belki ilginizi çeker
  1. · kardeş isimlerindeki kafiye
  2. · mevsim dönüşümünü belli eden şeyler
  3. · yılmaz erdoğan şiirleri
  4. · havaların ısınması
  5. · birinci cemre
  6. · kaş
  7. · mean time between failure
  8. · beşincicemre
  9. · pakize havada
  10. · ilkbahar
gündem
  1. · sözlük yazarlarının itirafları
  2. · tunceli alevileri dinsizdir
  3. · dinde zorlama yoktur
  4. · sözlük yazarlarının hayalleri
  5. · yatmadan önce dinlenen son şarkı
  6. · 18 kasım 2009 fransa irlanda cumhuriyeti maçı
  7. · allahın belası piç şerefsiz altıncı nesil yazarlar
  8. · itü sözlük e geri dönmek
  9. · yiğit özgür

cemre  

1. havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılan baharın müjdecisi ilahi olgu...
    (where is my mind, 09.05.2004 13:38)
  2. ankara demetevler de bulunan ve zamanında ankaranın en büyük parkı olan yer.
    (telvin, 15.08.2004 04:18)
  3. "kor halinde ateş" anlamına gelen bu hede, 27 şubatta suya, 6 martta ise toprağa düşer.

düzeltme: artık yıllarda toprağa düşme tarihi 5 mart olmaktadır
    (mavio, 10.09.2004 21:17 ~ 15.03.2005 09:52)
  4. arapça kökenli olan bu kelime, şubat ayında birer hafta aralıklarla önce havada, sonra suda ve en son karada oluştuğuna inanılan sıcaklık yükselişini temsil eder.
    (fempusay, 15.03.2005 09:50)
  5. ilkbaharın müjdecisi sıcaklığın artmasıdır... bugün itibariyle üçüncü cemre de düştü... hoşgeldin bahar...
    (tohum, 06.03.2007 17:26)
  6. uniseks bir isim. hem kadınlarda hem de erkeklerde kullanılır.
    (stairway to heaven, 06.03.2007 17:29 ~ 17:41)
  7. çaylak bir gazeteci (muhabir olabilir) üzerinde "yarın cemre düşecek, git resmini çek de gel haber yapacaz ilk sayfadan" diye muziplik yapma amacıyla kullanılmıştır.

garip çocuk da daha gazeteye girişinin ilk haftasında süper haber kapacağım diyerekten gün boyunca bir yerde ağaç olur.

yanılmıyorsam gazetenin tercüman (kapanan tercüman, halkın hakkın tercümanı değil) olması gerekiyor.
    (venom, 09.04.2007 02:23)
  8. unisex bir isim olarak da düşünülebilir.. sevgiliyle beraber, 6 nisan cuma öğle saatlerinde dünyaya gelen yeğenime verilmesini istediğimiz isimdir.. şansımız yaver gitmemiştir..
    (canım sıkıntı sınırı, 13.04.2007 12:46)
  9. bir yılmaz erdoğan şiiri tanıdığım cemreyi hatirlatir bana

gözüme ilişti gözün
    içimde infilak saati!
    yasak baktın nikotin sıcaklığıma,
    bir sigara daha yaklaşıyor bahar...
    ellerin yanında değil,
    gemiler kalkıyor avuçlarından
    bütün limanlara bir telaş,
    yaklaşıyor bahar...
    deniz altında bir zindan düşü,
    ayıp sarılmalar, lanetli öpücükler
    bilinmez bir nemrut esrarı
    arkadaş dağlar gibi korkusuz korkular...
    kekikler yeşeriyor
    yaklaşıyor bahar
    bir deliliğin eşiğinde
    amansız mekansız
    sofrasız
    yani aç, ilaçsız
    ve
    hiçbir şiirin eskitemediği
    gözlerin,
    gözlerimin önünde
    el pençe divan...
    bahar damarı çatladı toprağın
    bir nefes daha yaklaşıyor bahar.!
    (zizu, 09.07.2007 00:21)
  10. küçükken yaşlı komşumuz cemile teyzenin habire düştüğünü yetmemiş gibi, bir kaç defa düştüğünü sanmama yol açan doğa olayıdır. düşenin ne olduğunu öğrendikten sonra bile rahmetli teyzeyi hep kırık bacaklı hayal ediyorum, saplanmış lazım gibi beynime.
    (heidi, 20.02.2008 08:12)
  11. bugünkü zülfü livaneli yazısı.

http://w9.gazetevatan.com/...
    (jenesaispas, 04.03.2008 21:50)
  12. bazen insanın yüreğine düşer cemre, o kara kıştan bir anda uyandırıverir kalbi. çiçekler açar dört bir yanda, güneş hem kalbi ısıtır hem de bedeni...

cemre bir müjdedir doğaya, bu yüzden ayrılamaz buluyorum onla kendimi. benim ismimin manası müjde çünkü. cemre işte, bir müjde. ruha bahar, belki de kara kışın ortasında toprağı delen kardelen..

cemre işte, bir bütün, insan ruhunu uyandıran hem doğaya hem de size iyi gelen..

cemre, tüm yaşamımı değiştiren..
    (kırmızıdenizyıldızı, 02.11.2008 20:37 ~ 20:38)
  13. yüreğe düşeni zamansızdır.
    (artık yeni birşey söylemek lazım, 03.11.2008 13:01)
  14. yeni müfredata göre ilkokullarda öğretilen şeylerden bir haline gelmiştir. yeni nesil bu cemrelerin ne zaman düşmesi gerektiğini öğrenerek geleceğe hazırlanmaktadır.
    (plastic pearl, 29.08.2009 21:32)
  15. bütün çocukluğum bunun düşmesini görememe üzüntüsüyle geçti. üç kere düşüyordu ama ben bir kere bile görmüyordum. üç tane ulan, bir değil iki değil. nasıl görmem? herhalde gece düşüyordu, evet evet kesin gece düşüyordu, ben dokuz, dokuz buçuk gibi sütümü içip annemi babamı öpüp yattığıma göre ben uyurken düşüyordu. şöyle gece iki üç gibi falan, cemre lan bu, öyle herkesin görebileceği saatte düşer mi? çok az kişi görür bunu, böyle çok iyi insanlar falan, ne bileyim beyaz sakallı dedeler falan.

düşmüyormuş lan. on yaşına geldiğimde artık büyüdüğümü düşünüp babama açtım bu konuyu. ''dedim ne ayak bu cemre?''. adam su içerken boğuluyordu. eğlendi benimle, taşşak geçti. küstüm gittim yatağıma. inanamadım. eşşek kadar adam oldum hala geceleri cemre beklerim.
    (nuto, 20.09.2009 02:07)
  16. toprak ve buz gibi arada bir de benim yatağa düşer.
    (beytambal, 20.09.2009 02:10)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil