereli ile beraber kumar masasının dördüncüsüdür. kumar oynamayı çok sever, ayrıca kaybettiği ellerde doğrudan üzerindeki elbiseleri çıkartacak kadar da cesur yüreklidir.

müziğine gelecek olursak, ülkemizdeki ferdi tayfur ve müslüm gürses hayranlarına daha yakın profilde bir dinleyici kitlesine sahip olsa da, konserlerinde taşkınlıklar, sapıtmalar fazla görülmez. genelde yetiştirdiği soner arıca'nın hayranları da kendisini sever. fantezi müziğine değişik bir yaklaşım getirdiği doğru olmakla beraber, korsan ve mp3 yüzünden eski albüm satış rakamlarına ulaşamamaktadır.

star tv sponsorluğununda çekilmiş birkaç dizi ile televizyon filminde de oynamışlığı vardır. kankası ibrahim tatlıses'in yaptığı hatayı yapmayarak, yönetmenlik işine soyunmamıştır.
    (dünyayı kurtaran adam, 26.08.2007 21:01 ~ 21:09)
  20. "ordayım, ordayım, ordayım, geliyorum, yoldayıım" adlı müthiş yol şarkısıyla gönüllerde taht kurmuş kır saçlı şarkıcı.
    (seçilebilirkişi, 01.09.2007 17:13)
  21. türkiyenin demis roussos udur.taverna müziğin en kralıdır.çünkü devamını iyi getirmişdir.
    (gyroscope, 16.02.2009 17:43)
  22. izmir karşıyaka'nın soğukkuyu adlı semtinde yaşayıp da bu adamı deliler gibi dinlemeyen yoktur. yalnızca bu ortamda gördüm bu adamı sürekli deli gibi dinleyip içenleri. her sözünü duvarlara sprey boyalarla yazanları. çok ilginç bir semt gençliği ve yetişkinleri, komple; cengiz kurtoğlu'na hayran olsun. ayrıca soğukkuyu'da gerçekleştirilen düğünlerde neredeyse full time cengiz kurtoğlu çalar. abartmayayım ama bir düğünde en az 6-7 cengiz baba çalınır. çok ilginç.

edit: yoldan-sokaktan geçen her arabada son ses cengiz kurtoğlu çalar.
    (elpinoras, 18.02.2009 03:01 ~ 03:02)
  23. bence bilinenin aksine en güzel şarkısı sevmek kim sen kimsindir
    sözleri süperdir 2.kısmında biraz ismail yk allah belanı versin modu olsada müziği ve sözleri fevkaladenin fevkindedir

çok kırdın şu kalbimi ben sevdim sen kaçdın.
    kapanmış yaralarımı ben sardım sen açdın.
    sevgiyi bilmiyorsan suç bendemi neyleyim.
    sevmedin bırakmadın adam gibi seveyim.
    seven çeker acıyı sevmeyen ne bilsin.
    bana aşkdan söz etme sevmek kim sen kimsin.
    (saçmayazarım, 24.04.2009 16:38)
  24. şarkıları, darbeli matkabın cisimde bıraktığı etkiyi bünyede bırakır. ayrıca gömlek üretimine başlayan mahallemizin terzisine modellik yapmıştır.

(bkz: saygılarımı sunuyorum)
    (alfred bize 2 oralet, 31.05.2009 02:23)
  25. bilgisayarımda narkoz klasörünün içinde parçalarının bulunduğu şahsiyet.
    (ialleesedat, 03.06.2009 16:29)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil